5. Sınıf Fen Bilimleri Boşaltım Organları ve Sağlığı Konu Anlatımı - Ders Kitabı Cevapları

Yeni Yayınlar

Aralık 31, 2016

5. Sınıf Fen Bilimleri Boşaltım Organları ve Sağlığı Konu Anlatımı

Edit
 DERS KİTABI CEVAPLARINA BURADAN ULAŞABİLİRSİNİZ! 
5. Sınıf Fen Bilimleri Boşaltım Organları ve Sağlığı Konu Anlatımı
Boşaltım Organları ve Sağlığı
İnsan vücudu büyük bir fabrika gibidir. Bu fabrika solunum, sindirim gibi faaliyetleri gerçekleştirir. Bu faaliyetler sonucunda atık maddeler oluşur. Oluşan bu atıkların vücuttan uzaklaştırılması gerekir. Atık maddelerin vücuttan uzaklaştırılmasına boşaltım denir. Boşaltımı sağlayan yapı ve organlar; böbrekler, idrar borusu(üreter), idrar kesesi(mesane) ve üretradır.

Boşaltımda Görevli Yapı ve Organlar
Sağlıklı bir insanda iki böbrek vardır. Böbrekler karın boşluğunun arkasında bel omurlarının yanına yerleşmiş kuru fasulye şeklindedir.
Boşaltım Sistemi Yapı ve Organları
Böbrekler: Kanı süzerek zararlı maddelerden temizler.
Üreter (İdrar borusu): Böbreklerde süzülen idrarı, idrar kesesine taşır.
İdrar Kesesi: Oluşan idrar vücuttan hemen atılmaz. İdrar kesesinde bir süre biriktirilir.
Üretra: İdrarın dışarı atıldığı kısa kanaldır.

Vücudumuzdaki kan, böbreklerde süzülür. Süzülme işleminin sonunda oluşan sıvıya idrar denir. İdrar içerisinde su ve atık maddeler bulunur. İdrar böbrekte oluşturulduktan sonra üreter ile idrar kesesine taşınır. İdrar vücuttan atılana kadar idrar kesesinde bekletilir. Belli aralıklarla üretra ile vücuttan uzaklaştırılır.

Vücutta Farklı Boşaltım Şekilleri
Vücudumuzda oluşan atıkların dışarı atılmasında başka yapı ve organlar da görevlidir. Örneğin; sindirim sonucunda oluşan sindirim atıkları anüs(kalın bağırsak) yoluyla, solunum sonucunda oluşan karbondioksit akciğerler yoluyla, suyun fazlası ve bazı zararlı maddeler deri yoluyla vücuttan uzaklaştırılır.

Farklı Boşaltım Şekilleri(Deri-Akciğerler-Karaciğer-Böbrek-Kalın Bağırsak)
Böbreklerimizin Sağlığı
Böbreklerimiz vücudumuzun en önemli organlarındandır. Böbreklerimiz görevini yapamazsa zararlı maddeler vücudumuzda birikir. Bunun neticesinde de vücudun işleyişi bozulur ve ölümle sonuçlanan durumlar ortaya çıkabilir. Bu nedenle böbrek sağlığımızın korunması için çok dikkatli olunmalıdır.

Yetişkin ve sağlıklı böbreklere sahip bir insan günde 1-1,5 litre idrar üretir. Böbreklerimiz mikropları süzerek vücudumuzdan atamaz. Bunlar kalın bağırsak aracılığıyla dışarı atılır.

Böbrek Sağlığını Korumak İçin;
Bol su içilmelidir.
Aşırı tuzlu ve baharatlı yiyeceklerden uzak durulmalıdır.
Vücudun özellikle bel bölgesi üşütülmemelidir.
Vücut temizliğine dikkat edilmelidir.
Tuvaletten sonra eller sabunla yıkanmalıdır.
İdrar atılırken ağrı ve acı hissediliyorsa mutlaka doktora gitmelidir.

Bir önceki yazımız olan 7. Sınıf Fen Bilimleri Organ Bağışı ve Organ Nakli Konu Anlatımı başlıklı yazımızda 7. Sınıf Vücudumuzdaki Sistemler, Fen Bilimleri Ders Notları ve Fen Bilimleri Ders Notu hakkında bilgiler verilmektedir.


Vücudumuzda boşaltım boşaltım sistemi 5 sınıf 5 sınıf boşaltım sistemi 5 sınıf boşaltım sistemi konu anlatımı bosaltIm sistemi 5 5 sınıf boşaltım sistemi soruları 5 sınıf fen boşaltım sistemi vucudumuzda bosaltim arastirma odevi 5 sinif beşinci sınıf boşaltım sistemi 5 sınıf boşaltım sisteminin görevleri 5 sınıf fen ve teknoloji boşaltım sistemi beşinci sınıf konu anlatımı boşaltım sistemi

5 .Sınıf Fen Bilimleri 1. Ünite 5. Sınıf Fen Bilimleri Boşaltım Konu Anlatımı 5. Sınıf Fen Bilimleri Vücudumuzu Tanıyalım Böbrekler Boşaltım Organları ve Sağlığı Fen Bilimleri Ders Notları Fen Bilimleri Ders Notu Fen Bilimleri Konu Anlatımı

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder