4. Sınıf Fen Bilimleri Maddeyi Niteleyen Özellikler Konu Anlatımı - Ders Kitabı Cevapları

Yeni Yayınlar

Aralık 31, 2016

4. Sınıf Fen Bilimleri Maddeyi Niteleyen Özellikler Konu Anlatımı

Edit
 DERS KİTABI CEVAPLARINA BURADAN ULAŞABİLİRSİNİZ! 
4. Sınıf Fen Bilimleri Maddeyi Niteleyen Özellikler Konu Anlatımı
MADDEYİ NİTELEYEN ÖZELLİKLER
Suda Yüzme ve Batma
Maddeler koku, sertlik, yumuşaklık, tat, esneklik, kırılganlık gibi özellikleri kullanılarak duyu organları tarafından ayırt edilebilmektedir. Maddeler bu özelliklerinin yanında duyu organları kullanılarak başka özellikleri açısından da nitelendirilebilir. Bu özelliklerden biri de maddelerin suda yüzme ve batma özelliğidir. Kağıt, şişe mantarı, plastik köpük gibi maddeler suda yüzerken; cam, demir, metal para, taş, silgi gibi maddeler suda batar. Maddelerin suda yüzme ve batma özelliği büyüklükleri ile ilgili değil, maddenin cinsi ve şekli ile ilgilidir. Örneğin demirden yapılmış devasa büyüklükteki gemiler suda yüzerken demirden yapılmış bir bilye suda batar.

Maddelerin suda batma ve yüzme özelliği günlük hayatta işlerimizi kolaylaştırır. Örneğin içi hava dolu bir balonun suda yüzme özelliğinden yararlanılarak yüzmeyi kolaylaştıran ve hayat kurtaran can simitleri geliştirilmiştir.
Suyu Çekme ve Çekmeme (Suyu Geçirme-Geçirmeme)
Maddelerin suyu çekme ve çekmeme özelliği, başka bir deyişle suyu geçirme ve geçirmeme özelliği kullanılarak maddeler nitelendirilebilir. Yağmurlu günlerde kullandığımız şemsiyeler bizi ıslanmaktan korur. Çünkü şemsiye yapımında kullanılan kumaş suyu çekmeme/geçirmeme özelliğine sahiptir.

Pamuklu maddeler suyu çekerken naylon ve plastikten üretilen maddeler suyu çekmez. Maddelerin bu özellikleri kullanım alanlarını belirler. Örneğin havlu yapımında tercih edilen pamuklu kumaşlar suyu çeker. Aynı şekilde yağmurlu havalarda giydiğimiz yağmurluk naylonlu kumaştan yapıldığı için suyu çekmez.

Mıknatısla Çekilme
Mıknatıslar demir, nikel ve kobalt gibi maddeleri çeker. Bu nedenle birçok eşya yapımından bu özellikten yararlanılır. Örneğin bir çanta veya bir dolabın kapağında mıknatıs kullanılır. Kâğıt, poşet, plastikten yapılmış düğme gibi maddeler, top, silgi gibi maddeler mıknatıs tarafından çekilmez. Demir çivi, toplu iğne, ataş gibi maddeler mıknatıs tarafından çekilir.
maddeyi niteleyen özellikler 4 sınıf 4 sınıf maddeyi niteleyen özellikler konu anlatımı 4 sınıf maddeyi niteleyen özellikler 4 sınıf fen bilimleri maddeyi niteleyen özellikler 4 sınıf fen maddeyi niteleyen özellikler 4 sınıf fen maddeyi niteleyen konu anlatımı 4 sınıf maddeyi niteleyen maddeyi niteleyen temel ozellikler 4 sınıf fen bilim dersi 2 kitabı çalışması maddeyi niteleyen ozelikler maddeyi niteleyen özellikler 4 sınıf konu anlatımı yumuşaklık sertlik saydamlık ortaklık suda yüzme batma sertlik yumuşaklık bunlara göre başlık ne yazılmalıdir 4 sınıf fen bilimleri maddeyi niteleyen özellikler yazılı soruları

4. Sınıf Fen Bilimleri Konu Anlatımı Fen Bilimleri Ders Notları Fen Bilimleri Ders Notu Fen Bilimleri Konu Anlatımı Maddeyi Niteleyen Özellikler Maddeyi Tanıyalım Mıknatısla Çekilme Suda Yüzme ve Batma Suyu Çekme ve Çekmeme

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder