4. Sınıf Fen Bilimleri Maddenin Halleri Konu Anlatımı - Ders Kitabı Cevapları

Yeni Yayınlar

Aralık 31, 2016

4. Sınıf Fen Bilimleri Maddenin Halleri Konu Anlatımı

Edit
 DERS KİTABI CEVAPLARINA BURADAN ULAŞABİLİRSİNİZ! 
4. Sınıf Fen Bilimleri Maddenin Halleri Konu Anlatımı
MADDENİN HALLERİ
Maddenin üç hali vardır. Bunlar katı, sıvı ve gaz olarak adlandırılır. Soluduğumuz hava gaz, içtiğimiz çay sıvı, çaya attığımız şeker katı haldedir.
Katılar
Belirli bir şekli olan maddeler katı haldedir. Yediğimiz zeytin, ekmek, peynir, buz birer katı maddedir. Katı maddelerin kendilerine ait belirli şekilleri vardır. Örneğin yüzük, halka; top, küre; cetvel, dikdörtgen şeklindedir. Mısır, fasulye, pirinç, mercimek gibi ince katı taneli maddeler bulundukları kabın şeklini alırken, satranç taşı gibi maddeler konuldukları kabın şeklini almazlar. Katı maddeler akışkan değildirler. Ayrıca katı maddeler sıkıştırılamazlar.

Sıvılar
Su, çay, limon suyu, yağ birer sıvı maddedir. Sıvı maddeler akışkandır. Sıvı maddeler konuldukları kabın şeklini alırlar. Bu nedenle belirli bir şekilleri yoktur. Ayrıca sıvı maddeler sıkıştırılamazlar.
Gazlar
Yelpazeyi salladığımızda yüzümüze çarpan hava, uçan balon içindeki hava, buhar birer gaz maddedir. Gazlar bulundukları ortama yayılabilirler. Elimize döktüğümüz kolonyanın kokusunu uzaktan da algılayabilmemiz gazların havada yayıldığını gösterir. Gazlar da sıvı maddeler gibi akışkandırlar. Balon içerisindeki havanın dışarı çıkabilmesi, parfümün şişeden çıkabilmesi akışkanlığı gösterir. Hatta gazlar sıvı maddelere göre daha akışkandırlar. Gazların bir diğer özelliği de sıkıştırılabilmeleridir. LPG tüpleri, yangın tüpleri ve şişirdiğimiz balon gazların sıkıştırılabilme özelliğine örnektir.

Maddelerin katı, sıvı ve gaz olmak üzere üç özelliği vardır. Hatta aynı madde bu üç farklı halde de bulunabilir. Örneğin içtiğimiz su sıvı halde iken, çaydanlıkta kaynayan suyun buharı gaz halde, buzdolabının dondurucu kısmındaki buz katı haldedir. Aynı şekilde yağan yağmur suyu sıvıyken, kar suyun katı halidir. Bulutlar da suyun buhar haline örnektir.

Katı, sıvı ve gaz maddelerin genel özelliklerini aşağıdaki tablodan inceleyebilirsiniz.

Katı Sıvı Gaz
Sıkışma Sıkıştırılamaz Sıkıştırılamaz Sıkıştırılabilir
Belirli bir şekle sahip olma Vardır Yoktur Yoktur
Akışkanlık Yoktur Vardır Vardır

Bir önceki yazımız olan 4. Sınıf Fen Bilimleri Maddeyi Niteleyen Özellikler Konu Anlatımı başlıklı yazımızda 4. Sınıf Fen Bilimleri Konu Anlatımı, Fen Bilimleri Ders Notları ve Fen Bilimleri Ders Notu hakkında bilgiler verilmektedir.


4 sınıf maddenin halleri konu anlatımı 4 sınıf fen bilimleri maddenin halleri 4 sınıf fen konu anlatımı 4 sınıf fen bilimleri konuları maddenin halleri konu anlatımı 4 sınıf fen bilimleri maddenin halleri konu anlatımı maddenin halleri 4 sınıf 4 sınıf maddenin halleri 4 sınıf fen bilimleri mıknatıs etkinliği
fen bilimleri yolculuğu 4 sınıf 2016 2017 4 sınıf maddelerin halleri maddenin halleri 4 sınıf konu anlatımı

4. Sınıf Fen Bilimleri Konu Anlatımı Fen Bilimleri Ders Notları Fen Bilimleri Ders Notu Fen Bilimleri Konu Anlatımı Gaz Katı Maddenin Halleri Maddeyi Tanıyalım Sıvı

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder