4 x 4 Dama Nedir? Nasıl Oynanır? Etkinlik, Soru ve Çalışma Kağıtları - Ders Kitabı Cevapları

Yeni Yayınlar

Mayıs 29, 2016

4 x 4 Dama Nedir? Nasıl Oynanır? Etkinlik, Soru ve Çalışma Kağıtları

Edit
 DERS KİTABI CEVAPLARINA BURADAN ULAŞABİLİRSİNİZ! 
4 x 4 Dama Nedir? Nasıl Oynanır? Etkinlik, Soru ve Çalışma Kağıtları
4X4 Dama Oyunu Nasıl Oynanır? 4x4 Dama oyunu 2 kişi ile oynanır. Oyuna başlayan oyuncu kendi pulunu çapraz olarak öne oynamak zorundadır. Sırası gelen oyuncu hamle yapmak zorundadır.
Oyunun amacı rakipten önce karşıya ulaşmaktır.

FAYDALARI:
Süratli, doğru ve çabuk düşünebilmeye yardımcı olur,
Dikkatini tek konu üzerinde yoğunlaştırabilme alışkanlığı kazandırır.
Strateji oyunlarının kurallarını kavrar.
Strateji geliştirmenin önemini kavrar.
Soyut sembolleri kullanarak hareket stratejileri oluşturur.
Centilmenlik sınırları içinde strateji oyunları oynar.

Dama Nedir - Dama Nasıl Oynanır - Dama Oyunu Kuralları
Bilgisayarda yapılmamış bir oyun ararken tavla tahtasının arkasına sıkışıp kalmış olan Türk Dama'sı geldi aklıma ve böylelikle ilk olarak 1991 yılında pascal ile dos ekranında yazmaya başladım kodlarımı. 1992 - 1994 yılları arasında askere gidince mecburen geliştirmeye ara vermek zorunda kaldım. Asker dönüşü PC World dergisi ile Microsoft'un ikincisini düzenledikleri Altın Disket 1994 yarışmasını duyunca katılmaya karar verdim. 

Yarışma bitimine 6 ay gibi bir süre vardı bu süre içinde pascal'da grafik arabirimini öğrenerek önceden yazmış olduğum kodları yeniden elden geçirdim. Sonuç olarak iki kişinin oynayabileceği bir dama oyunu ile yarışmaya katıldım ve dereceye girdim. Güzel bir organizasyon ile Çırağan Sarayın da ödüllerimizi almıştık. İlerleyen zaman içinde bu oyunun herkes tarafından farklı oynanması programı geliştirirken bir hayli sorun yaşamama neden olmuştu. Dama üzerine yazılmış kitap aramaya başladım ama bulabilene aşkolsun. İstediğiniz kadar satranç kitabı var ama bizim kendi oyunumuza ait sadece kulak dan dolma bilgiler bulunmakta. 

Uzun uğraşlar sonucunda iki kitap bulmayı başarabildim. Bunlardan ilki 1974 yılında diğeri ise 1988 yıllarında yazılmış. Kitaplarda öyle ilginç oyunlar var ki sormayın. Amacım bütün bu açmazları bilgisayara oynatabilmek. Bunun üzerinde çalışmalarım fırsat buldukça devam ediyor. 

Dama Nedir
Bir tahta üzerine çizilmiş sekiz eşit kolonun sekiz eşit sütuna bölünmesiyle 64 kareden meydana gelen şekil üzerinde oynanılan bir oyundur. Karşılıklı iki kişi ile oynanır. Her oyuncuda onaltışar taş olmak üzere otuz iki taşla oynanır.

Bütün taşların hedefi
8. nci son sütuna çıkıp dama demektir. Bu sütuna ulaşan taşlara dama taşı denir. Damaya çıkmamış taşlar yoz taşlar (Piyon) olarak isimlendirilir. Damaya çıkan taş yoz taşlardan farklı olarak sağa sola ileriye geriye hareket edebilecekleri gibi birkaç kare birden atlamak sureti ile «L» ler çizerek gezinebilir. Ancak bu hareketi yapabilmesi için her «L» çizişte bir veya birkaç taş alması gereklidir. İleriye ve geriye taş alarak hareket eden dama aynı sütun üzerinde ileriye taş almışsa geri veya geriye taş almışsa ileriye ters dönüş yapamaz. 

Oyuncuların oyun sırası birer hamleden ibarettir. Dama oyununda gaye karşı tarafın taşlarını tüketip oyunu kazanmaktır. Ustalık dereceleri eşit olan damacıların oyunlarında bir dama taşı 5 yoz taşa bedeldir. Damaya çıkabilmek için 5 taşı feda etmekten ya da karşı tarafın damasını kesmek için 5 taşı feda etmekten çekinmemek gerekir. Oyun bitiminde her iki tarafın birer taşı kalırsa oyun berabere biter taşlardan biri dama olsa bile durum değişmez. Zira oyuna devam edilmesi halinde sonuç sonsuzdur. Damanın oynanış tarzında aşağıdaki kurallara mutlak şekilde uymak mecburiyeti vardır. 

Kurallar
1. Her iki oyuncuda gerek kendisinin bastığı (Taşını istediği) gerekse rakibinin bilerek verdiği taşların hepsini ilk hamlede almak mecburiyetindedir. Bu mecburiyet olmasaydı oyun kurma imkanı bulunmazdı. 

2. Eğer bir oyuncu iki taraflı taş almak durumunda kalırsa ve alınacak taşların adetleri eşitse istediği taraftan almakta serbesttir. Ancak bir taraftan daha az ve diğer taraftan daha çok taş almak imkanı mevcutsa o zaman çok olan taşları almak mecburiyetindedir. Az olan tarafta rakibin daması bulunsa bile yine çok taraftaki taşları almak mecburiyetindedir. Ayrı ayrı taşlarla birkaç yerden taş almak mecburiyeti bulunsa bile en fazla rakip taşın bulunduğu yerdeki taşları toplamak zorunluluğundadır. Damaya çıkmış bir taş için dahi bu mecburiyet kesindir. 

3. Bir oyuncu yerinden kaldırdığı taşı oynamak mecburiyetindedir. Asla geriye dönmek hamleden vazgeçmek ve taşı eski yerine getirme imkanı yoktur. 

4. Taş basmalarda (taş istemelerde) rakip mutlaka ikaz edilmelidir. 

5. Damaya giden bir taş 7. nci sütuna geldiği an rakibe “bir eksik” (yani damaya çıkmaya bir sütun kaldı) diye ikaz edilir. Taş Dama olduğunda rakip oyuncu “dama diyerek uyarılır.

Dama; İki kişi arasında oynanan bir oyun çeşitidir. Altmış dört kareye bölünmüş bir dörtköşe tahta üzerinde, kemikten, ya da tahtadan yapılmış yuvarlaklarla oynanır.

Dama tahtasının üzerindeki altmış dört karenin yarısı beyaz, yarısı başka bir renk, çoğunlukla siyah olur. Oyuncular oyuna on altışar yuvarlak dama taşıyla başlar. Bu dama taşlarının da renkleri, karelerin rengine uyacak şekilde, siyah, beyaz olmak üzere iki türlüdür. Oyuncular seçtikleri renkteki on altışar dama taşını önlerine gelen ikinci ve üçüncü sıralardaki siyah renkli karelere yerleştirirler. Bu durumda dama tahtasının ortadaki iki sırası, boş kalır. Oyunda yapılacak iş, dama taşlarını oyunun gereğine göre hareket ettirerek diğer oyuncunun taşlarını esir almaktır.

Oynayanlardan biri dama taşlarını bir ilerideki siyah renkli kareye yerleştirilecek şekilde hareket ettirir. Aynı şeyi karşıdaki oyuncu da yapar. Böylece, taşlar birbirine yaklaşır. Karşı tarafın taşlarından birinin gerisine rastlayan siyah kare boşsa, oyuncu taşını ötekinin taşı üzerinden atlatarak o boş kareye koyar, böylece üstünden atladığı taşı esir alır. Bazen bir kerede birden fazla atlama yaparak birkaç taş esir almak mümkün olur. Oyuncular taşlarını ileri doğru yürüterek karşı tarafın oyun alanına yaklaşırlar. Bir yandan da esir aldıkları taşları oyun alanından çıkardıklarından ilerlemeleri kolaylaşır. Bir oyuncu taşını ilerleterek ötekinin alanındaki en son sıraya vardırmayı başarırsa taşı “dama” olur. Bu taşın “dama” olduğu, üzerine konan diğer bir taşla belirtilir. “Dama” olan bu taş hem ileri, hem geri hareket ettirilmeye hak kazanır. Fakat taşların hiçbiri oyuna başlarken yerleştirildiği renkteki kareden başka renkteki karelere geçirilemez. Bir tarafın taşları tamamıyla esir edildiği zaman, ya da bir tarafın kalan taşları öteki tarafa esir vermeden hareket edemeyecek durumda kaldığı zaman karşı taraf oyunu kazanmış olur.

Dama, çok eski çağlardan beri oynanan bir oyundur. İlk olarak, bugünkü durumundan daha değişik, daha kaba bir şekilde, M. Ö. 1600 yıllarında Mısırlılar arasında oynandığı anlaşılmıştır. Dama bugünkü şekliyle ilk defa 1500 yılında Avrupa’da oynanmaya başlanmıştır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder