7. Sınıf Sosyal Bilgiler Tuna Matbaa Yayınları Ders Kitabı Cevapları Sayfa 110 - Ders Kitabı Cevapları

Yeni Yayınlar

Şubat 20, 2016

7. Sınıf Sosyal Bilgiler Tuna Matbaa Yayınları Ders Kitabı Cevapları Sayfa 110

Edit
 DERS KİTABI CEVAPLARINA BURADAN ULAŞABİLİRSİNİZ! 
7. Sınıf Sosyal Bilgiler Tuna Matbaa Yayınları Ders Kitabı Cevapları yayınımızda kitap içinde ve ünite sonunda bulanan soruların cevaplarını bulabilirsiniz. Etkinlikler sizi zorlayabilir ve her konunun cevaplarını yapamayabilirsiniz. Bu konu içinde sitemizden yardım olarak cevap anahtarlarına doğru ve güvenilir bir şekilde ulaşabilirsiniz. Soru ve cevaplarla ilgili istek ve önerilerinizi yorum bölümünden bildirebilirsiniz. Bunun yanında ders kitabında yapmış olduğunuz soruların doğruluğunu test edebilir, örnek teşkil etmesi amacıyla faydalanabilirsiniz.

7. Sınıf Sosyal Bilgiler Tuna Matbaa Yayınları Ders Kitabı Cevapları ödevlerinin öğrencilerin okulda öğrendiklerini pekiştirmesi, atladığı bir yer kalmadan öğrenebilmesi ve kendi başına düşünen tasarlayan bir birey olarak yetişebilmesini sağlamak amacıyla verildiğini unutmayalım. Yapmanız gereken ve verimli ders çalışmanın başında gelen hususlar bu kitapları takip etmek ve öğretmen sözlerinden çıkmayarak verimli ders çalışmaktan geçmektedir. Cevaplarda hata olduğunu düşünüyorsanız yorum kısmında kendi cevabınızı bize iletebilirsiniz.

HAZIRLIK ÇALIŞMALARI

1. Büyük Selçuklu Devleti’nin uyguladığı ikta sistemi hakkında bir araştırma yapınız.

CEVAP: İkta sistemi, İslam devletlerinde bir kişinin mülkiyetinde olmayıp, mülkiyeti devlete, kullanım hakkı ikta sahibi denilen şahıslara ait olan toprakların vergilerinin veya gelirlerinin asker veya sivil erkana hizmet ve maaşlarına karşılık verilmesi olarak tanımlanır. Büyük Selçuklular ve Anadolu Selçuklularında uygulanmış daha sonra Osmanlı devletinde tımar sistemi olarak devam etmiştir.

İkta sisteminin faydaları nelerdir?

a- Bütçeden para ayırmadan asker yetiştirmiş.

b- Ülkedeki otoritenin güçlenmesini,

c- Devletin maaş yükü azalmıştır.

d- Toprak gelirleriyle memur maaşları karşılanmış ve iktalarda savaşa hazır askerler yetiştirilmiştir.

e- Üretim kontrol altına alınarak artırılmıştır.

f- Taşrada devlet otoritesi sağlanmıştır.

g- Göçebe Türkmenlerin yerleşik hayata geçmesi sağlanmıştır.

2. Kalkınmasını önemli ürünlere, kaynaklara ticaret yollarına ve geçitlere borçlu olan ülkelerle ilgili bir araştırma yapınız. Bu ülkelere geçmişten ve günümüzden örnekler veriniz.

CEVAP: Türkiye Selçuklu Devletikervansaraylar kurarak, devlet sigortası uygulayarak ve limanlar kurarark ticareti geliştirmiştir.

3. Üretim teknolojisindeki gelişmelerin sosyal ve ekonomik hayata etkileri ile ilgili bir araştırma yapınız.

CEVAP: Avrupa Plastik ve Kauçuk Makine Üreticileri Derneği'nin yaptığı araştırmaya göre plastik işleme makinelerinin üretim verimliliğinin son 20 yılda teknoloji sayesinde 2 katına çıktığı, buna karşın enerji tüketiminin yüzde 30 azaldığı bildirildi. 

Plastik Sanayicileri Derneği (PAGDER) Başkanı Hüseyin Semerci, üyesi oldukları Avrupa Plastik ve Kauçuk Makine Üreticileri Derneği'nin geçtiğimiz günlerde Avrupa plastik ve kauçuk makinelerindeki enerji verimliliği üzerine bir araştırma yaptığını söyledi. 

Sektördeki makine parkının yüzde 90'ını kapsayan araştırmanın enjeksiyon, kalıplama, ekstrüzyon, şişirme ve ısıl şekillendirme gibi temel plastik ve kauçuk işleme makinelerine yönelik yapıldığını belirten Semerci, araştırmanın sektörün aradan geçen yıllar içinde nereden nereye geldiğinin görülmesi açısından çok faydalı olduğunu kaydetti. 

''Araştırmaya göre plastik işleme makinelerinin üretim verimliliği teknolojik gelişmeler sayesinde son 20 yılda 2 katına çıktı. Üretim verimliliğinin artmasına karşın plastik makinelerinin enerji tüketimi de yüzde 30 azaldı. Aradan geçen yıllarda yeni nesil enjeksiyon kalıplama makineleri artık iki makinenin üretimini tek başına yapar hale geldi. Araştırma, üretim teknolojisindeki gelişmelerin önemli bir performans patlamasına olanak tanıdığını gösteriyor.'' 

Semerci, son yıllarda plastik işleme makinelerindeki bu gelişimin sektörü olduğu kadar ülke ekonomisine de önemli katkılar sağladığını söyledi. 

Özellikle enerji verimliliğinin çevreye ve rekabet gücüne olumlu yansımaları olduğunu ifade eden Semerci, ''Plastik makine teknolojisindeki gelişim ülkemize çevresel katkı sağlamanın yanı sıra ihracatta rekabet gücümüzü de arttırıyor'' dedi. 

4. Ülkemizde faaliyet gösteren vakıflardan birini seçerek bu vakfın çalışmaları hakkında bir araştırma yapınız.

CEVAP: TÜRKİYE EĞİTİM GÖNÜLLÜLERİ VAKFI

TEGV, Türkiye’nin geleceğinde aydınlık yüzler, donanımlı insanlar görmenin ön koşulunun, çocuklarımızı en iyi şekilde eğitmekten geçtiği inancıyla yola çıkmıştır.

Eğitim Gönüllüleri’nin varoluş nedeni 7-16 yaş grubu çocuklarımıza devlet tarafından verilen temel eğitime katkıda bulunmak ve onlara yaşam becerileri kazandırmaktır.

Eğitim Gönüllüleri, 7-16 yaş arası çocuklarımızın Cumhuriyetimizin temel ilke ve değerlerine bağlı, akılcı, sağduyulu, özgüven sahibi, düşünen, sorgulayan, eleştiren, kendi iç yaratıcılığını harekete geçirebilen, barışçı, farklı düşünce ve inançlara saygılı, insan ilişkilerinde cinsiyet, ırk, din, dil farkı gözetmeyen bireyler olarak yetişmesine katkıda bulunacak eğitim programları ile etkinlikler oluşturmakta ve uygulamaktadır.

Eğitim Gönüllüleri, oluşturduğu özgün eğitim programlarını ülke sathında kurduğu Eğitim Parkları, Öğrenim Birimleri ve Ateşböceği Gezici Öğrenim Birimlerinde, eğitici eğitimi verdiği gönüllüleri aracılığı ile hayata geçirir.

Ben bir TEGV eğitim gönüllüsü olarak,haftada iki saatimi ayırarak hem geleceğimize hem de kendime katkıda bulunuyorum.İnsanın kendini işe yaramış hissetmesi nasıl bir duygu sizlere anlatamam,Bana göre çocuğa bakmak geleceğe bakmaktır arkadaşlar.Bildiğimiz üzere Meb’in bir çok eksik yanı var.Çocuklarımızı okula başladığı ilk günden itibaren,matemetiğin,fen bilgisinin ya da türkçenin hayattaki başarının tek yolu olarak göstermektedir.Oysa ki,çocukların yaratıcılığı veya yeteneği olduğu bir dal hakkında tek bir bilgi verememektedir.TEGV burada devreye girmekte arkadaşlarım.Çocuklarımıza çeşitli etkinlikler vererek onun daha verimli bir genç olmasının peşinde.

TEGV’e gelen çocukların çoğu maddi zorluklar içinde okumaya çalışanlar oluşuyor.Fakat hepsi böyle olmayabiliyor.Maddi imkanı elverişli çocuklarda TEGV’in imkanlarından yararlanabilmektedirler.

5. Ahi teşkilatı hakkında bir araştırma yaparak Ahiliğin temel ilkelerinin neler olduğunu öğreniniz.

CEVAP: Bireyi, fetâlıktan şeyhliğe ve yamaklıktan ustalığa giden yolda olgunlaştırmaya çalışan Ahi kurumunun meslekî ahlâk ve görgü kurallarının temel ilkeleri şunlardır: 

- İyi huylu ve güzel ahlâklı olmak, - İşinde ve hayatında, kin, çekememezlik ve dedikodudan kaçınmak,

- Ahdinde, sözünde ve sevgisinde vefalı olmak,

- Gözü, gönlü ve kalbi tok olmak, - Şevkatli, merhametli, adaletli, faziletli, iffetli ve dürüst olmak,

- Cömertlik, ikram ve kerem sahibi olmak,

- Küçüklere sevgi, büyüklere karşı edepli ve saygılı olmak,

- Alçakgönüllü olmak, büyüklük ve gururdan kaçınmak,

- Ayıp ve kusurlarını örtmek, gizlemek ve affetmek,

- Hataları yüze vurmamak,

- Dost ve arkadaşlara tatlı sözlü, samimi, güleryüzle ve güvenilir olmak,

- Gelmeyene gitmek, dost ve akrabayı ziyaret etmek,

- Herkese iyilik yapmak, iyiliklerini istemek,

- Yapılan iyilik ve yardımı başa kakmamak,

- Hakka, hukuka, hak ölçüsüne riayet etmek,

- İnsanların işlerini içten, gönülden ve güleryüzle yapmak,

- Daima iyi komşulukta bulunmak, komşunun eza ve cahilliğine sabretmek,

- Yaradandan dolayı yaratıkları hoş görmek,

- Hata ve kusurları daima kendi nefsinde aramak,

- İyilerle dost olup, kötülerden uzak durmak,

- Fakirlerle dostluktan, oturup kalkmaktan şeref duymak,

- Zenginlere, zenginliğinden dolayı itibardan kaçınmak,

- Allah için sevmek, Allah için nefret etmek,

- Hak için hakkı söylemek ve hakkı söylemekten korkmamak,

- Emri altındakileri ve hizmetindekileri korumak ve gözetmek,

- Açıkta ve gizlide Allah´ın emir ve yasaklarına uymak,

- Kötü söz ve hareketlerden sakınmak,

- İçi, dışı, özü, sözü bir olmak,

- Hakkı korumak, hakka riayetle haksızlığı önlemek,

- Kötülük ve kendini bilmezliğe iyilikle karşılık vermek,

- Belâ ve kötülüklere sabır ve tahammüllü olmak,

- Müslümanlara lütufkâr ve hoş sözlü olmak,

- Düşmana düşmanın silahıyla karşılık vermek,

- İnanç ve ibadetlerinde samimi olmak,

- Fani dünyaya ait şeylerle öğünmemek, böbürlenmemek,

- Yapılan iyilik ve hayırda hakkın hoşnutluğundan başka bir şey gözetmemek,

- Âlimlerle dost olup dostlara danışmak,

- Her zaman heryerde yalnız Allah´a güvenmek,

- Örf, adet ve törelere uymak,

- Sır tutmak, sırları açığa vurmamak,

- Aza kanaat, çoğa şükür ederek dağıtmak,

- Feragat ve fedekarlığı daima kendi nefsinden yapmak

6. İleride seçmeyi düşündüğünüz meslek ile ilgili bir araştırma yapınız. Araştırmanız sonucunda edindiğiniz verilere dayanarak bu mesleğin gerektirdiği bilgi ve beceriler ile kendi ilgi alanlarınızı ve yeteneklerinizi karşılaştırın

CEVAP: Bireysel cevabınızı yazınız.


7. Sınıf Sosyal Bilgiler Tuna Matbaa Yayınları Ders Kitabı Cevaplarında her kazanım 3–5 sayfalık bir kapsam içerisinde etkinlik, soru-cevap, örnekler ve görsel öğeler ile pekiştirilmekte, süreci değerlendirmeye ilişkin çalışmalarla tamamlanmaktadır. Ayrıca, ders kitaplarında öğrenciyi yönlendirici sorularla dersin işlenişi sürecinde öğrencinin aktif kılınması amaçlanmıştır. Bilgi ve beceriye odaklı olmak üzere destekleyici metinler sunulmuştur. Metinler güncel ve süreli yayınlardan da yararlanılarak zenginleştirilmiş, öğrencilerin araştırma, inceleme, tartışma ve projelendirme ile grup çalışmaları sürecine dahil olmalarına yönelik çalışma yönergelerine yer verilmiştir.

İlköğretim okullarında önemli bir yere sahip olan Sosyal Bilgiler dersi birbirine bağımlı bir dünyadaki demokratik toplumda, kültürel farklılıklara sahip vatandaşlar olarak bilgi edinme ve karar verme becerilerini geliştirmeleri için genç insanlara yardım etmeyi amaçlamaktadır. Öğrencilerin Sosyal Bilgiler dersinin amaçları arasında olan düşünme ve karar verme becerilerinin gelişmesi için güncel olaylarla ilgilenmeleri gerekmektedir. Sosyal Bilgiler dersinde öğretmenin yeri ve zamanı geldiğinde konuları güncel olaylarla ilişkilendirerek öğrencilerin dünü, bugünü ve geleceği anlamalarına yardımcı olması gerekmektedir. Güncel olayların öğretiminde kullanılan bir teknik olan gazeteler de her düzeydeki öğrencileri geliştirmek için çok yönlü bir araçtır. 

7. Sınıf Sosyal Bilgiler Tuna Matbaa Yayınları Ders Kitabı Cevaplarıyla ilgili verilen ödevler çocuklara bağımsız çalışmayı, sorumluluk almayı öğretmek için çok önemli araçlardır. Ödev yapma alışkanlığını çocuklara küçük yaslarda kazandırmak, okul başarıları için de önemlidir. Ders Kitabı Cevapları ödevinin yapmasını kolaylaştırmak için gerekli düzenlemeleri yapmak, onlara yol göstermek ve gerektiğinde yardımcı olmak anne babaların görevidir. Ancak ödevlerin anne babanın değil çocuğun ödevi olduğunu, yardım etmenin ödevi onun yerine yapmak olmadığını unutmamak gerekir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder