7. Sınıf Sosyal Bilgiler Tuna Matbaa Yayınları Ders Kitabı Cevapları Sayfa 56 - Ders Kitabı Cevapları

Yeni Yayınlar

Ocak 17, 2016

7. Sınıf Sosyal Bilgiler Tuna Matbaa Yayınları Ders Kitabı Cevapları Sayfa 56

Edit
 DERS KİTABI CEVAPLARINA BURADAN ULAŞABİLİRSİNİZ! 
7. Sınıf Sosyal Bilgiler Tuna Matbaa Yayınları Ders Kitabı Cevapları yayınımızda kitap içinde ve ünite sonunda bulanan soruların cevaplarını bulabilirsiniz. Etkinlikler sizi zorlayabilir ve her konunun cevaplarını yapamayabilirsiniz. Bu konu içinde sitemizden yardım olarak cevap anahtarlarına doğru ve güvenilir bir şekilde ulaşabilirsiniz. Soru ve cevaplarla ilgili istek ve önerilerinizi yorum bölümünden bildirebilirsiniz. Bunun yanında ders kitabında yapmış olduğunuz soruların doğruluğunu test edebilir, örnek teşkil etmesi amacıyla faydalanabilirsiniz.

7. Sınıf Sosyal Bilgiler Tuna Matbaa Yayınları Ders Kitabı Cevapları ödevlerinin öğrencilerin okulda öğrendiklerini pekiştirmesi, atladığı bir yer kalmadan öğrenebilmesi ve kendi başına düşünen tasarlayan bir birey olarak yetişebilmesini sağlamak amacıyla verildiğini unutmayalım. Yapmanız gereken ve verimli ders çalışmanın başında gelen hususlar bu kitapları takip etmek ve öğretmen sözlerinden çıkmayarak verimli ders çalışmaktan geçmektedir. Cevaplarda hata olduğunu düşünüyorsanız yorum kısmında kendi cevabınızı bize iletebilirsiniz.

SORU: Osmanlı Beyliği’nin kurulduğu bölgenin coğrafi konumu, bu beyliğin hızla büyüyüp bir devlet hâline gelmesinde nasıl bir rol oynamış olabilir?

CEVAP: 

XIV. YÜZYIL BAŞLARINDA YAKIN DOĞU VE AVRUPA

Yakın Doğu; Anadolu, İran, Irak, Suriye, Filistin, Afrika, Arabistan ve Mısır'ı içine alan bölgedir.

Bu yüzyılda, Yakın Doğu tamamen Türk ve Müslüman devletlerin egemenliği altındaydı.

Balkanlar ve Avrupa

14. Yüzyılın başlarında Balkanlar'da Bizans'tan başka, Sırp, Bulgar, Arnavut krallıklar, Eflak ve Boğdan voyvodalıkları ile Bosna-Hersek prenslikleri yer alıyordu.

Bizans, Balkan devletleriyle sürekli bir çekişme içindeydi. Bu devletler arasında siyasi bir birlik olmadığı gibi, dini bir birlik de yoktu. Aralarında mezhep kavgaları da vardı.

14. Yüzyıl başlarında Bizans, oldukça küçülmüş ve zayıflamış bir durumdaydı.

Merkezde taht kavgalan yaşanırken Bizans, Anadolu'daki etkisini de kaybetmişti.

Altın Orda Devleti (1227-1502)

Cengiz Han'ın torunu Batu Han tarafından kuruldu.

Güçlü olduğu dönemde, Moskova ve Kiev Knezliklerinin Karadeniz'e inmelerine engel oldu.

14. yüzyılın sonlarında, Timur'un yaptıgı saldınlarla yıkıldı. Moskova Knezligi, Rus Çarlığı haline geldi.

Türkiye Selçuklu Devleti (1075-1308)

Süleyman Şah'ın kurdugu bu devlet, 1243'te Kösedağ Savaşı ile İlhanlılara bağımlı hale gelerek, siyasi ve askeri gücünü kaybetti.

Türkiye Selçuklu Devleti, 1308'de sona erdi.

İlhanlı egemenliğini kabul etmeyen Türkmen beyleri Anadolu'nun batısında beylikler kurdular.

Türkiye Selçuklularının yerini alabilmek için bey likler arasında mücadele başladı ve Anadolu Türk siyasi birliği bozuldu.

Memluk Devleti (1250-1517)

Aybek tarafından Mısır'da kurulmuştu.

Moğollar ve Haçlılarla savaşarak İslam dünyasında saygınlık kazandılar.

Baharat Yolu'nun Memluk topraklarından geçmesi, ekonomilerine yarar sağlıyordu.

İlhanlı Devleti (1256-1335)

Cengiz Han'ın torunu Hülagü Han tarafından İran'da kuruldu.

Irak, Kafkasya ve Anadolu'ya egemen oldula r.

Kösedağ Savaşı'nda (1243) Türkiye Selçuklularını egemenlikleri altına aldılar.

1335'te yıkıldılar.

XIV. Yüzyıl başlarında Avrupa’daki siyasi ve dinî çatışmalar Osmanlı Devleti’nin kurulup gelişmesini nasıl etkilemiş olabilir?

Osmanlı Devleti'nin kurulup genişlemesini kolaylaştırmıştır. Çatışma ortamı Osmanlı'nın güçlü rakiplerle karşılaşmasını engellemiş, dini çatışmalarda Osmanlı'nın getirdiği huzur ortamının halk tarafından sevinçle karşılanmasını sağlamıştır.


7. Sınıf Sosyal Bilgiler Tuna Matbaa Yayınları Ders Kitabı Cevaplarında her kazanım 3–5 sayfalık bir kapsam içerisinde etkinlik, soru-cevap, örnekler ve görsel öğeler ile pekiştirilmekte, süreci değerlendirmeye ilişkin çalışmalarla tamamlanmaktadır. Ayrıca, ders kitaplarında öğrenciyi yönlendirici sorularla dersin işlenişi sürecinde öğrencinin aktif kılınması amaçlanmıştır. Bilgi ve beceriye odaklı olmak üzere destekleyici metinler sunulmuştur. Metinler güncel ve süreli yayınlardan da yararlanılarak zenginleştirilmiş, öğrencilerin araştırma, inceleme, tartışma ve projelendirme ile grup çalışmaları sürecine dahil olmalarına yönelik çalışma yönergelerine yer verilmiştir.

İlköğretim okullarında önemli bir yere sahip olan Sosyal Bilgiler dersi birbirine bağımlı bir dünyadaki demokratik toplumda, kültürel farklılıklara sahip vatandaşlar olarak bilgi edinme ve karar verme becerilerini geliştirmeleri için genç insanlara yardım etmeyi amaçlamaktadır. Öğrencilerin Sosyal Bilgiler dersinin amaçları arasında olan düşünme ve karar verme becerilerinin gelişmesi için güncel olaylarla ilgilenmeleri gerekmektedir. Sosyal Bilgiler dersinde öğretmenin yeri ve zamanı geldiğinde konuları güncel olaylarla ilişkilendirerek öğrencilerin dünü, bugünü ve geleceği anlamalarına yardımcı olması gerekmektedir. Güncel olayların öğretiminde kullanılan bir teknik olan gazeteler de her düzeydeki öğrencileri geliştirmek için çok yönlü bir araçtır. 

7. Sınıf Sosyal Bilgiler Tuna Matbaa Yayınları Ders Kitabı Cevaplarıyla ilgili verilen ödevler çocuklara bağımsız çalışmayı, sorumluluk almayı öğretmek için çok önemli araçlardır. Ödev yapma alışkanlığını çocuklara küçük yaslarda kazandırmak, okul başarıları için de önemlidir. Ders Kitabı Cevapları ödevinin yapmasını kolaylaştırmak için gerekli düzenlemeleri yapmak, onlara yol göstermek ve gerektiğinde yardımcı olmak anne babaların görevidir. Ancak ödevlerin anne babanın değil çocuğun ödevi olduğunu, yardım etmenin ödevi onun yerine yapmak olmadığını unutmamak gerekir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder