12. Sınıf Türk Edebiyatı Fırat Yayınları Ders Kitabı Cevapları Sayfa 46 - Ders Kitabı Cevapları

Yeni Yayınlar

Ekim 31, 2015

12. Sınıf Türk Edebiyatı Fırat Yayınları Ders Kitabı Cevapları Sayfa 46

Edit
 DERS KİTABI CEVAPLARINA BURADAN ULAŞABİLİRSİNİZ! 
12. Sınıf Türk Edebiyatı Fırat Yayınları Ders Kitabı Cevapları Sayfa 46


12. Sınıf Türk Edebiyatı Fırat Yayınları Ders Kitabı Cevaplarını lütfen buradan kontrol ediniz, buradan bakıp aynısını yazmak öğrenmeniz açısından faydalı getirmeyecektir. Bu nedenle öğrencilerimizden ricamız lütfen ödevlerinizi öncelikler kendiniz yapmaya gayret gösteriniz. Yapamadığını ve anlamadığınız soru ve cevaplara sitemizden size örnek teşkil etmesi amacıyla faydalanabilirsiniz. Ödevlerin öğrencilerin okulda öğrendiklerini pekiştirmesi, atladığı bir yer kalmadan öğrenebilmesi ve kendi başına düşünen tasarlayan bir birey olarak yetişebilmesini sağlamak amacıyla verildiğini unutmayalım. Ders kitabı cevapları aşağıda sistemli olarak listelenmiştir. Cevap anahtarını arayanlar aşağıdaki sayfa numaralarıyla istediği sayfadaki cevapları inceleyebilirler.

12. Sınıf Türk Edebiyatı Fırat Yayınları Ders Kitabı Cevaplarında, yapılandırmacı yaklaşımın öğrenme öğretme sürecine uygun olarak seçilmiş okuma metinleri bulunmaktadır. Okuma metinleri, temanın özelliğine göre şiir veya nesir yazılarından Türkçe dersi öğrenci çalışma kitapları okuma metinlerinin çözümlemesini sağlayacak etkinlikleri içermektedir. Bu etkinliklerin temel amacı öğrencilerde kazanımların pekiştirilmesini sağlamaktır.

1. Cumhuriyet Dönemi Edebiyatı öğretici metinlerinin genel özelliklerini aşağıya sıralayınız. 

CUMHURİYET DÖNEMİNDE ÖĞRETİCİ METİNLER 
İnsanlar bilgi verme amacıyla düzenlenen, yazılan metinlere öğretici metin denir. Cumhuriyet döneminde savaştan yeni çıkmış ve yaralarını sarmaya yeni başlamış bir ülke olarak Türkiye, büyük bir kalkınma hamlesi içine girmiştir. Yurdun dört bir tarafında ekonomik ve sosyal projeler birbiri ardı sıra devreye sokulmuştur. Sosyal hayata etki eden bu durum; Batılılaşmanın etkisiyle toplumun ilerleme ve çağdaşlaşması için gerekli enerjiyi sağlamıştır. Millet ve milli kültür anlayışı ön plana çıkmış, aydınlar ile halk arasındaki uçurumun kapanması için halka ve milli kültüre yöneliş başlamıştır. Bunun doğal sonucu olarak da Cumhuriyet dönemi öğretici metinlerinde Anadolu, Anadolu insanı ve milli unsurlar tema olarak seçilmeye başlanmıştır.

 Bu dönem öğretici metinleri bir tema etrafında birleşmiştir.Tema ise Anadolu ve Anadolu insanı ile milli konuların işlendiği temadır. Konuşma diline yakın sade bir dil tercih edilmiştir. Süssüz, açık, duru ve yalın bir anlatım benimsenmiştir. Türkçe dil kuralları uygulanmıştır. Halk söyleyişlerine ait kelime gruplarına yer verilir. Amaç bilgi verme, düşündürme ve açıklamadır. Bu dönem metinlerinde sadeleşen Türkçe yardımıyla daha çok okura ulaşılmıştır. 

Bu dönemde ön plana çıkan öğretici türler ve önemli sanatçıları şunlardır: 
1) Deneme 
2) Makale 
3) Gezi Yazısı 
4) Hatıra 
5) Fıkra

2. Deneme türü aşağıdaki hangi anlatım biçimiyle yazılır? 
A) Uzun cümlelerle yapılan anlatım
B) Canlı ve içten bir anlatım 
C) Karşılıklı konuşmaya dayalı anlatım
D) Bilimsel açıklamaların olduğu anlatım
E) Sade ve ağırbaşlı bir anlatım

3. Aşağıdaki yazarlardan hangisi fıkra türünün temsilcisi olarak sayılamaz? 
A) Falih Rıfkı Atay
B) Yusuf Ziya Ortaç
C) Hasan Âli Yücel
D) Peyami Safa
E) Ömer Seyfettin 

4. Yazın yaşamına şiirle başladı ancak yazın alanında asıl başarısını keskin bir zekânın ve geniş bir kültürün ürünü olan eleştirileriyle gösterdi. Öz Türkçe akımının öncülüğünü üstlendi. Devrik cüm-lenin yazı dilinde yaygınlaşması için çaba gösterdi. Cumhuriyetin ilk yıllarında kimi şairlerde görülen divan şiiri etkisini ödünsüz eleştirdi. “Günlerin Getirdiği, Karalama Defteri, Sözden Söze” eserlerin-den bazılarıdır.

Bu paragrafta sözü edilen yazar aşağıdakilerden hangisidir? 
A) Nurullah Ataç
B) Falih Rıfkı Atay
C) Cahit Külebi
D) Attilâ İlhan
E) Cevat Şakir Kabaağaçlı


12. Sınıf Türk Edebiyatı Fırat Yayınları Ders Kitabı Cevapları etkinliklerin başında öğrencilerin etkinleri nasıl yapacaklarıyla ilgili yönergeler bulunmaktadır. Çalışma kitaplarındaki etkinlikler, öğrencilerin farklı zeka alanlarını harekete geçirecek, eleştirel düşünmelerini, olaylara farklı bakmalarını, bireysel veya grupla çalışmalarını sağlayacak şekilde tasarlanmıştır.

12. Sınıf Türk Edebiyatı Fırat Yayınları Ders Kitabı Cevapları zihinsel hazırlık kısmında ise konu ile ilgili öğrencilerin ön öğrenmelerini harekete geçirme, okuma metni ile ilgili anahtar kelimelerle çalışma, metni tanıma ve tahmin etme, işlenen metnin amacını belirleme, metnin tür, yöntem ve tekniğini belirleme çalışmaları yapılmaktadır. Anlama bölümü görsel okuma, dinleme ve okuma, metin inceleme, söz varlığını geliştirme kısımlarından oluşmaktadır. Zihinsel yapılandırma günlük hayatla ilişkilendirme ve araştırma olmak üzere iki bölümden oluşmaktadır.  Kendini ifade etme bölümde öğrencilerin öğrenme öğretme sürecinde kendilerini rahat ifade edebilmeleri için öğretmen tarafından uygun bir ortam hazırlama, öğrencilerin ön bilgilerinin harekete geçirme, amaç belirleme, konuşma, yazma, görsel sunu çalışmalarının nasıl yapılacağı anlatılmaktadır. Ölçme ve değerlendirme: İlköğretim Programlarında ölçme ve değerlendirme yapılandırmacı öğrenme yaklaşımına uygun olarak hem sürece hem de sonuca dayalı olarak yapılmaktadır. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder