12. Sınıf Türk Edebiyatı Fırat Yayınları Ders Kitabı Cevapları Sayfa 30 - Ders Kitabı Cevapları

Yeni Yayınlar

Ekim 31, 2015

12. Sınıf Türk Edebiyatı Fırat Yayınları Ders Kitabı Cevapları Sayfa 30

Edit
 DERS KİTABI CEVAPLARINA BURADAN ULAŞABİLİRSİNİZ! 
12. Sınıf Türk Edebiyatı Fırat Yayınları Ders Kitabı Cevapları Sayfa 30


12. Sınıf Türk Edebiyatı Fırat Yayınları Ders Kitabı Cevaplarını lütfen buradan kontrol ediniz, buradan bakıp aynısını yazmak öğrenmeniz açısından faydalı getirmeyecektir. Bu nedenle öğrencilerimizden ricamız lütfen ödevlerinizi öncelikler kendiniz yapmaya gayret gösteriniz. Yapamadığını ve anlamadığınız soru ve cevaplara sitemizden size örnek teşkil etmesi amacıyla faydalanabilirsiniz. Ödevlerin öğrencilerin okulda öğrendiklerini pekiştirmesi, atladığı bir yer kalmadan öğrenebilmesi ve kendi başına düşünen tasarlayan bir birey olarak yetişebilmesini sağlamak amacıyla verildiğini unutmayalım. Ders kitabı cevapları aşağıda sistemli olarak listelenmiştir. Cevap anahtarını arayanlar aşağıdaki sayfa numaralarıyla istediği sayfadaki cevapları inceleyebilirler.

12. Sınıf Türk Edebiyatı Fırat Yayınları Ders Kitabı Cevaplarında, yapılandırmacı yaklaşımın öğrenme öğretme sürecine uygun olarak seçilmiş okuma metinleri bulunmaktadır. Okuma metinleri, temanın özelliğine göre şiir veya nesir yazılarından Türkçe dersi öğrenci çalışma kitapları okuma metinlerinin çözümlemesini sağlayacak etkinlikleri içermektedir. Bu etkinliklerin temel amacı öğrencilerde kazanımların pekiştirilmesini sağlamaktır.

1. Nurullah Ataç, “Memleket Edebiyatı”adlı metnini niçin yazmış olabilir? Gerekçelerinizi tahtaya sıralayınız. Bu gerekçelerden en doğru olanını metnin yazılış amacı olarak belirleyiniz. 

Nurullah Ataç, S.Hakkı Esatoğlu adındaki genç bir yazarın bir gazetede yazdığı makaledeki görüşlerine karşı çıkmak, onu ve düşüncelerini eleştirmek için bu yazıyı yazmıştır.

2. a.Metinde çok kullanılan kelime ve kelime gruplarını aşağıya yazınız.
Kelimeler : betke , tümce, betik, toplum, dörüt,
Kelime grupları : Bay Esatoğlu, gökçe - yazın, Türk toplumu

b. Belirlediği niz kelime ve kelime grupları içinde geçtiği cümleye hangi anlamları katmıştır? Açıklayınız.
Bu kelime ve kelime gruplarının metni meydana getiren anlam birliklerinin oluşmasındaki etkileri nelerdir?

Bu anlam birlikleri bir ana düşünce etrafında birleşerek metni meydana getirmiştir.

c.Motif kavramı hakkında yaptığınız araştırmadan da yararlanarak incelediğiniz metnin en etkili  cümlelerini belirleyiniz. Bu cümleleri nasıl adlandırabileceğinizi belirtiniz. Metnin en etkili cümleleri ne sizce ? Metni okuyarak buna kendiniz karar verin !

ç. Metnin temel düşüncesini oluşturan cümleleri belirleyiniz. Belirlediğiniz bu cümleler “mo tif” olarak adlandırdığınız cümlelerden farklı mıdır? Niçin? 

Son paragraftaki cümleler metnin temel düşüncesini oluşturan cümlelerdir. Motiflerin birleşerek metnin ana düşüncesini oluşturduğunu unutmayınız.

d. Metnin temel düşüncesini oluşturan unsur-unsurlar nedir-nelerdir? Belirtin...... 

Motifler , anlamlı dil birlikleri metnin temel düşüncesini oluşturan unsurlardır.

e.Metnin giriş, gelişme ve sonuç bölümlerinde ne anlatıldığını aşağıya yazınız. 

Giriş:  Nurullah Ataç, S.Hakkı Esatoğlu adındaki genç bir yazarın bir gazetede yazdığı makalesinden bahsedip direkt eleştiriye başlıyor.

Gelişme: Nurullah Ataç genç yazarın memleket edebiyatıyla ilgili düşüncelerini birçok örnek ve alıntı kullanarak eleştiriyor, kendi bakış açısıyla genç yazarın yazdıklarına cevaplar verip kendi düşüncelerini farklı yönlerden anlatıyor.

Sonuç: Ulusal edebiyatın ne olduğunu açıklıyor.

f) Anlam birlikleri (sözcük-sözcük grupları, cümle-paragraf) metnin ana düşüncesi etrafında bütünleşerek metnin planını oluşturur. 

g) Metnin içeriği , yazıldığı dönemin sosyal ve siyasal olayları  hakkında net bilgiler vermiyor. Şunu söyleyebiliriz bu dönem  tartışma ve polemik öğeleriyle  farklı yazınsal ve politik duruşların sergilendiği bir dönemdir.

ANA FİKRİ: TÜRKÇE YAZILMIŞ HER SANAT YAZISI ULUSAL EDEBİYATIN PARÇASIDIR.

b) Metnin ana fikri dönemin sosyal gerçekliğini yansıtmakta olup, edebiyatta ulusallık meselesi günümüzde de işlenen bir ana fikirdir. 

c) Memleket Edebiyatı metnindeki ana fikir internet, tv-radyo-gazete gibi görsel ve yazılı medya iletişim araçlarıyla da ifade edilebilir.


12. Sınıf Türk Edebiyatı Fırat Yayınları Ders Kitabı Cevapları etkinliklerin başında öğrencilerin etkinleri nasıl yapacaklarıyla ilgili yönergeler bulunmaktadır. Çalışma kitaplarındaki etkinlikler, öğrencilerin farklı zeka alanlarını harekete geçirecek, eleştirel düşünmelerini, olaylara farklı bakmalarını, bireysel veya grupla çalışmalarını sağlayacak şekilde tasarlanmıştır.

12. Sınıf Türk Edebiyatı Fırat Yayınları Ders Kitabı Cevapları zihinsel hazırlık kısmında ise konu ile ilgili öğrencilerin ön öğrenmelerini harekete geçirme, okuma metni ile ilgili anahtar kelimelerle çalışma, metni tanıma ve tahmin etme, işlenen metnin amacını belirleme, metnin tür, yöntem ve tekniğini belirleme çalışmaları yapılmaktadır. Anlama bölümü görsel okuma, dinleme ve okuma, metin inceleme, söz varlığını geliştirme kısımlarından oluşmaktadır. Zihinsel yapılandırma günlük hayatla ilişkilendirme ve araştırma olmak üzere iki bölümden oluşmaktadır.  Kendini ifade etme bölümde öğrencilerin öğrenme öğretme sürecinde kendilerini rahat ifade edebilmeleri için öğretmen tarafından uygun bir ortam hazırlama, öğrencilerin ön bilgilerinin harekete geçirme, amaç belirleme, konuşma, yazma, görsel sunu çalışmalarının nasıl yapılacağı anlatılmaktadır. Ölçme ve değerlendirme: İlköğretim Programlarında ölçme ve değerlendirme yapılandırmacı öğrenme yaklaşımına uygun olarak hem sürece hem de sonuca dayalı olarak yapılmaktadır. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder