12. Sınıf Türk Edebiyatı Fırat Yayınları Ders Kitabı Cevapları Sayfa 23 - Ders Kitabı Cevapları

Yeni Yayınlar

Ekim 31, 2015

12. Sınıf Türk Edebiyatı Fırat Yayınları Ders Kitabı Cevapları Sayfa 23

Edit
 DERS KİTABI CEVAPLARINA BURADAN ULAŞABİLİRSİNİZ! 
12. Sınıf Türk Edebiyatı Fırat Yayınları Ders Kitabı Cevapları Sayfa 23


12. Sınıf Türk Edebiyatı Fırat Yayınları Ders Kitabı Cevaplarını lütfen buradan kontrol ediniz, buradan bakıp aynısını yazmak öğrenmeniz açısından faydalı getirmeyecektir. Bu nedenle öğrencilerimizden ricamız lütfen ödevlerinizi öncelikler kendiniz yapmaya gayret gösteriniz. Yapamadığını ve anlamadığınız soru ve cevaplara sitemizden size örnek teşkil etmesi amacıyla faydalanabilirsiniz. Ödevlerin öğrencilerin okulda öğrendiklerini pekiştirmesi, atladığı bir yer kalmadan öğrenebilmesi ve kendi başına düşünen tasarlayan bir birey olarak yetişebilmesini sağlamak amacıyla verildiğini unutmayalım. Ders kitabı cevapları aşağıda sistemli olarak listelenmiştir. Cevap anahtarını arayanlar aşağıdaki sayfa numaralarıyla istediği sayfadaki cevapları inceleyebilirler.

12. Sınıf Türk Edebiyatı Fırat Yayınları Ders Kitabı Cevaplarında, yapılandırmacı yaklaşımın öğrenme öğretme sürecine uygun olarak seçilmiş okuma metinleri bulunmaktadır. Okuma metinleri, temanın özelliğine göre şiir veya nesir yazılarından Türkçe dersi öğrenci çalışma kitapları okuma metinlerinin çözümlemesini sağlayacak etkinlikleri içermektedir. Bu etkinliklerin temel amacı öğrencilerde kazanımların pekiştirilmesini sağlamaktır.

12. a. Araştırma çalışmasından edindiğiniz bilgiyi de kullanarak yukarıdaki şiirin hangi edebî akımdan izler taşıdığını belirtiniz. 

b. Millî kimlik ve millî değerler çevresinde oluşan edebiyatın Batı düşüncesindeki gelişmelere göre yeni görünümler kazanarak varlığını nasıl sürdürdüğünü şiirden örneklerle açıklayınız. 

13. “Bir Ateş Yakıp Bir Dağ Başına” adlı şiirden, bireysel bilinçten toplumsal bilince doğru gidişin işlendiği dizeleri belirleyiniz. 

14. Cumhuriyet Döneminde yazılan edebî metinlerde nasıl bir dil ve zevk anlayışı hâkimdir? İncelediğiniz metinlerden örneklerle açıklayınız.

. Cumhuriyet Döneminde yazılan edebî metinlerde nasıl bir dil ve zevk anlayışı hâkimdir? İncelediğiniz metinlerden örneklerle açıklayınız. 
· Konuşma ve yazı dilinin birbirine yaklaştırılmışır.
· Batı’dan gelen sezgicilik, gerçeküstücülük ve varoluş­çuluk akımlarının etkisi görülür.
· Anadolu ruhunun önemsenmiştir.
· Süsten, özentiden kaçış görülür. Dil, yabancı sözcüklerden arındırılmaya çalışılmış, yalın (sade) bir dil, bağlaşıklık ve bağdaşıklık ilkelerine uygun açık, duru, akıcı, tutarlı bir anlatım kullanılmıştır


15. a “Medeniyet Değiştirmesi ve İç İnsan”, “Yol”, “Bir Beyoğlu Dönüşü”, “Tohum” ve “Cumhuriyetçiliğin Nitelikleri” adlı metinlerden edindiğiniz bilgiler ile Atatürk ilke ve inkılaplarının cumhuriyetin ilk yıllarında yazılan edebî eserlere nasıl yansıtıldığı hakkında yaptığınız araştırmadan yola çıkarak Tanzimat Fermanı'nın ilanından cumhuriyete kadar geçen sürede (Yenileşme Dönemi) edebî eserlerde tartışılan problemler (dil, hürriyet, medeni gelişim, demokrasi, hak vb.) nasıl çözümlenmiştir ? Açıklayınız.


b. Bu metinlerden hareketle Cumhuriyet Dönemi Türk Edebiyatının oluşumunda neler etkili olmuştur? Açıklayınız. 

CUMHURİYET DÖNEMİ TÜRK EDEBİYATI CUMHURİYET DÖNEMİ TÜRK EDEBİYATININ OLUŞUMU

· Türk edebiyatı, İslam öncesi, İslami dönem ve Batı etkisinde gelişen Türk edebiyatı olmak üzere üçe ayrılmaktadır. 

· Cumhuriyet dönemi Türk edebiyatı ise Batı etkisinde gelişen Türk edebiyatının 1923’te başlayan dönemidir.

Bu dönemin daha iyi bilinebilmesi için bu dönemde yaşanan sosyal ve siyasi olayların bilinmesi gerekir. Cumhuriyet döneminde ortaya çıkan sosyal ve siyasi olaylar: 
- Kurtuluş Savaşı’nın kazanılması 
- Atatürk ilke ve inkılaplarının uygulanması 
- İkinci Dünya Savaşı - Modernleşme çabaları 
- 1960 darbesi ve sonrasında ortaya çıkan ideolojik söylemler 
- 1980’den sonra bireyselliğin ön plana çıkması 

· Bu gelişmeler edebiyata da yansımış, toplumun bir üyesi olan sanatçıyı da etkilemiş, aynı zamanda yaşananlar edebi eserlere de yansımıştır. 

· Yine Cumhuriyet öncesi dönemden Cumhuriyete uzanan dönemde toplumsal, siyasi, ekonomik ve kültürel problemleri baz alması edebi eserlerdeki problemlerin bu ilke ve inkılaplarda ifadesini bulduğunu gösterir. 

· Aynı zamanda Cumhuriyet’in ilk yıllarında Milli edebiyat zevk ve anlayışı devam etmektedir. 
· Halka yönelen, Anadolu’yu temel alan, milli unsurların ön planda olduğu, sade bir dilin kullanıldığı, Batı’daki gelişmelerin yakından takip edildiği bir dönemdir. 

Bu dönemde;
Yazı dili ile konuşma dili arasındaki farklılık ortadan kalkmıştır.
Toplumun esas alınmasıyla edebiyat, toplumcu bir karakter kazanmıştır. 
Gerçeklik ön plana çıkmıştır. 
Edebiyatın her türünde olgun örnekler verilmiştir. 
Bireysellik ön plana çıkmış, toplumun uluslaşması sağlanmaya çalışılmıştır.
Yerli ve halka doğru bir anlayış gelişmiştir. 
Batıdaki bilimsel ve edebi gelişmeler takip edilmiştir. 
Memleket edebiyatı zevkiyle Batı’dan gelen türlerde Türkçenin birleştiriciliğinde başarılı örnekler verilmiştir.
Cumhuriyet döneminde Anadolu coğrafyası ile Anadolu insanının hayatı, zevkleri edebi eserlerde çok fazla işlenmiştir.
Psikoloji ve psikiyatri alanında yapılan bilimsel çalışmalardan yararlanılmıştır.
Bu dönemde Batı düşüncesindeki gelişmelerden doğan yeni açılımlara edebi eserlerde kendini göstermiştir.
Sezgicilik, varoluşçuluk ve gerçeküstücülük gibi Batılı akımların etkisi görülür. 
Birinci ve İkinci Dünya Savaşı arasında Batı dünyasında ortaya çıkan bireyin bunalımını esas alan edebi hareketlerden yararlanılmıştır. 

Cumhuriyet Dönemi Edebiyatının oturduğu zemin hakkında bilgi veriniz.  Cumhuriyetin kuruluşu ise birçok inkılabın temelini oluşturur niteliktedir. Buna göre Cumhuriyet Dönemi Türk Edebiyatı yeni bir devlet ve milletin aydınlanma yolunda taşıdığı heyecanlar ve inançlar üzerine kurulmuştur c. Millî Edebiyat zevk ve anlayışı bu eserlere yansımış mıdır? Niçin? 

Evet yansımıştır ,eserlerde Anadolu insanı , toplumsal konular,  MİLLİ DUYGULAR, MEMLEKET MANZARALARI önemli yer tutmuştur. Dilde yalınlık, süsten kaçış ve sadelik görülmesi de bu anlayışın özelliklerindendir.


12. Sınıf Türk Edebiyatı Fırat Yayınları Ders Kitabı Cevapları etkinliklerin başında öğrencilerin etkinleri nasıl yapacaklarıyla ilgili yönergeler bulunmaktadır. Çalışma kitaplarındaki etkinlikler, öğrencilerin farklı zeka alanlarını harekete geçirecek, eleştirel düşünmelerini, olaylara farklı bakmalarını, bireysel veya grupla çalışmalarını sağlayacak şekilde tasarlanmıştır.

12. Sınıf Türk Edebiyatı Fırat Yayınları Ders Kitabı Cevapları zihinsel hazırlık kısmında ise konu ile ilgili öğrencilerin ön öğrenmelerini harekete geçirme, okuma metni ile ilgili anahtar kelimelerle çalışma, metni tanıma ve tahmin etme, işlenen metnin amacını belirleme, metnin tür, yöntem ve tekniğini belirleme çalışmaları yapılmaktadır. Anlama bölümü görsel okuma, dinleme ve okuma, metin inceleme, söz varlığını geliştirme kısımlarından oluşmaktadır. Zihinsel yapılandırma günlük hayatla ilişkilendirme ve araştırma olmak üzere iki bölümden oluşmaktadır.  Kendini ifade etme bölümde öğrencilerin öğrenme öğretme sürecinde kendilerini rahat ifade edebilmeleri için öğretmen tarafından uygun bir ortam hazırlama, öğrencilerin ön bilgilerinin harekete geçirme, amaç belirleme, konuşma, yazma, görsel sunu çalışmalarının nasıl yapılacağı anlatılmaktadır. Ölçme ve değerlendirme: İlköğretim Programlarında ölçme ve değerlendirme yapılandırmacı öğrenme yaklaşımına uygun olarak hem sürece hem de sonuca dayalı olarak yapılmaktadır. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder