12. Sınıf Türk Edebiyatı Fırat Yayınları Ders Kitabı Cevapları Sayfa 24 - Ders Kitabı Cevapları

Yeni Yayınlar

Ekim 31, 2015

12. Sınıf Türk Edebiyatı Fırat Yayınları Ders Kitabı Cevapları Sayfa 24

Edit
 DERS KİTABI CEVAPLARINA BURADAN ULAŞABİLİRSİNİZ! 
12. Sınıf Türk Edebiyatı Fırat Yayınları Ders Kitabı Cevapları Sayfa 24


12. Sınıf Türk Edebiyatı Fırat Yayınları Ders Kitabı Cevaplarını lütfen buradan kontrol ediniz, buradan bakıp aynısını yazmak öğrenmeniz açısından faydalı getirmeyecektir. Bu nedenle öğrencilerimizden ricamız lütfen ödevlerinizi öncelikler kendiniz yapmaya gayret gösteriniz. Yapamadığını ve anlamadığınız soru ve cevaplara sitemizden size örnek teşkil etmesi amacıyla faydalanabilirsiniz. Ödevlerin öğrencilerin okulda öğrendiklerini pekiştirmesi, atladığı bir yer kalmadan öğrenebilmesi ve kendi başına düşünen tasarlayan bir birey olarak yetişebilmesini sağlamak amacıyla verildiğini unutmayalım. Ders kitabı cevapları aşağıda sistemli olarak listelenmiştir. Cevap anahtarını arayanlar aşağıdaki sayfa numaralarıyla istediği sayfadaki cevapları inceleyebilirler.

12. Sınıf Türk Edebiyatı Fırat Yayınları Ders Kitabı Cevaplarında, yapılandırmacı yaklaşımın öğrenme öğretme sürecine uygun olarak seçilmiş okuma metinleri bulunmaktadır. Okuma metinleri, temanın özelliğine göre şiir veya nesir yazılarından Türkçe dersi öğrenci çalışma kitapları okuma metinlerinin çözümlemesini sağlayacak etkinlikleri içermektedir. Bu etkinliklerin temel amacı öğrencilerde kazanımların pekiştirilmesini sağlamaktır.

24 YORUMLAMA-GÜNCELLEME

1. Cumhuriyetin ilk yıllarındaki edebî zevk ve anlayışın konu edildiği panelinizi sınıfta düzenleyiniz. 

2. Yazarların düşüncelerini rahatlıkla yazıya geçirmeleri hangi edebî dönemde başlamıştır? Tartışınız.

3. Atatürkçülüğün hangi ilkeleri günümüzde yazılan eserlerin oluşmasına zemin hazırlamıştır?

4. a. Anadolu coğrafyası ve insanı "Yol" ve "Bir Beyoğlu Dönüşü" adlı metinlerde nasıl ve niçin ele alınmıştır? 

b. Cumhuriyetin ilk yıllarında yazılan eserlerin konuları neden Anadolu coğrafyası ve insanları ile sınırlandırılmıştır?

5. İncelediğiniz edebî eserlerin hangilerinde milletimize has özellikler yer almaktadır? 

6. İncelediğiniz edebî eserleri etkilendikleri akım ve yönelimlere göre gruplandırınız ve aşağıya bir tablo yaparak gösteriniz. 

DEĞERLENDİRME 

1. Cumhuriyet Dönemi Türk Edebiyatında aşağıdaki özelliklerden hangisi görülmez? 

A) 1918-2000 yılları arasın da ortaya çıkan sosyal ve siyasi olayların etkisi 
B) Atatürk ilke ve inkılaplarının etkisi 
C) Kavmî özelliklerin etkisi 
D) Milleti oluşturan değerlerin etkisi 
E) Yeni dil anlayışının et kisi 

2. Millî Edebiyat zevk ve anlayışı Cumhuriyet Dönemi Türk Edebiyatına ne ölçüde yansımıştır? Açıklayınız. 
Cumhuriyet’in ilk yıllarında Milli edebiyat zevk ve anlayışı devam etmektedir. 
· Halka yönelen, Anadolu’yu temel alan, milli unsurların ön planda olduğu, sade bir dilin kullanıldığı, Batı’daki gelişmelerin yakından takip edildiği bir dönemdir 

3. Aşağıdaki cümleleri bu ünitede öğrendiklerinize göre tamamlayınız. 

Cumhuriyet Dönemi Türk Edebiyatında MİLLİ EDEBİYAT zevki ortaya çıkmıştır. Cumhuriyet Dönemi Türk Edebiyatında ANADOLU coğrafyası ve ANADOLU İNSANI konu olarak işlenir. Cumhuriyet Dönemi Türk Edebiyatında MİLLETİ oluşturan DEĞERLER farklı yönleriyle edebî metinlerde ele alınır.

I . ÜNİTE ÖLÇME VE DEĞERLENDİRME SORULARI 

1. Cumhuriyet Dönemini oluşturan siyasi, sosyal ve fikrî olayların neler olduğunu söyleyiniz. 
CUMHURİYET DÖNEMİ TÜRK EDEBİYATI CUMHURİYET DÖNEMİ TÜRK EDEBİYATININ OLUŞUMU 

Türk edebiyatı, İslam öncesi, İslami dönem ve Batı etkisinde gelişen Türk edebiyatı olmak üzere üçe ayrılmaktadır. 
Cumhuriyet dönemi Türk edebiyatı ise Batı etkisinde gelişen Türk edebiyatının 1923’te başlayan dönemidir. 
Bu dönemin daha iyi bilinebilmesi için bu dönemde yaşanan sosyal ve siyasi olayların bilinmesi gerekir. Cumhuriyet döneminde ortaya çıkan sosyal ve siyasi olaylar:

Kurtuluş Savaşı’nın kazanılması           
Atatürk ilke ve inkılaplarının uygulanması
İkinci Dünya Savaşı       
Modernleşme çabaları
1960 darbesi ve sonrasında ortaya çıkan ideolojik söylemler 
1980’den sonra bireyselliğin ön plana çıkması 

Bu gelişmeler edebiyata da yansımış, toplumun bir üyesi olan sanatçıyı da etkilemiş, aynı zamanda yaşananlar edebi eserlere de yansımıştır. 

Yine Cumhuriyet öncesi dönemden Cumhuriyete uzanan dönemde toplumsal, siyasi, ekonomik ve kültürel problemleri baz alması edebi eserlerdeki problemlerin bu ilke ve inkılaplarda ifadesini bulduğunu gösterir.

Aynı zamanda Cumhuriyet’in ilk yıllarında Milli edebiyat zevk ve anlayışı devam etmektedir.         Halka yönelen, Anadolu’yu temel alan, milli unsurların ön planda olduğu, sade bir dilin kullanıldığı, Batı’daki gelişmelerin yakından takip edildiği bir dönemdir. 

Bu dönemde; Yazı dili ile konuşma dili arasındaki farklılık ortadan kalkmıştır. Toplumun esas alınmasıyla edebiyat, toplumcu bir karakter kazanmıştır.Gerçeklik ön plana çıkmıştır.  Edebiyatın her türünde olgun örnekler verilmiştir. Bireysellik ön plana çıkmış, toplumun uluslaşması sağlanmaya çalışılmıştır. Yerli ve halka doğru bir anlayış gelişmiştir. Batıdaki bilimsel ve edebi gelişmeler takip edilmiştir. Memleket edebiyatı zevkiyle Batı’dan gelen türlerde Türkçenin birleştiriciliğinde başarılı örnekler verilmiştir. Cumhuriyet döneminde Anadolu coğrafyası ile Anadolu insanının hayatı, zevkleri edebi eserlerde çok fazla işlenmiştir. Psikoloji ve psikiyatri alanında yapılan bilimsel çalışmalardan yararlanılmıştır. Bu dönemde Batı düşüncesindeki gelişmelerden doğan yeni açılımlara edebi eserlerde kendini göstermiştir. Sezgicilik, varoluşçuluk ve gerçeküstücülük gibi Batılı akımların etkisi görülür. Birinci ve İkinci Dünya Savaşı arasında Batı dünyasında ortaya çıkan bireyin bunalımını esas alan edebi hareketlerden yararlanılmıştır.

2. Cumhuriyet Dönemi Edebiyatında edebî dil ve anlayışta ne tür gelişmeler olmuştur? 
Cumhuriyet Döneminde yazılan edebî metinlerde nasıl bir dil ve zevk anlayışı hâkimdir? İncelediğiniz metinlerden örneklerle açıklayınız.

· Konuşma ve yazı dilinin birbirine yaklaştırılmışır. 
· Batı’dan gelen sezgicilik, gerçeküstücülük ve varoluş­çuluk akımlarının etkisi görülür. 
· Anadolu ruhunun önemsenmiştir. 
· Süsten, özentiden kaçış görülür. Dil, yabancı sözcüklerden arındırılmaya çalışılmış, yalın (sade) bir dil, bağlaşıklık ve bağdaşıklık ilkelerine uygun açık, duru, akıcı, tutarlı bir anlatım kullanılmıştır

3. Cumhuriyet Dönemi Edebiyatında millî değerlerini edebî metinlerde yer almasının sebepleri nelerdir? 

Atatürk inkılâplarıyla, sosyal ve kültürel yapımızın yanı sıra sanat ve edebiyat hayatında da önemli değişiklikler meydana gelmiştir. Yeni alfabenin kabulü, medeni kanun, yeni okulların açılması gibi halka yönelik hareketler, edebiyatımızın Anadolu’ya ve halka yönelişini hızlandırmıştır. Yazılan eserler, genç cumhuriyetin sosyal, kültürel ve fikri yapısını yansıtmıştır. Yazar ve şairlerimiz, eserlerinde milli, sosyal ve toplumsal konuları işlemişlerdir. Yazarlarımız genç cumhuriyetin dayandığı ilkeleri, idealize ederek halka anlatmışlardır. Cumhuriyet ve demokrasi için ihtiyaç duyulan erdemler, sanat eserlerinin ana konusu olmuştur. Cumhuriyet dönemi yazarları, eserlerinde sevgi, tabiat güzellikleri, Anadolu insanının yoksulluğu ve mücadelesi, gurbet, ölüm, Atatürk ilke ve inkılâpları, milli mücadele ruhu, Batı uygarlığından yararlanma yolları, kalkınma ve çalışma gibi konulara yer vermişlerdir.


12. Sınıf Türk Edebiyatı Fırat Yayınları Ders Kitabı Cevapları etkinliklerin başında öğrencilerin etkinleri nasıl yapacaklarıyla ilgili yönergeler bulunmaktadır. Çalışma kitaplarındaki etkinlikler, öğrencilerin farklı zeka alanlarını harekete geçirecek, eleştirel düşünmelerini, olaylara farklı bakmalarını, bireysel veya grupla çalışmalarını sağlayacak şekilde tasarlanmıştır.



12. Sınıf Türk Edebiyatı Fırat Yayınları Ders Kitabı Cevapları zihinsel hazırlık kısmında ise konu ile ilgili öğrencilerin ön öğrenmelerini harekete geçirme, okuma metni ile ilgili anahtar kelimelerle çalışma, metni tanıma ve tahmin etme, işlenen metnin amacını belirleme, metnin tür, yöntem ve tekniğini belirleme çalışmaları yapılmaktadır. Anlama bölümü görsel okuma, dinleme ve okuma, metin inceleme, söz varlığını geliştirme kısımlarından oluşmaktadır. Zihinsel yapılandırma günlük hayatla ilişkilendirme ve araştırma olmak üzere iki bölümden oluşmaktadır.  Kendini ifade etme bölümde öğrencilerin öğrenme öğretme sürecinde kendilerini rahat ifade edebilmeleri için öğretmen tarafından uygun bir ortam hazırlama, öğrencilerin ön bilgilerinin harekete geçirme, amaç belirleme, konuşma, yazma, görsel sunu çalışmalarının nasıl yapılacağı anlatılmaktadır. Ölçme ve değerlendirme: İlköğretim Programlarında ölçme ve değerlendirme yapılandırmacı öğrenme yaklaşımına uygun olarak hem sürece hem de sonuca dayalı olarak yapılmaktadır. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder