10. Sınıf Tarih Meb Yayınları Ders Kitabı Cevapları Sayfa 40 - Ders Kitabı Cevapları

Yeni Yayınlar

Ekim 09, 2015

10. Sınıf Tarih Meb Yayınları Ders Kitabı Cevapları Sayfa 40

Edit
 DERS KİTABI CEVAPLARINA BURADAN ULAŞABİLİRSİNİZ! 
10. Sınıf Tarih Meb Yayınları Ders Kitabı Cevapları Sayfa 40



10. Sınıf Tarih Meb Yayınları Ders Kitabı Cevapları yayınımızda kitap içinde ve ünite sonunda bulanan soruların cevaplarını bulabilirsiniz. Bu konu içinde sitemizden yardım olarak cevap anahtarlarına doğru ve güvenilir bir şekilde ulaşabilirsiniz. Soru ve cevaplarla ilgili istek ve önerilerinizi yorum bölümünden bildirebilirsiniz. Bunun yanında ders kitabında yapmış olduğunuz soruların doğruluğunu test edebilir, yapamadığını ve anlamadığınız soru ve cevaplara sitemizden size örnek teşkil etmesi amacıyla faydalanabilirsiniz.

10. Sınıf Tarih Meb Yayınları Ders Kitabı Cevapları ödevlerinin öğrencilerin okulda öğrendiklerini pekiştirmesi, atladığı bir yer kalmadan öğrenebilmesi ve kendi başına düşünen tasarlayan bir birey olarak yetişebilmesini sağlamak amacıyla verildiğini unutmayalım. Yapmanız gereken ve verimli ders çalışmanın başında gelen hususlar bu kitapları takip etmek ve öğretmen sözlerinden çıkmayarak verimli ders çalışmaktan geçmektedir.

Temel Kavramlar:

Fetihname:

Amanname:

Babüssaade:  Topkapı Sarayının üçüncü kapısı. Akağalar Kapısı olarak da bilinir. Sarayın birun ve enderun denilen kısımlarını birbirinden ayırmaktadır.

Reform:  15 ve 16 yylarada avrupada ÖZellikle din alanında yapılan yenileşme ve iyileştirme hareketleridir.

Katoliklik:  Katoliklik  Hıristiyanlıkta papayı başkan tanıyan mezhebi dile getirir.

Ortodoksluk: Ortodoksluk Hristiyanlığın üç büyük mezhebinden biri. Ortodoks (yunanca orthos doğru ve doksa inanç kelimelerinin birleşmesiyle meydana gelmiş doğru inanç anlamını  ifade eder. Doğu kilisesinin güttüğü mezhep, bu mezhebe uyan  kişi demektir.

Protestanlık:  Protestanlık, Hıristiyanlığın en büyük üç ana mezhebinden biridir. 16. yüzyılda Martin Luther ve Jean Calvin'in öncülüğünde Katolik Kilisesine ve Papa'nın otoritesine karşı girişilen Reform hareketinin sonucunda doğmuştur (1529).

Kalvenizm: Kalvenizm, Jean Calvin'in 16. yüzyıl başlarında ortaya attığı görüşlere dayanarak kurulan bir Hıristiyanlık mezhebi. Bu dinsel inanç sistemi, ilk kezCenevre'de, daha sonra Hollanda, İskoçya, Almanya ve Fransa'da kurulan yeni kiliselerde örgütlendi. Bu mezhep Fransa'da Nantes Fermanı ile kabul edildi.

Engizisyon: Katolik Kilisesi'ne bağlı bir mahkeme sistemi idi. Gerek kararları, gerek siyasi ve dini görüşleri nedeniyle dört büyük engizisyon adından çok söz ettirdi.

Papalık: Papalık Devleti ya da sadece Papalık tarih boyunca İtalya yarımadasında yer alan ve Papa'nın askeri ve siyasi bakımlardan yönettiği devlet birimine verilen isimdi

Dogmatizm:   Çeşitli öğretiler ve asla değişmeyeceği kabul edilen mutlak değerleri kabul eden, bu bilgilerin mutlak hakikat olduğunu, inceleme, tartışma yahut araştırmaya ihtiyacın olmadığını savunan anlayışa verilen isimdir. Bu tür savlara, öğretilere ve inançlara ise dogma denir

Hümanizm: italyada dogan sanat, felsefe akimi.. icerik olarak eski yunan felsefesinin herseyi bitirdigini, onlari okumanin iyi bir hayat icin yeterli oldugu dusuncesinden hareketle, eski yunan edebiyatinin cevirilerinin yapilmasini saglamis akim.. isimden de anlasilacagi uzere insana deger veren, yucelten,

Harem: Osmanlıda Padişah ve ailesinin yaşadığı yerdir.

Divanıhumayun: Osmanlıda devlet meselelerini görüşüldüğü kurum.

Reaya: Osmanlıda Halk

Kalem:

Eyalet: Osmanlıda En büyük yönetim birimi. Yönetcisi beylerbeyidir.

Sancak: Osmanlıda Eyaletler Sancakların birleşmesi ile oluşur. Yönetcisi sancak beyidir.

Kaza: Sancaklardan sonraki yönetim birimidr.

Muhtesip: Osmanlı Esnafı denetleyen ve ticari işleyişi kontrol eden kişiler

Yurtluk: Osmanlıda gelirleri sınır boylarındaki askerlere verilen topraklardır

Ocaklık: Osmanlıda gelirleri Tersane giderlerlerine ve kale muhafızlrına verilen topraklardır.

Birun: Osmanlıda sarayın dış kısmına verilen addır.

Enderun: Osmanlıda saray okulu

Seyfiye: Osmanlıda askeri bürokrasi

İlmiye: Osmanlıda adalet ve eğitim işleri ile ilgilenen devlet adamlarının bulunduğu yönetici sınıf

Kalemiye: Osmanlıda resmi yazışmaları ve mali işler ile ilgilenen yönetici sınıf

İmtiyaz: Ayrıcalık demektir

Kapitilasyon: Ticari, siyasi ve diğer türlü konularda bir devlete verilen imtiyazların tümüne kapitülasyon denir.

Hazine: Osmanlı devletinde maliye

Külliye:  Selçuklular ve Osmanlılarda bir cami ile  birlikte kurulmuş medrese, muvakkithane, türbe, aşhane, darüşşifa,hamam, sebil, çeşme, çarşı ve benzeri yapıların meydana getirdiği dinsel ve toplumsal merkez

2. Ünite 1. Konu soru ve cevapları

1- İstanbul’un tarihte bir çok kavim tarafından kuşatılma nedenleri neler olabilir. sayfa 40

Cevap: İstanbul Jepolitik olarak çok öenmli bir konumdadır. Asya ve Avrupayı birbirine bağlayan kıtalar arasında yer alması bu önemini daha da artırmaktadır. ipek yolunun üzerinde olması ticaret hataı içinde son derece öenm arzetmektedir. Devletler tarih boyunca hep ticaret merlezlerini ele geçirmeye çalışmışlardır. Bu sebeple İstanbul'da bol miktarda kuşatmaya maruz kalmıştır.

2- Fatih ve Fetih kavramları size neleri çağrıştırmaktadır.sayfa 40

Cevap: Fatih Kelime manası olarak açan demektir. Fetih ise bir memleketin islam orduları tarafından fethedilmesidir.

3- yukarıdaki haritayı inceleyerek İstanbul’un fethedilmesinin Ekonomik ve jeopolitik nedenlerinin neler olabileceğini açıklayınız. Sayfa 40

Cevap: İstanbul İki kıta arasındadır ve Osmanlı devletinin topraklarının birleşmesine engel bir konumdadır. Ekonomik olarak ise ipek yolunun bu kısmı istanbuldan geçmektedir ve boğazlardan ticaret gemileri geçmektedir.

4- Yukarıda verilen İstanbul'un fethinin nedenlerini inceleyerek dini askeri ve siyasi ile ekonomik olarak sınıflandırınız

Cevap:

DİNİ
İstanbulun fethi ile alakalı hadisinin olması

Siyasi
Bizansın Osmanlı şehzadelerini kışkırtması
Bizansın haçlı seferlerine zemin hazırlaması
Anadolu ve Rumeli arasındaki bağlantının sağlanabilmesi
Eski bir kültür ve yerleşim merkezi olması

Ekonomik
Bölge Ticaret yollarını ve  kazançlarının ele geçirilmek istenmesi

10. Sınıf Tarih Meb Yayınları Ders Kitabı Cevaplarında her kazanım 3–5 sayfalık bir kapsam içerisinde etkinlik, soru-cevap, örnekler ve görsel öğeler ile pekiştirilmekte, süreci değerlendirmeye ilişkin çalışmalarla tamamlanmaktadır. Ayrıca, ders kitaplarında öğrenciyi yönlendirici sorularla dersin işlenişi sürecinde öğrencinin aktif kılınması amaçlanmıştır. Bilgi ve beceriye odaklı olmak üzere destekleyici metinler sunulmuştur. Metinler güncel ve süreli yayınlardan da yararlanılarak zenginleştirilmiş, öğrencilerin araştırma, inceleme, tartışma ve projelendirme ile grup çalışmaları sürecine dahil olmalarına yönelik çalışma yönergelerine yer verilmiştir.

Öğrenci çalışma kitapları öğrencinin sınıf içerisinde veya dışında işlenen kazanımları pekiştirmek, bireysel ve düzeyine uygun öğrenme ve gelişim imkânlarını edinmesini sağlayan kaynaklardır. Bu yolla öğrenilen kavramların sıralanması, karşılaştırılması, eşleştirilmesi gibi yöntemlerle öğrencinin edindiği bilgileri üst düzey bilişsel beceriler düzeyinde edinmesine imkân sağlamaktadır. bilgi, beceri ve değerlerin kalıcı ve anlamlı bir şekilde etkinlik temelli yapılandırılmasına önemli katkılar sunmaktadır.

10. Sınıf Tarih Meb Yayınları Ders Kitabı Cevaplarıyla ilgili verilen ödevler çocuklara bağımsız çalışmayı, sorumluluk almayı öğretmek için çok önemli araçlardır. Ödev yapma alışkanlığını çocuklara küçük yaslarda kazandırmak, okul başarıları için de önemlidir. Ders Kitabı Cevapları ödevinin yapmasını kolaylaştırmak için gerekli düzenlemeleri yapmak, onlara yol göstermek ve gerektiğinde yardımcı olmak anne babaların görevidir. Ancak ödevlerin anne babanın değil çocuğun ödevi olduğunu, yardım etmenin ödevi onun yerine yapmak olmadığını unutmamak gerekir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder