5. Sınıf Sosyal Bilgiler Evren Yayınları Ders Kitabı Cevapları Sayfa 47 - Ders Kitabı Cevapları

Yeni Yayınlar

Ağustos 15, 2015

5. Sınıf Sosyal Bilgiler Evren Yayınları Ders Kitabı Cevapları Sayfa 47

Edit
 DERS KİTABI CEVAPLARINA BURADAN ULAŞABİLİRSİNİZ! 
5. Sınıf Sosyal Bilgiler Evren Yayınları Ders Kitabı Cevapları Sayfa 47


5. Sınıf Sosyal Bilgiler Evren Yayınları Ders Kitabı Cevapları yayınımızda kitap içinde ve ünite sonunda bulanan soruların cevaplarını bulabilirsiniz. Etkinlikler sizi zorlayabilir ve her konunun cevaplarını yapamayabilirsiniz. Bu konu içinde sitemizden yardım olarak cevap anahtarlarına doğru ve güvenilir bir şekilde ulaşabilirsiniz. Soru ve cevaplarla ilgili istek ve önerilerinizi yorum bölümünden bildirebilirsiniz. Bunun yanında ders kitabında yapmış olduğunuz soruların doğruluğunu test edebilir, yapamadığını ve anlamadığınız soru ve cevaplara sitemizden size örnek teşkil etmesi amacıyla faydalanabilirsiniz.

5. Sınıf Sosyal Bilgiler Evren Yayınları Ders Kitabı Cevapları ödevlerinin öğrencilerin okulda öğrendiklerini pekiştirmesi, atladığı bir yer kalmadan öğrenebilmesi ve kendi başına düşünen tasarlayan bir birey olarak yetişebilmesini sağlamak amacıyla verildiğini unutmayalım. Yapmanız gereken ve verimli ders çalışmanın başında gelen hususlar bu kitapları takip etmek ve öğretmen sözlerinden çıkmayarak verimli ders çalışmaktan geçmektedir. Cevaplarda hata olduğunu düşünüyorsanız yorum kısmında kendi cevabınızı bize iletebilirsiniz.

SORU: Atatürk inkılapları sonrasında ekonomi, eğitim ve sağlık alanındaki gelişmelerle ilgili neler söyleyebilirsiniz?

CEVAP: Ekonomi alanındaki gelişmeler;

Türkiye İktisαt Kongresi’nin Toplαnmαsı (17 Şubαt 1923)

Αşαr Vergisinin Kαldırılmαsı (17 Şubαt 1925)

Türkiye İş Bαnkαsı’nın Kurulmαsı (1924)

Kαbotαj Kαnunu’nun Kαbulü (1 Temmuz 1926)

Teşviki Sαnαyi Kαnunu’nun Kαbulü (28 Mαyıs 1927)

Mαden Tetkik Αrαmα Enstitüsü’nün Kurulmαsı (1935)

Eğitim alanındaki gelişmeler;

Tevhidi Tedrisαt Kαnunu’nun Kαbulü (3 Mαrt 1924)

Yeni Türk Hαrflerinin Kαbulü (1 Kαsım 1928)

Türk Tαrih Kurumu’nun Kurulmαsı (15 Nisαn 1931)

Türk Dil Kurumu’nun Kurulmαsı (12 Temmuz 1932)

İstαnbul Üniversitesi’nin Αçılmαsı (1 Αğustos 1933)

Sağlık alanındaki gelişmeler;

1920’de Sağlık Bakanlığı kuruldu.

Numune Hastaneleri açıldı.

Umumi Hıfzıssıhha Kanunu çıkarılarak bulaşıcı hastalıklara karşı mücadele başlatıldı.

Kızılay, Himaye-i Etfal(Çocuk Esirgeme Kurumu), Yeşilay ve Verem Savaş Dispanserleri kuruldu.

SORU: Atatürk ilke ve inkılaplarının dayandığı esasları zihinharitasında gösteriniz.

CEVAP:ATATÜRK İLKE VE İNKILÂPLARI'NIN DAYANDIĞI ESASLAR 

Atatürk ilke ve inkılâplarının dayandığı sosyal, siyasal, kültürel ve tarihî temeller vardır. Değişik konularda değindiğimiz bu esasları, toplu olarak şöyle sıralaya

biliriz:

- Millî tarih bilinci,

- Vatan ve millet sevgisi,

- Millî dil,

- Bağımsızlık ve özgürlük,

- Egemenliğin millete ait olması,

- Millî kültürün geliştirilmesi, 

- Türk toplumunun çağdaş uygarlık düzeyinin üstüne çıkarılması, 

- Türk milletine inanmak ve güvenmek,

- Millî birlik ve beraberlik,

- Ülke bütünlüğü.

Millî Tarih Bilinci

Millî tarih bilinci, fertlerin ve milletlerin tarihlerine ve geçmişlerine bağlılıkları, tarihlerindeki övünülecek olaylar ve şahsiyetler ile gurur duymaları, onlardan cesaret ve örnek almalarıdır. Böylece geçmişteki kötü olaylardan ders alarak böyle durumlara bir daha düşmemeleridir. Tarih bilincinin uyandırılmasında millî günlerimizin ve zaferlerimizin büyük bir yeri vardır. Bundan dolayı, millî günlere milletçe gereken önem verilmelidir. Millî değerlerine sahip çıkmayan, onları yeni nesillere aktarmayan milletler, yaşama güçlerini kaybederler.

Vatan ve Millet Sevgisi

Vatan; atalarımızın kan dökerek, can vererek bizlere miras bıraktığı, üzerinde yaşadığımız kutsal topraklardır. Bu uğurda her türlü fedakârlığı bizim de yaparak kendimizden sonra gelenlere bu emaneti teslim etmemiz lâzımdır. Bu da ancak vatanını ve milletini sevmekle olur.

Millî Dil 

Türk milletini bir arada tutan, birlik ve beraberlik içinde yaşamasını sağlayan en önemli faktörlerden birisi de millî dilidir. Dil, millî birlik ve beraberliği korumada en etkili güçtür. Dil millî duyguyu geliştirerek, bağımsızlığın korunmasını sağlar.

Bağımsızlık ve Özgürlük

"Özgürlük ve bağımsızlık benim karakterimdir." diyen Atatürk, yeni

Türk devletini bu düşünceden ilham alarak kurmuştur.

Hür ve bağımsız olmayan bir millet, istediği gibi hareket edemez. Bunun için

Atatürk yeni Türk devletini hür ve bağımsız temeller üzerine kurmuştur.


Egemenliğin Millete Ait Olması

Atatürk ilke ve inkılâpları millet egemenliğine dayanır. Türkiye Cumhuriyeti

Devleti, egemenlik kayıtsız şartsız milletindir ilkesi ile kurulmuştur. Atatürk, inkılâplarını bu ilkenin ışığında gerçekleştirmiştir. 


Millî Kültürün Geliştirilmesi 

Millî kültür, millî benliğin gelişmesinde, güçlenmesinde önemli rol oynar. Bundan dolayı Türk milleti için millî kültür hayatî önem taşır. Millî kültür dinamik ve gelişmeye açık olmalıdır. Aksi takdirde çağdaş kültürlerin gerisinde kalır.


Türk Toplumunun Çağdaş Uygarlık Düzeyinin Üstüne Çıkarılması

Atatürk'ün en büyük amacı, Türk milletini çağdaş uygarlık düzeyinin üstüne çıkarmaktır. Atatürk Türk milletinin çağdaşlaşmasını her şeyden önce bir hayat davası ve var olma mücadelesi olarak kabul etmiştir.

Türk Milletine İnanmak ve Güvenmek

Atatürk'ün Türk milletine inancı ve güveni sonsuzdur. Millî Mücadele'ye Türk milletine güvenerek başlamıştır. Türkiye Cumhuriyeti Devleti'ni kurarken, Türk milletine olan sonsuz inanç ve güvenini hiç yitirmemiş, ilke ve inkılâplarının en güzel şekilde uygulanacağına inanmıştır.


Millî Birlik ve Beraberlik

Atatürk'ün en büyük amaçlarından biri de ülkede millî birlik ve beraberliğin sağlanmasıdır. Atatürk ilke ve inkılaplarının dayandığı temel esaslar, Türk milleti için büyük önem taşır. Çünkü Türk milleti bu temel esaslara sahip olduğu sürece hür ve bağımsız yaşayabilir.

Ülke Bütünlüğü 

Ülke bütünlüğü, devletin fizikî unsurunu meydana getiren ülkenin birliğini, bütünlüğünü ve bölünmezliğini ifade eder. Ülke bütünlüğü, ilk defa Erzurum Kongresi'nde "millî sınırlar içindeki vatan bir bütündür. Ayrılık kabul etmez" kararı ile belirlenmiştir. Sivas Kongresi'nde de aynen kabul edilerek, Misak-ı Millî ile milletçe uygulanan bir politika hâline gelmiştir.

Atatürkçülük, dinamik bir düşünce sistemidir. Çünkü daima geleceğe yöneliktir. Dinamik ideal, üç bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde millî birlik ve millî duyguyu meydana getiren Türk milletine ilişkin nitelikleri geliştirmeyi sağlayan hedefler ile Türk milletinin maddî hedefleri vardır. İkinci bölümde kişisel amaçlar bulunmaktadır. Fertlerin kültürlü olmaları, kişisel, sosyal ve millî güvenlik ideali birlikte ele alınmaktadır. Üçüncü bölümde ise manevî ve maddî hedeflere ulaşmamız için nasıl bir millî kültüre sahip olmamız gerektiği açıklanmaktadır.


5. Sınıf Sosyal Bilgiler Evren Yayınları Ders Kitabı Cevapları Sayfa 47

5. Sınıf Sosyal Bilgiler Evren Yayınları Ders Kitabı Cevaplarında her kazanım 3–5 sayfalık bir kapsam içerisinde etkinlik, soru-cevap, örnekler ve görsel öğeler ile pekiştirilmekte, süreci değerlendirmeye ilişkin çalışmalarla tamamlanmaktadır. Ayrıca, ders kitaplarında öğrenciyi yönlendirici sorularla dersin işlenişi sürecinde öğrencinin aktif kılınması amaçlanmıştır. Bilgi ve beceriye odaklı olmak üzere destekleyici metinler sunulmuştur. Metinler güncel ve süreli yayınlardan da yararlanılarak zenginleştirilmiş, öğrencilerin araştırma, inceleme, tartışma ve projelendirme ile grup çalışmaları sürecine dahil olmalarına yönelik çalışma yönergelerine yer verilmiştir.

Öğrenci çalışma kitapları öğrencinin sınıf içerisinde veya dışında işlenen kazanımları pekiştirmek, bireysel ve düzeyine uygun öğrenme ve gelişim imkânlarını edinmesini sağlayan kaynaklardır. Bu yolla öğrenilen kavramların sıralanması, karşılaştırılması, eşleştirilmesi gibi yöntemlerle öğrencinin edindiği bilgileri üst düzey bilişsel beceriler düzeyinde edinmesine imkân sağlamaktadır. bilgi, beceri ve değerlerin kalıcı ve anlamlı bir şekilde etkinlik temelli yapılandırılmasına önemli katkılar sunmaktadır.

5. Sınıf Sosyal Bilgiler Evren Yayınları Ders Kitabı Cevaplarıyla ilgili verilen ödevler çocuklara bağımsız çalışmayı, sorumluluk almayı öğretmek için çok önemli araçlardır. Ödev yapma alışkanlığını çocuklara küçük yaslarda kazandırmak, okul başarıları için de önemlidir. Ders Kitabı Cevapları ödevinin yapmasını kolaylaştırmak için gerekli düzenlemeleri yapmak, onlara yol göstermek ve gerektiğinde yardımcı olmak anne babaların görevidir. Ancak ödevlerin anne babanın değil çocuğun ödevi olduğunu, yardım etmenin ödevi onun yerine yapmak olmadığını unutmamak gerekir.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder