Şiirde Yorum - Ders Kitabı Cevapları

Yeni Yayınlar

Ağustos 29, 2014

Şiirde Yorum

Edit
 DERS KİTABI CEVAPLARINA BURADAN ULAŞABİLİRSİNİZ! 
Şiirde Yorum

YORUM:
Şiirdeki dizelerin ve dizelerde yer alan cümlelerin elbette bir anlamı vardır. Hiçbir şiirin sözleri anlamsız değildir. Ancak bir şiirle anlatılmak istenen, hiçbir zaman şiirdeki cümlelerin anlamları değildir. Sanat eserlerinin ve özellikle şiirin en önemli özelliği farklı yorumlara imkan vermesidir. Gerçek bir şiiri okuyan her kişi, onu kendi duygularına, kültür düzeyine, o anki durumuna ve hayata bakışına göre değerlendirir ve anlamlandırır. Aynı kişi, bir şiiri farklı zamanlardaki okuyuşlarında o şiirden, daha önce hiç düşünmediği anlam ve yorumlar çıkarabilir.
Şiir, okura doğrudan bir şey söylemez, şairin okuru yönlendirmek, ona bilgi vermek gibi bir amacı olamaz. Çünkü şiir bu tip amaçlara uygun bir tür değildir. Şair, şiirde anlatmak istediği her şeyi açık açık söylemez. Bir şiir ancak okur tarafından okunup yorumlandığında tamamlanmış olur.
Kimi zaman bazı okurlar bir şiirle ilgili öyle yorumlar çıkarırılar ki onların büyük bir kısmını şiiri yazan şair, belki de hiç düşünmemiştir. Bir şiirde geçen bir imgeyi farklı okurlar, birbirinden çok farklı biçimde yorumlayabilirler. Çok anlamlılık, çok anlamlığa elverişli olma şiirin temel özelliğidir. Aynı şiirle ilgili farklı okurların birbirinden çok farklı yorumlar yapmasının değişik nedenleri olabilir. Ortaya çıkan farklı yorumlarda okurun bilgi düzeyi, duyguları, içinde bulunduğu ortam, o anki durumu… gibi birçok faktör etkili olabilir. Okurun bakış açısı da yorumunu etkiler.
‘Ağır ağır çıkacaksın bu merdivenlerden
Eteklerinde güneş rengi bir yığın yaprak
Ve bir zaman bakacaksın semaya ağlayarak’   bu dizelerin elbette bir anlamı var. Bu dizeleri düzyazıya çevirelim: elbisenin eteklerinde bir yığın yaprak dolu olduğu halde ağlayarak gökyüzüne bakacaksın.
Şair, bunları anlatmak, söylemek için mi bu dizeleri yazmış? –kesinlikle hayır. ‘Merdivenler, insana hayatı, insanın ömrünü düşündürmez mi? Hayat bir merdiven her yaş, her mevsim de onun bir basamağıdır. Merdivenlerden çıkan insanın ulaşacağı bir yer olmalıdır. Merdivenleri çıkmayı tamamlayan insan ölür. şaire göre ölmek bu dünyadan yükselmektir. Şiirde şairin ömrün son dönemini anlattığı ‘güneş rengi bir yığın yaprak’ tamlamasından çıkarılabilir. Güneş rengi yapraklar sonbahardadır. Sonbahar yaygın olarak ölümü çağrıştırır. Şiirde üzerinde durulan zaman dilimi güneşin batışı ve akşam vaktidir. Bunlar da ömrün sona ermekte olduğunu çağrıştıran sembollerdir. Öleceğini düşünen bir insan çaresizdir; mutusuzluk içinde gökyüzüne semaya bakar; güneş ufaktan kaybolmakta, kaçınılmaz son, adım adım yaklaşmaktadır.
Bir şiirin kıymeti, başarısı her okuyanın kendine göre bir anlam vermesine imkan tanımasındadır. Şiirin düzyazıdan asıl farkı bu noktadadır. Edebi olmayan bir düzyazıdan, hemen hemen herkes aynı anlamı çıkarır. Bilgi vermek amacıyla yazılan bir düzyazının tek anlamı vardır. Şiirin çok anlamlılığa imkan tanıması, çeşitli zamanlarda farklı kişilerce değişik yorumlanabilmesini sağlar. Bir şiir yorumlanırken şiirin dili, şiirdeki imgeler, edebi sanatlar, şairin bağlı olduğu edebi gelenek, şiirin teması, biçimi, seçilen kelimeler dikkate alınmalıdır.
-Şiirin Anlam Değerleri : Gerçek bir şiir, her okunduğunda yeni anlam değerleri kazanabilir. Kimi zaman şiiri okuyan, o şiiri yazan şairin bile düşünmediği yorumlar, anlamlar çıkarabilir. Bir şiirin yeni anlam değeri kazanmasını etkileyen farklı sebepler vardır. Okurun kültürü, kültür seviyesi okuduğu şiiri anlamlandırmasında etkilidir. Aynı okur içinde bulunduğu ruh haline, psikolojisine ve o anki anlayışına bağlı olarak bir şiirden farklı zamanlarda farklı anlamlar çıkarabilir. Okurun zevki, beğenileri de şiiri anlamlandırmasında etkilidir. Daha önceki konulardan hatırlanacağı gibi şiiri oluşturan birimler.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder