Metin ve Şair - Ders Kitabı Cevapları

Yeni Yayınlar

Ağustos 29, 2014

Metin ve Şair

Edit
 DERS KİTABI CEVAPLARINA BURADAN ULAŞABİLİRSİNİZ! 
Metin ve Şair

  METİN VE ŞAİR:
Her sanat eseri, sanatçının hayata bakışını, hayatı algılayışını, yorumlayışını ve değerlendirmesini yansıtır. Bir şair, hayatın gerçekliğini kendi kişisel gerçekliği haline getirerek şiirini yazar. Hiçbir şiir, tamamen hayali olamayacağı gibi, bütünüyle gerçeğin yansıtılması da değildir. Şiir, şairin hayatla ilgili izlenimlerini yansıtır; hayallerinden, yaşadıklarından, özlemlerinden izler taşır; ancak şairin hayatını olduğu gibi yansıtmaz. Bir şairin şiiri, kişinin aynadaki görüntüsü gibidir. O görüntü aynaya bakan kişiye aittir, ama o kişinin aslı değildir.
Kurmaca, edebi metinlerin temel niteliklerinden biridir. Şair, şiirini oluşturup kurgularken dış dünyanın gerçekliğinden etkilenir. Dış dünya ile ilgili izlenimlerini, yaşadıklarını, duygu ve düşüncelerini sanat gerçekliği haline getirir.
-Her şiir, onu yazan şairin kültüründen, bilgisinden, hayat tecrübelerinden, yaşamından, bağlı olduğu gelenekten izler taşır. Şair, isteyerek veya farkında olmadan eserinde bunları yansıtır.
-Bir şairi gereği gibi tanımak, onun şiirlerinin iyi anlaşılmasına ve doğru yorumlanmasına katkı sağlar. Yazdığı şiirlerden, bir şairin duyguları, özlemleri sevinç ve acıları, arzuları, hayalleri hissedilebilir.
Ancak, yazdığı şiir dayanak kabul edilerek bir şairin bütün hayatı öğrenilemez. Bazı şairler, bir veya birkaç şiirde doğrudan kendileri ile ilgili çok kısa, küçük bilgiler verebilirler. Ancak bu bilgiler şairin hayatını her yönüyle tanımaya yetecek kadar değildir. Zaten bir şiirde, şair kendi hayatını baştan sona anlatıyorsa o metin bir şiir sayılmaz. Bazı şiirleri, şairin hayatta yaşadıkları olaylardan izler taşır. Şair bu olaya şöyle bir değinip geçebileceği gibi, o olayla ilgili bazı ayrıntılara da yer verebilir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder