9.Sınıf Coğrafya Ders Kitabı Cevapları Lider Yayınları Sayfa 70- 122 - Ders Kitabı Cevapları

Yeni Yayınlar

Mart 01, 2014

9.Sınıf Coğrafya Ders Kitabı Cevapları Lider Yayınları Sayfa 70- 122

Edit
 DERS KİTABI CEVAPLARINA BURADAN ULAŞABİLİRSİNİZ! 
9.Sınıf Coğrafya Ders Kitabı Cevapları Lider Yayınları Sayfa 70- 122


9.Sınıf Coğrafya Lider Yayınları Öğrenci Ders Kitabı Cevapları, 9.Sınıf Coğrafya LİDER Yayınları ders Kitabı Cevap Anahtarı, 9.Sınıf Coğrafya LİDER Yayınları Ders Kitabı, 9. Sınıf Coğrafya LİDER Yayınları Ders Kitabı Cevap Anahtarı bul, 9. Sınıf LİDER Yayınları Coğrafya Ders Kitabı Cevapları, LİDER Yayınları 9.Sınıf Coğrayfa Ders Kitabı Cevap Anahtarı çöz, 9.Sınıf Coğrafya Dersi LİDER Yayınları Ders Kitabı Cevap Anahtarı ödev, LİDER Yayınları 9.Sınıf Coğrafya Ders Kitabı Cevapları, LİDER Yayınları 9. Sınıf Coğrafya Ders Kitabı Cevap Anahtarı, LİDER Yayınları 9.Sınıf Coğrafya Ders Kitabı, LİDER Yayınları 9.Sınıf Coğrafya Ders Kitabı Cevap Anahtarı bul, LİDERYayınları 9. Sınıf Coğrafya Ders Kitabı Cevapları, LİDER Yayınları 9.Sınıf Coğrafya Ders Kitabı Cevap Anahtarı çöz, LİDER Yayınları 9.Sınıf Coğrafya Ders Kitabı Cevap Anahtarı ödev, LİDER

9. Sınıf Coğrafya  LİDER YAYINLARI sayfa 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27, 28, 29, 30, 31, 32, 33, 34, 35, 36, 37, 38, 39, 40, 41, 42, 43, 44, 45, 46, 47, 48, 49, 50, 51, 52, 53, 54, 55, 56, 57, 58, 59, 60, 61, 62, 63, 64, 65, 66, 67, 68, 69, 70, 71, 72, 73, 74, 75, 76, 77, 78, 79, 80, 81, 82, 83, 84, 85, 86, 87, 88, 89, 90, 91, 92, 93, 94, 95, 96, 97, 98, 99, 100 ve diğer Çalışma Kitabı sayfalarına buradan göz atabilirsiniz.



9.sınıf coğrafya ders kitabı cevapları Lider yayınları tarafından hazırlanan yazımızda sayfa 70, 74,75, 77, 81, 84, 85, 89, 91, 92, 112-113, 121- 122 sayfa etkinlik cevaplarını, ölçme ve değerlendirme sorularının çözümlerini bulabilirsiniz. Lider Yayıncılık tarafından hazırlanan lise 1 coğrafya ders kitabı cevapları sayesinde coğrafya dersi ev ödevlerinizi rahatlıkla yapabilirsiniz. Ortaöğretim 9. sınıf coğrafya ders kitabı Meb yayınları ve Lider Yayınları olmak üzere iki farklı kaynaktan basılmıştır. Lider Yayıncılık tarafından hazırlanan 9. sınıf coğrafya ders kitabı etkinlik cevaplarısayesinde soruların cevaplarına kolaylıkla ulaşabilieceksiniz. Coğrafya ders kitabı cevapları 9. sınıf 
Sayfa 70
HAVA OLAYLARI ( RÜZGAR , FIRTINA , KASIRGA , TAYFUN , HORTUM vb. ) 
Hava sıcaklığı sürekli olarak değişir. Ilık , sıcak ve soğuk olabilir. Bunun türlü nedenleri vardır . Dünya Güneş’in çevresinde dönerken , güneş ışınları Dünya’mıza bazen dik bazen de eğik olarak gelir. Dik olarak gelen ışınlar yeryüzünü daha fazla ısıtır. Eğik olarak gelen ışınlar ise daha az ısıtır. Yeryüzünün Güneş’ten gelen bu farklı ölçülerde ısı almasından mevsimler oluşur. Hava sıcaklığı gün içinde de değişir. Sabah ve akşam saatlerinde güneş ışınları eğik geldiği için yeryüzü çok ısınmaz. Öğle saatlerinde güneş ışınları dik geldiği için sıcaklık artar.
Hava sıcaklıklarındaki bu değişmeler hava olaylarını oluşturur. Rüzgar , tayfun , fırtına , kasırga ve hortum yaşantımızda karşılaştığımız hava olaylarındandır. Şimdi bu hava olaylarının nasıl oluştuğunu öğrenelim. 
RÜZGÂR
Dünyamızı saran hava tabakası ağırlığı nedeniyle yeryüzüne bir kuvvet uygular . Buna kuvvete hava basıncı denir. Isınan hava yükselir. Bu nedenle yeryüzüne yaptığı basınç azalır. Fakat yeryüzünün her yerinde sıcaklık farkı aynı değildir. Hava sıcaklığının düşmesi durumunda ise havanın yeryüzüne yaptığı basınç artar. Bu durumda ısınan hava ile soğuk hava sürekli yer değiştirir. Yani ısınan bölgeler ile soğuk bölgeler arasında sürekli bir hava akımı vardır . Bu hava akımına rüzgâr adı verilir . Hafif esen rüzgara yel denir. Şiddeti fazla değildir. İnsanlar rüzgârlara değişik adlar vermişlerdir. Örneğin ülkemizde değişik yönlerden esen rüzgârlar vardır. Bunlar yıldız , lodos , poyraz , karayel gibi .
FIRTINA :
Fırtına bulutları
Kimi rüzgârlar çok şiddetli olur. Saatteki hızı 100 – 110 km yi bulan rüzgârlara fırtına adı verilir. Fırtına rüzgarın hızlı bir şekilde esmesine denir. Rüzgar hızı 27 knot üzerine çıktığında, yani 7 bofor ve üzeri olduğunda rüzgara artık fırtına denir.
Fırtına farklı sıcaklıktaki hava kütlesinin çarpışmasıyla oluşur. Fırtınalar büyük zararlara neden olabilir. Yerleşim alanları ve insanlar zarar görür. Fırtınalar farklı şekillerde ortaya çıkabilir. Bazı fırtınalar şiddetli yağmur , kar ve dolu getirebilir. Bu durumda fırtınanın zararları daha da artar.
KASIRGA :
Tropik bir kasırga

Catarina kasırgası, 26 Mart 2004, Brezilya.
Kasırga fırtınanın çok şiddetli halidir. Saatteki hızı 300 km yi bulan yağmurlu fırtınalara kasırga adı verilir . Kasırgalar genel olarak büyük can ve mal kaybına neden olur . Kasırgalar geniş alanları etkileyebilir. Amerika kıtasının güney ve orta bölümlerinde görülür. Kasırgalar deniz suyu sıcaklığının 27 dereceden fazla olduğu sıcak denizlerde görülür.
TAYFUN :
Tayfun, Kasırgalar, şiddetli rüzgarları, ilginç bulut yapıları ve sellere yol açan yağmurlarıyla Dünya'nın en olağanüstü hava olaylarından birisidir. Hortumlardan yaklaşık 2000 kat daha büyük olan kasırgalar, yollarına çıkan her şeyi yok eder, verdikleri zararlarla ülkelerin ekonomilerini felce uğratırlar. Genellikle de çok can alırlar. Hortumlar, kısa sürüp belirli ve çok küçük bir alanda etkili olurken; kasırgalar çok geniş alanlara yayılabilir ve yavaş hareket ederler.
Büyük Okyanus’un batısında ve Çin Denizinde görülür. Şiddetli kasırga anlamına gelir. Tayfunlar yerleşim bölgelerinde yapıların bir bölümünün yıkılmasına yol açar.
HORTUM :
Terracina (Lazio, İtalya)'da bir hortum
Sıcak ve nemli hava ile soğuk havanın şiddetle yer değiştirmesi sırasında dönen rüzgarlar oluşur . Bu rüzgârlara hortum adı verilir. Hortum genel olarak şiddetli fırtınalar sırasında meydana gelir. Hortumlar ağır cisimleri bile yerden kaldıracak kadar güçlü olabilir. Genellikle Amerika Birleşik Devletleri’nin Teksas ve Illionis eyaletlerinde görülür.
Dolu
Dolu, kule tipi bulutlardaki düşey hava sirkülasyonuna kapılan bulut damlacıklarının bulut içindeki 0 derece ve -40 derece seviyelerini geçerken (donma ve erimeler ile) tabaka tabaka büyümesi ile oluşur. Dolu tanesini kesip bakarsanız bulut içinde kaç kez dolaştığını soğana benzer tabakalarını sayarak görebilirsiniz.
Bulut içinde düşey hava sirkülasyonunu ve yerçekimini yenilerek yere düşen dolu taneleri bulut ile yer arasındaki hava sıcaklığından çok fazla etkilenmez. Ama bulut tabanından ayrılan kar kristalleri içinden geçtiği hava tabakasının sıcaklığına göre, kuşbaşı kara, granül şeklindeki kara, sulu sepkene, yağmura veya donan yağmura dönüşebilir.
Kar

Kar kristalleri
Kar, bir yağış çeşididir.
Çok sayıda kar kristal çeşidi olmasına rağmen hepsi altı köşelidir. Kar tanelerinin kristal yapıları birbirinin tıpa tıp aynısı değildir. Mikroskopla büyütülen kar taneleri üzerinde yapılan araştırmalarda, kristal yapıları birbirinin aynı olan iki kar tanesine rastlanmıştır. Kar kristalleri üzerinde ilk araştırmaları yapan ABD'li Wilson Bentley, gördüğü muhteşem sanat karşısında adeta büyülenmiş ve elli yıl boyunca sürekli kar kristali fotoğrafı çekmiştir. Elde ettiği 6000 resim içinde kristal yapıları birbirinin aynı olan iki kar tanesine rastlayamamıştır. Daha sonraları diğer bilim adamlarının sürdürdüğü çalışmalar neticesinde şimdiye kadar kar tanecikleri arasında aynı büyüklükte, aynı şekilde ve aynı sayıda su molekülü ihtiva eden iki kristal bile bulunamamıştır.
Çapları 2-4 mm, ağırlıkları ise yaklaşık 0,005 gram olan kar tanecikleri havanın gösterdiği direnç sebebiyle süzülerek (limit hızla) yere inerler. Bu inme sırasında tanecikler birbirlerini ittiklerinden yapışmazlar. Özelliklerini koruyarak yere inerler. Bunlar güneş ışığını tamamen yansıttıkları için beyaz olarak görülürler. Kar yağışı genellikle hava sıcaklığı -4°C ilâ -20°C arasındayken olur. Bu yağış, sıcaklık sıfırın altında birkaç derece olduğunda ağır, nemli, ebatları bir santimetreye ulaşan parçalar halinde gerçekleşir. “Lapa lapa kar yağması” tabiri bu durum için kullanılır. Atmosfer ile toprağın sıcaklıkları eşit olursa yüzeye ulaşan kar hemen erimez. Toprak sıcaklığı atmosfer sıcaklığının üzerinde ise, yere düşen kar kısa sürede erir.
Dünya üzerinde bir bölgede, kar yağışı olma ihtimali, o bölgenin ekvatordan uzaklık ve deniz seviyesinden yüksekliği ile doğru orantılıdır. Buna rağmen ılıman bölgelerin kara iklimi görülen kısımlarında, ekvatordan uzaklık ve denizden yükseklik şartları yeterli durumda olmasa bile, kar yağışı görülür. Yapılan araştırmalarda bütün yağışların altı veya sekizde birinin kar olarak gerçekleştiği anlaşılmıştır. Karın, tarım toprağını koruması ve nemli tutmasında önemi büyüktür. Kar, yeryüzü ve yeraltı su rezervlerinin ana kaynağıdır.
Kar, -8°C’de, bitkilerin üzerinde ince bir hava tabakası bırakarak, bu bölgeyi 0°C olacak şekilde örter. Kış boyunca toprak ve bitkileri donmaktan koruyan kar, ilkbaharda sıcaklığın artmasıyla eriyerek nehirlere ulaşır. Ayrıca kışın yağan ve dörtte üçü üst kısımlarda kalan kar, yaz kuraklığına karşı da toprağı ve bitkileri korumuş olur. Karda bulunan amonyak, kar erimesiyle birlikte toprakta kalır. Bu amonyak, azot bakterileri tarafından kalsiyum nitrat gibi azot tuzlarına çevrilerek bitkilerin azot ihtiyacını karşılar.
Yağmur
Yağmur yağışı.
Yağmur döngüsü
Yağmur, bir çeşit yağıştır. Diğer yağış türleri içinde kar, sulusepken, dolu ve çiğ vardır. Yağmur bulutlardan Dünya'nın yüzeyine ayrı su damlalarının düşmesi ile oluşur. Tüm yağmur damlaları yüzeye ulaşmaz, bazıları düşme esnasında kuru havadan geçerken buharlaşır. Sıcak ve kuru çöl bölgelerinde virga olarak adlandırılan bir olay vardır, bu olay hiçbir yağmur damlasının yüzeye ulaşmaması durumunda oluşur. Bilimadamlarının yağmurun oluşumu ve yağışı ile ilgili açıklamaları Bergeron Süreci olarak adlandırılır. Ayrıca yazın bazı günlerde bulut olduğu halde yağmur yağmamasının sebebi havanın yeterince soğuk olmamasıdır. Yapay yağmurlar ise havanın bulutlu olduğu günlerde bulutlara gümüş iyodür bulutu sıkılarak yağdırılır. Havada bulut olmazsa asla yapay yağmur yağdırılamaz.
Çisenti
Sis içinde çisenti biçiminde çok hafif yağış olabilir
Çisenti, genellikle stratus bulutlarından düşen, çapı 0,5 mm den daha küçük birbirine yakın su damlacıklarının oluşturduğu yağış şekli.
Sulusepken
Yağmur ve karın aynı anda yağış olarak yere düşmesi olayı. Bu yağış türüne sulusepken kar yağışı adı da verilmektedir.Havanın soğuk olduğu zamanlarda bulutlardaki yağmur kara döner.Ama bir kısmı yağmur olarak kalır.Bulut aynı anda hem yağmuru,hem de karı kolay kolay taşıyamayacağı için bu yükü aşağı bırakır ve karla yağmur aynı anda yağar.
Çiy
Bir örümcek ağındaki çiy taneleri.
Bir örümcek ağındaki çiy taneleri.
Çiy, atmosferik sınır tabakadaki hava parselinin aktüel buhar basıncının, yüzeyin sıcaklığına ait doymuş buhar basıncından daha yüksek olması sonucu, havadaki su buharının soğuk yüzey ve/veya cisim üzerinde yoğunlaşarak sıvı faza geçmesidir. Bahar aylarında bulutsuz gecelerde gerçekleşen radyasyon kaybı, yeryüzeyine temas eden ince bir hava tabakasında fazlaca soğumaya neden olur ve çiy de genellikle bu durumda -nem, sıcaklık ve basınç koşulları da uygunsa- gerçekleşir. Yer/cisim sıcaklığı donma seviyesinin altında ise, çiy yerine kırağı gerçekleşir. Çiy, meteoroloji biliminde yağış kategorisine girmez. Hatta klimatolojik rasat cetvellerinde meteorolojik hadise değil, müşahede olarak rapor edilir.
İlkbahar veya yaz mevsiminde sabahları cisimlerin üzerinde, bahçedeki bitkilerin yapraklarında su damlacıkları oluşur. Bu damlacıklar yağmur damlası değildir, geceleri havanın soğumasıyla havada bulunan su buharının yoğuşarak oluşturduğu damlacıklardır.
Kırağı
Kırağı, atmosferik sınır katmandaki hava parselinin gerçek buhar basıncının, yüzeyin sıcaklığına ait buz üstünde doymuş buhar basıncından daha yüksek olması sonucu, havadaki su buharının soğuk yüzey ile/ya da cisim üzerinde yoğuşarak katı duruma geçmesidir. Oluşum biçimi bakımından çiyden bir ayrımı yoktur. Meteorolojide yağış ulamında değerlendirilmez. Soğumanın çok şiddetli olduğu yerlerde, havanın temas ettiği yüzeylerde buz kristalleri biçiminde oluşan yoğuşma ürünüdür. Türkiye'de bu olay kış mevsiminin başlarında görülür.

Sayfa 74

İklimin Ekonomik Faaliyet Türüne Etkisi

Sıcaklık ve yağış koşulları, doğal bitki örtüsü, tarım ürünleri, hayvan türleri ve akarsu rejimleri üzerinde belirleyicidir. Bu nedenle ekonomik faaliyetler de iklime bağlı bir dağılış gösterir. Örneğin; Yağış azlığı ve yaz kuraklığına bağlı olarak oluşan bozkırların yaygın olduğu bölgelerde küçükbaş, yaz mevsiminin serin ve yağışlı geçmesine bağlı olarak oluşan çayırların yaygın olduğu bölgelerde büyükbaş hayvancılık yaygındır. Çiçekli bitkilerin yaygın olduğu bölgelerde arıcılık, kışların ılık ve güneşli geçtiği bölgelerde seracılık, yazların sıcak ve kurak geçtiği kıyılarda ise kıyı turizmi gibi ekonomik etkinlikler gelişir.
iklimin insan yaşamı üzerindeki etkileri nelerdir
İklimin insan ve çevre üzerine pek çok etkisi vardır. İklim, insanların yeryüzüne dağılışlarını, ekonomik faaliyetlerini, yiyecek ve giyeceklerini, fizyolojik gelişimlerini, karakterlerini, kültür faaliyetlerini etkiler.
Bu etkilere ilaveten iklim:
Endüstrinin dağılışını etkiler.
Konut tipini ve malzemesini etkiler.
Ulaşım faaliyetlerini etkiler.
Turizm faaliyetlerini etkiler.
Tarım faaliyetlerini etkiler.
Tarım ürünleri çeşitliliğini etkiler.
Toprak oluşumunu ve verimlilik derecesini etkiler.
Yeryüzü şekillerinin oluşumunu etkiler.
Bitki örtüsü çeşitliliğini etkiler.
Göllerin oluşumunu ve göl sularının kimyasal özelliğini etkiler.
Akarsu debilerini ve rejimlerini etkiler.
Hayvan türleri ve dağılışını etkiler.
Dış kuvvetlerin etki alanlarını ve dağılışını etkiler.
Kayaların çözülme türünü belirler.
Erozyonu etkiler.
Kalıcı kar sınırı yükseltisini etkiler.
Denizlerin tuzluluk oranlarını etkiler. 

Sayfa 75

Isı, bir maddenin bütün atom ve moleküllerinin kinetik ve potansiyel enerjilerinin toplamı o maddenin ısı dır. Sıcaklıkları farklı olan maddeler bir araya konulduğunda aralarında enerji alış verişi olur. Alınan ya da verilen enerji ısı enerjisi denir.
Sıcaklık, madde moleküllerinin kütle merkezlerinin ortalama kinetik enerjisi sıcaklık olarak tanımlanır. Bir maddenin belli bir ölçüye göre, soğukluğunu veya ılıklığını gösteren nicelik, sıcaklık olarak bilinir.
- Isı ve sıcaklık ölçülebilir büyüklüklerdir.
- Isı enerji çeşididir, sıcaklık enerji değildir.
- Isı kalorimetre ile, sıcaklık ise termometre ile ölçülür.
- Isı birimi calori veya Joule'dür, Sıcaklık birimi ise sadece Derece'dir.
- Isı madde miktarına bağlıdır. Sıcaklık ise madde miktarına bağlı değildir.
1. Güneş Işınlarının Düşme Açısı
(Güneş ışınlarının atmosferde aldığı yol)
Güneş ışınları bir yere ne kadar dik açıyla düşerse sıcaklık değerleri de o kadar yüksek olur. Çünkü dik açıyla gelen ışınlar daha dar alanları ısıtmaktadır.
Güneş ışınlarının düşme açısı dünyanın şekli, eksen eğikliği, günlük hareketi ve eğime bağlı olarak değişir.
a. Dünyanın Şekli: Ekvator'dan kutuplara doğru gidildikçe güneş ışınlarının geliş açısı küçülür.
b. Eksen Eğikliği: Dünyanın güneş etrafındaki dönüşüne bağlı olarak yıl içinde yarımkürelere farklı açılarla düşer.
c. Günlük Hareket: Dünyanın kendi ekseni etrafındaki dönüşüne bağlı olarak sabah ve akşam dar açılarla düşerken, öğle vakti daha dik açıyla düşer.
d. Bakı ve Eğim: Güneşe bakan yamaçlar güneş ışınlarını daha dik açıyla alırlar.
2. Güneşlenme Süresi
Güneşlenme süresi uzadıkça atmosferdeki ısı birikimi artacağı için sıcaklık da artar.
Gün içinde en yüksek sıcaklıkların öğleden birkaç saat sonra olması bununla ilgilidir. En soğuk zaman ise güneşin doğmasından önceki andır.
3. Yükselti
Atmosfer yerden yansıyan ışınlarla ısındığı için yerden yükseldikçe her 200 metrede 1 ºC sıcaklık azalır.
Sıcaklığın Deniz Seviyesine İndirgenmesi:
Soru: 1200 metre yükseltideki A noktasının sıcaklığı 18ºC olarak ölçülmüştür. A noktasının deniz seviyesine indirgenmiş sıcaklığı kaç derecedir?
1200 / 200 = 6 18 + 6 = 24 ºC
4. Kara ve Denizlerin Dağılışı
Karalar daha çabuk ısınır ve daha çabuk soğurken, denizler geç ısınır, geç soğurlar.
Ayrıca karalar denizlerden yazın daha sıcak, kışın ise daha soğuk olurlar.
Kuzey yarım kürede karalarda en sıcak ay Temmuz, en soğuk ay ise Ocak'tır. Buna karşın denizlerde en sıcak ay Ağustos, en soğuk ay Şubat'tır.
Kuzey yarım kürede karalar daha fazla yer kapladığından sıcaklık ortalamaları ve farkları güney yarımküreden daha fazladır.
5. Nem
Atmosferdeki su buharına nem denir.
Nemin fazla olduğu yerlerde aşırı ısınma ve soğuma görülmez. Bu nedenle günlük ve yıllık sıcaklık farklılıkları azdır.
Kış aylarında havanın bulutlu olduğu günler, bulutsuz günlere göre daha ılık geçer. Çünkü bulutlu günlerde yerin ısı kaybı daha az olur, bulutsuz günlerde ise fazla olur, bu durumda ayaz meydana gelir.
6. Okyanus Akıntıları
Okyanuslarda suyun kütle halinde bir yerden başka bir yere hareket etmesine okyanus akıntısı adı verilir.
Ekvator çevresinden gelen sıcak su akıntıları geldikleri yerde sıcaklığı arttırırken, kutuplardan gelen soğuk su akıntıları sıcaklığı düşürür.
7. Rüzgarlar
Ekvator çevresinden esen rüzgarlar sıcaklığı arttırırken kutup çevrelerinden esen rüzgarlar sıcaklığı düşürür.
8. Bitki Örtüsü
Bitki örtüsünün gür olduğu alanlar nemli ortamlar olduğu için ormanlar gündüz aşırı ısınmayı, gece aşırı soğumayı önler.

Sayfa 77

1-Türkiye'nin kuzey kıyılarının sıcaklığı güney kıyılarının sıcaklığından düşüktür sebebi nedir ?
c-1. Matematik Konum (Enlem Etkisi)
Türkiye 36°-42° Kuzey paralelleri arasında, ılıman iklim kuşağının Ekvator’a yakın bölümünde bulunmaktadır.
Türkiye’nin matematik konumu ılıman iklim şartlarının etkili olmasına ve mevsimlerin belirgin olarak görülmesine neden olmuştur. Türkiye yazın daha çok güneyden gelen sıcak hava kütlelerinin kışın ise kuzeyden gelen soğuk hava kütlelerinin etkisi altına girer.
-    Türkiye orta kuşakta yer aldığı için dört mevsim belirgin olarak yaşanır.
-    Türkiye Yengeç Dönencesi’nin kuzeyinde yer aldığı için yıl içerisinde güneş ışınlarını hiçbir zaman dik açıyla almaz.
Ayrıca enlemin etkisine bağlı olarak Akdeniz kıyılarındaki sıcaklık ortalamaları Karadeniz ve Marmara kıyılarındaki sıcaklık ortalamalarından daha fazladır.
S-2 Sıcaklık Ekvatordan Kuruplara gidildikçe düzenlibirbiçimde azalmaz.Çünkü
C-2. Özel Konum
Türkiye’nin iklimi üzerinde yalnızca matematik konum etkili değildir. Eğer böyle olsaydı güneyden kuzeye doğru gidildikçe sıcaklıklar düzenli bir biçimde azalır, yaklaşık aynı en-I lemler arasında yer alan Ege, İç Anadolu ve Doğu Anadolu bölgelerinde aynı iklim şartlan görülürdü. Halbuki Türkiye’de kısa mesafelerde büyük iklim değişiklikleri ortaya çıkar. Bu duruma yol açan başlıca etmenler:
-    Kara ve deniz dağılışı
-    Yükselti
-    Dağların uzanış biçimi ve bakı durumu
-    Basınç merkezlerinin etkisi ve rüzgarlardır.
S-3 Sıcaklığın Ekvator'dan Kutuplar'a gidildikçe düzenlibir biçimde azalması için özel konumun etkilerinin ortadan kalkması gerekir
S-4 Kutuplara ulaşan ışın demeti daha az yüzeyi ısıtmaktadır.

Sayfa 81

SAYFA 81 ETKİNLİK CEVAPLARI
NOT: Kırmızı  yazılı olan kelimeler boşluk doldurulan kısımlardır
S.1 Gece ile gündüz arasındaki sıcaklık farkları kıyı kesimlerde az iç kesimlerde fazladır.
S.2 En düşük sıcaklık farkı 4 derecedir ve bu değer Trabzon iline aittir. En yüksek sıcaklık farkı  16derecedir ve bu değer Diyarbakır iline aittir.
S.3 Merkezlerden İstanbul İzmir Trabzon kıyı kesiminde Anakara Ağrı Diyarbakır iç kesimlerde yer almaktadır.

9.Sınıf coğrafya ders kitabı sayfa 84 etkinlik cevapları

Boşluklar kırmızı renkle gösterilmiştir.
Saint Joguns ve Ballina'nın sıcaklıkları kışın farklıdır , bu iki merkezde sıcaklığın farklı olmasında karasallık etkili değildir; çünkü her iki yer de kıyıda bulunmaktadır.Ayrıca paralel dereceleri yaklaşık aynı olduğundan bu iki merkezin sıcaklık farkına enlemin de etkisi yoktur.Merkezlerin karasallıklarınınsıcaklık farkına etkisi önemsizdir ; çünkü kıyıda yer aldıklarından her iki yerin yüksekliği birbirine yakındır.Bu iki merkez arasındaki sıcaklık farkının temel nedeni okyanus akıntılarıdır.

Sayfa 89

etkinlik boşluk doldurma cevapları
Boşluklar Kırmızı renkle gösterilmiştir.
Kuzey Yarım Kürede en düşük sıcaklıklar Kuzey Kutbu çevresİnde görülür ve sıcaklık ortalaması sıfır derece civarındadır. Güney Yarım Küre'de en düşük sıcaklıklar Güney Kutbu çevresinde görülür ve sıcaklık ortalaması – 20 derce civarındadır.

Kuzey Yarım Küre'de en yüksek sıcaklık değerleri Güney Yarım Küre'deki değerlerden daha fazladır. En yüksek sıcaklıklar Kuzey Afrika'nın iç kısmı Arap Yarımadası, İran Platosu ve Orta Asya'da görülür. Buralarda Temmuz ayı sıcaklık ortalaması 35  derece civarındadır. Görüldüğü üzere Temmuz ayında da yeryüzünün en sıcak yerleri Ekvator çevresi değil Yengeç Dönencesi çevresindeki karalardır. Bunun nedeni Yengeç Dönencesi çevresinde nem oranının az olmasıdır.

SAYFA 91

ÖLÇME VE DEĞERLENDİRME
A-
1-Isı,potansiyel enerji,sıcaklık,bu enerjinin açığa çıkması
2-Güneş ışınlarının düşüş açısı kutuplara doğru azaldığı için
3-28 derece 2860/200=14,3+13,4=28 derece
4-Isınma ve soğuma hızlı olur
5-Hava durumu anlık , iklim uzun yılların ortalamasıdır.
6-okyanus akıntıları sebebiyle
7-Karalar fazla olduğu için
B- BOŞLUK DOLDURMA CEVAPLARI
1-Çöller 2-      3-Sıcaklık, basınç ve rüzgarlar,nem ve rüzgarlar
4-iklim   5-Troposfer  6-Sıcak-soğuk  7-Sıcaklık Azalır  8-Günlük Harekettir
C-DOĞRU YANLIŞ CEVAPLARI
1-Y 2-D 3-Y 4-Y 5-D 6-D 7-Y 8-D

SAYFA 92

Ç-ÇOKTAN SEÇMELİ SORU CEVAPLARI
1-B  2-D 3-B 4-A 5-A 6-D 7-E 8-C 9-C
Sayfa 103 Ölçme ve Değerlendirme Cevapları
1-Yükseklik hava basıncını nasıl etkiler ?
C-Yükseklik arttıkça basınç azalır.
2-Atmosferdeki gazların miktarı bugünkünün iki misli olsaydı hava basıncı nasıl değşirdi ?
C-Artardı
3-Termik ve dinamik basınç merkezleri nasıl oluşur?
C-Termik için:  Sıcaklık   Dinamik: Günlük Hareketler:
4-Rüzgarların Kuzey Yarımkürede sağa, Güney Yarım Küre’de sola sapmasının nedeni nedir ?
C-Günlük hareketler
5-Rüzgarın yönünü neler etkiler ?
C-Basınç merkezlerinin konumu,yer şekilleri,günlük hareket
6-Rüzgarın hızını neler etkiler ?
C-Basınç merkezleri arasındaki uzaklık,yer şekilleri,günlük hareket,basınç farkı
7-Muson rüzgarlarının oluşmasının nedenleri nelerdir ?
C-Yıllık hareket ve eksen eğikliği
8-Günlük rüzgarlar hangileridir, neden oluşurlar ?
C-Meltemlerdir , günlük sıcaklık farkından oluşurlar
9-Föhn (fön) rüzgarları nasıl oluşmaktadır?
C-Yamaç boyunca alınan havanın ısınmasıyla

SAYFA -112-113 ÖLÇME DEĞERLENDİRME SORU VE CEVAPLARI

A-Aşağıdaki soruları yanıtlayınız  (Cevapları)
1-Soğuması gerekir
2-Sıcaklık artarsa havanın maksimum nemi artar
3-Sıcak ve soğuk hava karşılaştığında sis olayı gerçekleşir
4-Sıcaklık artıkça bağıl nem azalır
5-Farklı hava kütlelerinin (sıcak-soğuk) karşılaşmasıyla cephe yağışları oluşur
6-Yeryüzünün en az yağış alan yerleri Çöl ve kutuplardır.   Nedeni buharlaşmanın az olması.
7-Havanın yamaç boyunca yükselmesi
8-Mutlak nem ile bağıl nem arasında ilişki yoktur.
B-BOŞLUK DOLDURMA  (Cevapları)
1-Sıcaklık artınca nem açığı oluşur
2-Bağıl Nem – Maksimum Nem
3-Yükselim
4-0 (sıfır) derecenin altında olması gerekir
5-Alçak, orta,yüksek
6-Yüksek
C-DOĞRU YANLIŞ (Cevapları)
1-D,2-Y,3-D,4-Y,5-Y ,6-D,7-Y,8-Y,9-Y
Ç-ÇOKTAN SEÇMELİ SORU CEVAPLARI
1-C 2-B 3-C 4-A 5-D 6-D 7-E

SAYFA 121

ETKİNLİK CEVAPLARI  
 (B)Ekvatoral İklim
(D)Yazları Yağışlı Tropikal İklim
(Ç) Akdeniz İklimi
(C) Ilıman karasal İklim
(A)Kutup Altı İklimi
ÖLÇME DEĞERLENDİRME CEVAPLARI   
 A-Aşağıdaki soruları yanıtlayınız (Cevapları)
1-Buharlaşma artar
2-Yazları yağışlı , kışlar kurak
3-Rüzgar denizden karaya doğru eser
4-Yaprağını döken orman
5-Kaliforniya ,Orta Şili,Kap Bölgesi,Güney Avustralya,Ak Deniz,Mersin,Adana,Antalya,Hatay İskenderun Körfezi
6-Sıcaklık farkı az, ılıman,her mevsim yağışlı,bitki örtüsü ormandır
7-Dönencelerde ve büyük karaların iç kısımlarında
8-Okyanusal,ekvatoral
B-BOŞLUK DOLADURMA CEVAPLARI  
   1-Konveksiyonel
2-Savan
3-Kurak-Yağışlı
4-Okyanusal
5-İlkbahar
6-Nem azdır
7-10 dereceyi
C-DOĞRU YANLIŞ CEVAPLARI   
1-D ,2 Y ,3 Y ,4 D ,5 Y ,6 D ,7 D ,8 Y ,9 Y

SAYFA 122   

 Ç-ÇOKTAN SEÇMELİ SORU CEVAPLARI
1-A 2-C 3- D 4-D 5-B 6-B 7-C 8-E 9-A

2013 2014 9.sınıf coğrafya ders kitabı cevapları,2013 2014 9.sınıf coğrafya ders kitabı cevapları lider,2013 2014 9.sınıf coğrafya ders kitabı cevapları lider yayınları,Lider yayınları 9.sınıf coğrafya ders kitabı cevapları 2013 2014,Lider 9.sınıf coğrafya ders kitabı cevapları 2013 2014,9.sınıf coğrafya ders kitabı cevapları sayfa 55,9.sınıf coğrafya ders kitabı cevapları sayfa 24,9.sınıf coğrafya ders kitabı cevapları sayfa 25,9.sınıf coğrafya ders kitabı cevapları ölçme değerlendirme,9.sınıf coğrafya ders kitabı cevapları 25.sayfa,9.sınıf coğrafya ders kitabı cevapları 55.sayfa,9.sınıf coğrafya ders kitabı cevapları 24.sayfa,Lider yayıncılık 2013 2014 9.sınıf coğrafya ders kitabı cevapları,Lider yayınları 9.sınıf coğrafya ders kitabı çözümleri,9.sınıf coğrafya kitabı çözümleri lider,meb ders com 9.sınıf coğrafya cevapları lider,

2 yorum:

  1. 5, ünite sayfa 162 yokkkkkkkkkkkkkk

    YanıtlaSil
  2. 5, ünite sayfa 162 yokkkkkkkkkkkkkk

    YanıtlaSil