Yagis Turkiyede Yagisin Dagilisi - Ders Kitabı Cevapları

Yeni Yayınlar

Temmuz 18, 2013

Yagis Turkiyede Yagisin Dagilisi

Edit
 DERS KİTABI CEVAPLARINA BURADAN ULAŞABİLİRSİNİZ! 
YAĞIŞ, TÜRKİYE’DE YAĞIŞIN DAĞILIŞI (COĞRAFYA DERSİ İLE İLGİLİ KONU ANLATIM)


TÜRKİYE MEVSİMLİK YAĞIŞ DAĞILIMI

Mevsimlik yağışların alansal dağılımına baktığımızda Akdeniz Bölgesinin yağışlarının çoğunu Kış aylarında aldığını görüyoruz. Akdeniz'de bu yağışı bırakan sistemler dağların etkisiyle iç bölgelerde daha az yağış bırakmaktadır.

Karadeniz Bölgesinin ise her mevsim yağışlı olduğunu görmekteyiz.Yaz aylarında ise kuzey bölgelerimiz daha fazla yağış almaktadır. M.Polar hava kütleleri Karadeniz üzerinde nem kazanıp Rize ve Hopa çevresinde yükselişe geçerek orografik yağışlar bırakır. Bu dönemde güney bölgelerimizde yağışların oldukça azaldığını söyleyebiliriz. Kuzeyli ve güneyli akımlarda iç bölgeler az yağış alır. İç bölgeler ancak batılı akımlarda yağış alır.


TÜRKİYE UZUN YILLIK ORTALAM YILLIK TOPLAM YAĞIŞ DAĞILIMI

Türkiye yağış açısından çok çeşitlilik göstermektedir. Genelde sahil kesimlerimiz 1000 mm nin üzerinde yağış alırken Rize 2300; Orta Anadolu ise sadece 300 mm civarında yağış almaktadır. Bu da sıcaklığın ve buharlaşmanın arttığı yaz aylarında kuraklığa sebep olmaktadır.

Şiddetli Yağışlar

Bir yağısın şiddetli sayılabilmesi için; formülüne göre bulunan değere eşit veya yüksek olması gerekir. Türkiye'de Standart zamanlarda bugüne kadar  gerçekleşen maksimum yağışlar incelendiğinde kısa sürelerde en şiddetli yağışların Hopa'da , saatlik ve günlük yağışlarda ise Antalya ve Marmaris'te olduğunu görmekteyiz.

Şiddetli yağışlar sonucu oluşan seller yüzey akışına geçen yağışın tahliye edilememesi, alt yapının yeterli olmaması sonucu ortaya çıkan afetlerdir. Ayrıca ağaçların mehfez ve köprüleri tıkaması sonucu su tahliye olamamakta ve yerleşim alanlarını su basmaktadır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder