Peygamberimiz Hz. Muhammed (Sav) Devrinde Basİn Onemi Etkisi Ozellikleri - Ders Kitabı Cevapları

Yeni Yayınlar

Temmuz 20, 2013

Peygamberimiz Hz. Muhammed (Sav) Devrinde Basİn Onemi Etkisi Ozellikleri

Edit
 DERS KİTABI CEVAPLARINA BURADAN ULAŞABİLİRSİNİZ! 
PEYGAMBERİMİZ HZ. MUHAMMED (SAV) DEVRİNDE BASIN, ÖNEMİ, ETKİSİ, ÖZELLİKLERİ (PEYGAMBERİMİZ HZ. MUHAMMED MUSTAFA’NIN (SAV) HAYATI)


Genel olarak basının iki türlü tezahürü vardır: Bırıncısı toplumu dünya hadiselerinden haberdar etmek; ikincisi de, toplumu egitmektır. Ne var ki, basının bu her iki yönlü çalışması da,  içinde bulunduklan ortamın sosyal ve sıyasal yapısı yüzünden sınırlı olmustur.

Dünya tarihindeki büyük olayların hemen hepsinde basın çok büyük rol oynamıştır. Ancak bu rol her zaman müsbet değil, bazan da menfı yönde olmustur.

Büyük ideolojilerin müsbet veya menfı manadaki bu müsbet veya menfılık ızafı olup ınsandan ınsana değisir en büyük silahları süphesiz basindir. Ancak, biz basını bu manada alırken, yayın'ı da içine alıyoruz.

Mıladı 7.yüzyılın en büyük hadisesi, Hz.Muhammed s.a.s'ın  İslam'ı bütün ınsanlara teblıg etmek üzere Allah tarafından peygamberlıkle görevlendırılmesidir. Tabııdır ki, Mekke ve daha sonra  Medine basını bu büyük hadiseye bıgane kalamazdı.

Hz.Peygamber s.a.s. temeli putlara ve heykellere tapıcılık olan Mekke Devletini yikip, yerine tevhıd ınancına dayalı olan islam Devleti'nı kurmak istediğinden, daha baslangıçta, tasarrufu Mekke hükümetinin elinde olan basının saldırısına uğradı.

Mıladı 7.yüzyıl Mekke'sı için, pek tabııdır ki, gazete, dergi veya radyo, televizyon söz konuşu değildır.

Basın organları nelerdi?

Saırler! Evet, basın ısını şairler yürütüyordu. Herhangı bır konuda komu oyu olusturulacaksa, bu ıs için şairler görevlendırılıyor, mukabilinde küllıyetlı mıktarda para ödeniyordu. Mamafıh, şairlerin bu ısı menfaat karsılıgı yapmadıkları da oluyordu.

Savaş hazırlıklarında olsun savaş meydanlarında olsun, en büyük silah sıirdi.

Resulüllah s.a.s'ın Mekke döneminde olsun, hicretten sonrakı Medine döneminde olsun; bu şairler İslam ve Onun Peygamberi Hz.Muhammed s.a.s.'ın aleyhinde sıırler söylemişler kamu efkarını İslam aleyhine çekmek için çalışmıslardır.

Mekke dönemı ınancın teblıgı sabır ve yetisme dönemı olduğundan, Hz.Peygamber s.a.s. Mekke basınının bu amansız saldırısına sabretmiştır.

Medine döneminde ise; cihada yanı Allah'ın buyruklarını yeryüzünde ıkame etmek için savaşa ızın verildıginden, durum başkadır.

Saırlerin çoğu yahudı ıdiler

Medine döneminde, İslam'la alay eden, ona hakaret eden şairlerin çoğu yahudı ıdiler. Baska bır deyısle Medine'de İslam düşmanlıgı yapan basın yahudilerin elinde bulunuyordu.

Bu yahudı şairler, sıırlerinde İslam'la alay ediyor; Hz. Pey gamber ve Müslüman kadınlarını küçük düşürücü ıstıhzalarda bulunuyorlardı. Bu Sıır (yanı o günün gazete, dergi makaleleri, lradyo, televizyon programları) kisa zaman içinde şehirde yayılıyor, İslam aleyhinde kamuoyu olusturuyordu.

Her ne kadar Müslümanlar bu yalancı şairlerin (gazetecilerin) dedikodularına kulak asmıyor ıdıyseler de, bu dedikodular, psıkolojık bır rahat sızlık vesilesi oluyordu. Çünkü bır Müslüman, Allah'a, İslam'a,  Peygamber'e ve onun ümmetine hakaret edilmesine razı olamaz, hareketsız kalamazdı.

Bu menfı basın organları olan yahudı şairler, adeta İslam'a  savaş açmıs her türlü hakareti yapıyorlardı.

Hem peygamber, hem Devlet Baskanı olan Hz.Peygamber s.a.s. diğer İslam düşmanlanyla olduğu gibi bu düşman organlarıyla da mücadale etti.

Bu gazetecilerin en azılılarından bırısı Asma bıntı Mervan adındaki şaire kadindi. Kendisine görev verilmiş gibi, ısı gücü İslam aleyhinde haber üretmek, sıırlerinde (gazetelerinde) İslam düşmanlığını, Peygamber düşmanlıgmı, ıslemektı.1

Bu şaire kadını öldüren ve dolayısıyla fesad saçan gazetesini kapatmıs olan sahabı Umeyr hakkında Resulullah s.a.s. söyle buyurdu:

"Allah'a ve Resulü'ne giyaben yardım eden bırısını görmek istiyorsamz Umeyr'e bakın!"

Bu şekilde İslam'a ve Hz.Peygamber s.a.s.e saldıran yahudı şairlerinden bırısı de Ebu Afek adındaki fıtnecıydı.

Salım b.Umeyr adındaki sahabı de bu İslam düşmam yahudı şairı öldürerek, fesat saçan gazetesini kapatmıs oldu.2

İslam düşmanhgına en ileri gidenlerden bırısı de, yahudı şair Ka'b ıbnu'l-Esrefdı.

Özellikle Bedir savaşının zaferinden sonra hırçınlasan ıbnu'l-Esref, İslam'a her türlü hakareti yapmaya basladı. ibnu'l-Esref ve onun gıbiler kahroldular, Bedir İslam Zaferi karsısında söyle söyleniyordu yahudı gazetecı: "Bugün yerin altı üstünden yegdır!"

Bu sözleriyle de sakınlesmeyen yahudı Ka'b, Mekke'ye giderek, Mekke Hükümeti'yle birlikte yas tuttu. Bedir için... Mekke Devlet'nı Müslümanlara saldırmak için; agıtlar söyledi İslam kilıcıyla öldürülmüs olan Mekke Devleti ulularına! İslam'a karsı müsrıkle yahudı yanyana gelmışlerdi. Yahudi gazetecı, İslam düşmanlıgı için putperestlerin safında yer almıştı! Bu ne bıçım ehlı kitab'lıktı?

Medine'ye dönüp, İslam düşmanlığına devam eden ıbnu'l-Esref o kadar ileri gıttı ki, Hz.Peygamber s.a.s. Allah'a söyle dua etti: "Ya Rabbı, beni Ka'b ıbnu'l-Esrefden ve onun sıırinden (gazetesinden) kurtar."3 Bundan sonra da, sahabı Muhammed b.Mesleme'ye emrederek bu müfsıd yahudı gazeteciyi öldürttü ve Müslümanlar onun gazetesinin serrinden kurtulmus oldular.

Ertesi gün, ibnu'l-Esref'ın haksız yere öldürüldügünü savunmak için gelen yahudilere Hz.Peygamber s.a.s. söyle dedi:

"O suçsuz değil; bizı hıcvetti. İslam ve Müslümanlar aleyhinde sıırler söyledi. Aranızdan her kim aynı fıılı ıslerse, onun da kafası kesilecektir. Bunu böyle bilin ve bır daha İslam aleyhinde söylemeyın!"4

Değerlendırme

Yukarıdaki yazımızdan, İslam'ın düşünce ve inanç hürrıyetine karsı olduğu anlasılmasın. Bılakıs, İslam ınsana en büyük düşünce hürrıyetini vermıştır. Onun kabul etmediği ve karsısında mücahede ettiği sey, İslam ve Allah düşmanlığıdır.

Peygamber dönemi Yahudi şair gazetecilerin İslam’ı yıkmaya matuf hedefleri ne ise, bugünkü sıyonıst basının (Hürrıyet, Mıllıyet, Sabah, Cumhurıyet vs., M.F.) da hedefı odur.

Dıpnotlar:

1- Ibn Sa'd, Tabakat, II, 27

2- Teferruat için bkz. Ihsan Süreyya Sırma, Hz. Peygamber s.a.s'ın öldürttügü şairler, Yeni Devir Gazetesi, Istanbul 8 Mayıs, 1982

3- el-Vakidi Megazı, I, 190.

4- A.e., I, 192


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder