Osmanlı Hukumeti Temsil Heyeti Ozellikleri - Ders Kitabı Cevapları

Yeni Yayınlar

Temmuz 24, 2013

Osmanlı Hukumeti Temsil Heyeti Ozellikleri

Edit
 DERS KİTABI CEVAPLARINA BURADAN ULAŞABİLİRSİNİZ! 
OSMANLI HÜKÜMETİ, TEMSİL HEYETİ, ÖZELLİKLERİ (İNKILAP TARİHİ KONU ANLATIM)


Mustafa Kemal'in çabaları sonucu gerçekleşen Amasya Genelgesi, Erzurum ve Sivas Kongreleri; kurtuluş inancını güçlendirdi. İstanbul Hükümeti bu faaliyetleri engellemeye çalıştıysa da başarılı olamadı. Özellikle Damat Ferit Paşa, Sivas Kongresi'ne engel olmak için büyük çaba harcadı.

Sivas Kongresi'nden sonra Mustafa Kemal İstanbul'da meşru (yasal) bir hükümet kuruluncaya kadar Anadolu'nun İstanbul'la resmi haberleşmesinin  kesilmesini emretti. Hükümet işleri için yapılacak yazışmaların Sivas'taki Temsil Heyeti ile yapılmasını ilgililere bildirdi.

Mustafa Kemal ve Temsil Heyeti bu davranışla İstanbul Hükümetini tanımadıklarını ve İstanbul Hükümetinden emir almadıklarını göstermişlerdir.

Gelişmeler üzerine Damat Ferit Paşa daha fazla direnemeyerek hükümet başkanlığından istifa etti. Bu durum, Temsil Heyeti'nin İstanbul Hükümetine karşı kazandığı ilk siyasi başarıdır.

Damat Ferit Paşanın hükümet başkanlığından istifa etmesiyle, Mustafa Kemal'in “İstanbul, Anadolu'ya hakim değil, bağlı olmak zorundadır.” şeklindeki görüşü ilk kez gerçekleşmeye başladı.