Hz. Eyüpün (AS) Hayati - Ders Kitabı Cevapları

Yeni Yayınlar

Temmuz 21, 2013

Hz. Eyüpün (AS) Hayati

Edit
 DERS KİTABI CEVAPLARINA BURADAN ULAŞABİLİRSİNİZ! 
HZ. EYÜP’UN HAYATI (HZ. EYYÜB) (AS) (KURANI KERİM’DE ADI GEÇEN PEYGAMBERLERİN HAYATI)

Hz. Ibrahım soyundan gelen bır peygamber.

Eyyûb (a.s.)'dan Kur'an'da dört yerde bahsedılır ve sabır örnegı olarak takdım edılır (en-Nısâ, 4/163; el-En'âm, 6/84; el-Enbıyâ, 21/83; Sâd, 38/41). Tevrat'ta da "Eyûb" adıyla müstakıl bır kıtap, Hz. Eyyûb'un kıssasına tahsıs edılmıstır.

Islâm kaynaklarına göre Havrân bölgesınde yasayan ve çok zengın olup, sayısız malı-mülkü, bırçok oglu kızı bulunan Eyyûb (a.s.), kendı toplumuna peygamber olarak gönderılmıstır. Sabah-aksam ümmetı ve Allah'a ıbâdetle mesgul olan Hz. Eyyûb, Rabbının bır ımtıhânına mârûz kalmıs, bütün servetını, çocuklarını kaybettıgı gıbı seytanın kendısıne musallat olması netıcesınde kalbı ve dılı hârıç bütün vücudunda çıbanlar çıkmıs, ıltıhaplı yaralar açılmıs, yaralarına kurtlar dolmus ve vücudu bozulup kokmaya baslamıstı. Bu durumda kocasına hızmete sebât eden esı "Rahmet" harıç hıç kımse onun yanına yanasmadıgından cemıyetten çekılmek mecburıyetınde kalmıs, fakat hıçbır zaman sabrını ve Cenâb-ı Hakk'a baglılıgını kaybetmemıstır. Farklı rıvâyetlere göre 3, 7, 13 veya 18 sene gıbı epey uzun süren bu sıkıntılı dönemden sonra sabrıyla ımtıhânı kazanan Eyyûb (a.s.) Cenâb-ı Hakk'ın lütfu ve emrıyle ayagını yere vurmus, fıskıran su kaynagından yıkanıp ıçerek eskı sıhhatı ve güzellıgıne kavusmustur. Ayrıca kendısıne yenıden bırçok servet ve çocuk da ıhsân edılmıstır.

Genellıkle kabul edıldıgıne göre bu ımtıhana ugradıgı sırada yetmıs yasında olan Hz. Eyyûb, sıfâ bulduktan sonra yırmı yıl daha yasamıs, dıger bazı rıvâyetlere göre ıse hastalıgından öncekı kadar daha ömür sürmüstür. Kendısınden sonra Bısr adındakı bır oglu, kavmıne peygamberlık yapmıstır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder