Birinci Dunya Savasinin Nedenleri - Ders Kitabı Cevapları

Yeni Yayınlar

Temmuz 24, 2013

Birinci Dunya Savasinin Nedenleri

Edit
 DERS KİTABI CEVAPLARINA BURADAN ULAŞABİLİRSİNİZ! 
BİRİNCİ DÜNYA SAVAŞI’NIN NEDENLERİ (İNKILAP TARİHİ KONU ANLATIM)


(1914 -1918)

İngiltere, 19. yüzyılda çok büyük bir sömürge imparatorluğu kurmuştu. Amacı bu sömürgeleri elinde tutmaktı.

Almanya, 1871 'de siyasi birliğini sağladı. Sanayisini hızla geliştirdi. Gelişen sanayisine ham madde ve pazar bulabilmek için,  İngiltere'nin sömürgelerine göz dikti. 

Almanya yine bu dönemde Osmanlı Devleti ile de iyi ilişkiler kurmaya çalışıyordu. Osmanlı Devleti'ni iyi bir pazar ve ucuz bir ham madde kaynağı olarak görüyordu. Ayrıca Osmanlı Devleti'ni kullanarak İngiltere'nin Uzak Doğu'ya giden yollarını ele geçirmek istiyordu. Almanya ile İngiltere arasında siyasi ve ekonomik yarış başladı.

Fransa, 1871 yılında Almanya'ya yenilmişti. Ayrıca zengin kömür yatakları ve sanayi bölgesi olan Alsas-Loren'i Almanya'ya kaptırmıştı. Fransa bu yenilginin öcünü ve Alsas-Loren'i geri almak istiyordu. Bu durum Fransızları yine bir Alman düşmanı olan İngiltere'ye yaklaştırdı.

İtalya, siyasi birliğini (1870) kurmasından itibaren sanayisini geliştirmeye başladı. Bu amaçla ürünlerini pazarlayabilmek ve ham madde bulabilmek için diğer büyük Avrupalı devletler gibi sömürgeciliğe girişti. Bu durum İtalya'yı İngiltere ve Fransa'yla karşı karşıya getirdi.

Rusya, Slav ırkından olan milletleri bir bayrak altında toplamaya çalışıyordu. Emellerine ulaşabilmek için de Avusturya-Macaristan imparatorluğu'nun  oluşturduğu engelleri ortadan kaldırmak istiyordu. Rusya'nın bu amacı onu Avusturya ile karşı karşıya getirdi.

Balkanlarda, Rus çıkarlarını koruyan Sırbistan, Avusturya-Macaristan imparatorluğu'ndaki soydaşlarının bulunduğu toprakları kendi ülkesine katmak istiyordu.

Avusturya'nın, Slav kökenli birçok vatandaşı vardı. Avusturya Slavların kışkırtılması ve desteklenmesine karşı çıkıyordu. Bu durum Avusturya'yı Almanya'ya yaklaştırırken, Rusya'yı da Almanların rakibi İngiltere ve Fransa'ya yaklaştırdı.

Avrupa devletleri arasındaki bütün bu ekonomik siyası, kültürel, etnik vb. çatışmalar devletler arası bloklaşmalara neden oldu.