Birinci Dunya Savasinin Baslamasi Gelismesi Gelismeler - Ders Kitabı Cevapları

Yeni Yayınlar

Temmuz 24, 2013

Birinci Dunya Savasinin Baslamasi Gelismesi Gelismeler

Edit
 DERS KİTABI CEVAPLARINA BURADAN ULAŞABİLİRSİNİZ! 
BİRİNCİ DÜNYA SAVAŞI’NIN BAŞLAMASI, GELİŞMESİ, GELİŞMELER (İNKILAP TARİHİ KONU ANLATIM)


Savaşın gerçek nedeni, İngiltere'nin başını çektiği bir gruplaşma karşısında Almanya'nın meydana getirdiği gerilimdir.

Avusturya - Macaristan imparatorluğu veliahdı,1914 yılının Haziran ayının sonlarında Bosna - Hersek'in merkezi Saraybosna’yı ziyaret etti. Ziyaret sırasında veliaht Sırp milliyetçilerden bir grup tarafından öldürüldü. Avusturya-Macaristan imparatorluğu katillerin Sırbistan'a sığındığını ve orada korunduğunu ileri sürerek Sırbistan'a savaş açtı.

Bu kıvılcım kısa sürede etrafı tutuşturdu. Rusya, Sırbistan'ın yanında yer aldı. Fransa'da Rusya'yı destekledi. Bu gelişme üzerine Avusturya -Macaristan imparatorluğu müttefiki Almanya, Rusya ve Fransa'ya savaş açtı.

Bir süre sonra da daha önceki antlaşmalar gereği İngiltere'de Fransa ve Rusya'nın yanında yer aldı. Avrupalı devletlerin birbirleriyle savaşmasını fırsat bilen  ve yayılmacı bir politika izleyen Japonlar, Almanların sömürgelerine saldırdı. Böylece savaş sömürgelere de sıçramış ve daha geniş alana yayılmış oldu.

Başlangıçta bir Avrupa savaşı görünümünde olan savaş yeni devletlerin katılımı ve savaşın sömürgelere sıçraması ile bir Dünya savaşına dönüştü.