Atatürk'ün Düşünce Sistemini Geliştiren Etmenler - Ders Kitabı Cevapları

Yeni Yayınlar

Temmuz 25, 2013

Atatürk'ün Düşünce Sistemini Geliştiren Etmenler

Edit
 DERS KİTABI CEVAPLARINA BURADAN ULAŞABİLİRSİNİZ! 
ATATÜRK'ÜN DÜŞÜNCE SİSTEMİNİ GELİŞTİREN ETMENLER (İNKILAP TARİHİ KONU ANLATIM)


Mustafa Kemal, Osmanlı Devleti'nin eski ihtişamını kaybettiği ve devletler arası pazarlıklara konu olduğu bir dönemde dünyaya geldi.

Mustafa Kemal bir dönemin üç kıtaya hakim muhteşem devletinin düştüğü durumlara çok üzülüyor ve sürekli olarak kurtuluş çareleri düşünüyordu. Okumaya olan ilgisi ve Fransızca bilmesi nedeniyle dünyadaki bütün siyasi gelişmeleri yakından takip ediyor, yabancı kültürleri tanıyordu.

Mustafa Kemal'in en çok etkisinde kaldığı olay 1789 Fransız İhtilali oldu. Fransız İhtilali'nin ardından yayılan milliyetçilik, bağımsızlık, eşitlik , demokrasi gibi fikirler Mustafa Kemal'i çok etkilemişti. Bu düşüncesi onda Osmanlı Devleti yerine yeni bir Türk devletinin kurulabileceği fikrini doğurdu. Ülkenin Mondros Ateşkes Anlaşması ile işgal edildiği dönemlerde Mustafa Kemal Paşa halk egemenliğine dayanan yeni bir devletin nasıl kurulacağının planlarını yapıyordu.

Mustafa Kemal, Osmanlı Devleti'nin içine düştüğü çaresiz durumu, devlete karşı yapılan acımasız saldırıları ve bunun karşısında aciz kalan bir yönetimi görüyordu. Bu durum, onda Atatürkçü Düşünce Sisteminin oluşmasını sağladı.