Amasya Genelgesi Onemi Alinan Kararlar Gelismeler - Ders Kitabı Cevapları

Yeni Yayınlar

Temmuz 24, 2013

Amasya Genelgesi Onemi Alinan Kararlar Gelismeler

Edit
 DERS KİTABI CEVAPLARINA BURADAN ULAŞABİLİRSİNİZ! 
AMASYA GENELGESİ, AMASYA GENELGESİ’NİN ÖNEMİ, ALINAN KARARLAR, GELİŞMELER (İNKILAP TARİHİ KONU ANLATIM)


Mustafa Kemal, Samsun'a çıktıktan sonra oradan Havza'ya geçti.

Havza'da Anadolu halkını; işgallere karşı ;Uyarmak, Bilinçli hale getirmek, Tepki göstermesi ve harekete geçmesini sağlamak için bir genelge yayımladı.

Bu amaçla işgallerin mektup, telgraf ve mitinglerle protesto edilmesini istedi. Havza'da komutanlara ve valilere genelge göndererek bir an önce milli bir teşkilat kurmak gerektiğini ve bunun için yapılması gereken çalışmaları bildirdi.

Mustafa Kemal, Amasya'da yakın silah arkadaşları Rauf (Orbay) Bey, Refet (Bele) Bey ve Ali Fuat (Cebesoy) Paşa ile toplantı yaptı. Erzurum'da bulunan Kazım (Karabekir) Paşa ile de haberleşerek Amasya Genelgesi'ni yayımladı.


Amaya Genelgesi Kararları :

1.     Vatanın bütünlüğü. milletin bağımsızlığı (istiklali) tehlikededir.             

2.     İstanbul Hükümeti üzerine düşen görevi yerine getirememektedir. Bu durum, milletimizi yok olmuş gibi göstermektedir. .

3.     Vatanın bütünlüğünü, milletin bağımsızlığını yine milletin azim ve kararı kurtaracaktır.

4.     Milletin durumunu ve hak isteyen sesini bütün dünyaya duyurmak için her türlü etki ve denetimden uzak bir kurulun varlığı gereklidir.

5.     Anadolu'nun her bakımdan en güvenli yeri  olan Sivas’ta milli bir kongre toplanacaktır.

6.     Kongre için bütün illerden halkın güvenini kazanmış üç delege Sivas'a gönderilecektir.

7.     Her ihtimale karşı, bu durumun milli bir sır olarak saklanması ve delegelerin gerekli görülen yerlerde değişik isimlerle seyahat yapmaları gereklidir.

Amasya Genelgesi, Türk Kurtuluş Mücadelesi'nin gerekçe, amaç ve yöntemini belirtmiştir. Mücadelenin nedeni, amacı ve nasıl yapılacağının yolu gösterilmiştir.


Amasya Genelgesi'nden Sonra Gelişen Olaylar:

Amasya Genelgesi'nin yayımlanmasından sonra İstanbul Hükümeti Mustafa Kemal Paşanın çalışmalarını durdurmaya çalıştı. Bunda başarılı olamayınca Mustafa Kemal'in resmi görevine son verdi. O da aynı gün resmi görevinden ve askerlikten istifa etti.

Mustafa Kemal, ordu müfettişi veya komutan olmadığı bu dönemde Türk milletinden büyük destek gördü.

Kazım (Karabekir) Paşanın bu dönemde Mustafa Kemal Paşanın emrinde olduğunu belirtmesi Milli Mücadelenin önemli dönüm noktalarından biri oldu.