5.sinif 2.donem 2. veli toplanti tutanagi - Ders Kitabı Cevapları

Yeni Yayınlar

Temmuz 15, 2013

5.sinif 2.donem 2. veli toplanti tutanagi

Edit
 DERS KİTABI CEVAPLARINA BURADAN ULAŞABİLİRSİNİZ! 
5.Sınıf 2.Dönem 2.Veli Toplantı Tutanağı



2013 – 2014 EĞİTİM ÖĞRETİM YILI
5. SINIF 2. YARIYIL 2. VELİ TOPLANTISI TUTANAĞI

Tarih:               ……….
Yer                  …… İlköğretim Okulu
Saat                 12:45


 Toplantıya yeterli katılımın olduğu görülerek gündem açılmıştır.

1-5. sınıf yaş özellikleri hakkında bilgi verildi. Boyuna büyümenin yavaş ,enine büyümenin daha hızlı olduğu, yoğun dikkat gerektiren konularda 20-25 dakika  çalışabildiği, beden ve ruh sağlığı arasındaki dengenin genel olarak sağlandığı,yorulduğunun farkına varamadığı çok enerji harcadıkları için ,yetişkinlere yakın enerjiye ihtiyaçları olduğu, yeterli dinlenme ve beslenmelerinin gerektiği, sürekli bir öğrenme açlığı hissettikleri böylece meraklı oldukları, zamanlarının büyük bir kısmını arkadaşları ile dışarıda geçirmek istediği, oyun ve spor etkinliklerinin ilgi alanlarının merkezinde olduğu anlatıldı sınıf öğretmeni tarafından belirtildi.
     Velilere, öğrencilerin okuldaki tutum ve davranışları hakkında örnekler verilmiş, ideal anne-babanın çocuğuna yönelik dikkat etmesi gereken hususlar, verimli çalışmanın ilkeleri, iletişim engeli  niteliği taşıyan davranışlar konusunda aydınlatıcı geniş bilgiler verilmiştir:
-Çocuklar arasında ayrım yapılmaması gerekir, aksi halde bu manevi hastalıklara yol açabilir.
-Size göre doğru bir şeyin , gerçekte çocuklarınızı derinden etkileyen ve doğru olmayan bir davranış olabileceğini unutmayın.
-Planlı bir şekilde hareket etmeyi ve zaman kavramını  çocukların velilerinden öğrenmesi gerektiğini bilin.
-Çocuğunuzla baş başa konuşabileceğiniz ortamlar arayın.
-Ders gelişimlerini izleyin, daha iyi notlar alması için cesaret verin. Problemlerini beraberce nasıl aşabileceğinizi sorun. Zayıf not aldığında aşağılamayın.
-Yapmasını istediğiniz davranışı yapmasını söylemek yerine gösterin. Sizden görürse aynısını o da yapacaktır.Kitap okumasını istiyorsanız sizi kitap okurken görmeli.
-Her zaman yaptığı yanlışları görmek yerine, doğruların üzerinde durup, o doğruların devamını sağlamak gerekmektedir.
-Yaptıkları yanlışları görmezlikten gelmekte doğru olmayabilir, yeri geldikçe doğrusunu göstererek yaptığının yanlış olduğu kanaati verdirilirse yapılanın yanlış olduğunu söylemekten daha etkili olacaktır.
     
2- Öğrencilerin evde ders çalışmaları ve çalışmaların veliler tarafından sürekli olarak kontrol edilmesi ve denetlenmesi istendi. Boş zamanlarında uygun kitaplar okumaları ve okumaya teşvik edilmeleri istendi. Öğrenilen konunun pekiştirilmesi ve sorumluluk alma amacıyla verilen öğrenciyi sıkmayacak kısa ödevlerin bazı öğrenciler tarafından yapılmadığı anlatıldı. Bu gibi olaylarda velilerin daha duyarlı olması istendi.
        Birinci dönem öğrenci başarı durumlarının değerlendirilmesi yapıldı.Bazı öğrencilerde görülen eksiklikler velilere iletildi. 2.dönemde başarının nasıl artırılacağı konusunda açıklama ve bilgilendirme yapıldı.Öğrencilerin bu dönem daha fazla gayret göstermeleri, bireysel olarak evde de ders çalışmaları, aile bireylerinin öğrencilerle daha çok ilgilenmesi gerektiği söylendi
       Öğrencilerin davranışları ve başarıları ile ilgili olarak velilere sınıf öğretmeni tarafından bireysel bilgiler verildi. Sınıftaki gözlemlere ve okuma seviyelerinden alınan notlara göre bazı öğrencilerin sınıf seviyesinin 5.sınıf öğrencilerinin kazanması gereken okuma yazma becerilerinin istenilen seviyede olmadığı söylendi. Öğrenci başarısında anlamlı ve seri okumanın,okuduğunu anlamanın, yazılı anlatım becerisinin önemi üzerinde duruldu.                     
       Olumlu davranışlar kazanmaları,sorumluluk duygusuna sahip olmaları  ve sınıf ortamına uyum sağlamaları gerektiği anlatıldı.

3-Her çocuğun bireysel farklılıklarının ve yeteneklerinin ayrı olduğu,çocuklar arasında kıyaslama yapılmaması gerektiği belirtildi.  Çocuğun tanınmaya çalışılması, onlara fırsat sağlanması, yol gösterilmesi taktir ve teşvik edilmesi ve yaptığı olumlu davranışın ödüllendirilmesinin çocuğa özgüven sağladığı ifade edildi.

4-Sosyal etkinliklerin öğrencilerin kendini ifade etmesinde olumlu etkiler yaptığı anlatıldı.Çocukların sosyal etkinliklere katılma konusunda cesaretlendirilmesi gerektiği belirtildi.Mevcut  sportif kurslara gönderilmelerinin yaralı olacağı açıklanmıştır.

5-Öğrencilerin eve geliş gidiş saatlerinin iyi takip edilmesi,nereye gittiğinden haberdar olunması gerektiği belirtildi.kötü örnek olabilecek kişilerle görüştürülmemesi,internet kafeye velisi gözetiminde gitmesi istendi.

6- Sahiplenme duygusunu geliştirdiği, çocuğun özgüveninin kuvvetlendirdiği, harçlık ile çocukların sorumluluk duygusu kazandığı, anne ve babasını kendisine güvendiğini hissetmesine neden olduğu, harçlık ile çocuk elindekilerin kıymetini bildiği, zamanla harcamalarını dengeleyebildiği,çocuğun zamanla tasarrufu öğrendiği anlatıldı. Ayrıca  fazla harçlık verilmemesini verilirse bazı öğrenciler üzerinde olumsuz etki yapacağını açıkladı.
Öğrencilerin ders araç-gereçlerini öncelikle bir milli servet olarak görmeleri alışkanlığı ve davranışı kazandırılmaya çalışıldığı belirtilerek, anne ve babalar bu konuda uyarılmışlardır. Bu araç-gereçlerin tutumlu ve özenli bir şekilde öğrencilerce kullanılmasının gereğinin bir kez de veliler tarafından söylenmesi ve bunun bir davranış haline getirildiği takdirde eğitimin amacına ulaştığı inancı hatırlatılmıştır.

7- İlköğretim kurumlarında bir üst sınıfa devam etmek veya mezun olabilmek için öğrencinin iki yarıyıl notunun aritmetik ortalaması bütün derslerden 2'den aşağı olamaz. Ders yılı sonunda başarısız dersi veya dersleri olan öğrencilerin durumu öğrenci başarısının değerlendirilmesi esaslarına göre şube öğretmenler kurulunda görüşülür. Kurul kararıyla sınıf geçen öğrencilerin notları değiştirilmez. Okul kayıtlarına "Şube Öğretmenler Kurulu Kararıyla Geçti" veya "Sınıf Tekrarına Karar Verildi" ifadesi yazılır. Bu durum karnesinde de belirtilir.
Öğrencilerin okul kıyafetleri dışında başka bir kıyafet giymemeleri vurgulandı.

8-Öğrencilerin okul kıyafetlerinin tertibi, temizliği ve mendil(peçete) kullanma alışkanlıklarının, becerilerinin davranışa dönüştürülmesi ve hayat boyu devam etmesi gerekliliği hatırlatıldı.Bazı öğrenci velilerinin bu konuda daha hassas olmaları gerektiği iletildi.
           Sınıf öğretmeni   tarafından öğrencilerin önlüklerindeki söküklerin dikilmesi, ayakkabıların boyanması ve temiz giyindirilmesi anlatıldı.  Ayrıca mevsim şartlarına uygun giyeceklerin giydirilmesi, soğuk havalarda kalın giyeceklerin giydirilmesi, kesinlikle çorapsız gelinmemesi gerekliliği anlatıldı.Temizlik alışkanlığı öğrencinin okuldan önce evde öğreneceği bir alışkanlıktır. Çocuklarımıza vücudunu, üstünü ve çevresini temiz tutmasını öğretmek gereklidir; bu büyüme çağındaki bir insanın öğrenmesi gereken temel alışkanlıklardandır. Bu açıdan öğrencinin evde önlük, pantolon, çorap vb. giysilerinin temiz tutulması ve bu alışkanlığın sizler tarafından verilmesi, okula gelirken bu açıdan kontrol edilmesi önemlidir.Kız çocuklarımızın saçları taralı, uzun ise örülmüş olması; Erkek çocuklarımızın saçları kısa olması; tırnakların her hafta sonu mutlaka kesilmesi, kulak ve vücut temizliğine önem verilmesi ve mutlaka banyo yaptırılmasının gerekliliği söylendi . Ayrıca tüm öğrencilerimizin haftalık ve günlük bakımlarının yapılmış olarak okula gelmesi sizlere düşmektedir  dendi
          Ağız ve diş sağlığı en çok ihmal edilen alışkanlıklardan biridir, buna önem verilmesi çocuklarımızın sağlığı açısından önemli olduğundan evde bu alışkanlığın verilmesi yine sizlere düşmektedir. Ayrıca diş fırçalama alışkanlığının kazandırılması ve bunun diş sağlığı üzerindeki önemi vurgulandı.
      Öğrencilerin okula gelişlerindeki  disiplinsiz hareketleri hatırlatılarak, özellikle geç kalma olaylarının ortadan kaldırılması için annelerin daha duyarlı olmaları rica edildi.Bazı öğrencilerin okul zamanları dışında oldukça boş bırakıldığı, zamanlarını boş geçirdiklerin görüldüğü belirtilerek, bu tip davranışların onları sorumsuzca bir yaşam biçimi edinmelerine sebep olacağı vurgulanmış, toplum içinde görev almaya hevesli insanlar olarak yetiştirilebilmeleri bakımından velilerden daha dikkatle çocuklarını izlemeleri istenmiştir.Okula  devamın  öğrencinin  başarısındaki  önemi  velilere  vurgulandı.
        En çok yaşanılan sorunlardan biride kitaplarını, araç ve gereçlerini unutmalarıdır. Bu konuda veli de öğrenciye yardım etmesi gerekir. Onların hangi derslerinin olup olmadığını, ödevlerini yapıp yapmadığı daima sorulmalıdır. Çantası akşamdan hazır olmalıdır. Sınıf Öğretmenin dile getirdiği bir diğer sorun öğrencilerin geç saatlerde yayınlanan TV programlarını izlemesi (dizi,maç…) bu konuda kesin olarak taviz verilmemelidir denildi.

9-Sınıfta devamsızlık sorunu olmadığı ve bundan duyulan memnuniyet dile getirildi.

10- Ders çalışma zamanı ayarlanırken çocuğun okuldan yorgun geldiği hesaba katılmalı ve bir müddet dinlendikten sonra ders çalışmaya başlamalıdır.       Evde mümkünse öğrenciye ait bir çalışma odası olmasının faydalı olacağı, öğrencinin masada çalışmasının daha uygun olduğu, çalışma masası cam kenarında olmasının daha uygun olduğu, masa, ışık karşıdan veya yazdığı elin ters tarafından gelecek şekilde yerleştirilmelidir.
          Öğrencinin odasında bulunan ışık kaynakları beyaz ışık yayacak nitelikte olmalıdır. Sarı ışık yayan ışıklar gözü yorar. Çalışma odası motive edici şekilde olması gerektiği anlatıldı.
           Evde her çocuğun mümkünse bir odası olmalı. Çocukların odalarında dikkat çekici oyuncaklar teyp, televizyon gibi ders araç gereçleri dışında bir şeylerin bulunmaması ders çalışmalarını olumlu yönde etkiler.
           Ayrıca çocukların ders çalışma saatlerinde gerekirse televizyon seyretmeyelim.
Çocukların çok beğendikleri bir dizi olursa programı ona göre hazırlayın dinlenme zamanında o diziyi seyir etsin. Özellikle çocukların kitap okuma saatlerinde gerekirse biz de onlarla okuyalım.

Çocukların Başarılarını Artırabilmesi İçin Evde Alınabilecek Önlemler
  • Sessiz, sakin, güvenli bir ortam oluşturma,
  • Dikkatini dağıtabilecek şeyleri ortadan kaldırma,
  • Varsa, kardeşini uzak tutma
  • Heyecanlandıracak durumlara sebep olmamak
  • Rahat ve düzenli ders çalışabileceği bir yer ayarlama
  • Mümkünse bir oda verme
  • Zaman-zaman hissettirmeden kontrol
  • Dersleriyle ilgili konuşma zemini hazırlama
  • Anlattıklarını sabırla, eleştirmeden dinleme
  • Dersleriyle ilgili konuşma zemini hazırlama,
  • Anlattıklarını sabırla, eleştirmeden dinleme,
  • Eve dönünce güler yüzle karşılama,
  • Gününün nasıl geçtiğini sorma ve dinleme,
  • Başkalarıyla kıyaslamama, yapabileceğinden fazlasını istememe,
  • Çalışmalarını ve ödevlerini izleme,
  • Arkadaşlarıyla ilgilenme, anlattıklarını dinleme,
  • Fazla eleştirmeme, ayrıntıyla uğraşmama, çatışma ortamına sebep olmama,
  • Zorlandığı dersleri konusunda düşüncelerini dinleme, gerekirse destek olma  yollarını birlikte arama
  • Hafta içinde sık-sık misafir kabul etmeme
  • TV, radyo...vb. sesini fazla açmama. Bir tartışma olsa bile, mutlaka sonunu tatlıya bağlama

11-  Öğrencilerimizin başarısını sadece okul ve derslere değil tüm hayatlarına yaymak gerekmektedir. Bu açıdan her konuda bizler ve sizler iş birliği yapmak zorundayız ve hepinizi her zaman okula bekliyoruz. Öğrencilerimizin tertip ve düzenlerinin yanında öğretmeni ile sürekli diyalog halinde bulunmanızda  alınacak karar ve önlemlerin konuşulması ve
başarının sağlanması bakımından gereklidir. Öğretmen  veli  işbirliğinin  çocuğun  başarısında  etkili  olduğu  belirtilerek  velilerden   okulla  ilgilerini   kesmemeleri  istendi. Eğitimde  başarılı  olabilmek  için  çocuğu  tanımanın  esas  olduğu,  bununda  ancak  öğretmen-veli  işbirliği  ile  sağlanabileceği  belirtildi.Evde  çıkabilecek  herhangi  bir   problemin  mutlaka  öğretmene  iletilmesi  istendi. Veli  toplantıları  dışında da  problemli  çocukların  velilerinin  çağırılarak  birebir   görüşülmesine  karar  verildi.





                                                                                                    …………

                                                                                            5/  Sınıf Öğretmeni


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder