1. Gıyaseddin Keyhüsrev Dönemi, Özellikleri (2) - Ders Kitabı Cevapları

Yeni Yayınlar

Temmuz 25, 2013

1. Gıyaseddin Keyhüsrev Dönemi, Özellikleri (2)

Edit
 DERS KİTABI CEVAPLARINA BURADAN ULAŞABİLİRSİNİZ! 
1.  ALAADDİN KEYKUBAT DÖNEMİ, ÖZELLİKLERİ (2) (TÜRKİYE SELÇUKLU DEVLETİ, TÜRKİYE SELÇUKLULARI, ANADOLU SELÇUKLUKLARI İLE İLGİLİ KONU ANLATIM)


(1220-1237)

NOT: Anadolu Selçuklu  Devleti’nin her bakımdan en parlak dönemidir.

NOT: Anadolu’yu uluslar arası ticaret merkezi haline getirmiştir.

Önemli Olaylar:

-Alanya’nın Fethi: Antalya’nın doğusunda bulunan Kandehor Kalesi’ni alarak Buraya Alaiye (Antalya) adını verdi (1223). Burada bir (ilk) tersane yaptırdı.

-Suğdak’ın Fethi:Kırım’ın Suğdak limanını  fethederek Karadeniz’de üstünlüğü ve İpek yolunu ele geçirmiştir.Bu sefer sırasında bir kısım Kıpçak beylerini ve Rus knezlerini kendine bağlamıştır.

-Megüceklüler’in Erzincan ve Kemah koluna son verdi (1228).Anadolu Türkmen birliğini kesin olarak sağladı.

Moğol Tehlikesi: Bu dönemde Moğol tehlikesi ortaya çıktı. Moğol tehlikesine karşı Eyyubilerle anlaşma yaptılar. Konya, Kayseri ve Sivas gibi büyük şehirlerin surlarını yaptırarak önlem almaya çalıştılar.En yetişkin komutanlarını ve askerlerini D.Anadolu Bölgesi’ne gönderen 1. A.Keykubat Harzemşahlar ile iyi geçinmeye çalıştı.

-Moğol tehlikesinin geldiği sırada Harzemşahlardan sonra Eyyubiler de ittifakı bozarak saldırıya geçtiler.Alaaddin Keykubat Eyyubileri mağlup etti.

-Artukluların Harput kolu yıkıldı(1236).

-Moğollar ile dostluk ilişkileri kurmaya çalıştı,Ögeday Han’a elçiler gönderdi.

-Alaaddin Keykubat zehirlenerek öldürüldü.(1237)

NOT: Alaadin Keykubat Anadolu’da siyasi birliği tamamen sağladı ve devleti en geniş sınırlarına ulaştırdı.Ayrıca Anadolu uluslar arası ticaret merkezi haline geldi.