1. Alaaddin Keykubat Dönemi, Özellikleri (3) - Ders Kitabı Cevapları

Yeni Yayınlar

Temmuz 25, 2013

1. Alaaddin Keykubat Dönemi, Özellikleri (3)

Edit
 DERS KİTABI CEVAPLARINA BURADAN ULAŞABİLİRSİNİZ! 
1.  ALAADDİN KEYKUBAT DÖNEMİ, ÖZELLİKLERİ (3) (TÜRKİYE SELÇUKLU DEVLETİ, TÜRKİYE SELÇUKLULARI, ANADOLU SELÇUKLUKLARI İLE İLGİLİ KONU ANLATIM)


(1220-1237)

-I. Alaeddin Keykubat döneminde, Türkiye Selçuklu Devleti en parlak dönemini yaşamıştır.

-I. Alaeddin Keykubat, Asya’da büyük bir tehlike haline gelen Moğollara karşı tedbirler aldı. Bu tedbirler çerçevesinde doğudaki kale ve surlar tamir edilmiş ve komşu devletlerle ittifaklar kurulmuştur.

-I. Alaeddin Keykubat, Akdeniz’de önemli ticaret merkezlerinden biri olan Alanya’yı (Alaiye) topraklarına kattı (1223) ve Alanya’da tersane kuruldu. Bu durum Selçukluların denizcilikte büyük bir gelişme göstermesini sağlamıştır.

-Selçuklular Akdeniz’den sonra Karadeniz’de de faaliyet gösterdiler.

-Moğol tehlikesine karşı Cengiz Han ile iyi geçinmek isteyen I. Alaeddin Keykubat, Moğollardan kaçarak Selçuklu sınırlarına gelen Harzemşahlara da iyi davranmıştır. Ancak Celaleddin Harzemşah’ın Selçuklulara ait Ahlat’ı alarak tahrip etmesi ilişkilerin bozulmasına neden olmuştur.

-Erzincan yakınlarında yapılan Yassıçemen Savaşı’nı Alaeddin Keykubat kazanmıştır (1230). Yassıçemen Savaşı’ndan sonra Harzemşahlar kesin olarak yıkılmıştır (1231). Harzemşahların yıkılmasıyla Türkiye Selçuklularıyla Moğollar arasındaki tampon bölge ortadan kalkmıştır.

-I. Alaeddin Keykubat’ın ölümüyle Türkiye Selçukluları eski gücünü kaybederek yıkılış sürecine girmiştir.