Turkce 1.Donem Zumre Ogretmenler Kurulu Toplanti Tutanagi 4 - Ders Kitabı Cevapları

Yeni Yayınlar

Haziran 16, 2013

Turkce 1.Donem Zumre Ogretmenler Kurulu Toplanti Tutanagi 4

Edit
 DERS KİTABI CEVAPLARINA BURADAN ULAŞABİLİRSİNİZ! 
Türkçe 1.Dönem Zümre Öğretmenler Kurulu Toplantı Tutanağı 4




2013-2014 ÖĞRETİM YILI YUKARIKOCAYATAK PANSİYONLU İLKÖĞRETİM OKULU TÜRKÇE DERSİ ZÜMRE ÖĞRETMENLER KURULU 1.DÖNEM TOPLANTI TUTANAĞIDIR.


Toplantı Tarihi  : 09 / 09 / 2013
Toplantı Yeri     : Yukarıkocayatak Pansiyonlu İlköğretim Okulu Öğretmenler Odası
Toplantı Saati   : 10:00
Toplantı No       : 1

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
        
         GÜNDEM:
        
         1. Açılış, yoklama ve yazman seçimi,
         2. Bir önceki yılın “Zümre Öğretmenler Kurulu” kararlarının okunup değerlendirilmesi.
         3. “1739 Sayılı Milli Eğitim Temel Kanunu”ndaki milli eğitimin amaçları ve ilkeleri bölümünün
         okunması ve açıklanması,
         4. Türkçe dersinin genel ve özel amaçları,
         5. Mesleki eserlerin ve eğitim alanındaki yeni gelişmelerin incelenmesi.
         6. “2482 Sayılı Tebliğler Dergisi”ndeki Yazı dersi programı,
         7. Türkçe dersi yöntem ve teknikleri,
         8. Türkçe dersi araç ve gereçleri,
         9. Türkçe dersi “Atatürkçülük” konuları,
        10. Ders dışı etkinlikler ve Türkçe dersi ödev zümresi,
        11. Ders konuları ile ilgili yapılacak gezi ve gözlemler,
        12. İstiklâl Marşı, Andımız ve Gençliğe Hitabe’nin öğretilmesi,
        13. Türkçe dersinin değerlendirilmesi.
        14. Yıllık planlar ve ders planları.
        15. Kompozisyon ve şiir yarışmaları,
        16. İlköğretim Kurumlarında Sözlü ve Yazılı Anlatım Becerilerinin Geliştirilmesi” konulu yazı,
        17. “12-14” yaşlarındaki çocukların özellikleri.
        18. Diğer derslerin zümre öğretmenleriyle işbirliği,
        19. Başarıyı artırma yolları.
        20. Dilek ve öneriler.
        21. Kapanış.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 GÖRÜŞMELER -- KARARLAR

          Yukarıkocayatak Pansiyonlu İlköğretim Okulu Türkçe Dersi Zümre Öğretmenler Kurulu, İlköğretim Kurumları Yönetmeliği’nin 109. Maddesi gereğince, yukarıda yeri, zamanı ve saati belirtilmiş olan toplantıyı yapmak üzere Türkçe Öğretmeni Süleyman YILDIRIM Başkanlığında toplandı. Başkan, faydalı olması dileğiyle,  toplantıyı açtı:
       
         Madde 1- Başkanlıkça yapılan yoklamada, Türkçe Öğretmeni G.Meltem ZANDAL’ın hazır bulunduğu görüldü. Yazman seçimine geçildi ve yazmanlığı G.Meltem ZANDAL’ın yapması kararlaştırıldı.
          Başkan gündem maddelerini okudu, çıkarılacak veya eklenecek madde olup olmadığını sordu. Gündem maddeleri yeterli görülerek, oybirliğiyle kabul edildi.
         Madde 2-  Başkan bir önceki yılın “Zümre Öğretmenler Kurulu Kararları” nı okudu.
         Başkan: ”Zümre kararlarının yönetmelik gereği uygulanma zorunluluğu vardır. Bu kararların uygulanmasına özen gösterilmelidir.Zümre  kararları geçen yıl,  büyük bir hassasiyetle ve başarıyla uygulandı.” dedi.
         Madde 3- “1739 Sayılı Milli Eğitim Temel Kanunu”ndaki  genel amaçlar (2.mad.), özel amaçlar (3.mad.) ve temel ilkeler (4.maddeden 17.maddeye kadar) Başkan tarafından okundu.
          Başkan, maddeler üzerinde kısa açıklamalarda bulundu ve bütün derslerde olduğu gibi Türkçe dersinde de bu amaç ve ilkelerin gerçekleştirilmesi doğrultusunda çalışılması gerektiğini belirtti.
         G.Meltem ZANDAL: “Yıllık planların ve ders planlarının yapılmasında, dersin işlenmesinde          hareket noktamız bu amaç ve ilkeler olmalı, her zaman  bunları gerçekleştirmeye çalışmalıyız.”dedi.
         Başkan: “Eğitim, önceden belirlenen amaçların hayata geçirilmesidir. Bizim de amaçlarımız bellidir, yapmamız gereken bu amaçları hayata geçirmektir.”dedi.
         Yıllık planların ve ders planlarının yapılmasında ve dersin işlenmesinde, “Milli Eğitimin Genel Amaçları ve Temel İlkeleri” doğrultusunda hareket edilmesi kararlaştırıldı.
         Madde 4- Başkan tarafından, 2098 sayılı Tebliğler Dergisi’nden Türkçe dersinin genel ve özel amaçları okundu.
         Başkan: “Bu maddelere göre, öğrencilerin anlama ve anlatma gücünü artırmak, estetik duygularını geliştirmek; öğrencilere Türk dilini sevdirmek, okuma alışkanlığı kazandırmak ve onları yurdunu seven, görevine bağlı, milli ve manevi değerleri koruyan birer insan olarak yetiştirmemiz gerekir. Amacımız ‘iyi insan, iyi vatandaş’ yetiştirmektir, bu da ancak dersin genel ve özel amaçlarını gerçekleştirmekle olabilir.” dedi.
         G.Meltem ZANDAL: “Yıllık planlar ve ders planları bu amaçlar doğrultusunda yapılmalıdır. Amaç, öğretimden çok eğitim olmalıdır. Öğrencilerimiz, Türkçemizi sevmeli ve ona sahip çıkmalıdırlar. Bu sevgi ve koruma duygusu da bizim yapacağımız iyi bir Türkçe eğitimiyle oluşacaktır.”dedi.
         Türkçe dersi ile ilgili her türlü çalışmalarda, Türkçe Dersinin Genel ve Özel Amaçları doğrultusunda, Türkçemizi seven ve koruyan öğrenciler yetiştirilmesi, amacın öğretimden çok eğitim olması ve ‘iyi insan iyi vatandaş’ yetiştirme doğrultusunda çaba harcanması kararlaştırıldı.
          Madde 5- Başkan: “İyi bir eğitimci olabilmek için kendimizi sürekli yenilemeliyiz. Türkçe öğretimi ve öğretmenlik konusunda çıkan yeni yayınları incelemeli, yöntem ve teknikleri öğrenmeliyiz. Ben zaman buldukça, internetteki eğitim-öğretim sitelerini inceliyorum; kitap satan sitelerden ve online kütüphanelerden Türkçe öğretimi ile ilgili araştırmalar yapıyorum. Son yıllarda Türkçe öğretimi ile ilgili güzel kitaplar yayınlandı. Bunlardan birkaç tanesini aldım ve okudum. Yeni kitapları okumak, özellikle yeni yöntem ve teknikleri öğrenmek açısından çok faydalı oluyor.” dedi.
         G.Meltem ZANDAL: “Ben de geçen öğretim yılında birkaç tane Türkçe öğretimi kitabı aldım ve okudum. Özellikle Doç.Dr. Sedat SEVER’in ‘Türkçe Öğretimi’ kitabından çok faydalandım. Ayrıca Bakanlığımızın geçen yıl okulumuza gönderdiği mesleki kitapları da okudum. Sadece Türkçe öğretimi değil, öğretmenlik mesleği konusunda da yeni kitapları takip etmeliyiz.” dedi.
        Türkçe öğretimi ve öğretmenlik mesleğindeki gelişmelerin, yeni yayınların mümkün olduğunca takip edilmesi; bu konuda internetten azami şekilde faydalanılması kararlaştırıldı.
          Madde 6- Başkan, öğrencilerin yazılarının işlek ve okunaklı olması gerektiğini,  bunun da titiz ve sabırlı bir çalışma sonucunda oluşacağını belirtti.
         Başkan: “Yazı dersi, 2482 sayılı Tebliğler Dergisi’ndeki Yazı Dersi Programı konularına göre yapılmalıdır ve Bakanlığımızın 07.02.1983 tarih ve 1983/26 sayılı genelgesine göre, Türkçe dersinin haftalık bir saati yazı dersine ayrılmalıdır.”dedi ve ilgili genelgeyi okudu.
         G.Meltem ZANDAL: “Öğrencilerin işlek ve okunaklı yazmaları için sadece Türkçe dersinde değil diğer derslerde de öğretmenler titizlikle çalışmalıdır.”dedi.
         Başkan: “Bütün öğretmeler, derslerde okuma ve yazma konusunda hassas olmalıdırlar. Bakanlığımızın, bu konuyla ilgili, 07.04.1964 tarih ve 912/8-6641 sayılı bir genelgesi var. Bu genelgede, her öğretmenin aynı zamanda bir Türkçe öğretmeni gibi davranması gerektiği anlatılıyor.”dedi ve ilgili genelgeyi okudu. 
         G.Meltem ZANDAL: “Öğrencilerin yazma becerileri, sabırlı ve titiz bir çalışmayla gelişecektir. Yazı dersi ödevleri çok fazla olmamalı, öğrenciyi sıkmamalı. Bitişik ve temel yazı çalışmalarında, öğrencilerimizin işlek ve okunaklı yazabilmeleri için kareli defter kullandırmanın faydalı olacağını düşünüyorum.” dedi.
         Başkan: “Yazı çalışmalarında egzersizlerin büyük yararı olduğuna inanıyorum. Doğru, eğik, yatay veya yuvarlak çizgiler çizemeyen bir öğrencinin güzel yazı yazması beklenemez. Öncelikle, egzersiz çalışmalarıyla öğrencilerimizin çizgi çizme becerilerini geliştirmeliyiz.
         Türkçe dersinin, haftada bir saatinin  Yazı dersine ayrılması; yıllık planların ve ders planlarının 2482 sayılı Tebliğler Dergisi’ndeki Yazı dersi programındaki konulara göre hazırlanması, her sınıfta egzersiz çalışmalarına önem verilmesi, öğrencilere sıkıcı ve çok fazla ödev verilmemesi; diğer derslerde de öğrencilerin Türkçeyi doğru-düzgün konuşabilmeleri, işlek ve okunaklı yazabilmeleri için ders öğretmenlerinin dikkat etmeleri gerektiğinin ilgili öğretmenlere hatırlatılması kararlaştırıldı.   
         Madde 7- Başkan, 2098 sayılı Tebliğler Dergisi’ndeki Türkçe Eğitimi Programı’nda belirtilen “Öğretim Yöntem ve teknikleri” bölümünü okudu.
         Başkan: “Görüldüğü gibi Türkçe dersi yöntem ve teknikleri öğrenciyi ezbercilikten uzaklaştıran, onları derslerde etkin kılmayı amaçlayan, öğrenci merkezli yöntem ve tekniklerdir. Bütün derslerde olduğu gibi Türkçe dersinde de öğrenciyi aktif hale getiren yöntem ve teknikler kullanmalıyız; bunun için de soru-cevap ve dramatizasyon tekniğini sıkça kullanmamız doğru olur. Son yıllarda Bakanlığımız drama konusuna büyük önem vermekte ve bu konuda çalışmalar yapmaktadır, biz de mümkün olduğunca derslerde dramatizasyona önem vermeliyiz. Ayrıca derslerde sesli-sessiz okuma, anlatma, tümevarım gibi teknikleri de kullanmalıyız. İlk sınıflarda sesli okumaya, ileriki sınıflarda sessiz okumaya önem vermeliyiz. Bazı öğrenciler konuşurken yerel kelimeler kullanıyorlar, bunları anında düzeltmeliyiz, bu konuda diğer ders öğretmenleri de hassas olmalılar. Ayrıca dersin işlenişinde, Türkçe  Müfredat Pogramı’ndaki açıklamalar bölümündeki ders işleniş yöntemlerinin uygulanması yararlı olacaktır. ”dedi.
         G.Meltem ZANDAL: “Yazılı anlatım çalışmalarında tümevarım yönteminden hareketle, öncelikle cümle ve paragraf kurmayı kavratmalıyız. Bunun için de sık sık olay ve düşünce paragrafları konularında çalışmalar yapmak faydalı olacaktır. Paragraf kurma çalışmaları kadar bir diğer önemli nokta da, planlı yazmak ve konuşmaktır. Öğrencilerimize, yazılı veya sözlü anlatacakları bir konunun giriş-gelişme-sonuç bölümlerini birer cümle ile açıklamak, onların planlı konuşma ve yazma becerilerini geliştirecektir.” dedi.
         Türkçe derslerinde başta soru-cevap ve drama olmak üzere, anlatma, sesli-sessiz okuma, tümevarım, tümdengelim, açıklama gibi tekniklerin kullanılması; derslerde öğrenci merkezli öğretime ağırlık verilmesi, öğrencilerin yerel kelimeler kullanmaması için hassas olunması, metinler üzerinde uygulamalar yapılması, yazlı ve sözlü anlatım çalışmalarında cümle-paragraf-plan terimlerinin kavratılması için çalışmalar yapılması   kararlaştırıldı. 
         Madde 8-Başkan, 2098 sayılı Tebliğler Dergisi’nden, Türkçe dersinde kullanılan araç ve gereçler bölümünü okudu.
         Başkan: “Derslerde kullanılan kitaplar Milli Eğitim Bakanlığı tavsiyeli olmalıdır. Derslerde Türkçe ders kitabı,Türkçe Sözlük, Türk Dil Kurumu İmlâ Kılavuzu, Atasözleri ve Deyimler Sözlüğü, ansiklopediler, kaynak eserler kullanılması uygun olacaktır. Öğrencilere kaynak eserlere başvurma, sözlüklerden faydalanma alışkanlığı kazandırılmalıdır.”dedi.
        G.Meltem ZANDAL: “Sadece ders kitabına bağlı kalmak yeterli olmaz, bence güzel metinlerden ve eserlerden de yararlanmak dersi ilgi çekici hale getirir. Kitap okuma alışkanlığının kazandırılmasında, sınıflarda kurulan okuma köşelerinin büyük faydası oluyor. Bu köşeleri şiir, karikatür, fıkra, anekdot, kitap tanıtımları, şairlerimiz ve yazarlarımızdan özlü sözler ile doldurmak öğrencilere okuma zevki kazandırıyor. Ayrıca derslerde sözlük ve imla kılavuzu kullanmayı teşvik etmeliyiz, kaynak eserlerden faydalanma yollarını kavratmalıyız. ”dedi.
         Başkan: ” İmkanlar ölçüsünde öğrencilerin Türkçe Sözlük, İmlâ Kılavuzu, Atasözleri ve Deyimler Sözlüğü edinmeleri faydalı olacaktır. Yazı dersinde de kurşunkalem, mürekkep, kesik uçlu kalemler, tablalı uçlar, yazı defteri, örnek yazı metinleri kullanılmalıdır. Türkçe dersi için yazı çizgili büyük boy yazı defteri, Yazı dersi için de kareli büyük boy yazı defteri yararlı olacaktır.”dedi.
         Türkçe dersinde, öğrenciyi motive edecek araç-gereçlerin müfredat programındaki açıklamalara uygun olarak yeri ve zamanı geldikçe kullanılması, derslerde sadece ders kitabına bağlı kalınmaması güzel metinlerin ve kitapların sınıfa getirilerek dersin ilgi çekici hale getirilmesi, sınıflarda kurulan okuma köşelerine gereken önemin verilmesi, öğrencilere; Türkçe dersi için 80 yapraklı çizgili büyük boy defter ile Yazı dersi için 40 yapraklı kareli büyük boy defter aldırılması ve sınıf seviyelerine göre Yazı dersi müfredat programında bulunan araç-gereçlerin öğrencilerce edinilmesi kararlaştırıldı.
         Madde 9-  Başkan: “Atatürkçülükle ilgili konular, 2504 sayılı Tebliğler Dergisi’ndeki konulara göre işlenmelidir. 2504 sayılı Tebliğler Dergisi’ndeki Atatürkçülük ile ilgili konular yıllık plana düzenli bir şekilde yansıtılmalıdır ve derslerde bu konular özenle işlenmelidir.” dedi.
         G.Meltem ZANDAL: “Derslerde Atatürkçülük konuları işlenirken, Nutuk’tan yararlanmalıyız. Bu konular sınıf ders defterine de yazılmalıdır ve ders planlarında yer almalıdır.”dedi.
         Başkan: “Öğrencilerimize Yazı derslerinde Atatürk’ün özdeyişleri, çeşitli yazı şekilleri ile yazdırılmalıdır.” dedi.
         Yıllık planlara Atatürkçülük konularının 2504 sayılı Tebliğler Dergisi’nden alınarak yansıtılması, derslerde bu konuların özenle işlenilmesi, sınıf ders defterlerinde ve ders planlarında konuların belirtilmesi, Yazı dersinde Atatürk’ün özdeyişlerinin öğrencilere -çeşitli yazı şekilleri ile- yazdırılması ve Atatürk’ün “Nutuk” isimli eserinden faydalanılması kararlaştırıldı.
         Madde 10- Başkan, ödevlerin verilmesinde, 20336 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan “Öğrencilerin Ders Dışı Eğitim ve Öğretim Faaliyetleri Hakkında Yönetmelik”in, 05.12.1995 tarih ve 10578 sayılı Milli Eğitim Bakanlığı emirlerinin, Antalya İl Milli Eğitim Müdürlüğünün 31.12.1998 tarih ve 6878 sayılı yazısı ile 17.11.1999 tarih ve 5904 sayılı yazısının dikkate alınması gerektiğini söyledi ve ilgili yönetmelik ve yazıları okudu.
         G.Meltem ZANDAL: “Ödevin amacı öğrencilerin araştırma yapmalarını sağlamaktır. Ödev konularının seçiminde öğrenciyi araştırmaya sevk edecek ödevler vermeye özen göstermeliyiz. Ödev konularının ve ödevlerin değerlendirilmesiyle ilgili hususların, ödev zümresi yapılarak belirlenmesi daha yararlı olur.”dedi.
         Ödevlerin konularının, değerlendirme hususlarının ve öğrencilere verilme tarihinin 24.10.2002 tarihinde yapılacak “ödev zümresi”nde belirlenmesi kararlaştırıldı.
         Madde 11- Başkan: “Bütün derslerde olduğu gibi Türkçe dersinde de gezi ve gözlemin büyük önemi var. Öğrenciler, gördükleri, yaşadıkları olayları anlatmakta zorlanıyorlar. Öğrencilere öncelikle gözlemin nasıl yapılacağını ve nasıl anlatılacağını öğretmeliyiz. Tasvir ve portre konusunda bol bol çalışmalar yapmalıyız. Öğrencilere bakmak ile görmek kavramlarının farklı olduğunu kavratmalıyız. Geziler ise bu yönden ve dersin ilgi çekici olması yönünden faydalı oluyor.” dedi.
         G.Meltem ZANDAL: ”Öğrencileri, imkânlar ölçüsünde pazar yerine, İlçe Halk Kütüphanesi’ne, tarihi yerlere, kır gezilerine götürmeliyiz. Özellikle kasabamızda kurulan pazar yerinde, pazarcıların bağırmalarını,  halkın konuşmalarını öğrencilerimiz yerinde göstermeliyiz ve bunların Türkçeye uygun olup-olmadığı konusunda derslerde tartışmalar yapmalıyız. Geçen yıl İlçe Halk Kütüphanesi’ne yapılan gezi çok faydalı oldu. Bu yıl da Kütüphaneler Haftası’nda ilçeye gezi düzenleyebiliriz.” dedi.
         Öğrenciler, imkânlar ölçüsünde pazar yerine, tarihi yerlere götürülecek, kır gezilerine çıkılacak. Kütüphaneler Haftası’nda ise, İlçe Halk Kütüphanesi’ne gezi düzenlenecek.
         Madde 12- Başkan: “İstiklâl Marşı’mızı, Andımız’ı ve Gençliğe Hitabe’yi bütün öğrencilerimize öğretmemiz gerekiyor. Vatan ve millet sevgisinin gelişmesinde, bu üç metnin büyük önemi olduğuna inanıyorum. Birçok kişi, Gençliğe Hitabe’yi ve İstiklâl Marşı’nı ezbere bilmelerine rağmen, anlamlarını bilmiyorlar.”dedi.
         G.Meltem ZANDAL: “İstiklâl Marşı’nı ve Gençliğe Hitabe’yi yıllık planda, okuma metni olarak almamız ve birer hafta bu metinler üzerinde durmamız, ayrıca milli bayramlarımızda da bu iki konuya değinmemiz faydalı olacaktır. İstiklâl Marşı’mızı, Andımız’ı ve Gençliğe Hitabe’yi ezberlemeleri için öğrencileri notla teşvik edebiliriz. Zaten ders konularımız arasında, ‘hoşlandığı şiirleri ve düzyazıları ezberleyebilmek’ şeklinde bir konu da var.” dedi.
         İstiklâl Marşı ve Gençliğe Hitabe yıllık planlara okuma metni olarak alınması, milli bayramlarımızda bu konular üzerinde durulması, üç metni öğrencilere ezberletmek için notla teşvik yöntemine başvurulması kararlaştırıldı.
         Madde 13- Başkan, 2365 sayılı Tebliğler Dergisi’ndeki “İlköğretim Kurumları Yönetmeliği”nin, “öğrenci başarılarının değerlendirilmesi (madde 32’den madde 51’e kadar)”bölümünü ve 2098 sayılı Tebliğler Dergisi’ndeki Türkçe Dersi Programı’nın “değerlendirme” bölümünü okudu.
         Başkan: “Bütün derslerde olduğu gibi Türkçe dersinde de öğrenci bir bütün olarak ele alınmalı, öğretimin değerlendirmesinden çok eğitimin değerlendirilmesine önem verilmelidir. Amaç öğretimden çok eğitimdir ve iyi insan, iyi vatandaş yetiştirmektir. İlköğretimde öğrenci bir bütün olarak ele alınmalıdır ve değerlendirmeler de bu doğrultuda yapılmalıdır.”dedi.
         G.Meltem ZANDAL: “Okulun açıldığı ilk hafta öğrencilerin seviyelerini tespit etmek amacıyla okuma ve yazma çalışmaları yapmalıyız ve bu çalışmaların sonuçlarını bir tabloda göstermeliyiz. Böylece öğrenci seviyelerine uygun bir eğitim yapabiliriz.”dedi.
         Başkan: “Öğrencilerin davranışları kazanıp-kazanmadığını kontrol etmek için çeşitli fişler düzenlenirse ve bu fişlere, yıl içinde öğrencilerin hangi davranışları kazanıp-kazanmadığı veya ne ölçüde kazandığı işlenirse, bunların değerlendirme açısından büyük faydası olur ve bunlar değerlendirmede büyük kolaylık sağlar. Bir dönemde en az üç yazılı yoklama yapılmalı ve bu yazılı yoklamaların tarihleri en az bir hafta önce öğrencilere duyurulmalıdır. Yazılı kâğıtlarını öğrencilere göstermeliyiz ve onların yaptığı hataları görmelerini sağlamalıyız.”dedi.
         G.Meltem ZANDAL: “Yönetmelik gereği sözlü sınav yapılmamalı, sözlü sınav notları öğrencilerin derslerdeki gayretine ve aktifliğine bakılarak verilmelidir. Ayrıca, özellikle son sınıflarda bazı derslerde test soruları çözmeliyiz. Günümüzde çeşitli okullara girmek için yapılan sınavların hepsi test tekniği ile yapılıyor. Öğrencilerimize test tekniğini kavratmalıyız.”dedi.
         Değerlendirmelerde öğrencinin bir bütün olarak ele alınması, amacın öğretimden çok eğitim olması, derslerde test sorularına da yer verilmesi, her dönemde üç yazılı yoklama yapılması, yazılı yoklama tarihlerinin yıllık planda belirtilmesi ve bu tarihlerin en az bir hafta önceden öğrencilere duyurulması, yazılı kâğıtlarının öğrencilere sınav sonucu açıklanırken gösterilmesi, sözlü notlarının öğrencinin dersteki gayretine ve aktifliğine göre verilmesi kararlaştırıldı.
         Madde 14- Başkan, 2089 sayılı Tebliğler Dergisi’nde yer alan “ Eğitim-Öğretim Faaliyetlerinin Planlı Yürütülmesine İlişkin Yönerge”nin branş dersleri ile ilgili bölümlerini okudu.
         Başkan: “Bildiğimiz gibi her alanda başarılı olmak için planlı çalışmanın önemi büyüktür. Neyi, ne zaman, nerede, nasıl, ne kadar yapacağız sorularının cevabı, iyi bir planlamayla verilmelidir. Plansız bir dersin asla amacına ulaşamayacağı aşikardır. Bundan dolayı bütün derslerde planlı bir çalışma yapmalıyız.”dedi.
         G.Meltem ZANDAL: “Standart bir plan yoktur. Plan, okul ve öğrenci şartlarına uygun olarak yapılmalıdır, planda yöntem-teknik, süre, konular,amaçlar, tarih, araç-gereçler gibi unsurlar açıkça belirtilmelidir. Türkçe dersi yıllık planı yapılırken İngilizce dersi konuları da dikkate alınmalıdır.”dedi.
         Başkan: “Türkçe dersi planları hazırlanırken, 2098 sayılı Tebliğler Dergisi’ndeki Türkçe Ders Programı, 2482 sayılı Tebliğler Dergisi’ndeki Yazı Dersi Programı, 2504 sayılı Tebliğler Dergisi’ndeki Türkçe dersi Atatürkçülük konuları asıl kaynaklar olmalıdır. Ayrıca 2140 sayılı Tebliğler Dergisi’ndeki “Eğitici Çalışmalar Yönetmeliği”nin 59.maddesi (Okullarda Kutlanacak veya Anılacak Gün ve Haftalar) dikkate alınmalı, bunlar plana uygun şekilde aktarılmalıdır. Piyasada bulunan matbu plan örnekleri Türkçe dersi yıllık planı için uygun olmamaktadır. Türkçe öğretmeni 2089 sayılı Tebliğler Dergisi’ndeki örneğe uygun olarak plan kağıdını kendisi çizmeli; konular bölümünü anlama, anlatım, dilbilgisi, yazı olarak ayırmalıdır.”dedi.
         G.Meltem ZANDAL: “Bildiğiniz gibi, branş öğretmenleri günlük plan değil ders planı yapmalıdır. Üst üste iki ders varsa bütünlük açısından bunlar bir planda gösterilebilir, dersten önce planı okul müdürüne onaylatma zorunluluğu yoktur. Bir de yıllık plandaki ‘düşünceler’ bölümünü maalesef kullanmıyoruz. Oysa yıl boyunca planda gördüğümüz aksamaları ya da hataları bu bölüme not alırsak, gelecek yıl yapacağımız plan için çok faydalı olacaktır.”dedi.
         Başkan: “Yazı dersi için ayrı ders planı yapılmalıdır. Türkçe ders planı içine yazı dersi planını almak doğru olmaz. Çünkü yazı dersinin programı ayrıdır ve ders planı bu programa uygun olarak yapılmalıdır.”dedi.
         Yıllık planın 2098-2482-2504-2140 sayılı Tebliğler Dergilerindeki konulara ve 2089 sayılı Tebliğler Dergisi’ndeki örneğine uygun olarak yapılması, yıllık plan kağıdının öğretmen tarafından çizilmesi, yıllık plandaki ‘düşünceler’ bölümünün yıl boyunca kullanılması; ders planlarının bir veya iki saati kapsaması, Yazı dersi için ayrı ders planı yapılması, ders planlarında süre, tarih, sınıf, konular, amaçlar, kaynak-araç-gereçler, işleniş ve değerlendirme bölümlerinin ayrıntılı bir şekilde belirtilmesi, ders planlarının, zorunlu olmamasına karşın, dersten önce okul müdürüne imzalatılması kararlaştırıldı.
         Madde 15- Başkan: “Çeşitli kurumlar ve okullar tarafından yapılan kompozisyon ve şiir yarışmalarını öğrencilerimize zamanında duyurmalıyız. Bu yarışmalara öğrencilerimizi teşvik etmeliyiz. Okulda da zaman zaman şiir ve kompozisyon yarışmaları düzenleyebiliriz.” dedi.
         G.Meltem ZANDAL: “Yarışmalar, gerek okulumuzun adını duyurmak gerekse öğrencilerimizin şiir ve kompozisyon yazma becerilerini geliştirmek için bir fırsattır.. Bu fırsatları en iyi şekilde değerlendirmeliyiz. Şiir ve kompozisyon yazma yeteneği olan öğrencilerimizin bu yeteneklerini geliştirmeliyiz ve onları yarışmalara katılmak için teşvik etmeliyiz. Zaten yarışmaların bir amacı da şiir ve kompozisyon sevgisini artırmaktır.”dedi.
         Şiir ve kompozisyon yarışmalarının öğrencilere zamanında duyurulması, yetenekli öğrenciler bu yarışmalara teşvik edilmesi; okulumuzda da -zaman zaman- kompozisyon yazma, şiir okuma ve yazma yarışmaları düzenlenmesi kararlaştırıldı.
         Madde 16- Başkan, Mili Eğitim Bakanlığının 24.08.2001 tarih ve 320/10009 sayılı “İlköğretim Kurumlarında Sözlü ve Yazılı Anlatım Becerilerinin Geliştirilmesi” konulu yazısını okudu.
         Başkan: “Geçen yıl olduğu gibi bu yıl da, derslerde ve ders dışı etkinliklerde yapacağımız çalışmalar ile öğrencilerimizin sözlü ve yazılı anlatım becerilerini geliştirebiliriz. Bu amaç doğrultusunda, pansiyonda kalan öğrencilerimize monolog, diyalog ve müsamere çalışmaları yaptırabiliriz. ” dedi.
         Gül Meltem ZANDAL: “Geçen yıl yaptığımız şiir dinletisine öğrencilerimiz yoğun ilgi gösterdiler. Şiir dinletilerinin bu yıl da yapılmasının faydalı olacağını düşünüyorum. Ayrıca belirli günler ve haftalarla ilgili kompozisyon ve şiir yarışmaları da öğrencilerimizin sözlü ve yazılı anlatım becerilerini geliştirecektir.” dedi.
        Başkan: “Derslerde sözlü ve yazılı anlatım becerilerine yönelik çalışmalar yapıyoruz. Bu çalışmaları yaparken, tüm öğrencilerin çalışmalara katılımını sağlamalıyız. Her öğrenciyle ilgilenmeye çalışmalıyız. ” dedi.
        Gül Meltem ZANDAL: “Beldemizde kurulan pazar yerine geziler düzenleyebiliriz. Bu geziler sonucunda derste, sözlü ve yazılı anlatım çalışmaları yapabiliriz. Öğrencilerimiz pazarda konuşulan Türkçe ile okulda konuşulan Türkçenin farkını anlayabilir. Bu da doğru ve düzgün konuşmaya katkı sağlayacaktır.” dedi.
        Öğrencilerin sözlü ve yazılı anlatım becerilerinin geliştirilmesi amacıyla; şiir dinletileri yapılması, monolog, diyalog ve müsamere çalışmalarına ağırlık verilmesi; beldede kurulan pazar yerine geziler düzenlenmesi kararlaştırıldı.
            Madde 17-  Başkan:”12-14 yaş gurubuna giren 2. kademe öğrencileri gelişme çağında oldukları için kişilikleri yeni şekillenmektedir. Bu çocukların doğal olarak bazı problemleri olabilir. Bu problemleri anlamamız için çocuk psikolojisi ile ilgili eserler okumak doğru olur.”dedi.
         G.Meltem ZANDAL: “Çocuk ve gençlik psikolojisi ile ilgili en az birkaç eser okumak faydalı olur. Okulumuzda rehber öğretmen var, bu konularla ilgili olarak her zaman rehber öğretmenden yardım isteyebiliriz. Problemi olan öğrencilerin sınıf rehber öğretmeni ile görüşebiliriz.”dedi.
         Öğrencilerin her türlü problemlerinde, sınıf rehber öğretmeni ve okul rehberlik servisinden yardım istenmesi, çocuk ve gençlik psikolojisi ile ilgili eserlerin en kısa zamanda okunması kararlaştırıldı.
            Madde 18- Başkan: “Eğitim ve öğretimde birlik ve beraberlik, şüphesiz ki başarıyı artırmada en önemli etkenlerden biridir. Bizim dersimizin başarısı diğer öğretmenlerle birlikte hareket etmekle daha da artacaktır. Öğrencilerin konuşmalarının ve yazmalarının düzgün olması büyük ölçüde diğer öğretmenlerle yapacağımız işbirliğine bağlıdır. Bu konuda geçen yıl, imlâ kuralları ve diksiyon çalışmaları konularında dokümanlar hazırlayıp öğretmen arkadaşlara dağıtmıştım. Bu yıl da imlâ,  noktalama, yanlış yazılan kelimeler ve harfler konularında bol örnekli dokümanlar hazırlayıp öğretmen arkadaşlara dağıtabiliriz.” dedi.         
         G.Meltem ZANDAL: “İstiklâl Marşı ve Gençliğe Hitabe’nin öğretilip kavratılmasında, Sosyal Bilgiler öğretmenleri ile işbirliği yapmamız yararlı olur.  İstiklâl Marşı’mızı ve Gençliğe Hitabe’yi tam olarak anlamak için, Kurtuluş Savaşı’nı iyi bilmek gerekir. Bu konuda Sosyal Bilgiler ve İnkılâp Tarihi dersleri öğretmenlerinden yardım almalıyız. Okuma, yazma ve konuşma konularında diğer öğretmenler de hassas olmaları ve öğrencilerin yaptıkları hataları anında düzeltmeleri faydalı olacaktır. Öğrencilerin başarıları ancak bütün öğretmenlerin hassasiyetiyle artabilir.” dedi.
         İmlâ, noktalama, yanlış yazılan kelimeler ve harfler konularında dokümanlar hazırlanması ve bu dokümanların diğer ders ve sınıf öğretmenlerine dağıtılması; İstiklâl Marşı ve Gençliğe Hitabe’nin öğretilmesinde Sosyal Bilgiler öğretmenleri ile işbirliğine gidilmesi kararlaştırıldı.
         Madde 19- Başkan: ”Başarıyı artırmak için sürekli özveri ile çalışmamız gerekir. Öğrencilere hoşgörüyle yaklaşmalı, onlara okulu ve dersleri sevdirmeye çalışmalıyız. Okul kitaplığının düzenlenmesi ve burada öğrencilere kitaplar verilmesi, onlara okuma alışkanlığı kazandırılması faydalı olacaktır. Ayrıca sınıf kitaplıkları da zenginleştirilmelidir. Bu konuda okul idaresinden yardım istemeliyiz.”dedi.
         G.Meltem ZANDAL:”Öğrencilere okuma alışkanlığını kesinlikle kazandırmalıyız, bunun için çokça çalışmalıyız. Bir öğrenci ayda iki kitap okumalı, okunan kitaplar öğrencilerce derslerde tanıtılmalıdır.” dedi.
         Okul ve sınıf kitaplıklarının düzenlenmesi ve yeni kitaplar alınması hususunda okul idaresine başvurulması, öğrencilerin kitap okumaya teşvik edilmesi, öğrencilere okulu ve dersleri sevdirme konusunda özveriyle çalışılması kararlaştırıldı.     
         Madde 20- Başkan, toplantı tutanağının çoğaltılarak, bir örneğinin okul idaresine verilmesi, bir örneğinin de zümre öğretmenlerin dosyalarında bulunması gerektiğini belirtti.
         G.Meltem ZANDAL, 2013-2014 öğretim yılının başarılı geçmesi dileğinde bulundu.
         Madde 21- Başka söz alan olmadığı için Zümre  Başkanı Süleyman YILDIRIM toplantıyı yeni öğretim yılının başarılı geçmesi dileğiyle sona erdirdi.

  

G.Meltem ZANDAL                                                       Süleyman YILDIRIM                                                                                                
               Kurul Yazmanı                                                                  Zümre Başkanı                                                                                                       

           ( Türkçe Öğretmeni )                                                                  (Türkçe Öğretmeni)     


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder