Sosyal Bilgiler 1.Donem Zumre Ogretmenler Kurulu Toplanti Tutanagi 5 - Ders Kitabı Cevapları

Yeni Yayınlar

Haziran 16, 2013

Sosyal Bilgiler 1.Donem Zumre Ogretmenler Kurulu Toplanti Tutanagi 5

Edit
 DERS KİTABI CEVAPLARINA BURADAN ULAŞABİLİRSİNİZ! 
Sosyal Bilgiler 1.Dönem Zümre Öğretmenler Kurulu Toplantı Tutanağı 5



                  SEVİNÇLİ İLKÖĞRETİM OKULU MÜDÜRLÜĞÜNE                                                                            
                                                                İMAMOĞLU,

               Okulunuz Sosyal Bilgiler Öğretmeni olarak 2013-2014 eğitim öğretim yılı birinci dönem Sosyal Bilgiler Grubu dersleri zümresini aşağıdaki gündemle yapmak istiyorum.
             Gereğinin yapılmasını arz ederiz.


GÜNDEM MADDELERİ

1.      İstiklal Marşı, Açılış ve yoklama.
2.      Türk Milli Eğitiminin amaç ve ilkelerinin Tebliğler Dergisinden okunması
3.      Öğrenci başarısının görüşülmesi
4.      Yeni müfredat programının görüşülmesi.
5.      2551 sayılı tebliğler dergisine göre planların yapılması.
6.      Atatürkçülük ile ilgili konuların dağılımı
7.      Öğrenci başarılarının değerlendirilmesi
8.      Derslerde kullanılacak öğretim yöntemleri.
9.      Proje ve performans ödevleri
10.  Ölçme, değerlendirme esasları.
11.  Diğer zümre öğretmenleriyle işbirliği
12.  Ders araç gereçlerinin kullanımı
13.  Seviye Belirleme Sınavı
14.  Dilek ve temenniler.


                                               24  / 09 / 2013

                                                Nurettin ASLAN
                                               Sosyal Bilgiler Öğretmeni

















2007 – 2008 EĞİTİM - ÖĞRETİM YILI
SEVİNÇLİ İLKÖĞRETİM OKULU
SOSYAL BİLGİLER, VATANDAŞLIK VE İNSAN HAKLARI EĞİTİMİ,  T.C. İNKILÂP TARİHİ VE ATATÜRKÇÜLÜK DERSİ ZÜMRE ÖĞRETMENLER KURULU TOPLANTI
TUTANAĞIDIR,




Toplantı No:  1
Toplantı Tarihi: 27.09.2008
Toplantı Saati:  11.00
Toplantı Yeri: Sevinçli İlköğretim Okulu Müdür Odası
Zümre Öğretmenleri: Okul Müdürü: Lütfi KUYATSİL,
                                       Sosyal Bilgiler Öğretmenleri: Nurettin ASLAN.


GÜNDEM MADDELERİ

15.  İstiklal Marşı, Açılış ve yoklama.
16.  Türk Milli Eğitiminin amaç ve ilkelerinin Tebliğler Dergisinden okunması
17.  Öğrenci başarısının görüşülmesi
18.  Yeni müfredat programının görüşülmesi.
19.  2551 sayılı tebliğler dergisine göre planların yapılması.
20.  Atatürkçülük ile ilgili konuların dağılımı
21.  Öğrenci başarılarının değerlendirilmesi
22.  Derslerde kullanılacak öğretim yöntemleri.
23.  Proje ve performans ödevleri
24.  Ölçme, değerlendirme esasları.
25.  Diğer zümre öğretmenleriyle işbirliği
26.  Ders araç gereçlerinin kullanımı
27.  Seviye Belirleme Sınavı
28.  Dilek ve temenniler.


GÜNDEM MADDELERİNİN GÖRÜŞÜLMESİ


1.                  23 Şubat 2007 tarihinde Sevinçli İlköğretim Okulu Müdür Odasında Saat 12.00’ de İstiklal Marşı okunarak toplantıya başlanmış olup, yukarda adı geçen zümre öğretmenlerinin toplantıda hazır bulunduğu görülmüştür.

2.                  1739 Sayılı Türk Milli Eğitim Kanunundan Türk Milli Eğitiminin amaçları Sosyal Bilgiler Öğretmeni Nurettin ASLAN tarafından okundu.

3.                  Sosyal Bilgiler Öğretmeni Nurettin ASLAN; Öğrencilerin okul başarısının çokta iyi olmadığı bunun en büyük nedenlerinin velilerin ilgisizliği, öğrencilerin birçoğunun okul dışında değişik işler yapıyor oluşu, ders çalışma ve kitap okuma alışkanlıklarının olmayışı olduğunu belirtti.
Sosyal Bilgiler Öğretmeni Nurettin ASLAN; özellikle 6. sınıflarda okuma anlatımın zayıf olduğu, velilerin ilgisizliği nedeniyle öğrencilerin araştırmaları yapamadığını belirtti.
 Okul Müdürü: Lütfi KUYATSİL; Öğrencilerdeki bu olumsuzlukların kitap okumaya teşvik ederek ve velilerle sık sık görüşmeler yaparak aşılabileceğini belirtti.
            Okul Müdürü: Lütfi KUYATSİL; öğretmen veli işbirliğinin çok önemli olduğunu velilerin okula çekilmesi ve işbirliği içinde olunması gerektiğini söyledi.
            Sosyal Bilgiler Öğretmeni Nurettin ASLAN;“verimi artırmanın en güzel yolu öğrencilere dersi sevdirmektir.”dedi.
            Sosyal Bilgiler Öğretmeni Nurettin ASLAN; sözel derslerde not alma yöntemi ve daha sonra tekrar ile akılda kalan bilgiler daha çok olur. Dedi.
            Sosyal Bilgiler Öğretmeni Nurettin ASLAN; “Öğrenci başarısını artırmak için velilerle sıkı işbirliği içinde olmak gereklidir. Sınıfta, okulda ve çevrede güdülenmesi, bilinçlenmesi önemlidir.” Dedi.

4.                  Yeni müfredat incelendi ve daha önceki müfredata göre içerik ve uygulama olarak çok farklılıkların olduğu görüldü.
Sosyal Bilgiler Öğretmeni Nurettin ASLAN; yeni müfredatın uygulanmasıyla içerik ve uygulama yönünden öğrenci üzerinde çok önemli kazanımlar sağladığını fakat uygulanması sırasında okulumuzun çevresel ve fiziki şartları sebebiyle zorluklar yaşayacağımızı; özellikle öğrencilerin araştırma yapmada ve kaynaklara ulaşmada zorluklar yaşadığını belirtti.
Yeni müfredatta sınıf defterine konu ve etkinlik adının yanı sıra kazanım numaralarının yazılması gerektiği,  ürün dosyalarının, proje ödevi ve performans görevlerinin öğrencilerin gelişimini yansıtmada çok önemli olduğunu vurgulayarak, etkinliklerin etkinlik sonunda öğrenci gözlem formu ile değerlendirilmesi, ürün dosyalarının, proje ödevi ve performans görevlerinin dereceli puanlama ölçeğine göre değerlendirilmesi gerektiği belirtildi.

5.                  Yıllık ve günlük planların tebliğler dergisinde belirtilen şekilde yapılmasına, derslere mutlaka günlük planla girilmesi gerektiği belirtildi. ( 2551 s. T.D. )
Ancak 6. ve 7. Sınıflarda uygulanacak olan yeni müfredatta yıllık ve günlük planların öğretmen kılavuz kitaplarında olduğu gibi takip edilmesinin uygun olacağı belirtildi.

6.                  2504 sayılı Tebliğler Dergisine göre Atatürkçülük ile ilgili esasların derslere yansıtılması ve özel ve milli günlerde dersin başında on dakikalık zaman dilimi ayrılmasının doğru olacağı belirtildi.

7.                  Okul Müdürü: Lütfi KUYATSİL;  derslerin işlenmesinde anlatım, soru - cevap, gösteri, karşılaştırma, dramatizasyon yöntemlerinin uygun olacağını söyledi.

8.                  İlköğretim yönetmeliğinde yer alan ve yeni müfredatın gereklerinden biri olan proje ödevleri ve performans görevleri konusu tartışıldı ve yönetmelik okundu.
Performans görevi: öğrencinin sahip olduğu bilgi ve becerileri günlük yasamla da ilişkilendirerek ortaya koymasını gerektiren kısa dönemli çalışmalar. olduğu Performans görevinin öğrencilerin bilgi ve becerilerini gerçek yasam durumlarına uygun olarak kullanmalarını gerektirecek nitelikte olmasına özen gösterilmesi gerektiği belirtilerek performans görevleri verilirken:
v Bir konu hakkında yazı yazma (makale, anı vb. )
v Başka zamanlarla, yerlerle veya kültürlerle ilgili hayalî bir mizansen oluşturma,
v Aynı grafikleri farklı ölçülerde çizme,
v Bir tarzdaki grafiği başka tarza dönüştürme,
v Bir haritadan sonuçlar çıkarma,
v Bilimsel bir olayı sözel ve görsel olarak betimleme,
v Bir konuyla ilgili afiş, poster, broşür vb. hazırlama,
v Mahallelerinin bir haritasını, krokisini çizme vb. alanlarına yönelik olması kararlaştırıldı.
            Performans görevleri verilirken öğrencilerin konuyu belirlemede görüşünün alınması ödev süreci ile planlamanın yapılmasında rehberlik edilmesi gerektiği belirtildi. Performans görevinin dereceli puanlama anahtarına göre değerlendirileceği ve değerlendirme ölçütlerinin öğrenciye önceden verileceği belirtilmiştir.
Projeler: Proje ödevleri öğrencinin ilgi istek kabiliyetler ve imkanları doğrultusunda verilecektir. proje ödevleri verilirken şu hususlar dikkate alınacaktır:
v  Proje geliştirme süreci uzun, kompleks ve zorlu bir süreç olacağından, bu ödevler, öğrencilerin yaratıcılık, araştırma, iletişim gibi üst düzey zihinsel becerilerini geliştirmeye yönelik olmalı.
v  Projenin tasarımından ortaya konulmasına kadar geçen süreç, aynı zamanda bilimsel süreç basamaklarını da içereceğinden, bilimsel süreç becerilerinin gelişmesine yönelik olmalı.
v  Proje çalışması, öğrencilerin grupla çalışma becerisinin geliştirilmesine ağırlık verilmeli.
v  Proje süreci öğrencileri teknolojiyi aktif olarak kullanmaya yönelteceğinden, öğrencilerin teknolojiyi kullanma becerisi kazanmalarına yönelik olmalı.
v  Proje çalışmasında bilgi öğrenciye doğrudan verilmediği için, öğrenciler proje konularında yaparak, yasayarak, inceleyerek bilgi kazanmalarına yönelik olmalıdır
Proje ödevleri verilirken öğrencilerin konuyu belirlemede görüşünün alınması ödev süreci ile planlamanın yapılmasında rehberlik edilmesi gerektiği belirtildi. Performans ödevinin dereceli puanlama anahtarına göre değerlendirileceği ve değerlendirme ölçütlerinin öğrenciye önceden verileceği belirtilmiştir
Sosyal Bilgiler Öğretmeni Nurettin ASLAN;  Performans görevlerinin 6, 7 ve 8. her dönem içinde işlenen konulara göre öğrencilere grup halinde ya da tek tek verilerek, iki hafta içerisinde yapmaları ve ödev tesliminden itibaren 10 gün içinde öğrencilere değerlendirme sonuçlarının bildirilmesi gerektiğini belirtti. Performans ödevi değerlendirmesini dereceli puanlama anahtarına göre yapılmasının gerektiğini söyledi.
Okul Müdürü: Lütfi KUYATSİL; Proje ödevlerinin bir ders yılı için birinci dönem kasım ayı içerisinde öğrencilere grup halinde ya da tek tek verilerek,  ikinci dönem nisan ya da mayıs ayı içerisinde toplanması ve en geç 10 gün içinde belirlenecek dereceli puanlama ölçeğine göre değerlendirilerek sonuçların duyurulması gerektiğini belirtti.
Proje ödevi ve performans görevlerinde; öğrencilere verilecek konuları, öğrencilere verilme tarihi, teslim edilme tarihi ve değerlendirmede dereceli puanlama anahtarı kullanılacaktır. Birinci dönem proje ödevi ve performans görevi konuları ve dereceli puanlama anahtarı aşağıda belirtildiği gibi olacaktır.

PERFORMANS GÖREVİ KONULARI

İLKÖĞRETİM SOSYAL BİLGİLER 6

1.      Dünya haritası çizme (kıtalar ve okyanuslar)
2.      İklimler ve etkileri konulu afiş-poster hazırlama
3.      Türkiye’de görülen iklimler konulu harita
4.      Bölgemizin bitki örtüsü konulu poster hazırlama
5.      Resim/fotoğraflarla tarih şeridi hazırlama
6.      Anadolu’da uygarlıklar konulu harita(uygarlıkları, uygarlıktan kalan eserlerle temsil etme)
7.      Ormanlar yok oluyor konulu afiş/poster hazırlama
8.      Bölgemizde yetiştirilen tarım ürünleri konulu harita ve grafik hazırlama
9.      Bölgemizde çıkartılan madenler konulu harita ve grafik hazırlama
10.  Vatandaş olmanın sorumluluğu açısından vergi vermenin önemi konulu karikatür ile bir öykü hazırlama
11.  Doğal kaynakların tükenmesi ile ilgili olarak pano hazırlama

İLKÖĞRETİM SOSYAL BİLGİLER–7

1.      Kimse beni anlamıyor
2.      Haberleri karşılaştırma
3.      Kitle iletişim özgürlüğü ve özel hayatın gizliliği konulu basın takibi
4.      1950 -2000 yılları arası Adana ’nın nüfus artışını gösteren tablo hazırlama yorumlama
5.      2000 yılı nüfus sayımına göre Adana’nın nüfus yapısını inceleme grafiklerle gösterme
6.      Adana’ya yapılan göçlerle ilişkili röportaj hazırlama
7.      Akdeniz Bölgesi’nde nüfus yoğunluğunun dağılımını gösteren haritayı inceleme ve yorumlama
8.      Zaman içinde biz
9.      İlimizde Türkiye Selçukluları ve Anadolu Beylikleri döneminden kalan izler
10.  Osmanlı Devleti ordu yapısını tablo şeklinde hazırlama
11.  Adana’da farklı kültürlere ait izler
12.  Osmanlı sosyal yaşamı ile ilgili minyatür inceleme ve yorumlama

T.C.İNKILÂP TARİHİ VE ATATÜRKÇÜLÜK–8

1.      Birinci Dünya Savaşında Osmanlı Devletinin savaştığı cepheler ve sonuçları
2.      31 Mart vaka’sı
3.      Zararlı ve yararlı cemiyetler
4.      M. Kemal ATATÜRK’ÜN hayatı
5.      Çukurova Yöresinde Ermeni Sorunu ve sonucu
6.      Kurtuluş savaşında cepheler
7.      Erzurum Kongresi hazırlanması, önemi
8.      Sivas kongresi hazırlanması ve önemi
9.      Adana’da Kuva-i Milliye hareketleri
10.  Adana’nın kurtuluşu
11.  Mudanya’da ateşkes antlaşması
12.  Lozan Barış Antlaşması ve Önemi

                 İLKÖĞRETİM VATANDAŞLIK VE İNSAN HAKLARI EĞİTİMİ –8

1.      Devlet ve çeşitleri
2.      TC Devletinin yönetim yapısı
3.      Vatandaşlık Hakları
4.      Vatandaşlık Görevleri
5.      Sosyal ve ekonomik haklar
6.      İnsan haklarının korunmasının gerekliliği
7.      İnsan Haklarının ulusal düzeyde korunması
8.      İnsan Haklarının uluslararası düzeyde korunması
9.      İnsan haklarının korunması ile ilgisi olan uluslar arası kuruluşlar
10.  İnsan haklarının korunması ile ilgisi olan gönüllü kuruluşlar  

                     Performans görevleri Kasım ayının ikinci haftası verilip, Aralık ayının ikinci haftası toplanacak, değerlendirmesi de aşağıdaki puanlama anahtarına göre yapılacaktır.

PERFORMANS GÖREVİ PUANLAMA ANAHTARI
SINIF:

DERS:
SOSYAL BİLGİLER
SIRA NO
ÖĞRENCİNİN NUMARASI
ÖĞRENCİNİN ADI  SOYADI
ÖLÇÜTLER
Ödevin zamanında teslimi
Öğretmenle iletişim
Araştırma ve bilgileri doğru kullanma
Kendi başına hazırlama
Ödev kapağı
Görsel metaryel kullanımı
Tertip, düzen ve estetik görüntü
Yazım ve imla
Kaynakça
TOPLAM
10 Puan
5 puan
15 Puan
10 Puan
5 Puan
15 Puan
10 Puan
15 Puan
15 Puan
100 Puan
1













PROJE ÖDEVİ KONULARI
                   
SOSYAL BİLGİLER 6

Seçilebilecek Konular:
1.      Adana’nın iklimi(sıcaklık, yağış, karlı gün sayısı vb. grafikleri)
2.      Küresel ısınma:  etkileri ve alınabilecek önlemler
3.      Erozyon: etkileri ve alınabilecek önlemler
4.      Kilikya uygarlığı
5.      Yatırım ve pazarlama projesi hazırlamak(ilimizin coğrafi ve ekonomik özelliklerini dikkate alarak)
6.      Adana’da sanayi (kendi oluşturduğu grafikler)
Not: Bu konular dışında ilgi duyduğunuz bir konuyu da belirleyebilirsiniz.
Süre: Üç  ay   En son tarih: 4 Nisan Cuma
Çalışma İçeriğinde Yer Alması Gereken Konu Başlıkları:
1.      Projenin adı (1–15 sözcük arası olmalıdır)
2.      Projenin konusu (Konu açık ve net bir biçimde ifade edilmiş olmalıdır)
3.      Proje çalışması içinde belirlenen durumun ya da sorunun ayrıntılı biçimde tanımlanması (Bu kısımdaki projenin amacı belirtilmekle birlikte; durum ya da sorun net biçimde açıklanmalıdır ve 2–3 sayfa olmalıdır)
4.      Geliştirme sürecinin açıklanması (Bu aşamada toplanan bilgilerden yola çıkarak bir ürün ortaya koymaya yönelik ya da öneriler geliştirmeye dönük yapılanlar 2–3 sayfayı geçmeyecek şekilde anlatılmalıdır)
5.      Sonuç ve öneriler
6.      Kaynakça
Proje Hazırlanırken İzlenecek Basamaklar:
1.      Basamak: Bu aşamada, seçmeyi düşündüğünüz konuyu araştırıp araştıramayacağınıza, konuyla ilgili kaynaklara ne düzeyde ulaşacağınıza ilişkin inceleme yaparak konu seçimine hazırlık yapınız. Bu aşamada öğretmeniniz ile araştırmayı düşündüğünüz konuyu paylaşıp, ondan konu belirlemede yardım alınız.
2.      Basamak: Bir önceki basamakta yaptığınız incelemeler sonucunda belirlediğiniz konunun “önemini, neden bu konuyu seçtiğinizi, hazırlayacağınız proje sonucunda neye ulaşmak istediğinizi” belirleyiniz.
3.      Basamak: Seçtiğiniz konu ile ilgili yeterli bilgiye ulaşmak amacıyla gerekli kaynaklara ulaşınız. Bu kaynaklar; kütüphane, internet, TV., radyo ve konuyla ilgili kaynak kişiler.
4.      Basamak: Bir önceki basamakta ulaştığınız tüm kaynaklardan elde ettiğiniz bilgilerden faydalanarak oluşturduğunuz bilgileri metne dönüştürünüz (2–3 sayfayı geçmeyecek biçimde).
5.      Basamak: Ulaştığınız kaynaklardan elde ettiğiniz bilgileri değerlendirerek çözüm önerileri üretiniz. Bu çözüm önerilerini belirleme nedenlerinizi ortaya koyunuz.
6.      Basamak: Çalışmalarınızı rapor haline dönüştürünüz.
7.      Basamak: Raporu resimler, gazete haberleri, kendi çizimleriniz, tablo, grafik ve istatistiklerle destekleyerek poster haline dönüştürünüz.
Puanlama: Proje Değerlendirme Ölçeği ile yapılacaktır.


SOSYAL BİLGİLER 7

Seçilebilecek Konular:
1.      Hemşerim memleket neresi
2.      Şehrimizde ayak izleri
3.      Ülkemizi Yönetiyoruz
4.      Dünya mirasları
5.      Adana’da Vakıflar
6.      Türklerin kullandığı alfabeler
Not: Bu konular dışında ilgi duyduğunuz bir konuyu da belirleyebilirsiniz.
Süre: Üç  ay     En son tarih: 4 Nisan Cuma
Çalışma İçeriğinde Yer Alması Gereken Konu Başlıkları:
1.      Projenin adı (1–15 sözcük arası olmalıdır)
2.      Projenin konusu (Konu açık ve net bir biçimde ifade edilmiş olmalıdır)
3.      Proje çalışması içinde belirlenen durumun ya da sorunun ayrıntılı biçimde tanımlanması (Bu kısımdaki projenin amacı belirtilmekle birlikte; durum ya da sorun net biçimde açıklanmalıdır ve 2–3 sayfa olmalıdır)
4.      Geliştirme sürecinin açıklanması (Bu aşamada toplanan bilgilerden yola çıkarak bir ürün ortaya koymaya yönelik ya da öneriler geliştirmeye dönük yapılanlar 2–3 sayfayı geçmeyecek şekilde anlatılmalıdır)
5.      Sonuç ve öneriler
6.      Kaynakça
Proje Hazırlanırken İzlenecek Basamaklar:
1.      Basamak: Bu aşamada, seçmeyi düşündüğünüz konuyu araştırıp araştıramayacağınıza, konuyla ilgili kaynaklara ne düzeyde ulaşacağınıza ilişkin inceleme yaparak konu seçimine hazırlık yapınız. Bu aşamada öğretmeniniz ile araştırmayı düşündüğünüz konuyu paylaşıp, ondan konu belirlemede yardım alınız.
2.      Basamak: Bir önceki basamakta yaptığınız incelemeler sonucunda belirlediğiniz konunun “önemini, neden bu konuyu seçtiğinizi, hazırlayacağınız proje sonucunda neye ulaşmak istediğinizi” belirleyiniz.
3.      Basamak: Seçtiğiniz konu ile ilgili yeterli bilgiye ulaşmak amacıyla gerekli kaynaklara ulaşınız. Bu kaynaklar; kütüphane, internet, TV., radyo ve konuyla ilgili kaynak kişiler.
4.      Basamak: Bir önceki basamakta ulaştığınız tüm kaynaklardan elde ettiğiniz bilgilerden faydalanarak oluşturduğunuz bilgileri metne dönüştürünüz (2–3 sayfayı geçmeyecek biçimde).
5.      Basamak: Ulaştığınız kaynaklardan elde ettiğiniz bilgileri değerlendirerek çözüm önerileri üretiniz. Bu çözüm önerilerini belirleme nedenlerinizi ortaya koyunuz.
6.      Basamak: Çalışmalarınızı rapor haline dönüştürünüz.
7.      Basamak: Raporu resimler, gazete haberleri, kendi çizimleriniz, tablo, grafik ve istatistiklerle destekleyerek poster haline dönüştürünüz.
Puanlama: Proje Değerlendirme Ölçeği ile yapılacaktır.

T.C.İNKILÂP TARİHİ VE ATATÜRKÇÜLÜK–8

1.      Atatürk’ün hayatı ile ilgili fotoğraf albümü oluşturma
2.      Adana’nın kurtuluşu ile ilgili poster ve fotoğraf albümü oluşturma
3.      İzmir İktisat kongresi konulu araştırma
4.      Millet mektepleri konulu araştırma

             İLKÖĞRETİM VATANDAŞLIK VE İNSAN HAKLARI EĞİTİMİ –8

1.      Türkiye Cumhuriyeti devletinin yönetim yapısı
2.      İl özel idaresi konulu araştırma
3.      Bir sivil toplum örgütü kurunuz

Proje ödevleri: Kasım ayının son haftası verilip, mart ayının ilk haftası teslim alınacaktır
            Proje ödevleri aşağıdaki dereceli puanlama anahtarına göre değerlendirilecektir.

SOSYAL BİLGİLER PROJE DEĞERLENDİRME ÖLÇEĞİ


























YETERLİLİK DERECELERİ:
1- ZAYIF
2- KABUL EDİLEBİLİR


3- ORTA


4- İYİ

5- ÇOK İYİ




























GÖZLENECEK ÖĞRENCİ KAZANIMLARI                      
→→
I. PROJE HAZIRLAMA SÜRECİ
II. PROJENİN İÇERİĞİ
III.SUNUM VE ÖDEVİN TESLİMİ
GENEL TOPLAM
ORTALAMA
NOT
1. Projenin amacını belirleme ve Projeye uygun çalışma planı yapma
2.Belirlenen konunun önemini ortaya koyma
3. Hazırlanan proje sonunda ne tür sonuçlara ulaşılmak istendiğini ortaya koyma
4. Öğretmenle iletişim
Toplam
1. Proje konusunda bilimsel açıdan doğru bilgiler aktarma
2. Toplanan bilgileri analiz etme
3. Elde edilen bilgilerden çıkarımda bulunma
4. Belirttiği görüşler ve verdiği örnekler özgündür.
5. Yapılan çıkarımların nedenlerini ortaya koyma
6. Yapılan çalışmada eleştirel düşünme becerisini gösterme
7. Hazırlanan raporun, resimler, gazete haberleri, çizimler, tablo, grafik ve istatistiklerle destekleme
8. Metne aktarılan tüm bilgilerde Türkçeyi doğru biçimde kullanma
9.Yararlanılan kaynakları rapora yansıtma
Toplam
1. Sorulara cevap verme
2. Sunum sırasında Türkçeyi doğru biçimde kullanma
3. Ödevi belirtilen sürede teslim etme
Toplam
ÖĞRENCİNİN
PROJENİN KONUSU
SIRA NO
 NUMARASI
 ADI  SOYADI




























9.                  Sınav sorularının çoktan seçmeli, klasik (açık uçlu), doğru yanlış, boşluk doldurmalı, şekil üzerinde gösterme ve eşleştirme soru şekillerinde olabileceği konusunda görüş birliğine varıldı.
Sosyal Bilgiler Öğretmeni Nurettin ASLAN; özellikle sekizinci sınıftaki öğrencileri çoktan seçmeli sınav yapmanın daha doğru olacağını, altıncı sınıfların ise her ünite sonunda değerlendirme yapılıp dönem sonunda bir bütün olarak değerlendirmek gerektiğini söyledi. Ayrıca yapılacak sınavların kapsam geçerliğinin olması gerektiğini ve mutlaka cevap anahtarı hazırlanması gerektiğini belirtti. Açık uçlu sorularda ise öğrencinin fikirlerini ifade edebilme gücüne ve yaratıcı tespitlerine bakılması gerektiğini belirtti. Görüş birliğine varıldı. 
Okul Müdürü: Lütfi KUYATSİL; Yönetmeliğe göre her iki dönemde de en az Sosyal Bilgiler 6 ve 7. sınıflar için 3' er Vatandaşlık ve İnsan Hakları Eğitimi 7 ve 8. sınıflar ve T.C.İnkılâp. Tarihi ve Atatürkçülük dersleri için 2'şer sınav yapılması gerektiği sınav tarihleri en az bir hafta önce bildirilmelidir dedi. Tüm öğretmenler bu konuda karar birliğine vardı.
Sosyal Bilgiler Öğretmeni Nurettin ASLAN; Sınav tarihlerinin
6. 7. Sınıf Sosyal Bilgiler
            1. Yazılı: Kassım 2..hafta,  2. Yazılı: Aralık 2.hafta,  3. Yazılı: Ocak 1.hafta
8.Sınıflar Vatandaşlık ve İnsan Hakları Eğitimi 8.Sınıf T.C.İnkılâp. Tarihi ve Atatürkçülük
1. Yazılı: Kasım 4.hafta,  2. Yazılı:  Aralık 4.hafta yapılmasının uygun olacağını söyledi.
            Sosyal Bilgiler Öğretmeni Nurettin ASLAN; Ders içi performans notunun  6. ve 7. sınıflarda öğrenci ürün dosyalarının değerlendirilmesi ve öğrenci gözlemleri yapılarak ikisinin ortalaması alınarak verilmesinin daha geçerli olacağını, 7 ve 8. sınıflara ise sadece öğrenci gözlem formu kullanılarak değerlendirileceğini söyledi. Diğer öğretmenlerde buna katıldıklarını söyledi.
Öğrenci ürün dosyasını ve öğrenci gözlemlerinin değerlendirmesi aşağıdaki puanlama anahtarları ölçüt alınarak yapılmasında görüş birliğine varıldı.


ÖĞRENCİ ÜRÜN DOSYASI DEĞERLENDİRME FORMU
SINIF:

DERS:
SOSYAL BİLGİL
SIRA NO
ÖĞRENCİNİN NUMARASI
ÖĞRENCİNİN ADI SOYADI
ÖLÇÜTLER
Çalışmaların tam olması
Çalışmalardaki çeşitlilik
Çalışmaların amaca uygunluğu
Çalışmaların doğruluğu
Dosyanın düzenliliği
Harcanan çabaları gösterme
Yaratıcılığı gösterme
Çalışmaların seçiminde risk alma
Öğrencinin gelişimini gösterme
Kendini değerlendirme
TOPLAM
YORUMLAR ÖNERİLER
10 Puan
10 puan
10 Puan
10 Puan
10 Puan
10 Puan
10 Puan
10 Puan
10 Puan
10 Puan
100 Puan
1
















SOSYAL BİLGİLER ÖĞRENCİ GÖZLEM FORMU
Bu form, etkinlik süresince öğrencilerin yapılan çalışmalara katılma düzeylerini gözlemlemek amacıyla hazırlanmıştır.
































YETERLİLİK DERECELERİ:
1- Hiçbir zaman
2- Nadiren
3- Bazen
4- Sıklıkla
5- Her Zaman







































GÖZLENECEK ÖĞRENCİ KAZANIMLARI                       →→
I. DERSE HAZIRLIK
II. ETKINLKLERE KATILMA
III.INCELEME-ARAŞTIRMA-GOZLEM
iV. BILIMSEL YONTEM
GENEL TOPLAM
 ORTALAMA
NOT
1. Bilgi kaynaklarına nasıl ulaşacağını bilir.
2. Ulaştığı kaynaklardan etkin bir biçimde yararlanır.
3. Derse değişik yardımcı kaynaklarla gelir.
4. Derse hazırlıklı gelir.
Toplam
1. Konu ile ilgili görüşlerini çekinmeksizin ifade eder.
2. Görüşü sorulduğunda söyler.
3. Yeni ve özgün sorular sorar.
4. Belirttiği görüşler ve verdiği örnekler özgündür.
5. Dersi iyi dinlediği izlenimi veren sorular sorar.
Toplam
1. Bilgi toplamak için çeşitli kaynaklara başvurur.
2. Kendisine verilen kaynaklarla yetinmeyip başka kaynaklar araştırır.
3. inceleme ve araştırma ödevlerini özenerek yapar.
4. Gözlemlerini dikkatli bir şekilde yapar.
5. Gözlemleri sonucunda mantıksal çıkarımlarda bulunur.
6. Araştırma ve inceleme sonucunda genellemeler yapar.
Toplam
1. Bilinenlerden bilinmeyeni kestirir.
2. Verileri çizelgelere ve grafiklere dönüştürür.
3. Yönteme uygun deney yapar.
4. Deney sonuçlarını doğru yorumlar.
5. Deneye uygun rapor yazar.
6. Deneyin sonucunu sunar.
7. Araştırma inceleme ve deney sonuçlarından genellemelere ulaşır.
Toplam
ÖĞRENCİNİN
SIRA NO
 NUMARASI
 ADI SOYADI




































Okul Müdürü: Lütfi KUYATSİL; Sınava girmeyen öğrenciler ise dilekçeyle idareye bildirilerek yönetmeliğin uygulanmasının sağlanması gerektiği söylendi.

10.              Sosyal Bilgiler ve diğer derslerde geçen kavramlar ve dil bilgisi kuralları konularında, Osmanlıca tamlamalarda ve diğer dil ile ilgili konularda Türkçe Öğretmeniyle; Vatandaşlık ve İnsan Haklan Eğitimi derslerinde ahlak ve benzeri konularda Din Kültürü Öğretmeniyle işbirliği yapılmasına karar verildi. Ancak gerekli konularda diğer öğretmenlerle de iş birliğine girmenin önemi vurgulandı.
           
            Sosyal Bilgiler Öğretmeni Nurettin ASLAN; söz aldı, “Başarı için hazırlıklı gelinmesi şarttır, bu da araç ve gerecin tam olması ve öğrencinin motive edilmesiyle ilgilidir.” diyerek ekledi. Okullarda bulunan araç - gereç nispetinde, eksik araç – gereçler giderilmeye çalışılarak, derslerde araç – gereç kullanımının başarıda ve bilgilerin kalıcı olmasında etkili olduğunu vurguladı.

11.              Sosyal Bilgiler Öğretmeni Nurettin ASLAN; İlk defa bu yıl yapılacak olan ve öğrencilerin orta öğretim kurumlarına devamını etkileyecek olan Seviye Belirleme Sınavı için öğrencilerle birebir ilgilenerek, öğrenci ve velileri bilgilendirerek, her an sınava hazır bulunmalarının sağlanması gerektiğini belirtti.

12.              Dönemin başarılı geçmesi dileğiyle toplantıya son verildi.

           





















ALINAN KARARLAR


1.                  Öğrencilerin başarılarının artırılması için okul, öğrenci ve veli işbirliği sağlanacak.
2.                  Yeni müfredatla ilgili çevre şartlarından dolayı güçlüklerle karşılaşılacağı velilerle ve zümre öğretmenleri ile işbirliğine gidileceği kararlaştırıldı.
3.                  Günlük ders planları, yıllık planlara ve sınıf seviyesine uygun olarak hazırlanacak ve derslere günlük planlarla girilecek.
4.                  Atatürkçülükle ilgili konular müfredat paralelinde işlenecek.
5.                  Derslerin işlenmesinde anlatım, soru - cevap, gösteri, karşılaştırma, dramatizasyon yöntemleri kullanılacak.
6.                  Proje ve performans ödevlerinin teslim tarihinden itibaren 10 gün içinde dereceli puanlama anahtarına göre değerlendirilip öğrencilere duyurulması kararlaştırıldı.
7.                  Sınav soruları çoktan seçmeli, klasik (açık uçlu), doğru yanlış, boşluk doldurmalı, şekil üzerinde gösterme ve eşleştirme soru şekillerinde dersin amacına göre tespit edilecektir.
8.                  Sınav tarihleri
6. 7. Sınıf Sosyal Bilgiler: 1. Yazılı: Kassım 2..hafta,  2. Yazılı: Aralık 2.hafta, 3. Yazılı: Ocak 1.hafta
8.Sınıflar Vatandaşlık ve İnsan Hakları Eğitimi 8.Sınıf T.C.İnkılâp. Tarihi ve Atatürkçülük: 1. Yazılı: Kasım 4.hafta,  2. Yazılı:  Aralık 4.hafta  yapılması kararlaştırıldı.
9.                 Ders içi performans notunun ise 6. ve 7. sınıflarda öğrenci ürün dosyalarının değerlendirilmesi ve öğrenci gözlemleri yapılarak ikisinin ortalaması alınarak, 8. sınıflara ise sadece öğrenci gözlem formu kullanılarak değerlendirilmesine karar verildi.
10.              Yazılıya katılmayanlar idareye bildirilecek, ona göre işlem yapılacak.
11.              Sınıf başarı seviyelerinin artırılması için diğer zümre öğretmenleriyle işbirliği yapılması kararlaştırıldı.
12.              Seviye Belirleme Sınavına velilerin ve öğrencilerin bilgilendirilerek, hazırlanmalarının sağlanmasına karar verildi.
13.              Ders araç gereçlerinden etkin bir biçimde yararlanılacak.


Nurettin ASLAN
Sosyal Bilgiler Öğretmenleri
Lütfi KUYATSİL
Okul Müdürü
Zümre Başkanı


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder