Din Kulturu ve Ahlak Bilgisi 1.Donem Zumre Ogretmenler Kurulu Toplanti Tutanagi 3 - Ders Kitabı Cevapları

Yeni Yayınlar

Haziran 16, 2013

Din Kulturu ve Ahlak Bilgisi 1.Donem Zumre Ogretmenler Kurulu Toplanti Tutanagi 3

Edit
 DERS KİTABI CEVAPLARINA BURADAN ULAŞABİLİRSİNİZ! 
Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi 1.Dönem Zümre Öğretmenler Kurulu Toplantı Tutanağı 3



2013-2014 ÖĞRETİM  YILI
SABAHATTİN GÖNDÜR İLKÖĞRETİM OKULU
DİN  K.  ve  AHLAK  BİLGİSİ  DERSİ 1. DÖNEM

ZÜMRE  ÖĞRETMENLER  TOPLANTI  TUTANAĞI
TOPLANTI KARAR NO                : 1
TOPLANTIYA KATILANLAR      : Okul Müdürü Vasfi ÖZ , Zümre Öğretmeni Ahmet KÖSE
                                                       

 TOPLANTI   TARİHİ                      : 14.09.2013
TOPLANTI   YERİ                          : ÖĞRETMENLER  ODASI
TOPLANTI  SAATİ                         : 10.00
 NDEM
1- Açılış ve  Yoklama
2- Türk Milli Eğitiminin Temel Amaçlarının okunması,
3- 2504 Sayılı T.D.Göre Atatürk  ilke  ve inkılaplarının  planlarda  yer  alması.
4- Dersin  amaç  ve  ilkelerinin   incelenmesi,
5- 2517 Sayılı Yeni Müfredat  programının gözden geçirilmesi 
6- Derslerde  uygulanacak  yöntem  ve  metotların  tespiti.
7- Yazılı-ve sözlü imtihan ve ölçme-değerlendirme  metotlarının  tespiti.
8- Ders  araç-gereçlerle , kaynakların  tespiti.
9- Öğrenci  başarısını arttırıcı  tedbirler.
10-Ders  yıllık  plan  ve  günlük  planlar  yapılırken  dikkat  edilecek  hususların   tespiti.
11-Ödev konularının tespiti ve değerlendirilmesi.
12-Dilek ,temenniler  ve  kapanış.

 GÜNDEM  MADDELERİNİN  GÖRÜŞÜLMESİ
             1-Belirtilen  gün  ve  saatte  toplanan  Din K .ve Ahlak  Bilgisi  dersi Zümre  öğretmenler  kurulu  Zümre Başkanı Vasfi ÖZ başkanlığında, Zümre öğretmenlerinin katılımı ile yukarıda  belirtilen  gündem  maddeleriyle  toplantıya  başladı.
2-1739 sayılı Milli Eğitim temel kanunun genel ve özel amaçları okundu;  Buna göre ;
·        Öğrencilerimizi Atatürk milliyetçiliğine bağlı; Türk milletinin milli, ahlaki, insani , manevi ve kültürel değerlerini benimseyen vatanını ve milletini seven, Türkiye Cumhuriyetine karşı görev ve sorumluluklarını bilen bunları davranış haline getirmiş yurttaşlar olarak yetiştirmek.
·        Öğrencilerimizi beden, zihin , ruh ve duygu bakımından sağlıklı bir kişilik sahibi yapmak, karakterli, hür düşünceli ,yapıcı ve yaratıcı kişiler olarak yetiştirmek.
·        Kabiliyetleri doğrultusunda bilgi ve beceri kazandırmak, toplum mutluluğuna katkıda bulunabilecek meslek sahibi yapmak.
·         Ayrıca Türk Milli Eğitiminin temel ilkeleri okunarak Eğitim-öğretim süresince , öğretmenlerimizce her zaman göz önünde tutulması zümre başkanı tarafından hatırlatıldı.
             3- Atatürkçülükle ilgili konuların günlük  ve  yıllık  planlarda  belirtilip  derslerimizde  işlemesi  ve  2504  sayılı  tebliğler  dergisindeki  amaç  ve  ilkeler  doğrultusunda  öğrencilerin  bilgilendirilmesi laiklik  konusuna  önemle  değinilmesi; Laikliğin istismar edilmeden yanlış yorumlanmasına fırsat vermeden öğretilmesi vurgulandı. Atatürk ilke ve inkılapları ile ilgili konular 2504 ve 2517 sayılı tebliğler dergisinde belirtildiği üzere 6. Sınıf" Vatanımızı ve milletimizi seviyoruz " konusunda; 7. Sınıf" Ailemiz" ve 8.Sınıfta da " Dindeki anlayış farklılıkları" konusunda Atatürk ilkelerine ve özellikle de Laiklik ilkesine yer verilecektir. Yıllık planlarda bu konulara yer verilecektir.         
           

4- Din  Kültürü  ve  Ahlak  Bilgisi  dersinin  genel  ilke  ve  amaçları  2517  sayılı  Tebliğler  dergisinden  okundu.  Zümre  başkanı  dersin  bu  ilke  amaçlar  doğrultusunda  öğrencilerimizin  ahlaklı, dürüst,vatan  ve  milletini  seven  çevresine  duyarlı , gerektiği zaman bu ülke ve mukaddesatı için her türlü fedakarlığı yapabilecek anlayış ve şuurla yetiştirmeli ,kendini  her  türlü  konuda  yetiştirmiş  kültürlü  , düşünce  ve  çalışmalarıyla  topluma  faydalı  birer  fert  olarak  yetiştirmek  için  gerekli  özen  ve  itinanın  gösterilmesi  belirtildi.
            5- Ekim 2000 tarihinde değişen İlköğretim Din K. ve Ahlak Bilgisi yeni müfredat programına göre hazırlanan ders kitaplarından okutulacağını, Ayrıca kaynak eksikliğini giderme konusunda; eski müfredat programına göre basılmış milli eğitim tavsiyeli ders kitaplarından faydalanılabileceğini ders öğretmeni belirtti.Bakanlığımızca dağıtılan ders kitaplarının kullanılacağı belirtildi.
            Ayrıca 4.5. sınıflar için müfredat programına uygun olarak yıllık ve  günlük planlar hazırlanacağı, bu sınıfların seviyelerine uygun ders araç gereçlerinden faydalanılacağı vurgulandı.
6-Derslerde  uygulanacak  yöntem  ve  teknikler  konusunda  ;Zümre başkanı Ahmet KÖSE dersimizin genel  amaçları  ışığında  öğrencilerimize  dersimizi  sevdirmenin  birinci  temel  hedef  olması  gerektiğini  bu hedef  doğrultusunda  konuların  öğrenciye  anlaşılır  hale  getirilmesinin  önemine  dikkat  çekti.  Dersi  anlatırken  derse  hazırlıklı  gelmenin  önemini  belirtip  ders  için  her  türlü  araçtan  faydalanılmasını  belirtti.
Konuların  öğrenci  seviyesine  indirgenerek  günlük  hayatından   da  örnek  verilerek   hikayelerle  süslemek  suretiyle   anlatılmasının  önemini     belirtti  .Konuları  işlerken  öğrenciyi  araştırma  ve düşünmeye  teşvik  etmeli  ve  daima  onların  sorunlarına  eğilmeli  ve çözüm  bulucu  yöntemler  sunulması gerektiği belirtildi. Ahmet KÖSE, Öğrencilerin öğretmeniyle karşılıklı rahat konuşmasına imkan vererek, kendilerine güvenmelerini sağlamak maksadıyla sık sık soru-cevap metodunun kullanılması ve özellikle öğrencilerimizin ergenlik ve gençlik çağı psikolojik durumlarını iyi tetkik edip onlara daha özen ve şefkatle yaklaşılması gerektiğini  belirtti. Zümre başkanı derslerin işlenmesinde, sözlü anlatım, soru cevap, örnekleme, öyküleme, gözlemleme,  dikte,  tümevarım, tümdengelim, analiz metotlarının kullanılması gerektiğini belirtti.
7-Yazılı  yoklama  metotları  konusunda  ise  dersimiz  için en  az  iki  yazılı  iki  sözlü  notu  verilmesine yazılı  sorularının  kısa  cevaplı  ve  çok  sorulu  olmasına  ve  mümkünse birer tanesinin test halinde hazırlanmanın öğrencilerimizin Orta öğretim kurumları ve üniversite imtihanlarındaki Test tekniğine alışmaları açısından da önemli ve gerekli olduğu belirtildi. Ölçme değerlendirme konusunda öğrencilerimize dersimiz gereği davranışların kazandırılmasının ön planda  tutulması ve bu davranışların öğrencilere kavratılması  gerektiğini savundu.                                                                                                         
            8-Ahmet KÖSE ders araç ve gereçlerle yardımcı kaynaklar konusunda dersimizi mümkün olduğu ölçüler içerisinde araç- gereç ve yardımcı kaynaklara işlemeli, özellikle Tebliğler Dergisinde Milli Eğitim Bakanlığınca tavsiye edilen kaynaklardan  yararlanılmasını ve 2517 sayılı T.D. “Din Eğitiminde Yeni yaklaşımlar” adlı kitabın örnek alınması gerektiğini  belirtti.. Bu kaynakların Milli Eğitim Vakfı, Diyanet yayınları arasında çıkmış konumuzla ilgili görüntülü, sesli ve yazılı kaynakların harita ve bunlara benzer kaynakları da kullanmanın konuyu daha akıcı ve anlaşılır hale getireceğini belirtti. Arıca diğer zümre öğretmenlerinden  çevremizde veya okulda bulunabilecek dersimizle ilgili her türlü araç ve gereçlerden en uygun bir şekilde faydalanılmalı ,  ders akıcı ve anlaşılır hale getirilmeli  dedi.              
9-Öğrenci başarısını  artırıcı  ve başarısızlığını giderici  hususlardaki tedbirler konusunda, zümre başkanı öğrencilerimize ders çalışma tekniklerinin öğretilmesini, öğrencilerimizin sorunlarını çözücü yaklaşımların başarıyı arttırıcı etkenler olduğunu belirti.
            10-Zümre Başkanı Yıllık planların yıllık çalışma takvimi dikkate alınarak yapılmalı , günlük planların ise özenle yapılması derse hazırlıklı gelinmesi ve eğitimin daha kaliteli olması açısından çok önemli olduğu belirtti.Yıllık planlarda konuların haftalık ders saatine göre yazılması,amaçların ,kaynakların , yöntem ve tekniklerin ayrıntılı biçimde gösterilmesi, günlük planların ayrıntılı bir şekilde yapılması özellikle değerlendirmeye önem verilmesi kararlaştırıldı.
           

Ders Öğretmeni Ahmet KÖSE Yıllık planların; 2551 (Ağustos 2003) sayılı tebliğler dergisinde yayınlanan  Eğitim ve Öğretim çalışmalarının Planlı yürütülmesine ilişkin yönerge doğrultusunda yapılması gereken değişiklikler dikkate alınarak hazırlanacağı, bu konuda ilçe zümre öğretmenleri ile birlikte hareket edileceği belirtildi.
            Günlük ders planlarının ise hazırlanan yeni ünitelendirilmiş yıllık plana göre , ayrıca 2551 sayılı tebliğler dergisindeki Ders Planı örneklerinin dikkate alınacağı vurgulandı.
            Öğretim yılı içinde düzenli olarak namaz sure ve dualarının tekrarının faydalı olacağı, sınıf seviyelerine göre dua ve namaz surelerinin ezber çalışmalarının yapılacağı belirtildi.
            11-Ödev konuları belirlenirken çevre şartları ve öğrencilerin kişisel durumları göz önünde bulundurulacaktır. Ödevler öğrenciler araştırmaya yöneltmelidir. Bir kaynaktan kopyalamak yerine birden çok kaynağı kullanarak kendine özgü cümlelerle ödevi hazırlamamsına öğrenciler yönlendirilecektir. Ödevlerin değerlendirilmesi ise şu şekilde yapılacaktır:
Araştırma                              20 puan,
Ödevin konu ile bağlantısı    50 puan,
İmla ve noktalama                10 puan,
Tertip ve düzen                     10 puan,
Ödevin zamanında verilmesi            10 puan           olarak kararlaştırıldı.

Ödev konuları sınıflara göre aşağıdaki şekilde belirlenmiştir.

6.Sınıfların Ödev Konulan:

1-     Namazın üstünlükleri ve kazandırdıktan.
2-     Zekatin ferdi ve toplumsal yararları.
3-     Vatan sevgisi, şehitlik ve gazilik .
4-     Zararlı alışkanlıklar ve dinimizin getirdiği yasaklar.
5-     Hz.Muhammed(s.a.v.) çocukluk ve gençlik dönemi.

      6-   Hz.Muhammed (s.a.v.) güzel ahlakı.

      7-   Hz.Muhammed (s.a.v.) peygamberliği ve İslam'a daveti.

      8-   Peygamber ( s.a.v.) Veda Hutbesi.
      9-   Dört büyük kitaptan birisi olan İncil hakkınd bilgi.
      10- Bayram ve Cuma namazlarının kılınışı ve bunamazlarla ilgili bilgi.
      11- Hz. Muhammed (SAV)’in peygamberliğinin Mekke ve Medine dönemleri.
      12- İslam’da alkollü içkiler ve içkinin kişisel ve toplumsal zararlarını ayet ve hadislerle açıklayınız.
7.Sınıfların Ödev Konuları:
1-     Kur'an-i Kerim'in içinde yer alan konular ve örnek ayetler.
2-     Dinimizin , inanç hayatına yönelik etkileri.
3-     Kur an-ı Kerim'e göre , melek, cin ve şeytan ne gibi özelliklere sahiptirler.
4-     Aile hayatı ve bireylerin görevleri nelerdir?
5-     Cennet ve cennetlikler kimlerdir?
6-     Cehennem ve cehennemlikler kimlerdir?
7-     Müminlerin özelikleri nelerdir?
8-     Misyonerlik ve misyonerlerle ilgili bilgi.
9-     Hıristiyanlığın inanç esasları ile ilgili bilgi.
10- Kur’an’ın peygamberimize bildirilmesi ve kitap haline getirilmesi ile ilgili bilgi.
11- Hac ibadetiyle ilgili ayet ve hadislerle bilgi.
12- Umreyle ilgili ayet ve hadislerle bilgi.
 8-Sınıfların Ödev Konuları:
1-     Hz.Muhammed (s.a.v.) nasıl bir ahlâka sahip idi.
2-     Çevremizde ki dini eserler ve tarihi yerler.
3-     İnancın davranışlara etkisi.
4-     Mevlana Celaleddin-i Rûmi kimdir?
5-     Hacı Bektaşi Veli kimdir?
6-     Ebu Hanife kimdir?
7-     Hz.Ali(r.a.) ve hayatı.
8-     Mezhep nedir? Mezheplerin çıkış sebepleri ile ilgili bilgi.
9-     İslam’da kaza ve kader inancı ile ilgili ayet ve hadislerle bilgi.
10- Dinimizin çalışmaya verdiği önemi ayet ve hadislerle açıkla.
11- Tarikat nedir ve nasıl ortaya çıkmıştır?
12- İman nedir? Ayet ve hadislerle açıkla.

Zümre toplantısı, zümre başkanının 2013 – 2014 öğretim yılının hayırlı olsun dilekleri ve bu toplantının ilçemizdeki dersimiz zümre öğretmenleri arasında kaynaşma ve yakınlaşmaya vesile olması daha iyi ve kaliteli bir eğitim olması   temennileriyle kapatılmıştır.


Üye                                                                                            Vasfi ÖZ                                                  Ahmet KÖSE                                                                                      Okul Müdürü

           Sabahattin Göndür İlköğretim Okulu


      Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Öğretmeni


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder