Bilgisayarda Ofis Programlari 2.Donem Zumre Ogretmenler Kurulu Toplanti Tutanagi 1 - Ders Kitabı Cevapları

Yeni Yayınlar

Haziran 18, 2013

Bilgisayarda Ofis Programlari 2.Donem Zumre Ogretmenler Kurulu Toplanti Tutanagi 1

Edit
 DERS KİTABI CEVAPLARINA BURADAN ULAŞABİLİRSİNİZ! 
Bilgisayarda Ofis Programları 2.Dönem Zümre Öğretmenler Kurulu Toplantı Tutanağı 1



ALPARSLAN TİCARET MESLEK LİSESİ
MUHASEBE FİNANSMAN ALANI
BİLGİSAYARDA OFİS PROGRAMLARI DERSİ
zümre öğretmenlerİ toplantı tutanağı

Toplantı Tarihi                     :
Toplantı Yeri                         :
Toplantı Saati                       :
Toplantıya Katılanlar           :


GÜNDEM MADDELERİ :
1.    Açılış ve yoklama
2.    Zümre toplantılarına ait Mesleki ve Teknik Eğitim Yönetmeliğinin 100. maddesinin okunması ve açıklanması
3.    Muhasebe ve Finansman alanı çerçeve öğretim programının incelenmesi
4.    Dersin Modüllerinin incelenmesi ve buna göre konuların yıllık plandaki işlenme sürelerinin planlanması
5.    2007 – 2008 eğitim-öğretim yılı bilgisayarda ofis programları dersinde modül ders saati hesaplamaları sonucunda teorik dersin işlenmesinden sonra dersle ilgili uygulamalar için ayrılan zaman içersinde neler yapılacağının karara bağlanması
 
6.    1739 sayılı Millî Eğitim Temel Kanununun okunması ve gerekli açıklamaların yapılması.
7.    Mesleki ve Teknik Eğitim Yönetmeliğinin öğretmenin görevleri ile ilgili 264. maddesinin okunması ve açıklanması
8.    Dersin işlenişinde kullanılacak yöntem ve tekniklerin görüşülmesi.
9.    Öğretimde verimi yükseltecek ve başarıyı artıracak çalışmaların belirlenmesi
10.  2104 sayılı Tebliğler Dergisinde yayımlanan Atatürk İlke ve İnkılapları’nın öğretim esasları ile, Bakanlığımız Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığı’ nın 27 Nisan 1998 tarih ve 64 sayılı Ortaöğretim Kurumlarının Öğretim Programları ile Ders kitaplarında yer alması gereken Atatürkçülük ile ilgili konuların okunması ve bu kararlar doğrultusunda Atatürkçülük konularının öğretim programına aktarılmasının görüşülmesi(2488 S.T.D.)
11.  Kaynak araç ve gereçlerin görüşülmesi
12.  Öğrenci kılık ve kıyafet yönetmeliğinin görüşülmesi
13.  2300 sayılı Tebliğler Dergisinde yayımlanan Ders Dışı Eğitim-Öğretim Faaliyetleriyle ilgili yazıların okunması ve görüşülmesi
14.   Eğitim- Öğretim çalışmalarının planlı yürütülmesine ilişkin Tebliğler Dergisinin Ağustos 2003–2551 sayısının ilgili kısmının okunması ve yıllık ve günlük planlar hakkında görüşülmesi ve karar alınması
15.  Yazılı sınav ve ölçme tekniklerinin belirlenmesi
16.  Okul araç, gereçlerinin doğru kullanılması, korunması ve tasarruf bilincinin öğrencilere aktarılması.
17.  Dilek ve temenniler.









ALINAN KARARLAR :


1.    Toplantıyı Okul Müdürü……………….. , iyi dilekler temennisiyle açıldı.Yapılan yoklama sonucunda zümre öğretmenlerinin hazır bulundukları tespit edildi.


2.    Aşağıda yer alan Mesleki ve Teknik Eğitim Yönetmeliğinin 100. maddesi zümre başkanı tarafından  okundu ve zümre öğretmenler kurulu hakkında  gerekli  açıklamalar yapıldı. Bu maddeye göre :

       Zümre öğretmenler kurulu, aynı dersi okutan öğretmen, uzman, usta öğretici, eğitici personel ve atölye teknisyeninden oluşur. Kurul, ilk toplantısında o öğretim yılı için kendi aralarından birini başkan seçer.
     Kurul toplantıları, öğretim yılı başında yapılacak bir çalışma programına göre yürütülür. Kararlar oy çokluğu ile alınır ve müdürün onayından sonra öğretmenlere duyurulur. Kurul toplantıları ders saatleri dışında yapılır.
    Zümre öğretmenler kurulunda;
    a) Öğretim programlarının incelenmesi, programların çevre özellikleri de dikkate alınarak amacına ve içeriğine uygun olarak uygulanması,
    b) Gerektiğinde yeni öğretim programlarının hazırlanması ve mevcutların geliştirilmesi,
    c) Yıllık ve günlük planların incelenmesi, diğer zümre planları ile gezi, gözlem, deney ve inceleme planları arasında birlik sağlanması,
    d) Mesleki ve teknik eğitim alanındaki yeni gelişmelerin izlenip değerlendirilmesi,
    e) Sınıf ve şube düzeyinde yapılacak toplantılarda eğitim-öğretim ve öğrencilerle ilgili diğer konuların tartışılarak gerekli kararların alınması,
    f) Matematik ve fen dersleri ile atölye, laboratuar ve meslek dersleri arasındaki ortak konuların birlikte ve eş zamanlı yürütülmesi,
    g) Eğitimde yeni teknolojilerden yararlanılması,
    h) Bir önceki toplantıda alınan kararların değerlendirilmesi
       konularında görüşmeler yapmak üzere her dönemde iki defa toplanır, alınan kararlar müdürün onayına sunulur.
     Sınıf zümre öğretmenler kurulu, aynı sınıfın şubelerinde aynı dersi okutan öğretmenlerden oluşur çalışmalarını zümre öğretmenler kurulunun çalışma esaslarına göre yürütür.

3.    Muhasebe ve Finansman alanı ders çerçeve öğretim programı okundu. Açıklamalar, çizelgeler, ders modülleri, süreleri, modüllerin kazandıracağı yeterlilikler ve formlar incelendi.  . 

4.     Dersin modülleri incelendi ve bu modüllere göre modüllerdeki konuların zaman ayarlaması yapıldı. Buna göre, Bu ders öğrencinin yaşam boyu kullanabileceği ve mesleki gelişmesine yararlı olabilecek, üretken, bilim ve teknoloji üretimine yatkın, beceri düzeyi yüksek olarak yetiştirilmesi ve  teknolojiyi kullanabilmesi için gerekli olan bilgilerin verileceği bir derstir.  Bilgisayar ortamında kelime işlemci, elektronik tablo ve sunu yaratma yazılım programları ve internet ile ilgili bilgiler de bu dersin modüllerini oluşturmaktadır.

Bu derste öğrenciye bilgisayar ofis programlarını kullanarak her türlü bilgiye ulaşma ve iş yerlerinde kullanılan ofis dosyaları oluşturma yeterliklerini kazandırmak amaçlanmaktadır. Buna göre dersin modülleri şunlardır:


Dersin Modülleri
Süre
Kazandırılan Yeterlikler
Kelime İşlemci
40/32
Bilgisayarda metin dosyası oluşturmak
Elektronik Tablo
40/32
Bilgisayarda matematiksel ve mantıksal dosya oluşturmak
Sunu
40/32
Sunu oluşturmak
Bilgisayarla İletişim
40/32
İnternet üzerinden bilgiye ulaşmak



Ders haftada 3 saattir. Modüller  dikkate alınarak dersin aşağıdaki 4 modülden oluşmasına ve sürelerin de aşağıdaki tablodaki gibi uygulanıp yıllık planda konular dağıtılırken göz önünde bulundurulmasına karar  verildi.


Dersin Modülleri
Süre
Kazandırılan Yeterlikler
Kelime İşlemci
40/36
Bilgisayarda metin dosyası oluşturmak
Elektronik Tablo
40/36
Bilgisayarda matematiksel ve mantıksal dosya oluşturmak
Sunu
40/36
Sunu oluşturmak
Bilgisayarla İletişim
40/36
İnternet üzerinden bilgiye ulaşmak

                                  
 Dersin haftalık süresi 3 saattir ve bu sürede dikkate alınarak bu modüllerdeki konularında zaman dağılımı yapılmıştır.

5. 2007 – 2008 eğitim-öğretim yılı bilgisayarda ofis programları dersinde modül ders saati hesaplamaları sonucunda dersin teorik olarak işlenişi tamamlandıktan sonra MEGEP projesinde belirtildiği üzere dersle ilgili uygulamalar için ayrılan zaman içersinde ders öğretmeni rehberliğinde, sınıf ortamında, projeyi destekleyen gerekli doküman ve araç-gereçlerin kullanılması ile öğrencilerin bilgisayarda ofis programları dersi ile ilgili teorik bilgilerin yanı sıra modül ile ilgili öğrencinin bireysel ya da grup çalışmalarıyla projeler üretmesi sağlanarak öğrencinin konuyu en iyi şekilde anlayabilmesi, bilgiyi daha iyi pekiştirebilmesi, dersle ilgili en üst seviyede yeterliliğe sahip olabilmesi; ayrıca öğrencinin proje süresince yapmış olduğu hazırlıklar, ön çalışmalar, ders öğretmeni ile olan işbirliği, projenin sunumu sırasında göstermiş olduğu performans dönem sonu ders notu değerlendirmesinde etkili olması zümre öğretmenleri tarafından benimsendi

6.Zümre başkanı ……………..  tarafından 1739 sayılı Millî Eğitim Temel Kanununu okunarak nelerin yapılması gerektiği açıklandı. Türk Millî Eğitiminin temel ilkeleri olan; genellik ve eşitlik, ferdin ve toplumun ihtiyaçları, yöneltme, eğitim hakkı, fırsat ve imkan eşitliği, süreklilik, Atatürk İnkılap ve ilkeleri, Atatürk Milliyetçiliği, demokrasi eğitimi, lâiklik, bilimsellik, plânlılık, karma eğitim, okul ile aile işbirliği, her yerde eğitim gerekliliğinin bilinmesi gereği vurgulandı.

7.Mesleki ve Teknik Eğitim Yönetmeliğinin 264. maddesi …………….. tarafından okunarak; Eğitim Öğretimin temel unsuru olan öğretmenin toplumsal kalkınmada bireyin gelişmesine sağlayacağı katkıdaki görev ve sorumlulukları ve bu görev ve sorumlulukları Türk Milli Eğitiminin genel amaçlarına ve temel ilkelerine uygun olarak yapmakla yükümlü olduğu hatırlatıldı.

8. ,,,,,,,,,,,,,,,,,,,, : Ders konularının işlenmesinde öğrencilerin derse katılmaları ve daha aktif olabilmelerini sağlamak için anlatım, soru-cevap, tartışma ve gösteri metotları kullanılacaktır. Uygulama  yapılan konularda bilgisayar laboratuarından azami ölçüde faydalanılacaktır. Yapılacak uygulamaların yaşam içinde değerlendirilmesine özen gösterilecektir. Yaptırılacak işte öncelikle işlem sıraları tespit edilecektir. Yazı, resim  ve çizimlerin öğrencinin kendisi tarafından yapılması sağlanacaktır. Her fırsatta öğrenciye konu ile ilgili sorular yöneltilerek, öğrencinin derse katılımı sağlanacaktır. Öğrencinin anlamadığı yerleri tekrar tekrar sorması sağlanarak konunun en üst düzeyde anlaşılması sağlanacaktır.
         
9.Öğretimde verimi yükseltmek ve başarıyı daha da artırmak için;
a)    Öğrencilerin başarısızlık nedenlerini tespit etmeye ve tespit edilen sorunların çözmeye çalışılmasına,
b)    Öğrencilerin derslere planlı ve programlı çalışmaları için rehberlik çalışmaları yapılacaktır.
c)    Öğretilecek olan dersleri daha iyi anlama ve istenilen verimi elde etmeleri için öğrencilere ders çalışma yöntemleri hakkında bilgi verilerek sağlanacaktır.
d)    Sağlam kafa sağlam vücutta bulunur ilkesine uygun olarak öğrencilerin ders dışı etkinlikleri (Futbol - voleybol - masa tenisi  v.b.) teşvik edilecek öğrencilerin sosyal hayata kazandırılması sağlanılacaktır.
e)    Başarısız öğrencilerin üzerinde hassasiyetle durulmasına
f)     Öğrenci velileriyle görüş alış verişinde bulunulmasına
g)    Derslere başlamadan önce derslerin konuları ile konu amaçlarının tek tek incelenmesine,
h)    Konu anlatırken mümkün olduğu kadar basit ve günlük kelimeler kullanılmasına,
i)      Konuya ilişkin öğrencinin faydalanacakları her çeşit kaynak ve araç-gereçlerin tespiti ile bunlardan nasıl faydalanacağı öğrencilere açıklanmasına,
j)      İşlenecek konuların bir önceki dersten öğrencilere söylenmesi ve geçmiş konu ile işlenen konu arasında bağıntı kurulmasına,
k)    Konu işlenirken öğrencinin kavrama gücünün göz önünde bulundurulmasına,
l)      Uyarılan insanın uyarılmayan insana göre daha kolay öğreneceği esasına göre, genellikle ödül uyarımı ile öğrenmenin desteklenmesine; ızdırap, korku ve endişe vermek gibi uyarımlar duygusal dengeyi bozup öğrenmeyi engelleyebileceğinden uyarımın ölçülü olmasına dikkat edilmesine,
m)  Öğretimin somuttan soyuta, basitten karmaşığa doğru yapılmasına,
n)    Konu bittiğinde genel bir özetleme yapılmasına karar verildi.

10. …………………….: 2488 ve 2104 sayılı Tebliğler Dergisinde yer alan Atatürkçülük ile ilgili konular yoğun olarak milli bayramlar ve 10 Kasım Atatürk’ü Anma Haftasında, genel olarak da her fırsatta derslerde işlenecektir. Bu konular yıllık planda da belirtilecektir.

11. Ders kitabı olarak Megep’in belirlediği ve sitesinde yayınladığı BİLGİSAYARDA OFİS PROGRAMLARI  dersine ait modüllerin ve bilgisayar laboratuarlarının kullanılacağı belirtildi.
 12. Kılık-kıyafet yönetmeliği okundu ve şu karar alındı;
 Öğrencilerin kılık ve kıyafetlerinin ders başlamadan önce kontrolünün yapılacak ve durumları uygun olmayanlar tespit edilecektir. Bu öğrenciler bir defaya mahsus olmak üzere uyarılacaktır. Daha sonra durumlarında düzelme görülmediği takdirde gerekli idari işlemler yapılacaktır.
13. 2300 sayılı Tebliğler dergisinden ödevlerle ilgili hususlar okundu.Ders dışı Eğitim Öğretim faaliyetleriyle ilgili ders konularının işlenmesine takiben öğrencilerin defterlerinin kontrol edilmesi kararlaştırıldı.
       2007-2008 Öğretim yılında verilecek ödev konuları da şu şekilde belirlendi:
      
Yıllık Ödev konularının da şu şekilde değerlendirilmesi kararlaştırıldı:
Kaynak Araştırma………………………..10 puan
Ödev içeriği…………………………….…50 puan
İmla kuralları………………………………10 puan
Tertip ve düzen……………………… …..10 puan
Zaman……………………………………. 10 puan
Plan……………………………………… 10 puan
TOPLAM………………………………….100 puan

14. 2551 sayılı Tebliğler Dergisinin Eğitim- Öğretim çalışmalarının planlı yürütülmesine ilişkin ilgili kısımları okundu. Buna göre günlük planların düzenli bir şekilde yapılması ve derslere hazırlıklı girilmesi konusunda ortak bir karar alındı. Ayrıca yine tebliğler dergisinde belirtildiği gibi dersin ünitelendirilmiş yıllık planı hazırlanacağı belirtildi ve ünitelendirilmiş yıllık plan hazırlanırken şu hususlara dikkat edilmesi kararlaştırıldı:
a-Müfredat programındaki konular eksiksiz olarak fiili ders, iş gününe göre dağıtılarak yazılacak.
b-Derslerin hedef ve davranışları konulara göre yazılacak.
c-Yöntem ve teknikleri öğrenciyi bilgilendirmek amacı ile konulara göre özellikleri dikkate alınarak ilgili bölümlere işlenecek
d-Atatürk İlke ve inkılapları ile Atatürkçülük konuları plana aktarılacak.

15.  Sınıf geçme yönetmeliğinin yazılı ve sözlü sınavlarla ilgili maddeleri okundu ve BİLGİSAYARDA OFİS PROGRAMLARI  dersinden her dönem 3 adet yazılı sınav yapılması kararlaştırıldı. I.Dönem 1.yazılı sınavın ekim ayının 3. haftası,2. yazılı sınavının aralık  ayının 1. haftası, 3. yazılı sınavı ise ocak ayının 3. haftası yapılacaktır. II.Dönem 1.yazılı sınavı mart  ayının 3. haftası,2. yazılı sınavının  nisan ayının 4. haftası, 3. yazılı sınavı haziran ayının 2. haftası   yapılacaktır.Ayrıca her modülden sonra performans testlerinin uygulanmasına ve bunların sonuçlarının da sözlü not olarak değerlendirmeye katılmasına karar verildi. Yazılı sınav soruları kısa, anlaşılır, işlenen konuları kapsayacak şekilde sorulacaktır. Sınavlardan önce mutlaka cevap anahtarının hazırlanması ve üzerinde detaylı puanlama yapılması, puanlama yapılırken kesinlikle buçuklu puan verilmemesi ve bütün doğru ifadelerin notla değerlendirilmesi gerektiği belirtildi. Her öğrenciye en az bir sözlü notunun verilmesi gerektiği belirtildi. Ayrıca öğrenci etkinliklerine (+),(-) ve benzeri sembollerle ve işaretlerle değerlendirilmemesine ve verilen sözlünün anında öğrenciye bildirilmesine karar verildi.

16.   -Öğretmen, fırsat buldukça öğrencilere hem kendi hem de okul eşyalarını doğru kullanma bilincini vermeye çalışacaktır.
- Okul eşyasını bilinçli olarak tahrip eden öğrenci tespit edildiğinde, bu öğrenci/ öğrenciler okul idaresine bildirilecek ve/veya bu öğrencilerle bizzat ilgilenerek okulu ve eşyasını koruma düşüncesi öğrencilere benimsetilmeye çalışılacaktır.
- Kırıcı bozucu değil yapıcı, geliştirici davranış özelliklerinin işlenerek olumlu alışkanlıklar geliştirilecektir.
-Ortak yaşanan ortamlarda temizliğe düzene tertibe özen gösterilmesi öğretmenler tarafından kontrol edilecek; sınıfın havalandırılması, tahta  temizliğinin nöbetçi öğrenci tarafından yapılması kontrol edilecektir. Ayrıca bilgisayar laboratuarında öğrencilerin bilgisayarlara zarar vermemesi ve laboratuarın temiz ve düzenli tutulması sağlanacaktır. Bu konularda laboratuarı kullanan diğer ders öğretmenleri ile işbirliği içinde olunacaktır.

17.  Toplantı Zümre Başkanı……………………….ın ,   2007-2008 Eğitim ve Öğretim yılının başarılı geçmesi temennisiyle bitirilmiştir.








ZÜMRE ÖĞRETMENLERİ:



                         



                                                             U Y G U N D U R

       /   /200

 

     Okul Müdürü

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder