Türklerden icatlar - Ders Kitabı Cevapları

Yeni Yayınlar

Mayıs 15, 2013

Türklerden icatlar

Edit
 DERS KİTABI CEVAPLARINA BURADAN ULAŞABİLİRSİNİZ! 

Türklerden icatlar
icat
türk buluşları
türk icatları
türk mucitleri

İstanbul Ticaret Odası'nın haftalık gazetesi İstanbul Ticaret, ABD'de son dönemde patent başvurusunda bulunan Türklerle ilgili kayıtları araştırdı.Sonuçlar Türk insanın mucit ruhunu ortaya koyuyor.

Türk mucitler insansız hava yelkenlisinden, karayollarından enerji üretme sistemine, ses geçirmez telefon kulübesinden, zayıflama korsesine kadar pekçok icat için patent başvurusunda bulundu.

Örneğin, Hüseyin Yavuz Kocaova, bir hava yelkenlisi geliştirerek patent başvurusunda bulundu. İcat, insanlı veya insansız, uzaktan kumandalı, havada yol alan ve kaldırıcı kanat olarak parafoil kullanan bir yelkenli olarak tasarlandı.

Hava yelkenlisi, çok etkili bir manevra yeteneği ve kaldırma kapasitesi sağlayabiliyor. Ek olarak hava yelkenlisi, kötü hava şartlarında parafoillerin sönmesini önlüyor.

Fatma Gülru Erdoğan ise, takma tırnak düzeltme gereci geliştirdi. İcat, insan ayak veya ellerinde görülen tırnak batmalarının tedavisinde kullanılan bir takma tırnak düzeltme gereci ile ilgili.İcadın amacı, farklı tırnak genişlikleri ve zaman içinde aynı tırnakta görülebilecek değişikliklere uyarlanmak ve pratik olarak koşullara uygun kuvvet kullanıldığında tırnağın çıkartılmasına olanak sağlamak.

Bir başka Türk mucidin tasarımı da tabancanın herhangi bir yere düşmesi ve çarpması durumunda tetik çekilmedikçe titreşim ve şok sonucu kullanıcının kastı olmaksızın ateş almasını önleyen ve dolayısıyla kullanıcının emniyetini artıran bir tetik kilidi olan bir hava tabancasıyla ilgili. Mehmet Emin Özgül'ün icadı da bir video çağrı nakil sistemi.

İcat, bir çağrıyı başlatan bir terminal-A, çağrıların aktarıldığı en az bir terminal-B ve terminal-C, çağrıların iletilmesine olanak sağlayan bir 3G ağı ve terminaller arasında bir geçici ortam/veri otobüsü sistemi kurmaya ve kurulu H.324m video çağrılarını başka bir H.324m terminale veya interaktif sisteme aktarmaya yarayan en az bir adaptörden oluşan bir sistemle ilgili.

ELEKTRONİK OYLAMA İLE ŞEFFAFLIK...
Fatih Tiryakioğlu, doğrulanabilir elektronik oylama yönteminin mucidi. İcat, bir oy kullanıcının kullandığı oyların nizami olarak sayılmasına, oyun kimin tarafından kullanıldığı belli olmadan doğrulamasına izin veriyor.İlginç bir örnek de Cenk Özdemir'in icadı.

Özdemir, yol üzerinde giden taşıtların ağırlıkları vasıtasıyla yol üzerine uygulanan basıncı dönüştüren bir yol enerji sistemi geliştirdi.Söz konusu icat, yolda giden taşıtların ağırlıklarını kullanarak hava basıncı yolu ile elektrik enerjisi üreten bir yol enerji sistemi oluşturuyor.

Ersel Ürkmez, nakliye araçlarına kutu yükleme ve boşaltma yapmada kullanılan bir mekanizma icat ederken, Ali Hakan Güven'in geliştirdiği plastik tabanlı bileşik nakliye paleti ise çiviler, vidalar veya yapıştırma yolu ile karışık bileşenlerinin sıcak altında çekilmesi ile elde edilen çeşitli büyüklükteki profillerin bir araya getirilmesiyle üretildi.

Turak Vahit de, teneke kutular için koruyucu bir şeffaf jelatin kapak tasarladı. İcat depolama ve fabrika çıkışından son tüketiciye varışa kadar olan dönemdeki hareketleri esnasında alüminyum (teneke) içindeki içeceklere yerleşen bakteri, mikrop veya diğerleri gibi insan sağlığına zararlı partiküllerin oluşumunu önlemeye yardımcı oluyor.

Muzaffer Sağlam'ın geliştirdiği yangın söndürme sistemi ise kullanıcıların emniyetini artıran, yangının çıkabileceği alandan uzakta bir yere konulabilecek olan ve yangın halinde yangın söndürücüyü tetikleyen bir kumanda kutusuna sahip olduğundan verimli kullanım sağlarken, mutfaklar ve taşıtlar için çözüm sunuyor.

Emre Karaalioğlu ise entegre bir modüler mutfak sistemi tasarladı.İcat, özellikle mutfak sektörü için tasarlanan mutfak kabinleri, bulaşık yıkama makinesi rafları ve mutfak cihaz konteynerlerini bir araya getiren entegre bir modüler mutfak sistemiyle ilgili.

İLAÇ UYARI SİSTEMİ...
Kiran Kazım, zamanında verilmesi gereken ilaçlar için bir uyarı sistemi geliştirdi.İlaç şişesinin kapağı ilk açıldığında çalışan bu icat, kullanıcının sadece doğru zamanda alındığında etkili olan ilaçları alabilmesi için kapağa yerleştirilen bir gereç sayesinde ışıkla ses kullanan bir alarm uygulanması ile ilacı alması gereken zamanı hatırlatıyor.Sistem, zaman aralıkları, ilaç türleri ve ilaç şişesindeki ilaçlarla ilgili ilaç miktarına göre önceden ayarlanabiliyor. Sistem, hem ışık hem de ses kullanarak görme ya da işitme engelli olabilecek hastalara uyarı veriyor.

Şeffaf ve ses geçirmez telefon kulübesi ise Mustafa Akdoğan tarafından geliştirildi.

Mesut Başak ise, zayıflama amaçlı bir korsenin mucidi. Korse'nin, elastik yapısı ile insan vücudunu sararken kilo kaybına yol açarak daha iyi bir görünüm sağlamaya yardımcı olduğu iddia ediliyor.Sistem, iç yüzeyin birinci ve ikinci tabakaları arasında korsenin orta kısmına yerleştirilen ve üzerine basınç uygulayarak kullanıcının midesinin hacmini düşüren bir balondan oluşuyor.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder