Türk atletizm tarihinde bir ilk - Ders Kitabı Cevapları

Yeni Yayınlar

Mayıs 23, 2013

Türk atletizm tarihinde bir ilk

Edit
 DERS KİTABI CEVAPLARINA BURADAN ULAŞABİLİRSİNİZ! 

Türk atletizm tarihinde bir ilk
Bayanlar 10 bin metrede Elvan Abeylegesse, 2. olarak gümüş madalya kazandı ve bir ilki gerçekleştirdi.
29. Yaz Olimpiyat Oyunları'nda atletizmde bayanlar 10 bin metrede Elvan Abeylegesse, 2. olarak gümüş madalya kazandı ve Türkiye atletizm tarihinde bir ilki gerçekleştirdi.Abeylegesse, 30.21.67 ile yeni bir Avrupa ve Türkiye Rekoru da kırdı ve oyunlar tarihinde Türkiye'ye madalya kazandıran ilk bayan atlet unvanına da erişti. Bu dalda eski Avrupa Rekoru, 30.01.09 ile İngiliz Paula Radcliffe'e aitti ve 6 Ağustos 2002 tarihinde elde edilmişti.

-TÜRK ATLETİZM TARİHİNE GEÇTİ-

Türkiye, Elvan ile birlikte oyunlar tarihinde atletizmde 3., koşular dalında ise ilk madalyasını kazandı ve atletizmde ilk kez gümüş madalya elde edilmiş oldu.

Türkiye'ye atletizmde ilk olimpiyat madalyasını Londra-1948 Olimpiyatları'nda erkekler 3 adım atlamada Ruhi Sarıalp kazandırmış, daha sonra da Atina-2004'de erkekler çekiç atmada Eşref Apak bronz madalya almıştı.

-KISACA TARİHİ BAŞARI-

90 bin kişi kapasiteli Ulusal Stat'ta tamamıyla dolu tribünler önünde gerçekleştirilen günün son yarışmasına, 32 atlet katıldı.

Elvan Abeylegesse toplam 25 tur üzerinden gerçekleştirilen yarışta ilk 4 turu 5. sırada geçti. Yarışta 6. turdan itibaren öndeki 18 atlet diğerlerinden ayrılarak, birlikte koşmaya başladı. 9. turdan itibaren 3. sıraya yerleşen Abeylegesse, 15. turda 2., 16. turda da liderliği yakaladı. Son tura dek liderliğini sürdüren Abeylegesse, Etiyopyalı Tirunesh Dibaba'nın atağına karşılık veremeyince, yarışı 29.56.34'lük derecesiyle 2. sırada tamamlayarak, gümüş madalya kazandı.

Bayanlar 10 bin metrede altın madalyayı 29.54.66 ile kazanan Etiyopyalı Tirunesh Dibaba, aynı zamanda olimpiyat rekoru kırarken, bronz madalyayı da 30.22.22'lik derecesiyle ABD'li Shalane Flanagan elde etti.

-HTSPOR.COM'UN 10 BİN METRE FİNALİNDE GERÇEKLEŞTİRDİĞİ YAYIN-

Pekin 2008'de sakatlıklar ve şanssızlıkla bir türlü yakamızı bırakmıyor. Neredeyse katıldığımız her branşta sakatlıklala boğuşan sporcularımız performanslarında beklentilerin çok altında kaldılar ve moral bozukluğu yarattılar. Pekin Olimpiyat Oyunları'nda atletizmdeki en önemli madalya umudumuz ise Elvan.

Bayanlar 10 bin metre finalinde Türkiye'nin Pekin 2008'de atletizmdeki en büyük madalya umudu Elvan Abeylegesse finalde yarışmak için hazır. Atletizmde 7. günde piste çıkan diğer Türk sporcular elemelerde elenirken bugüne kadar sergilediğimiz kötü performansı Elvan'dan gelecek olan iyi haberle az da olsa unutmak istiyoruz.

-PROGRAMDA SARKMA OLDU-

Atletizmde günün son yarışında Elvan Abeylegesse, 32 atlet arasında madalya mücadelesi verecek. Kuş Yuvası'ndaki programda yaşanan gecikmeler sebebiyle 10 bin metre finalinin başlaması da biraz gecikiyor. 10 bin metre finali 10-15 dakika içerisinde başlayacak. Bizden ayrılmayın...

-DEV FİNALİN HEYECANI HTSPOR.COM YAYINI İLE TUR VE TUR BURADA-

Oldukça zorlu olan 10 bin metre finali için atletler şu anda kapalı salonda ısınıyorlar. Etiyopyalı Dibaba kardeşlerin favoriler arasında olduğu finalde Elvan da bizlerin madalya umudu. Bu finalin 30 dakika kadar sürmesi bekleniyor ve 32 atletten Elvan'ın da aralarında bulunduğu 13'ünün 30 ile 31 dakika arasında dereceleri bulunuyor. Bu da oldukça zorlu ve keyifli bir final koşulacağı anlamını taşıyor.

Atletler piste geldi. Son hazırlıklar tamamlandı ve herkes yerini almak üzere. Elvan 32 atlet arasından 31 şort numarasıyla bu finalde mücadele ediyor. Bu sezon da 10 bin metrede Avrupa Kupası'nı kazanmış olan Elvan bu finalde en büyük favoriler arasında değl. Ancak otoriteler Elvan'ın elde edeceği başarının büyük bir sürpriz olmayacağının altını çiziyor.

10 bin metre Dünya rekoru 29:31.78 ile Çinli Junxia Wang'a ait. Wang bu rekoru 1993'te Pekin'de kırmıştı. 10 bin metre Olimpiyat rekoru ise 30:17.49 ile Etiyopyalı Derartu Tulu'ya ait. Tlu bu rekoru 2000 Sydney'de elde etmişti.

Tabanca patladı ve dev final başladı. Başarılar Elvan... Kuş Yuvası'nda 25 tur koşulacak olan finalde Elvan 31 numaralı şort numarasıyla mücadele ediyor.

Elvan öndeki grupta kendisine yer buldu ve iyi bir tempoyla devam ediyor. İlk 400 metre 1 dakika 10 saniyelik bir tempoyla geçildi. Bu normal bir tempo. Şu anda tempoyu 30 şort numarasıyla yarışan Hollandalı Kiblagat belirliyor. İlk 1000 metre 3.00.46 ile geçildi. Tempoda bir parça yavaşlama var ama bu durum heran değişebilir.

21 tur sonra 10 bin metre finali tamamlanacak ve Elvan ön grupta gayet iyi bir şekilde devam ediyor. Kenya asıllı Hollandalı Kiplagat yarışın temposunu belirlemeye devam ediyor.

Elvan finalin başlamasından beri beşinci sırada ve yerini koruyor. Ön grupta atletler birbirine çok yakın devam ediyor.

Kiplagat liderliğini devam ettiriyor. Kiplagat eskiden Kenya adına yarışıyordu ve artık Hollanda'nın sporcusu.

3 bin metre geçiş zamanı 9.03.83 oldu. Bu tenpo 30 dakikanın çok az üzerinde bir zaman gelmesi anlamını taşıyor ama bu heran değişebilir. Bu tempo olimpiyat rekoru için yeterli bir tempo. Finalin 10 dakikası yani 3'te 1'lik kısmı geride kaldı.

Atletler şu anda son 6 bin metrenin içerisinde ve Elvan beşinci sırada ön gruptaki yerini koruyor. Elvan üçüncü sıraya kadar ilerledi ve son 14 tura girildi. Kenya asıllı Hollandalı'nın liderliği devam ediyor. Tur zamanı 73.36 ve son 13 tura girildi.

15.09.98 ile 5 bin metre geçildi ve Elvan üçüncü sıradaki yerini koruyor.

11 tur kaldı ve tur başına 73.41'lik bir tempo var. Elvan üçüncü sıradaki yerini koruyor ve oldukça rahat devam ettiği görülüyor.

6 bin metre geçiş zamanı 18 dakika 12 saniye ile geçildi. Dibaba kardeşler yan yana koşmaya devam ediyor. Ön grupta 9 atlet bir arada devam ediyor ve Elvan şu anda ikinci sırada devam ediyor.

Elvan liderliği ele geçirdi. Son 9 tura girildi. Tur zamanı 72.63 oldu.

Elvan şu anda tempoyu belirleyen isim.

Kiplagat geriye düştüğü finalde tempoyu arttırdı ve liderliği geri aldı. Muhteşem bir final koşuluyor.

8 tur kala Elvan yeniden liderliği ele geçirdi. 6 tur var Elvan lider ve öndeki grupta tempoyu atletimiz belirliyor. Elvan şu ana kadar oldukça rahat bir tempoda ve tur bindirerek ilerliyor.

Elvan madalya getirecek bir tempoda. Bu da bir ilk olabilir. Elvan ve Etiyopyalı Tirunesh Dibaba liderliğindeki grup iyice koptu.

Artık son 2 bin metre. Elvan ve Dibaba arka grupla 50 metrelik bir mesafe yaptılar.

Son turunda 1 dakika 10 saniye yapan Elvan liderlikte oldukça rahat gözüküyor. Son 3 tura girildi.

Son 800 metreye Elvan lider girdi. Bu tempodan rekor çıkabilir. Elvan ve Dibaba büyük fark attılar.

Son tura Elvan lider girdi. Elvan ısrarla arkasında olan Dibaba'yı tutuyor. Çan çaldı. Dibaba tempo yaptı ve Elvan'ı geçti. Elvan direniyor ama ikincilşiğini koruyor.

-ELVAN'DAN TÜRKİYE VE AVRUPA REKORUYLA GELEN OLİMPİYAT GÜMÜŞÜ-

Dibaba şampiyon, Elvan ikinci oldu. Elvan madalyayı Türkiye'ye kazandırdı. Elvan muhteşem bir performans gösterdi. Elvan tarihimizde ilk kez 29.56.34 ile Türkiye ve Avrupa rekoru kırarak gümüş madalyayı almamızı sağladı. Teşekkürler Elvan.

Dibaba 29.54.66 ile Olimpiyat rekoru kırarak altın madalyayı kazanırken, 30.22.22 yapan ABD'li Flanagan ülkesinin rekorunu kırarak bronz madalyanın sahibi oldu.

-"ELİMDEN GELENİ YAPTIM"-

Dev finalin hemen ardından Olimpiyat şampiyonu olan rakibini kutlayan Elvan kısa bir süre tribünlere çıkarak antrenörü ve federasyon başkanı ile görüştü. Elvan bunların ardından da TRT'nin canlı yayınına katıldı. Elinden geldiğini yaptığını ifade eden Elvan, "Çok iyi bir derece. Elimden geleni yaptım. Çok mutluyum. 5 bin metre için sonra karar vereceğiz" dedi.


-"PEKİN'E GEÇ GETİRMEMİZ TAKTİKTİ"-

Atletizm Federasyonu Başkanı Mehmet Terzi, Elvan'ın Bolu ve Etiyopya'da çok iyi bir hazırlık dönemi geçirdiğini vurgulayarak, şöyle konuştu:
''Aşil tendonundan sorunu vardı, tedavi edildi. Çok akıllı bir taktikle koştu. Avrupa rekoru kırdı. Ayrıca bu yarışta olimpiyat rekoru da kırıldı. Elvan çok daha iyi şeyler yapacak. Pekin'e geç getirmemiz bir taktikti. Böylece fazla deforme olmadı, mineral kaybına uğramadı. 5 bin metreye de katılacak, orada da kendisinden umutluyuz.''


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder