Tipografi Nedir? Sözcüklerin Sayfa Üzerindeki Görsel Dizimi - Ders Kitabı Cevapları

Yeni Yayınlar

Mayıs 13, 2013

Tipografi Nedir? Sözcüklerin Sayfa Üzerindeki Görsel Dizimi

Edit
 DERS KİTABI CEVAPLARINA BURADAN ULAŞABİLİRSİNİZ! 

Tipografi Nedir?  Sözcüklerin Sayfa Üzerindeki Görsel Dizimi
Tipografi

Sözcüklerin sayfa üzerindeki dizimi anlamına gelen tipografi, web tasarımı olsun, sayfa tasarımı olsun, birçok konuda popülerliğini artırmakta. Sayfa düzeninde boşluklar kadar yazılar ve görsel öğelerin de önemi olduğunu, tasarımla uğraşan herkes çok iyi bilir.





Tipografi (Yunanca τύπος (typos)="form" ve γραφία (graphia)="yazmak" sözcüklerinden) yazıyı bir forma sokma sanatı ve tekniğidir. Font (yazı tipi), font büyüklüğü, satır uzunluğu, satır arası boşluk ve benzeri unsurların kombinasyonları ile yapılır. Yayımlanacak yazınsal içeriğin bir forma sokulması veya tasarımı olarak da tanımlanabilir. Türkçe tipografyaolarak da çevrilmiştir. Terim Türkçe'ye Fransızca'dan geçmiştir.

Tipografi terimi ilk kez, Gutenbergin metal harflerini tanımlamakta kullanıldı. Bugün ise bütün baskı yazıları ve noktalama işaretlerinin sanatsal ve tasarıma dayalı özelliklerini ve üretim teknolojilerini konu alan bir uzmanlık alanı olarak kabul edilmektedir. Önceden tasarlanan, kalıbı hazırlanarak dökülen ve genel olarak yazılı iletişimin bütün alanlarında kullanılan harf, sayı, sembol, çizgi ve noktalama işaretleri, tipografik karakterler olarak anılırlar.

Günümüzün tipografik karakterleri, el yazılarıyla başlayan uzun bir evrim sonucunda oluşmuşlardır. Harfin temel unsuru çizgisel vuruş ve darbelerdir, fırça, kamış ve keski gibi yazı araçları, harf biçimlerini doğrudan etkilemiştir. Sonraları Eski Yunanlı ve Romalılar, harfleri temel geometrik konstrüksiyonlar üzerinde biçimlendirmeye başlamıştır. Tipografik karakterler, optik olarak hayali bir yatay çizgi (satır çizgisi) üzerine dizilirler. Küçük harflerin gövde yüksekliklerini belirleyen yatay çizgi ile satır çizgisi arasındaki uzaklık x yüksekliği olarak adlandırılır. Bu, küçük harflerin standart yüksekliğidir ve en net ölçülebildiği harf, küçük x harfidir. Harfleri oluşturan ana hatların alt ve üst bitim yerlerinde bulunan tırnak biçimindeki küçük uzantılar ise serif olarak adlandırılır.








Tipografik karakterler et kalınlıklarına göre beş kategoriye ayrılabilir :

1. Tam beyaz (Extralight)
2. Beyaz (Light)
3. Yarım siyah (Medium)
4. Siyah (Bold)
5. Tam siyah (Extrabold)


Bir tipografik karakterin harfler, sayılar, noktalama işaretleri ve diğer sembollerden oluşan dizisine Font adı verilir. Aynı fontun bütün karakterleri yan yana dizildiğinde, optik olarak eşdeğer bir yoğunluk ve bütünsellik oluşturur. Bir fontun temel unsurları şöyle sıralanabilir: Büyük harfler, küçük harfler, sayılar, noktalama işaretleri, matematiksel semboller, aksanlar ve logogramlar; bunlar, iki harfin birleşerek oluşturduğu tipografik karakterlerdir.

Tipografik karakterler sadece geometrik kriterlere göre tasarlanırsa, algılamaya dayalı optik sorunlar ortaya çıkar. Her tipografik karakter optik kriterler göz önüne alınarak tasarlanır. Örneğin, yuvarlak hatlar ve sivri uçlar büyük harf yada satır çizgisinin dışına taşırılır. Yatay hatlar dikey hatlardan daha ince tutulur. Siyah yoğunlaşmayı azaltmak için, iki hattın dar bir açıyla birbirlerine eklendiği bölgeler belirli bir oranda inceltilir. Tasarım bütünlüğü sağlamak amacıyla, harflerin benzer biçimsel özelliklere sahip olan parçalarında aynı formlar kullanılır.


Tipografya



Kabartma şekiller üzerine yapılan baskı tekniği. Bu teknikle metin ve resimler basılabilir.

Metinler el ya da makine dizgisiyle, resimler de fotogravür yöntemiyle elde edilir. Dizgi ve fotogravürden elde edilen klişelerle doğrudan baskı yapılabilir. Sayfaların bağlanmasından sonra çemberler baskı makinesine bağlanır.

Mürekkeplenmiş silindirler kalıbı mürekkeplendirirler, kalıba temas eden başka silindirler de mürekkeplenmiş kalıptan aldıkları şekilleri kâğıt tabakası üzerine basarlar. Ofset ve tifdruk gibi modern baskı tekniklerinin tipo baskıyla rekabet etmesine rağmen ucuzluğu ve kolaylığı bakımından tipo baskı hâlâ tercih edilmektedir. Tipografyayla günlük gazeteler, dergiler basıldığı gibi kartvizitler de basılabilir.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder