Tarihte Yolculuk - Ders Kitabı Cevapları

Yeni Yayınlar

Mayıs 29, 2013

Tarihte Yolculuk

Edit
 DERS KİTABI CEVAPLARINA BURADAN ULAŞABİLİRSİNİZ! 
Tarihte Yolculuk

1-) İnsanlar tarih boyunca yerleşim yeri seçiminde nelere dikkat etmiş olabilirler?
Bir yerin yerleşim yeri seçilmesinde etkili olan etkenler şunlardır: 1. Su açısından zenginlik (Tatlı su: nehirler yada akarsular, göller, göletler, vd.)
2. Verimli tarımsal arazi yapısına sahip olması. (dağların etekleri)
3. İklim
4. Endüstrinin yaygın oluşu
5. Ulaşım

Tarihten günümüze kalabalık yerleşim yerleri genellikle denize kıyısı olan yerlerdir. Çünkü bu tür yerler hem iklimsel açıdan ılıman bir iklime ve bunun neticesinde verimli topraklar ve tarımsal arazilerin olmasını sağlar. Ayrıca denize kıyısının olmasıyla beraber ulaşımında kolaylaşması özellikle ürünlerin ihracı ve ithali açısından kısacası ticare ve endüstriyel açıdan çok önemlidir.

2-) Tarih öncesi devirlerin sınıflandırılmasında hangi faktörler etkili olmuştur?
Tarih öncesi devirlerin sınıflandırılmasında kullanılan araç gereçler ve bunların cinsi etkili olmuştur.

3-) İlk yerleşim yerlerinden günümüze kadar,yerleşim biçiminin etkileyen faktörleri sıralar mısınız?
Doğal ve ekonomik faktörler olmak üzere ikiye ayırabiliriz. İklim,bitki örtüsü,su kaynakları en başta gelenlerdir.

Doğal Faktörler (Etkenler)
Yerleşim yerlerinin kurulmasında etkili olan doğal faktörlerin başında insan hayatı için gerekli olan su gelmektedir. Araştırma sahasında ilk kurulan ve günümüzde de hala varlığını sürdüren yerleşmelerin büyük bir çoğunluğu su kaynaklarının olduğu yerde ya da yakınında bulunmaktadır. Yerleşme üzerinde etkili olan bir diğer doğal faktör de iklimdir. Karasal iklimin etkili olduğu bölgelerde yerleşim yerlerindeki yoğunluğun azalmasında etkilidir. Dağlık ve arızalı alanlar ile ovalıkalanlar arasında yerleşme ve yerleşmenin yapısı bakımından farklar bulunur. Buna göre dağlık alanlarda yerleşmeler az, ovalık ve düz alanlarda ise yerleşmelerin sayısı fazladır. Dolayısıyla yerleşmeler toplu yerleşme özelliğindedir. Yerleşmeleri toprak özellikleri de etkilemektedir. Çünkü toprağın verimli ya da verimsiz olması yerleşmelerin gelişmesinin sağlayan
veya engelleyen önemli bir etkendir. Araştırma sahasında alüvyal topraklar, kireçsiz kahverengi topraklar ve kahverengi orman topraklarının bulunması tarımsal faaliyetleri olumlu yönde etkilemiştir. Yerleşmeler üzerinde ormanların etkisi bulunmaktadır. Ormanlar tarım arazilerini daralttıkları için buralarda yerleşme sayısı az ve nüfusları düşüktür. Orman alanları ayrıca engebeli alanlar oldukları için de yerleşmeyi sınırlandırmaktadır. Burada yaşayan insanlar ormanların tahrip edilmesiyle elde edilen tarım arazilerinden ve ormanlardan yararlanarak geçinirler. Maden yatakları da yerleşmeler üzerinde etkili olmaktadır.

Beşeri Faktörler (Etkenler)
Yerleşme yerinin seçilmesinde doğal faktörlerin etkisi çok fazladır. Fakat bu seçilen yerlerin gerek gelişmesi gerekse büyümesinde ve şekillenerek kendine özgü özellikler kazanmasında beşeri faktörler ön plana çıkmaktadır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder