Şizofreni belirtileri ve hastalığın seyri - Ders Kitabı Cevapları

Yeni Yayınlar

Mayıs 11, 2013

Şizofreni belirtileri ve hastalığın seyri

Edit
 DERS KİTABI CEVAPLARINA BURADAN ULAŞABİLİRSİNİZ! 

Şizofreni belirtileri ve hastalığın seyri

şizofreni belirtileri, sizofreninin belirtileri, şizofren belirtileri, şizofrenin belirtileri, şizofreninin belirtileri, şizofrem, sizofren hastaligi nedir, sizofren belirtileri, sizofreni belirtileri, sizofrenı belirtılerı, şizofrenlik belirtileri, şizofren hastalığın belirtileri, şizofren belirtiler, sızofren belırtılerı, şizofren hayali, şizofren hastalıklarnın belirtileri, şizofreni çift kişilik, şizofremi hastalığı, şizofrenı belirtilerı, çift kişilik hastalık, sizofren hastaligi, sijofren belirtileri, disosiatif kimlik bozukluğu, çift kişilik hastalığı, şizofren,
Şizofreni rahatsızlığının belirtileri insandan insana değiştiği gibi aynı insanda zaman içinde farklılıklar gösterebilir.

Hastalığın alevlendiği dönemlerde görülen belirtiler ağırlaşır.

Şizofreni, kendisini insanın dış görünümünde, konuşmasında, duygularını ifade etmesinde, davranışlarında ve düşüncelerinde oluşan değişiklikler ve bunların toplumsal yansımalarıyla belli etmektedir.

Dış görünüşte bazı değişiklikler görülebilir. Kişinin kendisine bakımı azalabilir ve alışılmışın dışında bir giyim tarzı görülebilir. Bazı kişilerin ise dış görünümünde rahatsızlık öncesi ve sonrasında herhangi bir farklılık olmayabilir.

Duygusal değişikliklerde her zaman dışa vurum söz konusu olmayabilir. Mimikler ve jestlerde azalma, çevredeki olaylara ve kişilere karşı ilgisizlik görülebilir. Duygusal çökkünlük, bunaltı, endişe, kaygı ya da öfke yüz ifadesinde herhangi bir donukluk olmadan da yaşanabileceği gibi kişinin yüzünde donuk bir duygu ifadesi varlığı, konuşmama ya da kişinin herhangi bir olay karşısında duygu ifade edecek jest ve mimik göstermemesi şeklinde de görülebilir.

Bazı hastaların konuşmalarında da değişiklikler gözlenir. Bazen konuşmalarda bir dağınıklık ve anlaşılmazlık görülmezken bazen de dağınık, yer yer kopmalar içeren kendince anlamı olan sözlerin, gereksiz ayrıntıların çok fazla olduğu, belirli bir mantık örgüsü izlemeyen ve sözcükler arasında anlam bütünlüğü olmayan konuşmalar görülmektedir.

İçine kapanma veya yakınlarına bağımlılıkta artma görülebilir. Amaçsız ve anlamsız davranışlar gösterebilirler. Hiç hareket etmeme, devamlı bir noktaya bakarak hiç konuşmama veya saldırgan davranışlar olabilir.

Bazı kişiler de başkalarından zarar görecekleri endişesi içinde takip edildiklerini, öldürüleceklerini, insanların kötü amaçlarla kendilerine yaklaştıklarını düşünebilirler. Bu nedenle dışarı çıkmaktan korkabilirler ve eve kapanabilirler. Kendi düşündüklerinin başkaları tarafından duyulduğunu söyleyebilirler.

Sayılan belirtilerin hepsinin bir şizofrende olması gerekmez. Bunlar içerinde süre ve hastalığın şiddeti şizofreni demek için gerekir. 6 aydan daha uzun bir süre psikoz belirtileri gösteren hastalara şizofreni diyebiliriz.

Bazı şizofren hastalarda görülebilen kendine bakımda azalma, sağlıksız ortamlarda bulunma ve alkol-madde kullanımları nedeniyle enfeksiyon hastalıkları daha çok gözlenmekte ve yaşamı kısaltmaktadır. Şizofreni hastalarının bu nedenlerle, diğer insanlarla karşılaştırıldığında, 10 yıl daha az yasam suresine sahip olabilmektedir.

Hastalığın seyri

Şizofrenide hastalık dalgalanmalar gösterebilir. Genel içe kapanmanın olduğu dönemler ve kriz dönemleri nöbetler halinde ortaya çıkabilir.

Genel içe kapanma döneminde kişi dikkatsizdir. Çevresi ile ilişkilerinde arkadaşlarına ve ailesine karşı sorumsuz ve ilgisiz olabilir. Eğlencelere ve olaylara karşı ilgisi azdır. İşine ya da okuluna devam etmez. Temizliğine ve kıyafetine özen göstermez. Kıyafet değiştirmeyebilir, banyo yapmayabilir. Tekdüze bir yüz ifadesi vardır, duygularını mimikleri ile ifade edemez. Konuşması azdır, sesindeki duygusal tonlamalar kaybolur. Basit cümleler kurmaya başlar.


Kriz döneminde ise kişinin gerçekle ilgili algısı büyük oranda bozulmuştur. Çevresindeki olayları ve kişileri olduğundan farklı görür ve yorumlar. Bu dönemde çevresinden kendisine yönelik düşmanlık yapıldığını ve bundan zarar görebileceğini, insanların kendi düşüncelerini etkilediklerini, yakınları ve sevdikleri tarafından ihanete uğradığını, insanüstü ya da dini özelliklere sahip olduğunu düşünebilir. Aslında varolmayan sesleri duyabilir ve bu sesleri dinleyerek bunlara yanıt verebilir. Çevreden kendi kendisine konuştuğu fark edilir. Gözünün önüne görüntüler gelebilir. Bu dönemde düşüncelerini toplaması ve aktarmasında güçlükler ortaya çıkabilir. Dağınık, saçma, garip konuşmalar olabilir. Tuhaf davranışlarda bulunabilir.


Hastalığın daha hafif seyrettiği kişiler


20 yaşından sonra ortaya çıkanlar
Yüksek sosyo-ekonomik düzeye sahip olanlar
Hastalık öncesi toplumsal ilişkileri ve işlevselliği iyi olan, işi olanlar.
Genetik yatkınlığın olmayışı (ailede hastalığın görülmemesi)
Başlangıcın bir olaya bağlı olarak olması
Yavaş yavaş değil, aniden başlaması
Tedavi için geçen surenin kısa olması
Duygulanımda silinme ve uygunsuzluğun olmadığı kişiler.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder