Side kazılarında işlemeli ostothek | Güzel Sanatlar - Ders Kitabı Cevapları

Yeni Yayınlar

Mayıs 15, 2013

Side kazılarında işlemeli ostothek | Güzel Sanatlar

Edit
 DERS KİTABI CEVAPLARINA BURADAN ULAŞABİLİRSİNİZ! 

Side kazılarında işlemeli ostothek | Güzel Sanatlar



Side kazılarında işlemeli ostothek

Antalya’nın Manavgat İlçesi’ne bağlı Side’de sürdürülen kazı çalışmalarında, kentin girişindeki Doğu Nekropol bölümünde İ.S. 1. Yüzyıl’da bir soylu için yapıldığı sanılan ostothek (lahit mezar) ortaya çıkarıldı.



Side Müze Müdürü Arif Küçükçoban, İ.S. 1. Yüzyıl’a ait olduğu düşünülen lahitin içinde küller ve kemik kırıntıları bulunduğunu açıkladı.

O dönemlerde ölen insanların yakıldıktan sonra kül ve kemik kırıntılarının Ostothek denilen bu mezarlara konulduğunu belirten Küçükçoban, bir soyluya ait olduğu sanılan lahitin dört köşesinde kabartma boğa başları bulunduğunu bildirdi. Eserin bir kenarına da kapı işlenmiş olduğunu, bunun “ölüler dünyasının kapısı”nı simgelediğini anlatan Küçükçoban “Eserin şimdiye kadar bulunan lahitlerden daha erken bir tarihe, İ.S. 1. Yüzyıl’a ait olduğu düşünüyoruz. Müzemizde buna benzer bir eser yoktu” dedi.
Küçükçoban, böylesine sağlam ve güzel bir eserin ortaya çıkarılmasının sevincini yaşadıklarını belirterek, lahit mezarın ziyaretçilerin de yoğun ilgisini çektiğini söyledi



Side Belediyesi’nin Antik Side adı verilen bölgede toprak aşınması sonucu başlattığı temizlik çalışmasında tarihi mezarlar ve lahitlerin bulunduğu Doğu Nekropol alanı ortaya çıkmıştı. Side Müze Müdürlüğü’nün bu alanda Side Belediyesi’nin de desteğiyle başlattığı kazı çalışmalarında çeşitli buluntulara rastlanmıştı.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder