Samanyolu’nu nasıl oluyor da görüntüleyebiliyoruz? - Ders Kitabı Cevapları

Yeni Yayınlar

Mayıs 23, 2013

Samanyolu’nu nasıl oluyor da görüntüleyebiliyoruz?

Edit
 DERS KİTABI CEVAPLARINA BURADAN ULAŞABİLİRSİNİZ! 

Samanyolu’nu nasıl oluyor da görüntüleyebiliyoruz?
Samanyolu dev bir gökada. Yalnızca görünen (yıldızlarla ışıyan) diskinin çapının 100,000 ışık yılı olduğu hesaplanıyor. Ve gökadamızda en az 100 milyar yıldız bulunduğu düşünülüyor. Bu diskinse, ışımadığı için göremediğimiz bir karanlık maddeden oluşan, çok daha büyük kütlede bir karanlık hale ile çevrilmiş olduğu sanılıyor. 

Peki biz Samanyolu’nun fotoğrafını nasıl çekiyoruz? Teknolojimizin, araçlarımızı Güneş Sistemi’nin dışına kadar gönderebileceğimiz noktaya geldiği doğru. Samanyolu gökadasının dışına çıkıp fotoğrafını çekmemizin yüzyıllarımızı alacağıysa doğru değil. Bize en yakın yıldız, Alfa Centauri üçlü yıldız sisteminin bir üyesi olan 

Proxima Centauri. Bize uzaklığıysa yaklaşık 4 ışık yılı. Yani Kabaca 40 trilyon km. Bizim bu günkü teknoloji düzeyimizle bu en yakın komşumuza bile yolculuğun ON BİNLERCE YIL alacağı hesaplanıyor. Güneş’in Samanyolu merkezinden uzaklığı, yaklaşık 26.000 ışık yılı. Yani gökada dışına çıkıp resmini çekebilmemiz için 24.000 ışıkyılı yol gitmemiz lazım. Bunun için ne kadar süre gerektiğini varın siz hesaplayın. O halde Samanyolu’nu gece gökyüzünde nasıl görüyoruz? Samanyolu, sarmal bir gökada. Birbiri üzerine kıvrılmış üç tane sarmal kolu var. Bu kolların adları Orion (Avcı), Perseus (Kahraman) ve Sagittarius (Yay). Bizim Güneşimiz, Orion sarmal kolunun iç kısmında (Merkeze bakan tarafında) yer alıyor. Merkez, Samanyolu’nun gökyüzünde belirgin olduğu Yaz aylarında Güney ufku üzerinde Sagittarius (Yay) takımyıldızı (Çaydanlığa benzeyen ) yönünde bulunuyor. Bizim gördüğümüz Samanyolu görüntüleri, içeriden, yani sarmal kolun ve kalın gaz ve toz bulutlarıyla perdelenmiş merkez bölgesinin görüntüleri. Gökadanın dışına çıktığımızda (!) göreceğimiz görüntüyse, gökadaya tepeden mi, yoksa yandan mı baktığımıza göre değişir. Teleskoplarla gökyüzü incelendiğinde bazı sarmal gökadaları, tıpkı bir tekerleği tabanından görüyormuşuz gibi uzun bir ışık çizgisi halinde, kiminiyse bir fırıldak gibi görürüz.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder