Pargalı'nın ölümünde Ebu Suud etkisi - Ders Kitabı Cevapları

Yeni Yayınlar

Mayıs 24, 2013

Pargalı'nın ölümünde Ebu Suud etkisi

Edit
 DERS KİTABI CEVAPLARINA BURADAN ULAŞABİLİRSİNİZ! 

Pargalı'nın ölümünde Ebu Suud etkisi


Pargalı İbrahim Paşa'nın ölümünün üzerinden geçen onca zamana rağmen, ölüm nedeni hâlâ tartışmalı..
Hakkında 100 yıl önce Hester Donaldson Jenksin tarafından doktora tezi yapılan Pargalı’nın nasıl öldüğü hakkında bir kitap yayınlandı.

Pargalı’nın ölümü kitapta şöyle anlatıldı, “5 Mart 1536’da İbrahim Paşa sultanla akşam yemeği yemek ve uzun süren bir geleneğe uygun olarak geceyi efendisinin yanında geçirmek üzere İstanbul’daki saraya geldi. Sabah vakti, bedeni üzerinde ağır bir mücadeleden sonra boğulduğunu gösteren izler ile bulundu. Siyah koşumlu atı bedenini evine götürdü. İbrahim Paşa hiç bir işaret olmadan Galata’da bir dergaha defnedildi. İbrahim Paşa’nın zaman zaman Hristiyanları desteklemesi onun itibarını zedelemişti. Bağdat seferinden sonra kendisine hediye olarak Kur’an getirenlere ‘Bunu bana niye getiriyorsun? Sahip olduğum iyi kitapların sayısı sonsuzdur’ diyerek hediyeyi geri çeviriyordu. Bu da halk arasında iyi karşılanmıyordu” 

Pargalı'nın ölümünde Ebu Suud Efendi’nin bir dahli olup olmadığı konusu ise oldukça tartışmalı.Bazı uzmanların bu konudaki görüşleri ise şöyle.

- Prof. Dr. Tufan Gündüz: “Onun öldürülmesiyle ilgili en önemli rivayet Kanuni Sultan Süleyman’ın onu sağlığında öldürtmeyeceğine dair yemin ettiğidir. Güya Kanuni böyle bir yemin etmiş ve güya bu yeminini bozmamak ama İbrahim Paşa’yı öldürtmek için Ebussuud Efendi’den akıl istemiş. O da ‘Uykudaki birinin hayatta sayılmayacağını, İbrahim Paşa öldürülürken kendisi uykuda olursa yemininin bozulmayacağını’ söylemiş.”
Yeniçerilerin Kanuni'ye İsyanı
Kanuni in Hürrem Sultan’a Yazdığı Aşk Gazeli
Kanuni Sultan Süleyman'ın Eşleri ve Çocukları

- Prof. Dr. Feridun Emecen: “İbrahim Paşa’nın öldürülmesiyle ilgili çeşitli rivayetler var. Ancak öldürülmesiyle Ebu Suud Efendi’yi bağlantılı hale getirmek doğru olmaz. İbrahim Paşa hırsının kurbanı olmuştur. Pargalı, kendini padişah yerine koymuştur. Bu da sonunu getirmiştir.“


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder