Pargalı İbrahim Paşa Nasıl ve Neden Öldürüldü ? - Ders Kitabı Cevapları

Yeni Yayınlar

Mayıs 24, 2013

Pargalı İbrahim Paşa Nasıl ve Neden Öldürüldü ?

Edit
 DERS KİTABI CEVAPLARINA BURADAN ULAŞABİLİRSİNİZ! 


Pargalı İbrahim Paşa Nasıl ve Neden Öldürüldü ?


Kanuni Sulatan Süleyman'ın sağ kolu ve ve en yakın dostu olan İbrahim Paşa'nın idamında birkaç faktör etkili oldu.
Hürrem Sultan Şehzade Mustafa'dan Nasıl Kurtuldu ?
Sadrazam boğdurtan Hürrem Sultan
Kanuni in Hürrem Sultan’a Yazdığı Aşk Gazeli

En önemlisi İbrahim Paşa'nın iktidarda ulaştığı güç ve bu gücün yarattığı kişisel hırs ve iktidar sarhoşluğudur. İbrahim Paşa'nın Kral Ferdinant'ın elçilerine söylediği aktarılan şu sözler onun bu hırsını ortaya koyar: "Bu büyük devleti idare eden benim; her ne yaparsam yapılmış olarak kalır; zira bütün kudret benim elimdedir. Memuriyetleri ben veririm, eyaletleri ben tevzi ederim, verdiğim verilmiş ve reddettiğim reddedilmiştir. Büyük padişah bir şey ihsan etmek istediği veya ettiği zaman bile eğer ben onun kararını tasdik etmeyecek olursam gayr-ı vaki gibi kılınır. Çünkü her şey; harb, sulh, servet ve kuvvet benim elimdedir." Ve İbrahim Paşa'nın Serasker Sultan ünvanını kullanmakta ısrar edişi de bir tür meydan okuma olarak alınmış olabilir.

Pargalı İbrahim İdamında Hürrem Sultanın Etkisi

Bir başka faktör Kanuni'nin eşi Hürrem Sultan ile aralarındaki çekişmedir. Özellikle İbrahim Paşa'nın taht için Kanuni'nin ilk eşinden olan en büyük oğlu Mustafa'yı (Kanuni tarafından 1553'te boğdurularak idam ettirilmiştir.) açıkça destekliyor oluşu ve Kanuni üzerindeki Hürrem Sultan ile yarışan etkisi bu çekişmeyi yaratmıştır. İbrahim Paşa'nın Bağdat'ın Fethinin ardından Defterdar İbrahim Paşa'yı idam ettirmesi ve buna onay veren Kanuni'nin daha sonra duyduğu pişmanlık da İbrahim Paşa'nın gözden düşmesinde etkendir.

Makbul İbrahim Paşa, Irakeyn Seferi sırasında yaptığı bazı uygulamalar sebebiyle Padişahın güvenini kaybetti. Bazı tarihçilere göre Kanuni’nin eşi Hürrem Sultan ve defterdar İskender Çelebi’nin kötülemelerinin de bunda etkisi oldu.

Kanuni Sultan Süleyman, devletin en yüksek makamına çıkardığı Pargalı Damat İbrahim Paşa’nın ölçüyü kaçırdığını düşünmeye başlamıştı.Padişah bir ramazan akşamı İbrahim Paşa’yı iftara çağırdı. Tatlı bir şekilde uzun uzun sohbet ettiler.Kanuni Sultan Süleyman ona “Bu gece sarayda kal” dedi.Sadrazam yatmak için, hazırlanan odaya geçti, tatlı bir uykuya daldı.Aynı anda Cellat Kara Ali oraya girdi, yağlı kemendi onun boynuna doladı. Sadrazam İbrahim Paşa uyandı, bir süre direndi ama faydasız… Cellat Kara Ali çok güçlüydü.

Yan odadaki Padişah, boğuşma seslerini duyuyor ve sonucu bekliyordu.Sadrazam Damat İbrahim paşa son nefesini verdiğinde 41 yaşındaydı. (15 Mart 1536)Padişahın bir numaralı adamıydı. Saraya damat oldu “Makbul İbrahim Paşa” unvanını aldı, sonra Padişah tarafından boğdurulup “Maktul İbrahim Paşa” oldu. Görkemli hayat acı bitti.
Yeniçerilerin Kanuni'ye İsyanı
Osmanlı'da Malkoç Oğuları
Nostradamus'un Osmanlı kehaneti

Kanuni Pargalı İbrahim paşa ve nesli devam etmesin diye çocuklarını da öldürtmüştür.Sandukaları ise Şehzadebaşı cami avlusu içindedir.Şehzade türbesinin içi rengarenk çinilerle doludur. Ortadaki sandukada Şehzade Mehmed (Hürrrem Sultanın ilk oğlu), sağında Şehzade Cihangir (Pargalı İbrahim ve Hatice Sultanın oğlu) yatar, solunda Hümaşah Sultan. Şehzade türbesinin sol tarafında Rüstem Paşa Türbesi bulunur. Diğer şehzade türbeleri Vefa tarafındadır. 


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder