Osmanlı'da Malkoç Oğuları - Ders Kitabı Cevapları

Yeni Yayınlar

Mayıs 24, 2013

Osmanlı'da Malkoç Oğuları

Edit
 DERS KİTABI CEVAPLARINA BURADAN ULAŞABİLİRSİNİZ! 

Osmanlı'da Malkoç Oğuları


Osmanlı İmparatorluğu döneminde padişahlar genellikle ordunun başında savaşlara katılırdı. Düşmana karşı yürüyen ordunun önünde, öncü (akıncı) birlikleri bulunurdu. Bu birlikler düşmanla ilk vuruşmaya girer, kaleleri işgal eder ve de silah depolarına saldırırdı.

Osmanlılar’ın savaşlarında “Malkoç” ya da “Malkoçoğlu” adını taşıyan çok sayıda akıncı kumandan görev almıştır. Şimdi bu kumandanları yazalım.

Padişah I. Bayazit (Yıldırım) Han, Avrupa devletlerinin oluşturduğu yüz bin kişilik Haçlı Ordusu karşısında altmış bin kişilik Türk Ordusuna kumanda ederek yaptığı Niğbolu Meydan Savaşı’nı 25 Eylül 1316 tarihinde kazanmıştı. Bu savaşta, Türk cephesinin sol kanadında, akıncı Malkoçoğlu ailesinin atası, kumandan Malkoç Bey, büyük kahramanlıklar gösterip Padişah Yıldırım Bayazıt’ın takdirlerini almıştı. 2005 yılında bilim adamlarımız, Bulgaristan’ın Gabrova ilinin Drayanavo ilçesine bağlı Malkoçova (Bourya) köyünde, akıncı kumandan Malkoç Bey’in türbesini buldu. Bu köyde bugün çoğunlukla Türk aileleri yaşamaktadır.

Akıncı Malkoçoğlu kumandanları daha sonra, Fatih Sultan Mehmet, 2. Bayazıt, Yavuz Sultan Selim ve Kanuni Sultan Süleyman’ın ordularında da görev alarak destanlar yaratmışlardır. (Mufassal Osmanlı Tarihi, İskit Yayınları, sayfa 169)

Büyük Türk Hakan’ı Timur, doğudan Anadolu’ya girerek 9 Ağustos 1400 günü Sivas şehrini kuşatmıştı. Sivas Valisi Şehzade (padişahın oğlu), Süleyman Çelebi ile Karakoyunlu aşireti reisi Kara Yusuf, Timur kuvvetlerinin çokluğunu öğrenerek geriye çekilirken, şehrin savunmasını kale kumandanı Malkoçoğlu Mustafa Bey’e bırakmıştı (aynı eserde sayfa 186). Timur ordusunun şiddetli baskısına kale ancak 18 gün dayanabildi. Halkın istek ve baskısı üzerine Malkoçoğlu Mustafa, Timur’un huzuruna çıkararak barış istedi. Bunun üzerine Timur, Malkoçoğlu’nun hayatına dokunmayacağını ve kale teslim edilirse kan dökmeyeceğini bildirmekle beraber verdiği sözü tutmaz. Savunmacılardan 4000 kişiyi diri diri toprağa gömdürür. Birçok kadın ve çocuğa eziyet yaptırtarak öldürtür. Sadece kumandan Mustafa Bey’i serbest bırakır.

Daha sonra Mustafa Bey (Malkoçoğlu), ünlü Ankara Meydan Savaşı’na da katılarak Timur’a (Timurlenk) karşı savaşır. Ancak, Timur’a karşı savaşan Yıldırım Bayazıt ordusu yenilir. Esirler arasında Yıldırım Bayazıt’ın yanında Malkoçoğlu Mustafa Bey de vardır (20 Temmuz 1402).

1475 yılında ise Fatih Sultan Mehmet, Macaristan’ın Sezerem (Sirem) Ovası’na bir akın düzenler. Semendere hudut bölgesinde bulunan akıncı kumandanı Malkoçoğlu Bali Bey, padişahın buyruğu üzerine hücuma geçip Macarlar’ı mağlup ederek zengin ovaya sahip olur (aynı eser sayfa 522). Bali Bey’in bu başarısından dolayı Alacahisar sancağının yönetimi ek olarak kendisine verilir. 1479 yılında da Fatih Sultan Mehmet’in Erdel’e yaptığı akında Malkoçoğlu Bali Bey yine kumandanlar arasında bulunuyordu. Bu savaşta 3-4 kumandan ve binlerce asker şehit olur. Ancak Bali Bey kurtulmayı başarır.

1486 yılında Padişah İkinci Bayazıt zamanında, Silistre Sancak Bey’i Malkoçoğlu Bali Bey, Boğdan seferine görevlendirilir. Balkanlar’daki savaşlarda geniş deneyim sahibi olan Bali Bey, Prut Irmağ’ı üzerine köprü kurdurarak savaşa başlar. Sonunda düşman savaşı kaybeder (aynı eser sayfa 644).

1498 yılında Bali Bey’in kumandasında bir ordu Polonya’ya (Lehistan) akın eder. Bu savaşta Bali Bey küçük oğlu Tur Ali Bey’i öncü, büyük oğlu Ali Bey’i de artçı yaparak Polonya’da ilerlemeyi sürdürerek birçok şehir ve kasabayı alır.

Daha sonra padişah Yavuz Sultan Selim’in İran hükümdarı Şah İsmail ile yaptığı Çaldıran Meydan Savaşı’nda, Malkoçoğlu Bali Bey’in oğullarından Sofya Sancak Bey’i Ali Bey ile Silistre Sancak Bey’i Tur Ali Bey şehit olmuştur.

Kanuni Sultan Süleyman’ın Balkanlar ve Macaristan’da yaptığı savaşların tamamında görev alan, birçok kahramanlıklar ve zaferler kazanan Malkoçoğlu Kasım Bey, en son Viyana seferinde 12000 kişiye kumanda eder. Kasım Bey 13 Eylül 1532 tarihinde akıncı kuvvetlerinin başında iken padişahın Viyana yakınında Baden yöresine kadar ilerlediği sırada Kanuni Süleyman’ın İstirya yönüne döndüğünü öğrenince geri döner ve bir boğazda yapılan çarpışmada şehit olur.

Osmanlı orduları, Macaristan’ın başkenti Budapeşte’yi 1526-27 yılında işgal etti ve 1541-1686 yılları arasında Budapeşte Osmanlı hakimiyetinde kaldı.

Bu savaşlarda Osmanlı Ordusu’nun akıncı kumandanlarından Malkoçoğulları, büyük kahramanlıklar gösterip Budapeşte’de silinmez izler bıraktı. Macarlar, Malkoçoğlu kumanlarını unutamadığı için, Budapeşte’nin, “Peşte” bölümündeki bir caddeye “Malkoci” adını verip, caddenin başına Malkoci tabelası koymuşlardır. Türk kanı taşıyan Macar milletinin, Osmanlı’ların Budapeşte’de bıraktığı, yapıtları da koruyarak yaşatmaları çok asil bir davranıştır.

Osmanlı tarihinde, Balkanlar ile Orta Avrupa savaşlarında akıncılık ve kahramanlıkları ile ünlü Malkoçoğulları’nı konu alan birkaç roman yazılmıştır. Bazı romanlar da sinema filmi yapılmıştır.

Yukarda adı geçen Malkoçoğulları soyundan gelen kumandan Kırgızlı Mehmet Bey’e ait bir mezar Gebze’de bulunmaktadır. Bugün Zeytinburnu Mevlevihanesi’nin banisi olan Malkoç Mehmet Efendi’nin türbe ve külliyesi Yedikule Surlar’ı yöresinde bulunmaktadır. Kendisi Osmanlı ordusunda kumandan olarak başarılı hizmetler yapmıştır. Doğumu 1597 yıllarına rastlar.

Rusya’dan gelen doğalgaz boru hattı, Bulgaristan sınırından Türkiye’ye girerek Malkoçlar mevkiindeki istasyona ulaşır. Bu yer ismi, Malkoç kumandanlarının bir hatırasıdır.

Sürmene ilçesi köylerinde yaşayan Malkoç oğullarının yukarda açıklanan kumandan Malkoçoğulları ile bir akrabalığı olamaz. Ancak Osmanlı İmparatorluğu döneminde orduda kahramanlıklar ve çok yararlı hizmetler yapmış ve Malkoç adını taşıyan kumandanların torunlarının bugün çeşitli illerde yaşamakta olduğu da bir gerçektir.

Örneğin, Tokat, Sivas, Aydın, Edirne, Kırklareli ve Tekirdağ illeri ve kasabalarında oturan ve de Malkoç, Malkoçoğlu, Malkoçlar, Malkoça, Malkaç soyadlarını kullanan aileler mevcuttur. Bu Malkoç’ların da, Sürmene ilçesindeki Malkoç’larla akrabalık bağı bulunamamıştır.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder