Mona Lisa'nın 10 Sırrı - Mona Lisa Tablosunun Sırları (Gizemleri) - Ders Kitabı Cevapları

Yeni Yayınlar

Mayıs 15, 2013

Mona Lisa'nın 10 Sırrı - Mona Lisa Tablosunun Sırları (Gizemleri)

Edit
 DERS KİTABI CEVAPLARINA BURADAN ULAŞABİLİRSİNİZ! 

Mona Lisa'nın 10 Sırrı - Mona Lisa Tablosunun Sırları (Gizemleri)


Paris'te Louvre Müzesi'nde sergilenen dünyanın en ünlü tablosu Mona Lisa taşınıyor. Leonardo Da Vinci imzalı tablo 6.1 milyon dolarlık yeni bir salonda sergilenecek


Perulu mimar Lorenzo Piqueras'ın tasarımı "Salle des Etat" adlı salonun sadece ışıklandırmasına bile milyonlarca dolar harcandı. Müze sözcüsü Mona Lisa'ya ayrı bir salon ayırmalarının nedenini şu sözlerle açıklıyor: "Ziyaretçiler, ona bakmaya doyamıyorlar. Çoğu kez 2 hatta 3 kez daha bakıyorlar. Ve tablonun önünde yığılma oluyor." Peki Mona Lisa'nın dünyanın en popüler tablosu olmasının sırrı ne? İşte Mona Lisa'yla ilgili az bilinen 10 gerçek.

1- Mona Lisa'yı Fransızlar "La Joconde", İtalyanlar ise "La Gioconda" olarak biliyor yani "Madonna Lisa"nın kısaltması. Bu da "Leydim Lisa" dernek.

2- Mona Lisa'nın gerçekte kim olduğu hâlâ bir sır. Ancak tarihçiler onu Floransalı bir işadamı olan Francesco del Giocondo'nun eşi Lisa del Giocondo olduğuna inanıyor.

3- Diğer teoriler ise, Da Vinci'nin annesi, Meryem Ana, hayat kadım ve hatta Da Vinci'nin kendisi olduğu.

4- Da Vinci tabloyu 1503-1506 arası yaptı. Resme aşık olduğu sanılan Da Vinci, tabloyu Francesco del Giocondo'ya vermek yerine Fransa'ya kaçırdı.

5- Fransız Devrimi'ne kadar bir çok Fransız Kralı'nın sarayında yer alan tablo, Napolyon'un metresi Josephine'in yatak odasını da süsledi.

6- 1804'ten beri Louvre'da sergilenen Mona Lisa'nın kaşı yok. Kadınların kaşlarını traş etmesi 16'ncı yüzyıl Avrupa'sında yaygın bir gelenekti.

7- Louvre'da 6 bin tablo olmasına rağmen ziyaretçilerin yüzde 95'i ilk iş olarak 77 cm x 53 cm ebatlarındaki bu küçük tabloya koşuyor.

8- Saatte 1500 kişinin ziyaret ettiği tablo sabit 20 derece ısıda 3 kat camın arkasında korunuyor. Müze ise her yıl 330 bin Mona Lisa konulu ürün satıyor.

9- Tablo 1911'de çalındı. 2 yıl sonra yaratıldığı yer olan Floransa'da bulundu. Soygunla ilgili sorgulananlar arasında ünlü ressam Picasso da vardı.

10- Yağlı boya tablo her yıl bir gün indirilerek temizleniyor. Mona Lisa'nın ziyarete açık olmadığı o gün Louvre Müzesi'nin en sakin günü oluyor.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder