İstanbul'la ilgili Bizans kehanetleri - Ders Kitabı Cevapları

Yeni Yayınlar

Mayıs 24, 2013

İstanbul'la ilgili Bizans kehanetleri

Edit
 DERS KİTABI CEVAPLARINA BURADAN ULAŞABİLİRSİNİZ! 

İstanbul'la ilgili Bizans kehanetleri

Bizans döneminde İstanbul`un kuruluşu, dönemin önemli olayları, tarihsel anıtların geçmişi anlatıldığı `İstanbul`un En Eski Öyküsü: Kehanet`te şehirle ilgili kehanetler konu ediliyor.
Atatürk'ün kehanetleri
Dixon'un J.F. Kennedy suikasti kehaneti
Günümüzle ilgili şaşırtıcı kehanetler...


Yazar Nihan Azizlerli`nin, İstanbul`un kuruluşunu ve Bizans döneminde yer alan kehanetleri anlattığı romanı `İstanbul`un En Eski Öyküsü: Kehanet` okurla buluştu. Kitapta, İstanbul`un Roma İmparatoru 1. Constantinus tarafından kuruluşu, bilgiye sahip çıkmaya çalışan 22 kişiden oluşan `Sır Sahipleri` adlı örgütün gizemli yapısı, bugünün dünyasında sırlarını korumaya çalışan bir araştırmacı ve arkadaşlarının öyküsü anlatıyor. 4. ve 21. yüzyılın paralel bir kurguyla anlatıldığı roman, Bizans döneminde geleceği görme ve öğrenme adına aktarılan `Kehanetler` in çokluğu sebebiyle bu adı almış.

Kitabını yaklaşık 1 yılda tamamlayan Azizlerli, klasik arkeoloji eğitimi almış bir yazar. Bu alanda şimdiye kadar çalışmamış olduğunu aktaran Azizlerli, ` İstanbul`la ilgili okuduklarım, yaptığım araştırmalar bu romanı yazmaya yöneltti` dedi. Bizans döneminde İstanbul`u anlatan çok sayıda akademik çalışma olmasına rağmen, çok az sayıda Türkçe roman olduğunu kaydeden Azizlerli, `Kehanet, bir yönüyle bu eksikliği doldurmayı amaçlıyor` diye konuştu.

KİTAP İÇİN YUNANCA ÖĞRENDİ

Kitapta, Bizans döneminde yaşayan İmparatorlar, İmparatoriçeler, filozoflar ve dönemin önemli şahıslarıyla ilgili tarihi bilgilerin yer aldığını kaydeden Azizlerli, ` Romanda yer alan önemli kişiler hakkında daha ayrıntılı araştırma yapmak için Yunanca öğrendim. 3 yıldır büyük bir azimle Yunanca çalışıyorum` ifadesini kullandı.


4 İmparatorluğa başkentlik etmiş İstanbul`da tarihi yarımadanın sarayları, sarnıçları ve anıtlarıyla, Boğaz`ın köşkleri ve yalılarıyla parıldadığını kaydeden Azizlerli, 2010`u çok önemli bir eşik olarak görüyor. İstanbul`un turizm açısından yüceltilmesi gerektiğini kaydeden Azizlerli, `Yıllardır yapılan tahribata rağmen İstanbul`un tarihi yapıları hala ayakta. Bu yapılar daha fazla ön plana çıkartılabilir, yüceltilebilir` şeklinde konuştu.

KİTAPTA YER ALAN ÖNEMLİ `KEHANETLER`

Kitapta yer alan kehanetlerden bazıları şunlar:

-M.Ö. 7. yüzyılda kendilerine yeni bir yer arayan Megaralılar, Delphi kahinine danıştı. Kahin onlara `körlerin ülkesinin karşısı`nı işaret etti.Şifreli konuşan kahinin dediklerini anlamaya çalışan Megaralılar, körleri Khalkedon`da (Kadıköy) buldu. Güzelim boğaz ve Sarayburnu`nu görmeyip, Kadıköy`e yerleşenler, ancak `kör` olabilirdi. Megalılar, bunun üzerine Delphi kahininin kehaneti ile Sarayburnu`na yerleşti.

-İstanbul`un milattan önceki dönemde kurulduğu alanı ilk belirleyen bir karga oldu. Kent kurulurken kesilen kurbandan aldığı bir et parçasını kaçıran karga, Sarayburnu`na kondu. Bu karga bir alamet kabul edildi ve kent, Sarayburnu`na inşa edildi.

- Roma döneminde İmparator 1. Constantinus, İstanbul`u yeniden inşa etmeye çalışırken kuşlar inşaat taşlarını çalıp sürekli olarak Sarayburnu tarafına taşıdır. Büyük Saray, bu nedenle ilk kez bugünkü Sultanahmet yakınlarında Sarayburnu`na kuruldu.

- Roma İmparatoru Constantinus`a bir kahin, kent kurulurken şöyle dedi: `İmparatorum bu şehir ve taht senin neslinindir. Ta ki gemiler karadan yürüyene dek` (Osmanlı İmparatorluğu, kenti Bizans İmparatorluğu`nun elinden gemileri karadan yürüterek aldı).

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder