Galatasaray'a ismini Kadıköylüler verdi - Ders Kitabı Cevapları

Yeni Yayınlar

Mayıs 25, 2013

Galatasaray'a ismini Kadıköylüler verdi

Edit
 DERS KİTABI CEVAPLARINA BURADAN ULAŞABİLİRSİNİZ! 

Galatasaray'a ismini Kadıköylüler verdi


GALATASARAY'IN kurucusu Ali Sami Yen, Fenerbahçe'nin kalbi Kadıköy'de, Caddebostan'da büyümüştür. Babası edebiyatçı Şemsettin Sami'nin Caddebostan'daki konağı ilk evidir. Altıyol Çilek Sokak ilk oyun alanıdır. Daha sonra Galatasaray'ın kurucuları olacak Asım Tevfik, Cevdet ve Reşat gibi Kadıköylü gençler de aynı zamanda Mekteb-i Sultani'nin (şimdiki Galatasaray Lisesi) öğrencileridir.
İlk maçlarına Kadıköy Kuşdili çayırında çıkmışlar ve büyük beğeni toplamışlardır. Kadıköylü futbol meraklılarının bu gençleri elleri patlarcasına alkışlarken haykırdıkları slogan kurulacak kulübün de ismi olacaktır: 'Yaşayın Galata Sarayı'nın Efendileri!'


Yani Galatasaray'a ismini Kadıköylüler vermişti.

Genelde Fenerbahçeli yetiştirmesi ile ünlü, bir tür Fenerbahçe'nin Mekteb-i Sultanisi sayılan Saint-Joseph ise 1857'de kurulmuş bir Fransız lisesidir. Ancak Saint-Joseph'in ilk yerleşim yeri Galatasaray'ın kalbi sayılan Beyoğlu'dur. 1870'deki büyük Beyoğlu yangınından sonra Kadıköy'e taşınmıştır.

Fenerbahçe'nin kurucuları arasında yer alan Galip Kulaksızoğlu, Galatasaray Lisesi'nde tahsil hayatına başlamış, futbolcu olarak Galatasaray takımında yer aldıktan sonra Saint-Joseph Lisesi'ne geçmişti. Daha sonra da Fenerbahçe'nin kuruluşunda yer almış ve uzun yıllar başkaptanlığını yapmıştı. Bir rivayete göre Ali Sami Bey, Galip Kulaksızoğlu'nu bir kenara çekmiş ve 'Hep Rum ve Ermeni takımlarıyla maç yapıyoruz, bir başka kulüp kursak da kendi aramızda maç yapsak' diye Fenerbahçe'nin kuruluşunu Galip Bey'den istemiştir.

Bugün bile Galatasaray'ın kongre delegelerinin yüzde 60'ının Kadıköy'de oturması ilginç değil mi? Eski Başkan Özhan Bey 'Neden Fenerbahçe'deki Galatasaray tesislerine Kalamış tesislerimiz diyorsunuz' sorusunu 'Tapuda öyle yazıyor!' diye geçiştirse de, Galatasaraylıların birçoğu aslen Kadıköylüdür.

Aslan sarı lacivert

GALATASARAY'IN 1906'daki ilk lig maçına hangi renk formayla çıktığını öğrenmek ister misiniz? Sarı-Lacivert!
Şaşıracağınız başka bilgiler de var. 1912'de Galatasaray ve Fenerbahçe birleşip Türk milli takımı gibi bir kulüp kurmak üzere Osmanlı Milli Olimpiyat Komitesi'ne dilekçe vermişler. Beynelmilel Olimpiyat Cemiyeti Memalik-i Osmaniye Şubesi Riyaseti'ne verilen tüzükte 'Yabancılara karşı spor aleminde milli varlığımızdan bir eser göstermek emeliyle şehrimizde 1912 senesi futbol mevsiminin başlangıcından itibaren Türk Futbol Kulübü adı altında ve Osmanlı fertlerinden meydana gelen bir kulüp kurmak istiyoruz' demişler. Kulübün forması beyaz gömlek üzerine sol göğüste kırmızı bir yıldız olmuş. Galatasaray adına Ali Sami Bey ile Fenerbahçe adına Hulusi Bey'in kuruluş senedini imza ettiği kulübün kuruluşu, Olimpiyatların yeni gerçekleşmiş olduğu gerekçesiyle kabul edilmemiş. Fenerbahçe ile Galatasaray'ın tek kulüp olarak devam etmeleri son anda mümkün olmamış...

Olimpiyat ruhu içinde 'Galatasaray-Fenerbahçe Bayramları' düzenlenmeye başlanmış. İlki 25 Mayıs 1913'te düzenlenen bu bayramlarda, önce kaptanlar Atatürk büstüne çelenk koyuyormuş, sonra tüm branşlardaki sporcular ve yöneticiler bando eşliğinde geçit yapıyormuş. Atletizm müsabakalarına geçilir, final futbolla yapılırmış. İlerleyen yıllarda bayrama voleybol, cirit ve güreş de ilave edilmiş. 1951 yılına kadar da bu bayram devam etmiş.

Şükrü Saracoğlu Stadı'nın Fenerbahçe'ye zamanın hükümeti tarafından armağan edildiği iddia edilir. Öncelikle düzeltelim: Fenerbahçe o stadı 9 bin reşat altını karşılığı 10 yıl taksitle almıştır. Galatasaray'ın da Kuruçeşme'deki adayı almasında paradan çok Demokrat Partili Sadık Giz'in büyük rolü olduğunu da belirtelim...


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder