Çinko Minerali Ve Faydaları - Çinko Minerali Bulunan Besinler - Çinko Eksiklikliği - Ders Kitabı Cevapları

Yeni Yayınlar

Mayıs 11, 2013

Çinko Minerali Ve Faydaları - Çinko Minerali Bulunan Besinler - Çinko Eksiklikliği

Edit
 DERS KİTABI CEVAPLARINA BURADAN ULAŞABİLİRSİNİZ! 

Çinko Minerali Ve Faydaları - Çinko Minerali Bulunan Besinler - Çinko Eksiklikliği

Çinko (Zn): Vücut için çok önemli bir mineraldir. Vücut gelişiminin normal olması ve vücudun kendi kendini yenilemesinde önemli rol oynar. Her hücremizde çinko bulunur.
Hastalıklara karşı direnci artırıp, kalp, beyin ve üreme sistemi için fayda sağlar. Mineralin eksikliğinde, saçlar dökülür, sedef hastalığı ve cilt problemlerine çok sık rastlanır. Gözlerde katarakt oluşur, tat ve koku hissi kaybolur. Erken prostat büyümesi görülür, özellikle erkeklerde yumurtaların gelişmesi aksar.

Çinko Mineralinin Faydaları ve Görevleri:

Çinko, vücuttaki pek çok fonksiyonda görev alan bir mineraldir. Protein sentezi, büyüme ve cinsel gelişimin yanı sıra bilhassa bağışıklık sistemi için oldukça gereklidir. Vücudun kendi kendini iyileştirmesi ve yenilemesi gereken durumlarda ve zihinsel fonksiyonlarda önemli roller üstlenir. Cildin ve kasların erken yaşlanmasını önler. Hücre yenilenmesini destekleyerek cildi güzelleştirir, tırnakları güçlendirir, saç dökülmesini ve sivilceleri önler.

Faydaları

Proteinlerin enerjiye dönüştürülmesi için çok önemlidir. Zihinsel fonksiyonlarda, vücudun kendini iyileştirmesi ve yenilemesi gereken durumlarda, bağışıklık sisteminin gelişmesinde, hormonal dengede (sperm miktarını artırır) önemli yere sahiptir. Kalp, beyin ve üreme sisteminin çalışması için gereklidir. İnce bağırsak tarafından emilir. Aşırı terleme ile vücuttan 3 mg kadar çinko kaybolur.

Çinko Eksikliği:

Çinko eksikliğinde, bağışıklık sistemi zayıflar; halsizlik, yaraların geç iyileşmesi, saçlarda zayıflama ve dökülme gibi belirtiler görülür. Ayrıca, gelişme geriliği, iştahsızlık, öğrenme ve dikkat eksikliği görülebilir. Çinko Eksikliği bunların dışında, çocuklarda cinsel gelişim geriliğine ve yetişkinlerde ise sperm sayısının azlığına neden olmaktadır. Tırnaklardaki beyazlama çinko eksikliğinin belirtileri arasındadır. Yemeklerin yanlış pişirilmesi sonucu besin değerlerini kaybetmesi,alkol ve stres çinko eksikliğine neden olan başlıca faktörlerdir.

Eksiklik Belirtileri

Kellik, tırnaklarda beyaz lekeler, dolama, verimsizlik, düşük sperm sayısı, hamilelik döneminde çocukta büyüme yavaşlığı gibi belirtiler olabilir.

Çinko Fazlalığı ve Çinkonun Zararları:

Bulantı, kusma ve ishal, huzursuzluk, terleme ve titreme gibi sorunlara ve kolesterol dengesizliğine neden olabilir. Ayrıca, bağışıklık sisteminin zayıflamasına ve aşırı kullanımlarda tümör oluşumuna neden olur.
Çinko içeren besinler hangileridir? Et, deniz ürünleri, baklagiller, tahıllar, yumurta, fındık, süt ve süt ürünleri ile lifli besinler bol miktarda Çinko içeren besin maddeleridir.
Günlük Çinko İhtiyacı: Yetişkinlerde günlük çinko ihtiyacı ortalama 15 - 20 mg kadardır. Gebelikte ve sporcularda çinko ihtiyacı daha fazladır. Bununla birlikte, Günlük 50 mg dan fazla çinko almak yan etkilere neden olabilir.


Hangi Besinlerde Bulunur?

Deniz ürünleri, et, karaciğer, fındık, ay çekirdeği,baklagiller, pekmez, susam, soya fasulyesi, tavuk yüreği, süt ve yumurtada bulunur.Karides, istiridye, balık, et, karaciğer, buğday tohumu, kabak çekirdeği, ayçiçeği çekirdeği, tüm tahıllar, ceviz, badem, yumurta, peynir ve süt de çinko içeren yiyecekler arasındadır.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder