Burun ameliyatı sonrası yapılması veya yapılmaması gerekenler - Ders Kitabı Cevapları

Yeni Yayınlar

Mayıs 11, 2013

Burun ameliyatı sonrası yapılması veya yapılmaması gerekenler

Edit
 DERS KİTABI CEVAPLARINA BURADAN ULAŞABİLİRSİNİZ! 

Burun ameliyatı sonrası yapılması veya yapılmaması gerekenler

Ameliyatınız bitti. Peki şimdi neler yapmanız gerekiyor, iyileşme sürecinde neler yaşayabilirsiniz. Aşağıdaki maddelere bir göz atın isterseniz.
Ameliyattan sonraki ilk hafta içinde burun deliklerinizden açık kırmızı renkli sıvı gelmesi normaldir.

İlk hafta içinde göz çevrenizde morluklar ve yüzünüzde şişlik olması doğaldır. Bunu önlemek için başınız yukarıda olacak şekilde yatmanız gerekmektedir. Gün içinde yatmaktan çok oturun veya ayakta dolaşmayı tercih edin. Televizyon seyredip bilgisayar başında zaman geçirebilirsiniz ancak bunun gözlerinizi yoracak kadar çok olmamasına dikkat edin. Ayrıca kendinizi iyi hissediyorsanız dışarı çıkmanızda da bir sakınca yoktur.

Aksi söylenmediği takdirde yüzünüze buz uygulaması yapmayın.


Lütfen doktorunuz aksini söylemediği takdirde ameliyattan 48 saat sonra mutlaka duşunuzu alın. Suyun çok sıcak olamamasına, ılık veya ılıktan daha soğuk olmasına dikkat edin. Sabun ve şampuan kullanın. Burun ateline su değmesinde hiçbir sakınca yoktur. Duştan sonra havlu ile minik dokunuşlar yaparak kurulayabilir veya saç kurutma makinesiyle atelinizi kurutabilirsiniz.


Burun temizliğinizi yaparken önce size verilen spreyle burun içinizi yıkayın. Ardından kremle doktorunuzun burnunuzda gösterdiği dikiş yerlerini kulak çubuğuyla yağlayın. Lütfen doktorunuz size söylemeden kulak çubuğuyla burnunuzun dip taraflarını temizlemeyin.


Hapşırmak burnunuza zarar vermez. Ancak burun kanamasına neden olabilir. Çok fazla hapşırığınız gelirse gözlerinizi kapatıp başınızı hafifçe öne eğerek ve dilinizi kuvvetlice damağınıza bastırarak hapşırığınızı geçirebilirsiniz. Buna rağmen hapşırık hissi geçmiyorsa ağzınızdan hapşırın.


Ameliyatınızdan sonra 6-8 hafta boyunca burun deliklerinizden parça parça sümüklü, kanlı, kuru kabuklar gelebilir. Bunları temizlemek için ekstra bir şey yapmayın. Bunlar geldiği sürece krem ve spreyinizi kullanmaya devam edin. Gece yatmadan önce her iki burun deliğinize nohut büyüklüğünde krem sıkıp kuvvetlice içinize doğru çekin. Sabah kalktığınızda burnunuzu sıkmadan hafifçe sümkürerek temizleyin.


Ameliyattan sonra 6-12 hafta koku almanız eskisi gibi olmayabilir. Kendiliğinden normale dönecektir. Ancak çok rahatsız olursanız günde 1-2 kez çekilmiş Türk kahvesi koklama egzersizleri yapabilirsiniz.


3-6 aya kadar burun deliklerinizde asimetriler, burun ucunda hissizlik, burun kemiğinin çıkartıldığı yerde (burun sırtı ) deri fazlalığı olabilir. Bunlar için gerekli masajları doktorunuza danışın. Lütfen arkadaşlarınızın ve yakınlarınızın önerdiği değil doktorunuzun önerdiği masajları yapın. Eğer doktorunuz masaj önermediyse bunu unuttuğu için değil ihtiyacınız olmadığı için önermemiştir.


Ameliyattan sonraki ilk 3 ayda zaman zaman burnunuzda tıkanıklık ve nefes alma problemi, burun içinde kuruluk, burnunuz sabah kalktığınız zaman şiş ve ucunun hissiz olması görülebilir.Telaşlanılacak bir durum yoktur bu şikayetleriniz zamanla geçecektir.


Güneş gözlüğü veya başka bir gözlük kullanmak için en erken 3. ayda doktorunuza danışın. Ancak bu 3. ayda kullanabilirsiniz anlamına gelmez.


Eğer doktorunuz size aksini söylemezse 2. haftadan sonra denize girebilir ve güneşlenebilirsiniz.


Burnunuza dokunmaktan çekinmeyin. Ameliyattan sonra 3-6 hafta cildinizde sivilceler çıkabilir. Lütfen bunları uygun PH lı sabunlar ve yüz temizleme jelleri ile temizleyin. 3 aydan önce sıkma tarzında cilt bakımı yaptıramazsınız.


Aşırı güneş, hamam, sauna, solarium operasyondan sonraki 3 ay boyunca önerilmez. Dilediğiniz zaman ılık banyo yapmakta sakınca yoktur.


3 ay boyunca burnunuza sert darbeler almaktan kaçınınız.


Ameliyattan sonraki ilk 6 ay boyunca burun şeklinizde değişiklikler olacak, burun oturup daha doğal bir hale dönecektir. Özellikle erken dönemde burnunuza yönelik çevrenizin yaptığı yorumlardan etkilenmeyiz. Gönderdiğiniz resimlerle sizde oluşan değişiklik görülecektir.


Dalış, kayak, paraşüt, dağcılık, dövüş sporları gibi ağır sporları 6 aydan önce yapmanız önerilmez. Burun ameliyatınızın şekline göre bu süreler daha erken olabilir. Doktorunuza danışın.


Burnunuza piercing taktırmak isterseniz veya eskisini kullanmak isterseniz ameliyattan sonra 3 ay beklemeyip doktorunuza danışmanız gerekmektedir.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder