Bilimsel olarak big bang öncesiyle ilgili neler bilinmektedir? - Ders Kitabı Cevapları

Yeni Yayınlar

Mayıs 23, 2013

Bilimsel olarak big bang öncesiyle ilgili neler bilinmektedir?

Edit
 DERS KİTABI CEVAPLARINA BURADAN ULAŞABİLİRSİNİZ! 

Bilimsel olarak big bang öncesiyle ilgili neler bilinmektedir?

Big Bang yani Büyük Patlama öncesiyle "bilimsel" olarak bir şey söylemek mümkün değil, çünkü bilimi yani bildiğimiz fizik kurallarının geçerli olduğu koşulları Büyük Patlama oluşturmuş bulunuyor. Büyük Patlama öncesi, fizikte "tekillik" diye adlandırılan ve bildiğimiz fiziğin geçerli olmadığı bir durum. Tıpkı karadeliklerdeki "tekillik" noktasında olduğu gibi. Ama büyük patlama öncesiyle ilgili "spekülasyon" yapmak mümkün ve yapılıyor. Bazı spekülatif kuramlar, çok sayıda büyük patlamalarla çok sayıda evrenin sönüp şişen balonlar gibi ortaya çıktığını öne sürerken yeni bazı kuramlar da büyük patlamanın aslında 5 boyutlu bir uzayda birbirine paralel iki zar evrenin salınımı sonucu periyodik olşarak meydana geldiğini öne sürüyor. Daha ayrıntılı bilgi için Bkz: "Evren Kuramları",Bilim ve Teknik, Sayı 417 (Ağustos 2002) s:38.

14-Bir karadelik kendi olayufkundan daha geniş bir yıldızı yutabilir mi? 
Merak konusu olan, Güneş'ten hayli büyük bir yıldızın kısa ömrünü tamamlayıp çökmesi sonucu oluşan "yıldız kütleli karadeliğin" sofra adabı anlaşılan. Çünkü gökadaların merkezlerinde milyonlarca, hatta milyarlarca Güneş kütlesindeki karadelikler için bir yıldızın ufak bir 
lokma olduğu açık.
Ancak, yıldız kütleli karadelik bile, olay ufkundan çok büyük bir lokmayı yutabilir. Nasıl mı? İyice çiğneyerek! Genellikle ikili yıldız sistemlerinde (ortak bir kütleçekim merkezi çevresinde dolanan iki ya da daha çok yıldızdan oluşan sistemler, gökadamızda ve büyük olasılıkla öteki gökadalarda da tek yıldızlardan çok daha fazla) büyük bir yıldızın ölümüyle oluşmuş karadelik, eşinden kütle çalmaya başlar. Eş yıldızdan çalınan gaz kütlesi karadelik (olay ufku) çevresinde bir disk oluşturur. Hızla dönüp ısınan (ve X-ışınlarıyla karadeliğin varlığını belli eden) bu diskin iç kısımlarından kopan gaz kütlelelri parça parça olay ufkunu geçerek karadeliğin içine düşerler. Yani, bir karadeliğin eşini yemesi çok ağır seyreden bir süreçtir.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder