Beyin Kanaması, Sıcak Havada Vücudun Susuz Kalması - Ders Kitabı Cevapları

Yeni Yayınlar

Mayıs 11, 2013

Beyin Kanaması, Sıcak Havada Vücudun Susuz Kalması

Edit
 DERS KİTABI CEVAPLARINA BURADAN ULAŞABİLİRSİNİZ! 

Beyin Kanaması, Sıcak Havada Vücudun Susuz Kalması
Beyin Kanamasının Nedenleri
Vücudun Susuz Kalması
Sıcak Havalarda Dikkat Edilmezse Ne olur?


Beyin kanaması; beyni besleyen damar duvarının yırtılması sonucu kanın beyin içine sızması ve beyin dokusunu tahrip etmesi nedeniyle oluşan çok ciddi bir tablo. Günlük yaşam kalitesini oldukça düşüren aşırı sıcaklar özellikle aşırı kilolu ve yüksek tansiyonlu hastaların beyin kanaması geçirmelerine neden olabiliyor. Üstelik sanılanın aksine sadece ileri yaştaki kişiler değil, altta kanamayı kolaylaştıran anevrizma veya arteriovenöz malformasyon gibi hastalığa sahip, ancak bunun farkında olmayan gençler de aşırı sıcaklar yüzünden beyin kanaması geçirebiliyor.

Nöroşirürji Uzmanı Dr. Ali Genç beyin kanamasını aslında önlenebilir bir hastalık olduğuna dikkat çekerek, “Özellikle sıcaklığının 32 dereceyi ve nem oranının yüzde 67’yi geçtiği havalarda daha dikkatli olun ve güneş ışınlarının yeryüzüne dik olarak geldiği 10.00-16.00 saatleri arasında dışarıya çıkmayın. Bu mümkün değilse elinizden su şişesini eksik etmeyin ve düzenli olarak yudum yudum su içmeye özen gösterin. Çünkü önlem alınmadığında sıcak çarpması denen durum çok hızlı gelişiyor ve semptomlar ortaya çıktığında kişi kendini korumak için geç kalmış oluyor” uyarısında bulunuyor.

EN ÖNEMLİ NEDEN VÜCUDUN SUSUZ KALMASI
Beyin kanamasına yol açan en önemli faktör vücudun susuz kalması ve ısı dengesinin bozulması. Güneş altında özellikle yüksek nemli ortamda kalındığında vücut ısısı artıyor, ciltten terleme ve doğrudan buharlaşma yoluyla su atılıyor. Vücut susuz kalınca da kan basıncında büyük oynamalarla beraber kan pıhtılaşmasında bozulma ve beyindeki kan dolaşımını belirli bir dengede tutan mekanizmalarda bozulma oluyor. Bu da beyinde pıhtılara bağlı inme veya hipertansiyona bağlı beyin kanaması gelişmesine yol açıyor.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder