Akdeniz Bölgesindeki geçitler nelerdir ? - Ders Kitabı Cevapları

Yeni Yayınlar

Mayıs 11, 2013

Akdeniz Bölgesindeki geçitler nelerdir ?

Edit
 DERS KİTABI CEVAPLARINA BURADAN ULAŞABİLİRSİNİZ! 

Akdeniz Bölgesindeki geçitler nelerdir
Akdeniz Bölgesi geçitleri neler
HASANDEDE GEÇİDİ:
(ADANA)
Akinek ile Henüz Dağlarının yükseklik kattığı Hasandede Geçidi 1090 Rakıma sahiptir. İlçelerinde Aladağ ile Kasabası Akören arasında kalır.

AKKAYA GEÇİDİ:
(ADANA)
Adana il sınırlar dâhilinde yer alan Akaya Geçidi Mansurlu yakınlarındadır. Uyuz ve Divrik Dağlarının yükseklik kattığı Akaya Geçidi 1630 Rakıma sahiptir.

BAZAT VE ÜSKÜYEN GEÇİDİ:
(ADANA)
Adana ili dâhilinde Feke ile Kozan arasında kalır. Gezit Dağının yükseklik kattığı geçitlerimizden Bazat 650 Üsküyen ise 920 Rakıma sahiptir. Feke ile Kozan arası 49 Km.

SEÇDAĞI GEÇİDİ:
(ADANA)
Adana il sınırlarında Yumurtalık ile Ceyhan arası Çevretepe ile Doruk Köyleri sapağına yönelirerek ulaşılır. Uyuz Dağının Yükseklik kazandırdığı Seçdağı Geçidi 2010 Rakıma sahiptir.

OTLUKBELİ GEÇİDİ:
(ADANA)
Adana’nın kuzey cephesine düşün ilçelerinden Saimbeyli ile Tufanbeyli arasında yer alan Otlukbeli Geçidi. 2010 Rakıma sahiptir.

KÜÇÜK GEZBELİ GEÇİDİ:
(ADANA)
Adana il sınırları dâhilinde olan Küçük Gezbeli Geçidi. Adana’nın Kuzey cephesine düşen ilçelerinden Saimbeyli devamında Kayseri yoluna sapıldığı vakit varılır. Öncesinde sizi Otlukbeli Geçidi karşılar. Küçük Gebzeli Geçidi 1630 Rakıma sahiptir.

GEZBELİ GEÇİDİ:
(ADANA KAYSERİ SINIRI)
Adana ile Kayseri sınırında yer alan Gezbeli Geçidi. 1990 Rakıma sahiptir. Adana ilçelerinden Saimbey çıkışlı çıktığınız vakit sizi karşılayacak olan Otlukbeli Geçidi, Küçük Gezbeli Geçidi ve varacağınız nokta olan Gezbeli Geçididir. Saimbeyli çıkışlı noktaya varış 43 Km.

KAAN GEÇİDİ:
(ADANA KAHRAMAN MARAŞ SINIRI)
Kaan Geçidi. Adana ili ile Kahraman maraş sınırlarında yer alır. Adana’nın Kuzey yönünde son ilçelerinden olan geçidin Rakımı 1565 dir. Tufanbeyli ile geçit arası 17 Km dir.

GÜLEK BOĞAZI
(ADANA MERSİN SINIRI)
Mersin Adana sınırında, Pozantı ile Çamalan arasında kalır. Çamalan ile Pozantı arası paralı yol 17 diğer yoldan ise 21 Km Yüksekliğini Orta Toroslardan kazanır Boğaz 1050 Rakıma sahiptir.

KARAMANBEYLİ GEÇİDİ:
(ANTALYA)
Bey Dağlarının yükseklik kattığı Karamanbeyli Geçidi 1280 Rakıma sahiptir. Finike Elmalı yolu üzeri, 1120 Rakımlık Avlanbeli geçidini de aşarak Korkuteli’ ye devamınızda noktaya ulaşıyorsunuz. Finike çıkışlı 110 Km ardında noktadasınız.

GÖLCÜKBELİ GEÇİDİ:
(ANTALYA)
Gölcükbeli Geçidi de Karamanbeyli Geçidi gibi Finike Korkuteli arasında kalır. Bey Dağlarının yükseklik kazandırdığı Gölcükbeli Geçidi 940 Rakıma sahiptir. Finike çıkışlı 117 Km süren bu yol güzergâhında Geçit, Korkuteli girişindedir.

BUKLE GEÇİDİ:
(ANTALYA)
Antalya il sınırlarında yer alan Bukle Geçidi 1925 Rakıma sahiptir. Antalya Döşemealtı yolu üzeri Dağbeli arasında kalan bu geçidimiz Antalya çıkışlı 50 Km Bukle Geçidine yükseklik veren Yucak Dağıdır.

TEKE GEÇİDİ:
(ANTALYA)
Antalya il sınırlarında, Akseki ile Beyşehir arasında yer alır. 1320 Rakıma sahiptir. Bu geçidimize de Büyük Gözet ve Anar Dağlarıdır. Akseki çıkışlı Cevizli sonrasında tam noktaya 35 Km ardından varılır.

ALACASU GEÇİDİ:
(ANTALYA)
Antalya il sınırları dâhilinde Kalkan Elmalı arasında, Akçay üzeri olan güzergâhtadır. Dumanlı Dağın’ ın yükseklik kattığı Alacasu Geçidi 980 Rakıma sahiptir. Kalkan çıkışlı Alacasu Geçidine merkez çıkışla birlikte sarmaya başlanıyor.

BELPINARI GEÇİDİ:
(ANTALYA)
Antalya il sınırları dâhilinde Kalkan Elmalı arasında, Akçay üzeri olan güzergâhtadır. Akdağları ve Dumanlı Dağının yükseklik kattığı Belpınarı Geçidi 1080 Rakıma sahiptir. Kalkan çıkışlı Alacasu Geçidinin ardından Sinekçibeli Geçidine ulaşılır.

SİNEKÇİBELİ GEÇİDİ:
(ANTALYA)
Antalya il sınırları dâhilinde Kalkan Elmalı arasında, Akçay üzeri olan güzergâhtadır. Akdağları’nın yükseklik kattığı Sinekçibeli Geçidi 1548 Rakıma sahiptir. Kalkan çıkışlı Alacasu ve Belpınarı Geçitlerinin ardından 55 Km mesafe aşılarak Sinekçibeli Geçidine ulaşılır.

KURUOVALI GEÇİDİ:
(ANTALYA)
Antalya il sınırları içereisinde Kaş ile Akçay arasında yer alır. Kaş çıkışlı yaklaşık 40 Km Kuruovalı Geçidi 1490 Rakıma sahiptir.

YAZIRBELİ GEÇİDİ:
(ANTALYA)
Antalya sınırları dâhilinde yer alan Yazırbeli Geçidine Alacadağ yükseklik kazandırır. Demre çıkışlı gidilen noktaya kasaba yollarını takiben ulaşılır. Köşkerler, belören, Dağ bağ’dan sağ’a saparak Yazır yönüne yöneldiğiniz vakit geçide ulaşılabilinir. Yazırbeli Geçidi 920 Rakıma sahiptir.

AVLANBELİ GEÇİDİ:
(ANTALYA)
Avlanbeli Geçidi Antalya sınırları içerisinde Finike ile Elmalı arasında yer alır. 1120 Rakıma sahip Avlanbeli Geçidine yüksekliği ise Bey Dağları ve Ofu Dağları kazandırır.

GÖĞÜBELİ GEÇİDİ:
(ANTALYA MUĞLA SINIRI)
Antalya il sınırlarında yer alan bu geçidimiz, Muğla ili ile sınır oluşturmakta. Fethiye ya da Kemerden hareketle 64 Km. pedallaşmanın ardından varılabilir. Kemerden Seki yoluna sapılmalıdır. Bir başka keyifli güzergâh da Antalya ili Kalkan ilçesi Patara kavşağı ayrımından Akçay Elmalı üzeri gidiş yoludur. Yaylalarına uğrama şansı yakalamanın yanı sıra beraberinde aşacağınız Alacasu, Belpınarı, Sinekçibeli Geçitlerini de aşarak 1850 Rakımlık Göğübeli Geçidine varma lüksünü yaşıyorsunuz.

BADEMBELİ GEÇİDİ:
(ANTALYA KONYA SINIRI)
Konya ile Antalya sınırında yer alan Bademli Geçidi 1450 Rakıma sahiptir. Beyşehir ve Akseki arasında kalan Bademli ve Teke Geçitlerine yükseklik kazandıran dağlarımız ise genelde Dedegöl Dağları ve Anar Dağıdır. Akseki çıkışlı 58 Km noktaya varılır.

ALACABEL GEÇİDİ:
(KONYA ANTALYA SINIRI)
Alacabel Geçidi de Badembeli Geçidi gibi Konya ile Antalya sınırında yer alır. Badembeli Geçidi Beyşehir Akseki arasında yer alırken Alacabel Geçidi Seydişehir Akseki yolu arasında yer alır. Akseki çıkışlı 37 Km ulaşılır. Alacabel Geçidi 1825 Rakıma sahiptir. Geçide yüksekliği Büyük Gözet Dağı kazandırır.

ÇOMAKLIBEL GEÇİDİ:
(ANTALYA BURDUR SINIRI)
Burdur ili ile Antalya ili arasında yer alan Çomaklıbel Geçidi 1460 Rakıma sahiptir. Antalya. Korkuteli, Kızılcadağ ile Burdur. Gölhisar, Çavdar arsında kalan geçidimize Çavdardan çıkışlı 7 Km sonra varılır.

ÇELTİKCİ GEÇİDİ:
(BURDUR)
Burdur il sınırları dâhilinde yer alan Çeltikçi Geçidi 1225 Rakıma sahiptir. Burdur ile İlçesi Çeltikçi arasında kalan Çeltikçi Geçidi yüksekliğini Katrancık Dağından kazanır. Burdur çıkışlı yaklaşık 20 Km noktaya varılabilinir.

KÖROĞLUBELİ GEÇİDİ:
(BURDUR)
Burdur il sınırlarında Isparta’ya yakın bir noktada yer alan Köroğlubeli Geçidi. 950 Rakıma sahiptir. Isparta il merkezinden Burdur Ağlasun yolu üzerinde ki bu noktaya varış Isparta’dan daha yakındır.

SALDABELİ GEÇİDİ:
(DENİZLİ BURDUR SINIRI)
Denizli ile Burdur arasında sınır oluşturan bu geçidimiz 1250 Rakıma sahip olup, Burdur Yeşilova ile Denizli Serinhisar arasında yer alır. Adını Yeşilova istikametinde var olan Salda Gölünden alır. Serinhisar çıkışlı 27 Km ardından tam noktaya varılır

KIRBUDAK GEÇİDİ:
(DENİZLİ)
Güre Dağının yükseklik kattığı Kırbudak Geçidi 1555 Rakıma sahiptir. Denizlinin Açıpayam ile Çameli arasında sıkışan bu geçidimize ulaşım Açıpayam çıkışlı 46 Km ardından varılır. 5 Km daha yapıldığı vakit Çameli’ ye ulaşabilirsiniz.

KARAHASAN GEÇİDİ:
(KARAMAN)
Karaman il sınırları içerisinde yer alan Karahasan Geçidi yüksekliğini Geyik Dağlarından alır. 1750 Rakıma sahip Karahasan Geçidi Karaman Başyayla ile Konya Taşkent arasında kalır.

YELLİBELİ GEÇİDİ:
(KARAMAN)
Karaman sınırları içerisinde yer alan Yellibeli Geçidi. İlçelerinden Ermenek ile Bucakkışla arasında 1920 Rakımlık yükseltisiyle yer alır. Ermenek Bucakkışla arası 72 Km.

YILDIZBEL GEÇİDİ:
(KARAMAN)
Yıldızbel Geçidine yüksekliğini Köselerli Dağı verir. 1920 Rakıma sahip Yıldızbel Geçidi Ermenek’ten çıkışlı ilk geçittir. Devamında ise Yellibeli Geçidi sizi karşılar.

AVGAN GEÇİDİ:
(KARAMAN)
Karaman sınırları dâhilinde Karaman ile Bucakkışla arasında yer alır. Bölgedeki birçok küçük dağın kendisine yükseklik kattığı Avgan Geçidi 1180 Rakıma sahiptir.
Karaman Bucakkışla arası 36 Km.

MOCA GEÇİDİ:
(KARAMAN)
Karaman il sınırları dâhilinde yer alan Moca Geçidi 1525 Rakıma sahiptir. Karaman Ermenek ile Mersin Gülpınar yolu arasında kalır. Ermenek ile Moca Geçidinin arası 34 Km.

SERTAVUL GEÇİDİ:
(KARAMAN MERSİN SINIRI)
Karaman merkez ile Mersin Mut arasında sınır oluşturur. Paşaçevikli ve Karga Dağlarının yükseklik kattığı Sertavul Geçidi 1650 Rakıma sahiptir. Karaman çıkışlı Geçide varış 33 Km.

SUOLMAZ GEÇİDİ:
(MERSİN)
Mersin il sınırlarında Anamur ile Kazancı arasındadır. Akçalı Dağlarının yükseklik kattığı Sualmaz Geçidi 1890 Rakıma sahiptir. Anamur Kazancı arası 84 Km.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder