8.Sinif Vatandaslık ve Demokrasi Egitimi Dersi sivil toplum kuruluslari ve faaliyetleri ders notlari - Ders Kitabı Cevapları

Yeni Yayınlar

Mayıs 28, 2013

8.Sinif Vatandaslık ve Demokrasi Egitimi Dersi sivil toplum kuruluslari ve faaliyetleri ders notlari

Edit
 DERS KİTABI CEVAPLARINA BURADAN ULAŞABİLİRSİNİZ! 
E-SİVİL TOPLUM KURULUŞLARI VE FAALİYETLERİ
SİVİL TOPLUM KURULUŞLARI

Sivil toplum kuruluşları devlet örgütlenmesi içinde yer almayan sendika, vakıf, dernek, meslek odası vb. benzeri oluşumlardır. STK’lar yürüttükleri çalışmalarla eylem ve uyarılarda yöneticiler üzerinde baskı oluştururlar; bu yolla denetleme işlevi görürler. İnsan hakları ihlallerini önlemeye çalışırlar. Yasa ve kuralları yeniden düzenlenmesine çalışarak insan haklarının korunmasına katkıda bulunulur.

Bilgi:STK’lar gönüllü kuruluşlardır.
Bireyler yöneticilerin kararlarını eleştirme özgürlüğüne, uygulamalarını denetleme işlevini, toplantı ve gösteri yürüyüşü düzenle hakkını sivil toplum aracılıyla kullanılır. Düşüncelerin ifade edilmesinde istek ve beklentilerin gerçekleştirilmesinde, demokratik ilke ve uygulamaların yerleşmesinde hak ve özgürlüklerin korunmasında STK’ların önemli katkıları vardır.
Ülkemizde Yeşilay Derneği, Sokak Çocuklarını Koruma Vakfı, İnsan hakları Derneği, Genç Siviller, Kimse Yok mu Derneği, Türkiye Erozyonla Mücadele, Ağaçlandırma ve Varlıkları Koruma Vakfı (tema),Araştırma Kurtarma Timi( akut),gazeteler ve Şehit Ailelerini Koruma vakfı, Milli Eğitim Vakfı gibi birçok sivil toplum kuruluşları vardır.
İnsan Haklarının korunmasında sivil toplum kuruluşları ve işlevleri
İnsan haklarının korunmasındaki tek tek bireylerin yapabilecekleri sınırlıdır. Bireylerin bir araya gelerek oluşturdukları STK’lar insan haklarının korunmasında daha etkili olur.
Sivil toplum kuruluşlarının faaliyet alanı temelde bir veya birden çok insan haklarına dayanmaktadır. STK’ların yoksulluk, şiddet, ırkçılık, sağlık sorunları, evsizlik ve çevresel sorunlara karşı durmak için etkin çalışmalar yürütmektedir.
STK’ların insan hakları ihlallerini gündeme getirme, bu konuda kamuoyunu oluşturma, devletin bu konuyla ilgili organlarına yardımcı olma gibi işlevleri vardır. STK’lar hakları ihlal edilenlere sosyal hukuki ya da ekonomik, doğrudan hizmet sunarak yardım edebilirler.
Ülkemizde İnsan Hakları Derneği, Tüketici Haklarını Koruma Derneği, İnsan Hakları Vakfı, Sokak Çocuklarını Koruma Vakfı gibi İnsan Haklarını korumak amacıyla çalışmalar yapan STK’lar bulunmaktadır. Bu insan haklarıyla ilgili uygulamaları izler hak, ihlallerini ortaya çıkarırlar. İhlallerin önlenmesini konusunda kamuoyu oluştururlar. Yetkilileri harekete geçirmek için çaba harcar ve öneride bulunurlar.
STK’lar demokratik vazgeçilmez konulardan bir haline gelmiştir. Çünkü en iyi demokrasi, denetleyen demokrasidir. Demokrasiyi denetleyen de sivil toplum kuruluşlarıdır. Demokrasinin güçlenmesi insan haklarının koruna bilmesi yurttaşların sivil toplum konusunda bilinçlenmesiyle ve bu kuruluşlara destek vermesiyle sağlanabilir.
İnsanlar sahip oldukları hak ve özgürlükleri STK aracılığıyla daha etkili bir şekilde dile getirebilir. Hak ve özgürlüklerimizi ihlal edenlere daha güçlü mücadele ederler. Hakların korunmasında tek tek in sanların yapabilecekleri sınırlıdır:’Birlikten kuvvet doğar.’ Bir elin nesi var iki elin sesi var .’ deyişlerinin anlattığı gibi bir araya gelerek örgütlenen bireyler daha güçlü korunma olayına elde ederler.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder