500 ihtiyar Dost Kitap Ozeti - Ders Kitabı Cevapları

Yeni Yayınlar

Haziran 12, 2013

500 ihtiyar Dost Kitap Ozeti

Edit
 DERS KİTABI CEVAPLARINA BURADAN ULAŞABİLİRSİNİZ! 
500 İHTİYAR DOST KİTAP ÖZETİ

KİTABIN ADI İhtiyar DOST 
KİTABIN YAZARI HALİD ZİYA UŞAKLIGİL 
YAYIN EVİ VE ADRESİ İNKILAP KİTAPEVİ 
BASIM YILI 1990 

1.KİTABIN KONUSU : 
Dünya üzerindeki olayların insan yaşamı üzerindeki etkisi. 

2.KİTABIN ÖZETİ : 
Kitap ufak hikayeciklerden oluşmaktadır. Yaklaşık onbeş küçük hikaye. Kitabı genel bir özetleyecek olursak ihtiyar dostumuz zamanının sosyal konularını anlatır bunlar; devletin ve milletin içinde bulunduğu buhranlı zamanlardan nasıl kurtulacağı, insanların sahip olduğu kötü özelliklerin kendisine ve çevresindekilere etkisi ve bunlardan kurtulma yollarını ufak,basit hikayelerle bağdaştırıp anlatır. 

3.KİTABIN ANA FİKRİ : 
Her insan etrafındaki olaylara bakmalı ve bunlardan ders çıkartıp hayata tatbik etmelidir.

4. KİTAPTAKİ OLAYLARIN VE ŞAHISLARIN DEĞERLENDİRİLMESİ: 
İhtiyar Dost : Çok akıllı ve bilge bir insan olmakla bereber çok mütevazi bir kişiliğe sahiptir. Yaşamış olduğu olaylardan iyi ve kötü dersler çıkarmış ve bunları etrafındakilere çok basit bir şekilde aktarmaktadır.
Genç(Çocuk) : Yazarın çocuğum diye hitap ettiği genç. Tahsilli öğrenme aşkıyla yanıp tutuşan bir genç çok saygılı ve hürmetkar olmasına karsın hayata karşı biraz acemi. 
OLAYLAR : Kitapta geçen bütün olaylar yaşanmış veya yaşanma ihtimali olan olaylar. ŞAHISLAR : Kitapta adı geçen şahıslar olaylar doğrultusunda gerçek olduğu görülmektedir ve böyle olarlara ve kişilere rastlamak mümkündür. 

5.KİTAP HAKKINDAKİ ŞAHSİ GÖRÜŞLER:
Kitap eski tarihlerde basılmasına karşın etkinliğini ve hikayedeki anlatım dili günümüze tam bir şekilde uymaktadır. Özellikle hikayede anlatılan olayların günümüzde de yer alması kitabın ilgi çekmesine yol açıp okuyucuyu okumakta teşvik etmektedir.

6.KİTABIN YAZARI HAKKINDA KISA BİLGİ:
Servet-i Fünun romancılarından. İstanbul’da doğdu yine bu şehirde öldü. İlk tahsilinden sonra Fatih Askeri Rüştiyesi’ne gitti ve 17 yaşında okuldan ayrıldı. İzmir Rüştiyesi’nde fransız öğretmenliği yaptı. Servet-i Fünun dergisine girdi ve en büyük romanları burada yayımlandı. Sessizliği, batı müziğini, kitap okumayı, çiçekleri severdi. Roman, hikaye, tiyatro, mensur şiir, hatıra, hitabet, edebiyat tarihi, makale türünde eserler verdi. Romanlarında sosyal ve psikolojik konuları işler. Kahramanları gerçek hayattan alınmıştır. Modern Türk hikaye ve romanlarının babası sayılır. Başlıca eserleri; aşka dair, aşk-ı memnu, bir ölünün defteri, kadın pençesi, solgun demet, bir yazın tarihi’dir.
Aytmatov ,Cengiz (d. 12 Aralık 1928 , Şeker Kırgız ÖSSC) , yazar , çevirmen ve gazeteci.
Yazarlığa 1952’de başladı , 1959’da Kırgız’da Pravda muhabiri oldu. Povesti gor I stepey ( 1962 ; Dağlar ve Steplerden Masallar ) adlı öykü değerlendirmesiyle büyük ün kazandı. Bu değerlendirme 1963’te Lenin Ödülü aldı. En önemli yapıtları arasında ,Trudnaya pereprava ( 1956 , Zorlu Geçit ) , Litsum klitsu ( 1957 ,Yüzyüze ) , Proşçay , Gulsari ! ( 1966 ;Kopar zincirlerini Gülsarı , 1969/ Gülsarı , 1973 , 1980/ Elveda Gülsarı , 1973 , 1983 , Beli prohod (1970 ; Beyaz Gemi , 1970 ) ve Pervi uçitel ( 1961 Öğretmen Duyşen , 1968 , 1971/ İlk Öğretmenim , 1982 ) sayılabilir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder